Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zdravo. Koja je najbolja i najpovoljnija banka za štednju? Nikad do sada nisam štedio pa me zanima šta se sve dobije (kartica itd.) koji su obično uvjeti i da li se može sa štednog računa uzimati novci pa opet vraćati itd:?
Naravno prije svega me zanima da li se to plaća kao debitni račun (održavanje) ili dobijem neke pogodnosti u procentu koji mi se stavlja na račun?
Ne postoji jedan tacan odgovor na ovo pitanje, svaka banka u svojim ponudama ima neki svoj fouks, pa su jedne bolje u karticama, druge u kamatama kredite, trece u kamatama na stednju... Prvo definisi potrebe, i zelje, pa malo prelistaj ponude...
Može mi neko preporučiti.. ? Treba mi račun na kojeg ću stavljati novce a da mi banka to smatra kao štednju dakle da ne uzima sa njega za opdržavanje računa već da daje određeni procenat za držanje štednje u njezinoj banci
U svakoj otvoris stedni racun, i to je onda stednja, ne naplacuju vodjenje takvih racuna, samo kada jednog dana budes npr. zatvarao takav racun, to naplate cca. 10 KM. Kamata na takvu stednju, koja nije orocena (po vidjenju/a-vista) je 0-0.1%, dakle racunaj da je nema... Orocenja se placaju vise...
Ja vec nekoliko godina imam nesto stednje na "slobodnoj stedji" kako se zove u Raiffeisen-u, gdje je lova orocena na 12-24-36 mjeseci, kamate su 1,x-3.x%, i mozes podizati i uplacivati lovu, samo balans ne smije pasti ispod neke granice, bio je 500 KM dok sam jos bio kod njih. U medjuvremenu je Raifeeisen tu "slobodu" ogranicio na max. 20% uloga/1 dizanje mjesecno bez provizije, pa sam uredno pokupio svu lovu, i promijenio banku. Sad imam slican proizvod u Mojoj banci, 3.45% godisnje kamate jer je orocenje na 36 mjeseci, mjesecni obracun kamate, 50 KM min. mora ostati na racunu, i nemaju ogranicenje dizanja osim tih 50 KM. Zove se "Frekventna stednja"...