NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Lider u regionu

#76 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by Lider u regionu »

Bosna
avantgarde

#77 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by avantgarde »

Zviz wrote:
pearlica wrote:zvizu upao si u lose drustvo, nisi svi nasi ljudi takvi kakve ih prestavljas. Gdje sam ja vecina ima stranaca u familiji (djeca se poudala i pozenila za lokalcima) i to nije nista cudno. Da nisu ti tvoji ljubomorni?

Za svadbe u BiH, iako nisam za to niti opravdavam nekoga ipak vecina naseg svijeta ima familije po cijelom svijetu koja se ljeti skupi u BiH pa je onda logicnije napraviti svadbu u BiH dok su svi tu na okupu a sigurno i jeftinije nego zvati sviju u Dansku, treba tolike ljude smestiti negdje. A nisu nasi ljudi kao danci da te pozovu na svadbu ali da ti sam sebi platis prevoz i hotel jer te on zove samo na proslavu ali ne da godisnji odmor...

I ja sam cula za neke koji kazu da su iz Dubrovnika (a iz neke selendre i BiH)... sta me boli briga... njihova stvar odakle su :bih:

Upo u lose drustvo, pa draga ovdje nema nekog izbora kad su u piranju nasi, imas tako kakvo je drustvo - ondnosno svak ima nekoga koga voli da iza ledja malo popisa. Kazem, svaka cast izuzetcima, ali ti ljudi su povukli crtu sa nasima (vecinom dijasporaca), BiH i rodbinom. Nema nekog izbora u bilo kojem pogledu, jer svak svakog taslaci kako stigne - samo neko vise neko manje ali to je vazi za 91%. To je normala. To je standard. To je inn. To je cool. To je hobi nekome. To je dnevna doza bogatih rijeci koje daju covjeku energiju da je bolji od Bermudovica koji mazu pastetu, jer su uzeli kredit za kucu. A neki dan Biberovici u tajnosti se rijesili Kuge (auta) i odmah ti je pokla prica po Mahali. Tako se to kaze barem u danskoj. Svaki grad je mahala za nase. Pa su recimo moje zvai Ciganovici nebil saznali sto to Biberovici vise nevoze Kugu, sta je reci. A to sto spomenu za svadbe, pa nedavno sam bio pozvan na jednu :D I moram priznati, prvi put cujem da nasi nekome put placaju u BiH kad je svadba u pitanju. Poznavn sam i to je to a kako cu doci, gjde cu nociti i sta cu kupiti kao proklon je moj problem. U ovoj prici su prezimena fiktivna zbog javne tajne :D

:D ... :lol: :lol:
joooj dobar si,opisujes ih ko da su tu pred nama na TV-u :thumbup:
avantgarde

#78 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by avantgarde »

i da napisem moju listu najboljih zemalja,znaci,ovo je samo moje licno misljenje sto ne znaci i da je tako 100%
Luxemburg,Skandinavija cijela,Lichtenstein,Holandija i Svica..
Ludzak

#79 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by Ludzak »

Luksemburg kao najbogatija zemlja u EU, pa su tu skadinavske zemlje, Holandija itd
EldarZizy

#80 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by EldarZizy »

I mene zanima ova tema i veoma rado ću je pratiti ubuduće.

Nego da vas priupitam u kojoj zemlji je dobar obrazovni sistem i gdje ima posla za (studenta, trenutno) inžinjera građevine. U kojoj zemlji je standard solidan (odnos plate i cijena), gdje nema velike nezapolenosti, gdje je dobar zdrasteni sistem, i u kojoj zemlji ako bi otiš'o živjet neću morat razmišljat hoćel me ko iza ugla sačekati tj. gdje je sigurnost dobra. Manje mi je bitno dali ima naših ljudi 5 000 u gradu ili samo 5-6. I ono najvažnije, kolike su šanse da se dobije džavljanstvo u toj zemlji? Jer ako ikad odem :run: iz Bosne i Hercegovine, kupujem kartu u jendom pravcu.
area51

#81 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by area51 »

nKrkan wrote:Luxembourg
:thumbup:
Bez premca,mada je mali.
2.Norveška
nOrMaLaC

#82 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by nOrMaLaC »

EldarZizy wrote:I mene zanima ova tema i veoma rado ću je pratiti ubuduće.

Nego da vas priupitam u kojoj zemlji je dobar obrazovni sistem i gdje ima posla za (studenta, trenutno) inžinjera građevine. U kojoj zemlji je standard solidan (odnos plate i cijena), gdje nema velike nezapolenosti, gdje je dobar zdrasteni sistem, i u kojoj zemlji ako bi otiš'o živjet neću morat razmišljat hoćel me ko iza ugla sačekati tj. gdje je sigurnost dobra. Manje mi je bitno dali ima naših ljudi 5 000 u gradu ili samo 5-6. I ono najvažnije, kolike su šanse da se dobije džavljanstvo u toj zemlji? Jer ako ikad odem :run: iz Bosne i Hercegovine, kupujem kartu u jendom pravcu.
Preporučio bih ti Poljsku ili Estoniju. Poljsku zbog toga što je jedina od članica Eu koja je izbjegla recesiju i gdje je vrlo lako dobiti zaposlenje, a Estoniju zbog toga što uz Finsku ima najbolji obrazovni sistem u Evropi. :-D
Amila1

#83 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by Amila1 »

Meni Engleska,,mozda zato sto zivim vam pa tako mislim ali bar ovako kako jeste da ostane nikada nebih pozeljela da idem negdje drugo,,Osim naravno da se vratim u Bosnu
insomnia78

#84 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by insomnia78 »

nOrMaLaC wrote:

Preporučio bih ti Poljsku ili Estoniju. Poljsku zbog toga što je jedina od članica Eu koja je izbjegla recesiju i gdje je vrlo lako dobiti zaposlenje, a Estoniju zbog toga što uz Finsku ima najbolji obrazovni sistem u Evropi. :-D
Zato u ostatku EU ne mozes ziviti od Poljaka kolko im je dobro

s' moje sokoćalo
uglavnomja

#85 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by uglavnomja »

insomnia78 wrote:
nOrMaLaC wrote:

Zato u ostatku EU ne mozes ziviti od Poljaka kolko im je dobro

s' moje sokoćalo
zar ih ima u france?

u norveskoj je poljski drugi zvanicni jezik :D
cava

#86 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by cava »

Da ne otvaram novu temu, ova mi se nekako čini prikladnom za jedno pitanjece nešim dijasporcima :)

Koja od nabrojanih evropskih zemalja bi bila najpogodnija za pokretanje vlastitog biznisa sa vlastitim novcem?
Naime, želja mi je da odem iz BiH, prvenstveno zbog djece, a boga mi i zbog mene.
Hell.is.here

#87 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by Hell.is.here »

cava wrote:Da ne otvaram novu temu, ova mi se nekako čini prikladnom za jedno pitanjece nešim dijasporcima :)

Koja od nabrojanih evropskih zemalja bi bila najpogodnija za pokretanje vlastitog biznisa sa vlastitim novcem?
Naime, želja mi je da odem iz BiH, prvenstveno zbog djece, a boga mi i zbog mene.
Otvaranje biznisa npr. u Becu..

Moras zivjeti u Becu min. 2 godine da bi mogao otvoriti firmu ili imati firmu u nekoj drugoj drzavi npr. BiH 2 godine i mozes je "prebaciti" u Bec , ali pod uslovom da firma posluje pozitivno te dvije godine. Za ostale gradove ne znam ;)

A do prije par godina si mogao samo doci sa parama i otvoriti biznis i tako dobiti RWR...
avantgarde

#88 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by avantgarde »

vid cave ;-) ...ma gdje si ti :kiss: ...ja kontam uBosnu a ti vamokARCE ..pazi da se ne mimoidjemo negdje oko Austrije jal Slovenije :D :lol:
cava

#89 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by cava »

Hell.is.here wrote:
cava wrote:Da ne otvaram novu temu, ova mi se nekako čini prikladnom za jedno pitanjece nešim dijasporcima :)

Otvaranje biznisa npr. u Becu..

Moras zivjeti u Becu min. 2 godine da bi mogao otvoriti firmu ili imati firmu u nekoj drugoj drzavi npr. BiH 2 godine i mozes je "prebaciti" u Bec , ali pod uslovom da firma posluje pozitivno te dvije godine. Za ostale gradove ne znam ;)

A do prije par godina si mogao samo doci sa parama i otvoriti biznis i tako dobiti RWR...
:sad: :sad: :sad:
Ali hvala na odgovoru.
cava

#90 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by cava »

avantgarde wrote:vid cave ;-) ...ma gdje si ti :kiss: ...ja kontam uBosnu a ti vamokARCE ..pazi da se ne mimoidjemo negdje oko Austrije jal Slovenije :D :lol:

Gdje ćeš bolan, sjedi gdje si :-D ;-)
ElDzidziIbnDzo

#91 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by ElDzidziIbnDzo »

Zivim u Norveskoj,a mislim da je AT najbolja :-D

Nekako najblize Bosni :sad:
hrle1976

#92 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by hrle1976 »

Od jacih drzava u Europi

Za porodice Danska.

Za brzu zaradu Svicarska, Luxemburg, Danska i Norveska.

Za srednji zivot sa boljim autom Njemacka, Svedska i Austrija.

Po pitanju socialne brige Danska i Norveska.

Po pitanju zdravstva San Marino i Danska.

Po pitanju jeftine hrane Nizozemska.

Po pitanju skupe hrane Norveska, Svicarska i Danska

Za poludit Bosna :mrgreen:
uglavnomja

#93 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by uglavnomja »

vratiJa se sime :D
doboj71

#94 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by doboj71 »

bilo je dosadno bez njega, :D
muminovic

#95 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by muminovic »

Švajcarska najbolja zemlja za život, Srbija 54.

Kvalitet života se ocenjuje prema tome ko je najsrećniji, najbogatiji, najzdraviji i ima najviše poverenja u javne institucije. Srbija se, prema jednom istraživanju, nalazi na 54. mestu koje deli sa Alžirom.
Švajcarska je najbolja zemlja što se tiče kvaliteta života za 2013. godinu. Ljudi rođeni u njoj su najsrećniji i imaju najbolji kvalitet života sudeći po bogatstvu, zdravlju i poverenju u javne institucije.

Skandinavske zemlje Norveška, Švedska i Danska isto ulaze u prvih pet zemalja po kvalitetu života.

"Odeljenje za ekonomska istraživanja" je kompanija koja pokušava da izmeri koja zemlja omogućava najbolje mogućnosti za zdrav, siguran i uspešan život u godinama koje dolaze.

Pet od prvih deset zemalja su iz Evrope, ali je samo jedna od njih, Holandija, u euro zoni.

Zemlje južne Evrope zahvaćene krizom, uključujući Grčku, Portugaliju i Španiju zaostale su na listi, uprkos prednostima prijatne klime.

Ni najveće evropske ekonomije - Nemačka, Francuska i Britanije, nisu se pokazale posebno dobro.

Nigerija je najgora zemlja za život u 2013. godini.

Uprkos njihovom ekonomskom dinamizmu, Brazil, Rusija, Indija i Kina, daleko su od prvih deset po kvalitetu života.

Poređenja radi, 1988. na vrhu liste najboljih država za život bila je Amerika.

Image
Keiko

#96 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by Keiko »

Moja sedma u Europi, nije lose.
Truetotrue

#97 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by Truetotrue »

Bosna definitivno. Malo se radi, puno uziva.
Truetotrue

#98 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by Truetotrue »

area51 wrote:
nKrkan wrote:Luxembourg
:thumbup:
Bez premca,mada je mali.
2.Norveška
Ne lupetaj decko matere ti. Jesi nekad bio u Norveskoj? Ona je dobra zemlja za Norvezane, ali nikako za nas svijet, za nas mentalitet. Hladna, skupa, siva, mracna, nema druzenja, temperamenta itd... Sve je distancirano, usamljeno i otudjeno.
respo

#99 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by respo »

San marino
hrle1976

#100 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?

Post by hrle1976 »

Ako u BiH potrosite 75€ na hranu

da bi istu kolicinu hrane kupili negdje drugo trebate odvojiti,

u Svicarskoj 156€, Norveska 164€, Danska 136€, Svedska 120€,
Francuska 108€, Italija 106€, Nizozemska 95€, Njemackoj 110€, Slovenija 97€, Madzarska 83€

Ako u BiH potrosite 58€ na cigare i alkohol

kako bi istu kolicinu kupili negdje drugo trebate odvojiti,

u Norveskoj 250€, Svedskoj 145€, Irskoj 166€, Islandu 155€, Danskoj 125€,
Finskoj, 133€, Luxamburgu 87€, Velikoj Britaniji 147€, Njemackoj i Belgiji po 97€, Nizozemskoj 101€,
Austriji 92€, Madzarskoj 63€, Sloveniji 98€

Ako potrosite u BiH na grijanje i struju 59€

u Danskoj ce ista kolicina potrosnje kostati 152€, u Norveskoj 120€, Svedskoj 128€, Islandu 63€, Francuskoj 99€, Austriji 107€, Njemackoj 116€

Ako potrosite u BiH 71€ na javni transport u drugim drzavama trebate odvojiti za istu kolicinu

Norveska 148€, Danska 124€ Svedska, Island i Finska po 134€, Svicarska 120€, Njemacka 113€, Velika Britanija 126€, Austrija 111€, Ceska 66€, Madzarska 71€

Za hotele i restorane, ako u BiH potrosite 60€ da bi imali isti nivo

morate u Norveskoj odvojiti 184€, Svicarskoj 157€, Danskoj 154€, Francuskoj 104€, Njemackoj 103€, Madzarskoj 52€, Ceskoj 60€, Rumuniji 50€
Post Reply