NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

XOX100

#51 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by XOX100 »

anthraxQ wrote: jesi ti kad ustvari BIO tamo?

odgovorno tvrdim da je zapadna hercegovina las vegas za srednju bosnu.

pusti ti te pokazatelje - tamo veliki utjecaj ima i siva ekonomija, onda utjecaj hrvatske - prekogranicna muljaza i itd.

na te parametre poficijelne dodaj jos duplo neoficijelnih.

uz to sto su oni gebneralni uvoznici za pola robe koja udje u federaciju.

ljudi iz tih istih kantona idu da rade dole... a nisam vidio ove odozdo da dolaze u te industrijski razvijene kantone.
Normalno da sam bio. Svako ljeto prodjem kroz taj region. Kako drugacije da dodjem do Jadrana ?
Jedno su fantazije a drugo su fakti.
Hercegovina ima lijepe kuce, lijepa auta. Isto kao i ostatak BiH gdje je dijaspora u velikom procentu zastupljena.
Prodjite kroz Kozarac kod Prijedora, pa ce te vidjeti vile sa bazenima, i mercedesima parkiranim pored svakog ulaza.
i nista od proizvodnje.

LJudi su u dijaspori.
Zap. Hercegovacki kanton ima GDP po glavi isti kao i onaj Zenicko-dobojski.
Cuj mu ' siva ekonomija'. Kao da te sive ekonomije nema u Zenici i ostatku BiH. :-)
XOX100

#52 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by XOX100 »

I jos jedna fantazija je da neke uvozne firme imaju glavna prestavnistva u toj Hercegovini.
Sto uopste nije tacno.
Oni imaju svoja prestavnistva u glavnom gradu. U Sarajevu. To se takodje vidi po GDPu.
dječak sa šibicama

#53 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by dječak sa šibicama »

racionalista wrote:Cijela slika obnove Goražda će biti jasnija za 2-3 godine. Industrija je u ekspanziji, čaršija je koliko toliko sređena, gradi se nešto non-stop. Jedino malo zeza dužina puta do Sarajeva. Kada bi se to riješilo bilo bi super. Inače ljudi su tamo posebnog mentaliteta u odnosu na ostale gradove gornjeg podrinja.
Kako mislis posebnog mentaliteta?

Fakat me zanima, jer od mog oca porodica je iz doline Osanice, Ilovaca i sva njena sela, "postojbina" cuvene Prve Drinske brigade, to je granica prema Foci, pa me zanima koja je razlika izmedju njih i Focaka :D
JohnnyS

#54 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by JohnnyS »

Čapljina i Konjic.
aewi

#55 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by aewi »

Živinice :srce: :lol:
daxon

#56 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by daxon »

Bihać mi je onako Ok, prozračan, Una prelijepa, lokacija odlična, za čas si u Zagrebu, na moru, Rijeci, Slovenij, AT, brzo si do dobrih autoputeva. Livno mi je također jedno od boljih mjesta u BiH, kako zbog nevjerovatne prirode i čistoće, tako zbog također odlične lokacije.
aewi

#57 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by aewi »

anthraxQ wrote:
swanfilter wrote:Cazin ima love zbog dijaspore. Najmanje 5 clanova famalije je preko grane :lol: . Ali, ja tamo ne bih zivio da mi pola njihove opstine placa zivot u tim hendecima ...
cazin bihac i sva ta okolina - veoma losa ekonomija, obrt generalno.

neuporedivi su sa zapadnom hercegovinom.

siroki brijeg i sva ta okolina najbolje stoje u cijeloj drzavi.
Slazem se... Posušje, Čitluk, Ljubuški... Da ne govorim o Širokom
racionalista

#58 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by racionalista »

dječak sa šibicama wrote:
racionalista wrote:Cijela slika obnove Goražda će biti jasnija za 2-3 godine. Industrija je u ekspanziji, čaršija je koliko toliko sređena, gradi se nešto non-stop. Jedino malo zeza dužina puta do Sarajeva. Kada bi se to riješilo bilo bi super. Inače ljudi su tamo posebnog mentaliteta u odnosu na ostale gradove gornjeg podrinja.
Kako mislis posebnog mentaliteta?

Fakat me zanima, jer od mog oca porodica je iz doline Osanice, Ilovaca i sva njena sela, "postojbina" cuvene Prve Drinske brigade, to je granica prema Foci, pa me zanima koja je razlika izmedju njih i Focaka :D
Karakteristično za Goraždane je da vole svoj zavičaj ali u pravom smislu te riječi. Što se tiče nekih karakteristika ponašanja naroda uglavnom su ljudi na svoj način pitomi, radišni, i drže se reda. Ima tu naravno i iznimaka, ali u većini slučajeva se ljudi drže tih nekih adeta. Kao sredina nisu zatvoreni i nemaju nekih predrasuda prema ljudima koji dođu sa strane. Što bi rekli u narodu "o sebi pri sebi"

Generalno "grad" Goražde je prije II. Svjetskog rata bio obična kasaba da bi se nakon toga razvio u regionalni centar i iza sebe ostavio Foču, Rogaticu, Višegrad. Sva ta mjesta su bila i veća i poznatija od Goražda. Podatak da je Goražde prije rata pripadalo Čajničkom srezu vam sve govori. Izgradnju privrednih objekata pratila je i izgradnja čaršije i naravno određeni oblici migracije stanovništva. Neki su došli sa strane, a većina je prešla iz okolnih sela. Proces doseljavanja je počeo ranih 50-tih godina. Mislim da se tokom tih par decenija u gradu stvorila jaka srednja klasa građana i da je došlo do emancipacije u određenom smislu, ali su zadržane i tradicionalne vrijednosti. Isto tako i pored industralizacije opštine, narod nikada nije prestao da se bavi poljoprivredom. Uglavnom nije bilo nekih velikih ekonomskih razlika između ljudi , a u odnosu na ostale opštine i regije vladalo je blagostanje.

Što se tiče Fočaka nikad nisu halalili što je Goražde postalo regionalni centar :D
Njihov problem je što su malo "kurčeviti" u globalu i svi misle da su neki faktor. U biti kod njih po priči svaka familija vuče porijeklo od nekog bega ili age. Mislim da su previše sujetni, a velika većina ih se nema baš čim dičiti. Da ih bi sebe opravdali u određenom trenutku postaju spremni na sve.
dječak sa šibicama

#59 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by dječak sa šibicama »

racionalista wrote: Što se tiče Fočaka nikad nisu halalili što je Goražde postalo regionalni centar :D
Njihov problem je što su malo "kurčeviti" u globalu i svi misle da su neki faktor. U biti kod njih po priči svaka familija vuče porijeklo od nekog bega ili age.
To je istina, nisam upoznao Focaka a da mu porijeklo nije begovsko, pa i onom sa Godijena :D
So What!

#60 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by So What! »

Gračanica: Mali bosanski Milano

U vrijeme recesije i krize u Evropi i svijetu na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine cvjeta poduzetništvo i biznis.

Image

Gračanica, Gradačac, Tešanj ali i ostali manji gradovi u ovom dijelu BiH slobodno se mogu nazvati poduzetničkim centrima u kojima djeluju uglavnom porodični biznisi.

Industrijske zone, veliki broj trgovačkih centara, malih i srednjih preduzeća, mali broj nezaposlenih osoba odlike su ovih malih gradova u kojima živi nekoliko hiljada stanovnika.

Pozitivan primjer poduzetništva je svakako Gračanica.

Grad koji nikada nije imao velike socijalističke kombinate razvijao se u Jugoslaviji, baš kao i poslije posljednjeg rata, zahvaljujući preduzetničkoj inicijativi lokalnog stanovništva.

Lokalni novinar Mirsad Čamdžić kazao je za Anadoliju da je Gračanica u bivšoj Jugoslaviji bila pod određenom agendom sredine koja se nije trebala razvijati, ali ta prešutna saglasnost komunističkih vlasti je brzo mobilizirala ljude u Gračanici koji su vrlo rano krenuli sa privatnim biznisom.

Kako kaže, zato Gračanica danas ima slogan: “Od posla čaršija”.

“U bivšoj Jugoslaviji Gračanica je bila treći grad po broju registriranih automobila u odnosu na broj stanovnika, kao i po velikom broju plastičarskih radnji”, kazao je Čamdžić.

Naime, poslije rata Gračanica je nastavila tim tempom.

"Možemo reći da u ovom gradu vlada politička i društvena harmonija u razvoju", pojasnio je Čamdžić i dodao da ovaj grad ima i nedostatak društvenog života zbog čega mladi ljudi odlazeći studirati u nekim većim gradovima, tamo i ostaju.

Dakle, kako kaže Čamdžić, Gračanica sve manje postaje izazov za mlade ljude.

“Gračanica ostaje grad biznisa i onaj ko prođe kroz gračaničku industrijsku zonu vidi da je to jedan mali bosanski Milano”, pojasnio je on.

Da je Gračanica po tradiciji poznato mjesto biznisa potvrdio je i općinski načelnik Nusret Helić.

"I u vrijeme komunizma biznis u Gračanici se smatrao normalnim", pojasnio je Helić i dodao da se u ovom gradu uglavnom radi o porodičnim firmama, manjem biznisu te malim i srednjim preduzećima bez giganata.

Na području ove općine danas ima oko 1.200 poduzetništava, više od 500 privrednih subjekata, radi se o malim i srednjim preduzećima, ali i više od 600-700 samostalnih zanatskih radnji.

"Mi smo domaćini i svim susretima privrednika kako onim iz domaćeg okruženja tako i stranih", ističe općinski načelnik i dodaje da u vrijeme recesije, ova općina ima firme u kojima raste broj zaposlenih.

"Kada je u pitanju broj zaposlenih, mi smo blizu prijeratnog broja, dakle oko 9.500 je zaposleno, a kada pogledate broj nezaposlenih u Zavodu za zapošljavanje onda se malo prepadnete", pojasnio je Helić.

Prema njegovim riječima, oko 8.000 osoba na području ove općine se vodi kao nezaposleno iako to nije stvarni rezultat nezaposlenih, jer su to uglavnom ljudi koji su negdje u biznisu, rade na crno, a tu su prijavljeni.

"Gračanica je sredina u kojoj je biznis broj jedan, grad u kojem je i lokalna vlast okrenuta biznisu", pojasnio je Helić.

On je, govoreći o prošloj godini, rekao da je većina privrednih subjekata uspješno poslovala, a porastao je i broj zaposlenih u odnosu na raniji period.

Helić je kazao i to da imaju veliki broj visokoobrazovanih nezaposlenih osoba, ali i da su u posljednje četiri godine obezbijedili volontiranje za te osobe.

Godišnje oko 100 ljudi obavi volonterski rad i na taj način im pokušavamo obezbjediti da lakše dođu do posla.

Jedna od gračaničkih firmi, koja ove godine obilježava 50. jubilej jeste firma za preradu drveta, proizvodnju i promet "Jadrina" u kojoj su radnici većinski vlasnici.

Direktor ove firme Ramiz Grapkić kazao je za AA da je firma kroz protekli period bila jedna zanatska radionica, a kasnije postala članica "Šipada".

"U ovoj firmi u Gračanici radi 270 radnika, a privatizovana je 2001. godine. U prvobitnoj varijanti radnici su bili 100 postotni vlasnici. Bilo ih je oko 500, a trenutno je oko 100 vlasnika firme", pojasnio je Grapkić.

"Jadrina" se uglavnom bavi proizvodnjom namještaja koji je namijenjen za inostrano tržište. Naime, firma 90 posto proizvoda plasira u inostranstvo.

"Najviše se prodaje u Njemačkoj, Švicarskoj, Holandiji, Austriji, Češkoj te zemljama bivše Jugoslavije. Dakle, prodaje se u cijeloj Evropi", pojasnio je Grapkić.

Nedaleko od Gračanice je i Gradačac,općina poznata kao voćarski kraj i jedan od najvećih proizvodnih i trgovačkih centara šljive u Bosni i Hercegovini.

Najznačajnije industrije na području ove općine su tekstilna, hemijska, mašinska i prehrambena.

Gradačac je i mjesto održavanja tradicionalnog međunarodnog Sajma šljive.
Heller

#61 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by Heller »

racionalista wrote: Što se tiče Fočaka nikad nisu halalili što je Goražde postalo regionalni centar :D
Njihov problem je što su malo "kurčeviti" u globalu i svi misle da su neki faktor. U biti kod njih po priči svaka familija vuče porijeklo od nekog bega ili age.
To je istina, nisam upoznao Focaka a da mu porijeklo nije begovsko, pa i onom sa Godijena :D
Tako nekako i moj dio familije sere o agama i begovima, dok je onaj iz Goržda "lakši" :D :D :D
limeni

#62 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by limeni »

dzaba ti je biti aga i beg ako si focak :D
aCme

#63 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by aCme »

dječak sa šibicama wrote:Vitez i Lasvanska dolina (sa izuzetkom Mahale, tamo je jos `73 godina), Siroki Brijeg, Gracanica, Cazin, Ljubuski, Citluk/Medjugorje, Laktasi vjerovatno, Kresevo.
Gradovi koje si naveo nalaze se i u temi najjadniji gradovi u BIH :roll:
Danguba

#64 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by Danguba »

daxon wrote:Bihać mi je onako Ok, prozračan, Una prelijepa, lokacija odlična, za čas si u Zagrebu, na moru, Rijeci, Slovenij, AT, brzo si do dobrih autoputeva. Livno mi je također jedno od boljih mjesta u BiH, kako zbog nevjerovatne prirode i čistoće, tako zbog također odlične lokacije.
Kakav Bihac i bakraci. Carsija stala jos '92.god. Hamdo umio jednu ulicu i to je sve sta je uradjeno u Bihacu.

Volim taj grad ali brete prop'o je ko kauc. Proci bihackim naseljima i ulicama u jesen i zimu isto kao da si u nekom selu sa velikim kucama.
BarbaDue

#65 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by BarbaDue »

Image
drinski biser, svakim danom ljepši i ljepši :bih:

p.s. a vidim i dosta raje vodi porijeko sa drine :thumbup:
palermo

#66 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by palermo »

Privatnici ko privatnici, guze narod za neke male plate, kako koji naravno, ali u sustini zapadna Hercegovina stoji bolje od veceg dijela ostatka BiH. Svi imaju nekoga vani, to su desetljeca iseljavanja, i sam znas koliko ih je u Svedskoj, pa Kanada, Australija, Njemacka, ima ih vise napolju nego u Hercegovini.

Imaju jaku privredu, mnogi su se vratili iz dijaspore i ulozili kapital, neki su se u ratu i nakon rata obogatili (tipicna BiH prica), treba otici i vidjeti. Ja sam isto to zamisljao kao kamenjar, a la istocna Hercegovina. Medjutim, iznenadio bi se, kuce su uglavnom raskosne, bogate, na Brotnju zive od vina, u Ljubuskom od poljoprivrede, Grude, Posusje i Siroki imaju jake privredne gigante, eto toliko im je dobro da sirotinja iz Bosne ide dole nadniciti.
Treba ovaj post Hafizu poslati (mislim Hafizu sa Politike) :D .

Imaju neke komparativne prednosti, dijaspora, hrvatski pasoš, blizina granice, pravna država koja se prilagođava njima (uostalom, nije džaba da kad hožeš da kuneš zapadne hercegovce kažeš im, dabogda živjeli u državi koju smatrate svojom, iliti drugim riječima uvijek im izgovor da varaju državu bio, nije to naša :D ), tradicijom su dosta vrijedan narod.....
Uglavnom solidno se može živjeti u zapadnoj Hercegovini, iako ima bitnih razlika između mjesta, recimo Široki Brijeg je daleko odmakao od Posušja. Takođe, još uvijek jak plemenski osjećaj pripadnosti pomaže da lakše stanete na noge..i tako to....

Mada, deplasirano je reći da je recimo život u zapadnoj hercegovini bolji nego u Sarajevu, Tuzli ili Goraždu. Naprosto, parametri su drugačiji
XOX100

#67 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by XOX100 »

palermo wrote: Imaju neke komparativne prednosti, dijaspora, hrvatski pasoš, blizina granice, pravna država koja se prilagođava njima
Ja se samo pitam sta ovi Hercegovci rade u BiH kad im je Hrvatska tako blizu. Eldorado. Standard. Bogastvo. A oni na samoj granici tog bogastva ??
WTF ?
O cemu ba pricate ??

Hrvatska je u problemima skoro istim kao i BiH. Uzimaju kredite od MMFa da bi otplatili stare kredite. Nezaposlenost, nepotizam, korupcija. Monopol par familija nad citavom ekonomijom.
Cuj, Hercegovci granice sa Hrvatskom!?
So, fuckin' what ?
Citava je BiH na granici sa Hrvatskom. :-)
sinuhe

#68 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by sinuhe »

Njima je prednost sto su u BiH :D Kakvu prednost imaju susjedni Sinj, Imotski i Trilj? -Nikakvu.
Aspekt

#69 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by Aspekt »

Šveđanin wrote:Što se tiče gradova zapadne hercegovine, kakva je nezaposlenost tamo? Kako narod živi.. jel na HR nivou?

Dajte malo informacija za nas što nikad nismo bili tamo. A recimo, sve što znam je da ima kamena i da je slabo naseljeno. :D
Privatnici ko privatnici, guze narod za neke male plate, kako koji naravno, ali u sustini zapadna Hercegovina stoji bolje od veceg dijela ostatka BiH. Svi imaju nekoga vani, to su desetljeca iseljavanja, i sam znas koliko ih je u Svedskoj, pa Kanada, Australija, Njemacka, ima ih vise napolju nego u Hercegovini.

Imaju jaku privredu, mnogi su se vratili iz dijaspore i ulozili kapital, neki su se u ratu i nakon rata obogatili (tipicna BiH prica), treba otici i vidjeti. Ja sam isto to zamisljao kao kamenjar, a la istocna Hercegovina. Medjutim, iznenadio bi se, kuce su uglavnom raskosne, bogate, na Brotnju zive od vina, u Ljubuskom od poljoprivrede, Grude, Posusje i Siroki imaju jake privredne gigante, eto toliko im je dobro da sirotinja iz Bosne ide dole nadniciti.
svaka tvoja rijec odise nadmenoscu , arogancijom fasizmom , rasizmom , sovinizmom ...Praljak i tuta bi ti orden dali za nacionalizam kojim zracis . Bas mi se gadis . Onako iz srca i duse osjecam gadjenje kada citam tvoje postove . to se ne odnosi na ovaj post nego na sve sto si napisao do sada na ovom forumu .
XOX100

#70 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by XOX100 »

sinuhe wrote:Njima je prednost sto su u BiH :D Kakvu prednost imaju susjedni Sinj, Imotski i Trilj? -Nikakvu.

Realno gledajuci, vecina Hrvata u BiH zivi bolje i ima vise od Hrvata u Hrvatskoj.
Ipak oni pricaju o Hrvatskoj kao tamo nekoj zemlji punoj blagostanja.
Paradoks. ., :lol:
XOX100

#71 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by XOX100 »

Pitaj bilo kojeg Hercegovca iz BiH, i reci ce ti da je za vrijeme i kratko poslije rata bolje zivio nego danas.
Hrvati iz BiH su pokupili od Hrvatske masne pare za vrijeme rata.
I to je trajalo neko vrijeme.
To je davno proslo.
Hercegovina nije vise ekonomski tigar kao sto je bila.
To se vidi i na kantonalnom proracunu. Svake godine sve vise kaskaju za ostatkom BiH.
palermo

#72 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by palermo »

Kastanienallee wrote:Osim sto im je dugo vremena poslije rata odrediste Sovici bilo Meka za kupovinu dok su cijene kod nas bile znatno jeftinije a granicni prelazi suplji. Ne znam ima li ista od toga vise ali za trgovinu tog kraja je sigurno znacilo mnogo.
Davno su Sovići bili aktuelni. Doduše, dolaze i sada pokatkad u Mepas ili Vrapčiće zavisno od dubine džepa.

Mislim, da se otišlo od teme, koji su najbolji mjesta.....Sanski most je jedan od gradova koji je na mene ostavio baš lijep utisak.
Rizvan

#73 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by Rizvan »

Ti gradovi zapadne hercegovine možda jesu danas privredno razvijeni za BiH pojmove, ali ne mogu nikako biti među najboljim manjim mjestima i gradovima za život. Prije svega zbog atmosfere nacionalizma, šovinizma i isključivosti koja je dominantna u tom kraju. Nije da je ostatak BiH operisan od toga, ali kod njih je to naročito izraženo, još uvijek je dosta jak taj plemenski mentalitet i kao pojedinac ako se razlikuješ od sredine po bilo kojem osnovu, a nemaš zaleđe u vidu familije ili političke stranke, teško da ćeš dolje ugodno živjeti. Osim toga taj njihov "privredni bum" posljedne dvije decenije nije pratio i infrastrukturni i populacioni razvoj, pa ti gradići i danas izgledaju kao selendre sa gasterbajterskim vilama.

Po meni najbolji spoj privredne razvijenosti, otvorenog mentaliteta, pristojne infrastrukture i očuvane prirode u okolini, dakle svega onog što bi trebala najbolja manja mjesta i gradovi da nude, su Gračanica, Gradačac i Tešanj. To su gradovi u kojima dominira privatni biznis, ljudi su vrijedni, poduzetni, pitomi...gradovi izgledaju čisto i uređeno, i općenito ostavljaju dojam optimizma za razliku od ostatka BiH.

Od manjih gradova sa još kakvom takvom razvijenom industrijom i poduzetništvo, istakao bih Modriču i Visoko.

Goražde bez obzira na razvoj posljednih godina, teško da se može svrstati među najbolje gradove.

Kakanj ima par državnih preduzeća koja zapošljavaju par hiljada radnika sa solidnim prosječnim primanjima, ali privatni bizniz je jako slabo razvijen, dosta velika nezaposlenost (kad se uzme u obzir koja industrija je sve tamo prisutna), a da ne govorim o zagađenosti sredine i devastirane prirode u neposrednoj blizini grada. Tako da bez obzira što svojim prosječnim standardom istupa iznad prosjeka Federacije, ne može se svrstati među najbolje. Isti slučaj kao i sa zapadnom hercegovinom, nije u šoldima sve.

Gradovi Unsko - sanskog kantona izgledaju lijepo i uređeno ali mislim da tamo ne možeš dobro živjeti, osim ako nisi uposlen u javnoj ustanovi ili imaš par članova familije vani. :D

I da, kažu da se i u Laktašima dobro živi. :D
palermo

#74 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by palermo »

Rizvan wrote:Ti gradovi zapadne hercegovine možda jesu danas privredno razvijeni za BiH pojmove, ali ne mogu nikako biti među najboljim manjim mjestima i gradovima za život. Prije svega zbog atmosfere nacionalizma, šovinizma i isključivosti koja je dominantna u tom kraju. Nije da je ostatak BiH operisan od toga, ali kod njih je to naročito izraženo, još uvijek je dosta jak taj plemenski mentalitet i kao pojedinac ako se razlikuješ od sredine po bilo kojem osnovu, a nemaš zaleđe u vidu familije ili političke stranke, teško da ćeš dolje ugodno živjeti. Osim toga taj njihov "privredni bum" posljedne dvije decenije nije pratio i infrastrukturni i populacioni razvoj, pa ti gradići i danas izgledaju kao selendre sa gasterbajterskim vilama.
zadnji put ću o zapadnoj hercegovini, bogami.
Nema potrebe spominjati atmosferu nacionalizma, šovinizma i isključivosti jer to u ovom lsučaju nije relevantno, 95 % su Hrvati....neće nacionalno biti isključivi prema sebi. Dodao bioh ovdje još koji komentar, ali neću da odem u politiku.
Istina je ovo za plemenski menatalitet, oni su prilično zatvorena sredina, teška za novog čovjeka (to nema veze sa nacionalnošću), ali starosjediocu to ne igra neku ulogu.

Hoću reći, dobro se živi (većina) u zapadnoj Hercegovini, i nije brate neka sramota to priznati.....bezveze ovo insistiranje na tome da su oni prnuli u šišu....
DoZeN

#75 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by DoZeN »

Bijeljina,Gorazde,Laktasi,Trebinje
Post Reply