Najbolja Patriotska pjesma iz zadnjeg rata?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Den

#1 Najbolja Patriotska pjesma iz zadnjeg rata?

Post by Den »

Sta vi smatrate najboljom patriotskom pjesmom i zasto? Sta to jedna dobra patriotska pjesma mora da ima u sebi, kakve karakteristike? Dali smatrate da su ove pjesme puno utjecali na moral vojske ili su bile od zanemarljivog znacaja?

Meni se ova svida najvise zato sto je skromna, prosta, iskrena i pravo iz srca:

http://nl.youtube.com/watch?v=UvtdsaxV4c4
Crni labudovi - Opet ću da pjevam

Ja sam vojnik tvoj
I zauvjek bicu
Jer najljepse zore
U Bosni mi svicu

Volim te bosno
Kao majku staru
Opet cu da pjevam
U tvome beharu

Opet cu da pjevam
Neka sve se ori
Ja pjevam za Bosnu
Jer se Bosna bori

Mi smo borci tvoji
Mi imamo dara
Sloboda se znajte
Samo borbom stvara

Ni jedan labud tvoj
Smrti se ne boji
Svaki kao stijena
Ispred tebe stoji
Faust

#2 Re: Najbolja Patriotska pjesma iz zadnjeg rata?

Post by Faust »

Den wrote:Sta vi smatrate najboljom patriotskom pjesmom i zasto? Sta to jedna dobra patriotska pjesma mora da ima u sebi, kakve karakteristike? Dali smatrate da su ove pjesme puno utjecali na moral vojske ili su bile od zanemarljivog znacaja?
Jednostavno je: ne postoji dobra patriotska pjesma. Patriotska poezija je vještačka tvorevina koja se javlja u doba ratova, kriza i sličnih događaja; uvijek je u skladu s vladajućom ideologijom i nema nikakvog opipljivog smisla: narodni pjevač, narodni pisac hvali atribute nekakve geografske i kulturne fluidne kategorije koju rastežu kao žvaku; Patriotska poezija jednako turbo folk! :D
Den

#3 Re: Najbolja Patriotska pjesma iz zadnjeg rata?

Post by Den »

Faust wrote:
Den wrote:Sta vi smatrate najboljom patriotskom pjesmom i zasto? Sta to jedna dobra patriotska pjesma mora da ima u sebi, kakve karakteristike? Dali smatrate da su ove pjesme puno utjecali na moral vojske ili su bile od zanemarljivog znacaja?
Jednostavno je: ne postoji dobra patriotska pjesma. Patriotska poezija je vještačka tvorevina koja se javlja u doba ratova, kriza i sličnih događaja; uvijek je u skladu s vladajućom ideologijom i nema nikakvog opipljivog smisla: narodni pjevač, narodni pisac hvali atribute nekakve geografske i kulturne fluidne kategorije koju rastežu kao žvaku; Patriotska poezija jednako turbo folk! :D
Znaci slazes se sa mnom da dobra patriotska pjesma treba biti sto manje politicki obojena, po mogucnosti nimalo i oslikavati jednu jedinu vrijednost/poruku a to je ljubav prema domovini?
Faust

#4 Re: Najbolja Patriotska pjesma iz zadnjeg rata?

Post by Faust »

Den wrote:
Faust wrote:
Znaci slazes se sa mnom da dobra patriotska pjesma treba biti sto manje politicki obojena, po mogucnosti nimalo i oslikavati jednu jedinu vrijednost/poruku a to je ljubav prema domovini?
Patriotska poezija je nužno politički i ideološki obojena - po definiciji.
Den

#5 Re: Najbolja Patriotska pjesma iz zadnjeg rata?

Post by Den »

Faust wrote:
Den wrote:
Faust wrote: Jednostavno je: ne postoji dobra patriotska pjesma. Patriotska poezija je vještačka tvorevina koja se javlja u doba ratova, kriza i sličnih događaja; uvijek je u skladu s vladajućom ideologijom i nema nikakvog opipljivog smisla: narodni pjevač, narodni pisac hvali atribute nekakve geografske i kulturne fluidne kategorije koju rastežu kao žvaku; Patriotska poezija jednako turbo folk! :D
Ehm... ako ti to kazes.... :-) Mislim da si malo pomjesao loncice jer vecina patriotskih pjesama je nastalo spontano bez ikakvog pritiska ili sta ja znam.
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

Vojnik Srece. Kolko god je vise postala dosadna jer se toliko puta vrtila, ipak je za morala dusu dala. Politicki obojena ili ne, ima car. :D
rile_kenan

Post by rile_kenan »

Den

Post by Den »

rile_kenan wrote:Meni je ova najbolja:

http://www.youtube.com/watch?v=aN9VqPxCPNw
Joj i ova je za peticu. Skroz sam je boi zaboravio.... :D
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Ja ti odoh majko, Bosnu brani - ti :D

http://www.youtube.com/watch?v=gO7WrWbovmI
Faust

#10 Re: Najbolja Patriotska pjesma iz zadnjeg rata?

Post by Faust »

Den wrote:
Faust wrote:
Den wrote: Znaci slazes se sa mnom da dobra patriotska pjesma treba biti sto manje politicki obojena, po mogucnosti nimalo i oslikavati jednu jedinu vrijednost/poruku a to je ljubav prema domovini?
Ehm... ako ti to kazes.... :-) Mislim da si malo pomjesao loncice jer vecina patriotskih pjesama je nastalo spontano bez ikakvog pritiska ili sta ja znam.
Ovog trenutka prestajem učestvovati u diskusiji. Patriotske pjesme su nastale spontano. :lol: :lol: Ovo je jedan od najbisera foruma. :lol: :lol: :lol:
Den

#11 Re: Najbolja Patriotska pjesma iz zadnjeg rata?

Post by Den »

Faust wrote:
Den wrote:
Faust wrote: Patriotska poezija je nužno politički i ideološki obojena - po definiciji.
Ovog trenutka prestajem učestvovati u diskusiji. Patriotske pjesme su nastale spontano. :lol: :lol: Ovo je jedan od najbisera foruma. :lol: :lol: :lol:
Pa pitanje je sta su najbolje patriotske pjesme ako ti se nesvida nemoj ucestvovati. Patriotske pjesme su nastale spontano u ratu a ne zato sto je neko to htio i placao.
DaysleepeR

#12 Re: Najbolja Patriotska pjesma iz zadnjeg rata?

Post by DaysleepeR »

Den wrote:
Faust wrote:
Den wrote: Ehm... ako ti to kazes.... :-) Mislim da si malo pomjesao loncice jer vecina patriotskih pjesama je nastalo spontano bez ikakvog pritiska ili sta ja znam.
Pa pitanje je sta su najbolje patriotske pjesme ako ti se nesvida nemoj ucestvovati. Patriotske pjesme su nastale spontano u ratu a ne zato sto je neko to htio i placao.
mogu se kladit da nisi bio u ratu, a ako jesi onda si ili previse mlad bio ili si previse naivan

patriotskim pjesmama se kupovao izlazak iz grada, najbolja klopa i cuga u gradu, bliskost sa lokalnim komandantima - vladarima zivota i smrti, itd, itd.

da ne idemo dalje
Den

#13 Re: Najbolja Patriotska pjesma iz zadnjeg rata?

Post by Den »

DaysleepeR wrote:
Den wrote:
Faust wrote: Ovog trenutka prestajem učestvovati u diskusiji. Patriotske pjesme su nastale spontano. :lol: :lol: Ovo je jedan od najbisera foruma. :lol: :lol: :lol:
mogu se kladit da nisi bio u ratu, a ako jesi onda si ili previse mlad bio ili si previse naivan

patriotskim pjesmama se kupovao izlazak iz grada, najbolja klopa i cuga u gradu, bliskost sa lokalnim komandantima - vladarima zivota i smrti, itd, itd.

da ne idemo dalje
Izlazak iz grada? A sta je sa ostalih 90% pjesama koje su napisane u inozemstvu izvan Sarajeva? :)
DaysleepeR

#14 Re: Najbolja Patriotska pjesma iz zadnjeg rata?

Post by DaysleepeR »

Den wrote:
DaysleepeR wrote:
Den wrote: Pa pitanje je sta su najbolje patriotske pjesme ako ti se nesvida nemoj ucestvovati. Patriotske pjesme su nastale spontano u ratu a ne zato sto je neko to htio i placao.

da ne idemo dalje
Izlazak iz grada? A sta je sa ostalih 90% pjesama koje su napisane u inozemstvu izvan Sarajeva? :)
kako ne kontas - kupovao se povratak u domovinu i amnestija od zvanja supak, pobjegulja, dezerter

samo pogledaj Halida, prvi je zdusio, bila je dovoljna samo jedna pjesma i pola drzave bi ruku dalo za njega

o ostalima da ne pricam
Den

#15 Re: Najbolja Patriotska pjesma iz zadnjeg rata?

Post by Den »

DaysleepeR wrote:
Den wrote:
DaysleepeR wrote: mogu se kladit da nisi bio u ratu, a ako jesi onda si ili previse mlad bio ili si previse naivan

da ne idemo dalje
kako ne kontas - kupovao se povratak u domovinu i amnestija od zvanja supak, pobjegulja, dezerter

samo pogledaj Halida, prvi je zdusio, bila je dovoljna samo jedna pjesma i pola drzave bi ruku dalo za njega

o ostalima da ne pricam
Jedna pjesma je dovoljna. Trebao ih je napraviti 10 pa onda razguliti? Nije vazno sta mi mislimo o patriotskim pjesmama generalno, cinjenica je da su ljudima davali snagu i moral u teskim vremenima i to treba cjeniti.
Faust

Post by Faust »

Daysleeper, aplauz; odlično objašnjenje... :-D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

pa upravo to, nije potrebno da ima sadrzaja, smisla i iskrenosti - za patriotsku je pjesmu potrebno samo da se spominju prave rijeci, koje odgovaraju politickoj situaciji, bio rat ili ne, da se pjeva u pravo vrijeme i da apelira na one porive u nama koji se smatraju... ritmom rodne grude :D ma kakva ona bila... evo ne mogu ni napisati to da se ne kezim - jer je u sustini suplje. zato ih moze pjevati i neko ko uopce nije... pa eto - s nama u istom sosu. ali on pjeva prave rijeci :wink:

dakle, sa politikom mora imati veze, ali naravno - mora govoriti NARODNIM jezikom, ne politickim :wink:

u ratu smo pjevali patriotske pjesme, uglavnom su ih najvise voljela bas djeca i vojnici.
Last edited by Bea_Trix on 11/01/2008 22:50, edited 1 time in total.
Topla voda

Post by Topla voda »

Faust

#19 Re: Najbolja Patriotska pjesma iz zadnjeg rata?

Post by Faust »

Den wrote: Jedna pjesma je dovoljna. Trebao ih je napraviti 10 pa onda razguliti? Nije vazno sta mi mislimo o patriotskim pjesmama generalno, cinjenica je da su ljudima davali snagu i moral u teskim vremenima i to treba cjeniti.
:lol: :lol: Kao da čitam forume nacionalnih stranaka i religijskih zajednica, vječne čuvare patriotizma. :D :D
DaysleepeR

#20 Re: Najbolja Patriotska pjesma iz zadnjeg rata?

Post by DaysleepeR »

Den wrote:Jedna pjesma je dovoljna. Trebao ih je napraviti 10 pa onda razguliti? Nije vazno sta mi mislimo o patriotskim pjesmama generalno, cinjenica je da su ljudima davali snagu i moral u teskim vremenima i to treba cjeniti.
momak, jako si neozbiljan sugovornik, ja te pozivam da se bavis drugim temama, tebi malo laksim za shvatiti

ta teska vremena su prosla, danas je samo degutantno slusati pjesme o herojima a znati kako su ti heroji prosli danas

kao sol na ranu

prema tome tema ti je pravo bezveze, nadji nesto drugo
Den

#21 Re: Najbolja Patriotska pjesma iz zadnjeg rata?

Post by Den »

DaysleepeR wrote:
Den wrote:Jedna pjesma je dovoljna. Trebao ih je napraviti 10 pa onda razguliti? Nije vazno sta mi mislimo o patriotskim pjesmama generalno, cinjenica je da su ljudima davali snagu i moral u teskim vremenima i to treba cjeniti.
momak, jako si neozbiljan sugovornik, ja te pozivam da se bavis drugim temama, tebi malo laksim za shvatiti

ta teska vremena su prosla, danas je samo degutantno slusati pjesme o herojima a znati kako su ti heroji prosli danas

kao sol na ranu

prema tome tema ti je pravo bezveze, nadji nesto drugo
Eh sada si me totalno zbunio al u panju... :lol:
Faust

Post by Faust »

Sad bi Gljiva mogao pjevati: "Heroji su neka nova raja: Nedžad, Mile, Hare, Alkalaj, branioci svojih pozicijaaaaaa"
zlajaBHF

Post by zlajaBHF »

Vi, kojima patriotske pjesme nista ne znace, ne morate kvariti ovaj topik...Drzite se tema koje vam nesto znace... Koje pijavice :-)

Patriotske pjesme iz vremena 92-95 su simbol odbrane BiH, i podsjecaju na razdoblje, koje je mozda najvaznije u novijoj historiji naseg naroda i drzave...
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

zlajaBHF wrote:Vi, kojima patriotske pjesme nista ne znace, ne morate kvariti ovaj topik...Drzite se tema koje vam nesto znace... Koje pijavice :-)

Patriotske pjesme iz vremena 92-95 su simbol odbrane BiH, i podsjecaju na razdoblje, koje je mozda najvaznije u novijoj historiji naseg naroda i drzave...
znace itekako ali ne ove gluposti koje pise Den

njihovo mjesto je u istoriji

a eto ispade dijaspora bolji dio bih patriotizma :D

- al nakon Daytona, dotad 0
Faust

Post by Faust »

zlajaBHF wrote:Vi, kojima patriotske pjesme nista ne znace, ne morate kvariti ovaj topik...Drzite se tema koje vam nesto znace... Koje pijavice :-)

Vjerujem da današnjoj političkoj eliti te pjesme mnogo znače. :D
Locked