Ne zanimaju me europske države sa masivnim be-ha dijasporskim zajednicama i masom polusvjetova u njima.
NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
- nowyouseeme
#51 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Island
Ne zanimaju me europske države sa masivnim be-ha dijasporskim zajednicama i masom polusvjetova u njima.

-
pearlica
#52 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
zvizu upao si u lose drustvo, nisi svi nasi ljudi takvi kakve ih prestavljas. Gdje sam ja vecina ima stranaca u familiji (djeca se poudala i pozenila za lokalcima) i to nije nista cudno. Da nisu ti tvoji ljubomorni?
Za svadbe u BiH, iako nisam za to niti opravdavam nekoga ipak vecina naseg svijeta ima familije po cijelom svijetu koja se ljeti skupi u BiH pa je onda logicnije napraviti svadbu u BiH dok su svi tu na okupu a sigurno i jeftinije nego zvati sviju u Dansku, treba tolike ljude smestiti negdje. A nisu nasi ljudi kao danci da te pozovu na svadbu ali da ti sam sebi platis prevoz i hotel jer te on zove samo na proslavu ali ne da godisnji odmor...
I ja sam cula za neke koji kazu da su iz Dubrovnika (a iz neke selendre i BiH)... sta me boli briga... njihova stvar odakle su
Za svadbe u BiH, iako nisam za to niti opravdavam nekoga ipak vecina naseg svijeta ima familije po cijelom svijetu koja se ljeti skupi u BiH pa je onda logicnije napraviti svadbu u BiH dok su svi tu na okupu a sigurno i jeftinije nego zvati sviju u Dansku, treba tolike ljude smestiti negdje. A nisu nasi ljudi kao danci da te pozovu na svadbu ali da ti sam sebi platis prevoz i hotel jer te on zove samo na proslavu ali ne da godisnji odmor...
I ja sam cula za neke koji kazu da su iz Dubrovnika (a iz neke selendre i BiH)... sta me boli briga... njihova stvar odakle su
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#53 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
pearlica wrote:zvizu upao si u lose drustvo, nisi svi nasi ljudi takvi kakve ih prestavljas. Gdje sam ja vecina ima stranaca u familiji (djeca se poudala i pozenila za lokalcima) i to nije nista cudno. Da nisu ti tvoji ljubomorni?
Upo u lose drustvo, pa draga ovdje nema nekog izbora kad su u piranju nasi, imas tako kakvo je drustvo - ondnosno svak ima nekoga koga voli da iza ledja malo popisa. Kazem, svaka cast izuzetcima, ali ti ljudi su povukli crtu sa nasima (vecinom dijasporaca), BiH i rodbinom. Nema nekog izbora u bilo kojem pogledu, jer svak svakog taslaci kako stigne - samo neko vise neko manje ali to je vazi za 91%. To je normala. To je standard. To je inn. To je cool. To je hobi nekome. To je dnevna doza bogatih rijeci koje daju covjeku energiju da je bolji od Bermudovica koji mazu pastetu, jer su uzeli kredit za kucu. A neki dan Biberovici u tajnosti se rijesili Kuge (auta) i odmah ti je pokla prica po Mahali. Tako se to kaze barem u danskoj. Svaki grad je mahala za nase. Pa su recimo moje zvai Ciganovici nebil saznali sto to Biberovici vise nevoze Kugu, sta je reci. A to sto spomenu za svadbe, pa nedavno sam bio pozvan na jednu
- Zviz
#54 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
uglavnomja wrote:zvizu, k'o da gledam, i ti ces neku krompirku ozeniti![]()
![]()
Mah sve u svemu Danska je dobra, za one koji vole da leze, dusu dala, ovdje ako si ljen oni te jos nagrade a ako si marljiv told & skat (porez) te pojede do gole kosti. Stvarno moras razmisljati i ulagati van Danske da bi imao neku dobit inace se mozes slikati.
Last edited by Zviz on 21/07/2013 00:35, edited 1 time in total.
-
ludimilojko
#55 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
nowyouseeme wrote:Island![]()
Ne zanimaju me europske države sa masivnim be-ha dijasporskim zajednicama i masom polusvjetova u njima.![]()
-
Keiko
#56 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Ovdje zivim vec skoro 14 godina (tek sad skontah kako vrijeme leti) I ne druzim se ni sa jednom osobom iz ex-Yu. Upoznala sam ih nekoliko kad sam tek doselila I moram priznat' da su uglavnom bili kao Zvizovi Biberovici I Ciganovici, zato ni s' kim nemam kontakta. Na zalost, svugdje ima onog 'Ode seljak iz sela al' nece selo iz seljaka'.ludimilojko wrote:nowyouseeme wrote:Island![]()
Ne zanimaju me europske države sa masivnim be-ha dijasporskim zajednicama i masom polusvjetova u njima.![]()
![]()
![]()
- nOrMaLaC
#57 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Zna li iko ima li našeg svijeta u Estoniji ili Latviji? Uvijek su me te zemlje bivšeg saveza fascinirale
Volio bih malo živjeti tamo
Je li iko bio tamo?
Volio bih malo živjeti tamo
- scooby_dooby_doo
#58 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Zviz wrote: Zakljucak, svaka drzava je dobra za zivot samo ako nemas posla sa nasim ljudima![]()
![]()
- cehaja
#59 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Dobar zakljucak.
-
TheMule
#60 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Nas narod je takav, nema to nikakve veze sa dijasporom. Ja mislim da ti nisi odrasto u Bosni, u tom je stos.Zviz wrote:Kao prvo skandinavski sistem je policajski svak svakog nadgleda i svak radi u ime kraljevine, policije i dobrobit svog komsije - to je nesto sto vec naucis u vrticu.pearlica wrote:Zvizu sta su tebi nasi ljudi skrivili?Zviz wrote:Najbolja evropska drzava za zivot a jos da je po ukusu Bosanca i Hercegovca... ta drzava jos nije nastala![]()
![]()
Vecina "dijasporaca" barem ove koje poznam mastaju o jahtama od 15 mil. £ po tri, cetri kuce da ima, po pet, set stanova, jedno 12 auta i tako to. Kad djecu udaju ili zene onda je to obavezno u Be i Ha u hotelu nekom, recimo Bosna, Holivud dole na Ilidzi. Da se pokaze. Kako se moze potrositi na svadbu 40.000KM ili vise. Posto nisu u stanju da to sve sebi nabave onda pljuju po sistemu da je najgori te da goreg od ovog nema (klasika), a ako neko sa tih prostora uspije onda je najobicnije govno odnosno on je sumljiv. Poznam jedan slucaj, ljdui su asocialni, u smislu druzenja sa nasim ljudima, pozdrave se i to je to. Ali izgleda drmaju lovom. Ipak i da sve sto imaju da je na kredit, onda bi mjesecne rate bile preko 10.000€ - uspjesni su na nivou. Ali u ocima svih sa tih prostora su najobicnija govna sa izjavama poput -"mah takvim drzava pomaze" -"sigurno je krao" -"mora da ima u BiH nekog na ruci pa kradu stanove" ... ono ovo.
Zakljucak, svaka drzava je dobra za zivot samo ako nemas posla sa nasim ljudima![]()
![]()
Ne kazem da nema nasih sto mastaju o jahtama i svadbama ali daleko da to svi rade a i oni koji to rade ne diraju ni kog drugog tako da ne vidim sto tebi to smeta? Meni ne smeta ako neko potrosi 40 000KM za svadbu jer ide iz njegovog dzepa a ne mog... tako da nemam nista sa tim. Licno to nebi uradila ni da imam deset ni dvadeset puta toliko ali svako zna svoju racunicu. Mozda je nekome to vaznije nego imati svoj stan/kucu/vikendicu ili nahraniti gladnu djecu...
Znam dosta nasih uspjesnih ljudi to sta drugi o njima pricaju nije ni tvoj, ni moj, a ni njihov problem. Za dobrim konjem se uvijek prasina dizala...
I zar te nije taj Skandinavski sistem naucio da ne guras nos tamo gdje mu nije mjesto?
Kao drugo meni licno niko nista nije uradio, ali sta masa pokazuje od sebe i kad kazem masa komotno mogu da kazem da 9 od 10 "dijasporaca" je u opisu koji sam dao. Evo par primjera: Vec duze vrijeme slusam (najnovij hit) kako ljudi iz Trebinja i okolice nisu iz Trebinja i okolice nego su iz Dubrovnika. Ovdje u Danskoj u gradu koji ima stanovnika ko Sarajevo, gdje ima nase raje,pa tako ima ljudi na pasija preskala sto kazu da su iz Dubrovnika, a oni iz Gorzada kazu da su iz Sarajeva, oni iz Bihaca da su iz Zagreba itd! Pa cak imamo i splicana iz Bugojna!![]()
Meni se moze neko smijati ali to je cirkus. Udarila je neka sila u ljude - pa vise neznaju sta ce sa sobom. Odgovorno tvrdim da samo mozes biti uspjesan ako se nedruzis sa nasom BAGROM, jer ja druge rijei nemam. Zasto bagra, pa kakva je to "dijaspora" koja se u BiH kurci da je neko i nesta a ovdje maze pastetu, a okleva nekoga ko niti nece da ide u Bosnu, jer je izracuno da ovdje se moze snaci dobro i ima drugog svijeta za oci. Evo par trendova: ganjane inavlidskih penzija od 35 god pa nadalje, kupljenje krpa/odjece po starinarnicama pa salju za Bosnu (sverc), kupljenje flasa - nekadasnji trendovi su bili kupovine kuca dok 95% nije pala na koljena, jer su guzicom mislili a ne glavom. I svi ovi koji ispunjavaju ove kriterije pljuju po drzavi i kukaju ko zadnji na sviralu! A nedao ti Bog da kupis bijesno auto recimo za 150.000€ kao sto znam neke sto su jooj pa ti su izlozeni MALTRETIRANJU od strane gore navedenih, jer naravno vecina ljudi sa tih prostora ima prekomjernu dozu ljubomore.
U BiH se mozda za stolom prica kakva je politika i ima li neke svjetlosti u blizoj buducnosto, a nasi po Danskoj, pa samo pricaju o onima sto tu zive skim nisu u najboljim odnosima ili o onima sto su nekad tu zivili pa se odselili. Kao; -"znas udala se od onog najstarija!" -"a jel pa za koga?" -"Za nakog krompira (danca)." -"Cuj!!" -"Ma sta je bilo drugo za ocekivati, nasima nikad picke nija dala a sad kurva digla noge krompirasu". I ovo pricaju matori ljudi sa 40-45 godina zivota pa cak neki imaju i vise skole.
Sta ima ko drzati svadbu u BiH ako obadvoje zive u Danskoj i pola njihove rodbine. Pametni tako to rade, oni sa potrebom dokazivanja ce otici u BiH - jer ce im sigurno Halid da zapjeva.![]()
Nmea svatova i pucanja kalasnjikovom ko u brdima Tadjakistana.
Kad sam izlozen svako malo da slusam price od dugima, pa sam i sam posato sumljiv, jer mi nije do oklevanja drugih, pa me nekad ovi koje poznam priupitaju pa reci mu Bogati ti ih znas, jel istina da su jedva prodali kucu da pokriju troskove - pa onda naglas a htjeli seljaci da se kucre da mogu - a prica o sarajlijama. A on iz Tesnja - inace za siru masu je iz Tuzle, a za dance iz Zadra jer je tu nekad sluzio JNA (PVO).
Pa onda neko ovdje pita koja je drzava najbolja za zivot. Pa kazem ako nemas posla sa nasom ruljom, cast izuzetcima onda je i VANUATU svetinja.
- Zviz
#61 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Nisam odrastao u BiH. Jesam dok je bila Juga i dok se je walkman bio trend. Ono pred ratno i poslje ratno ja uopste nepoznam - to je nekih hajmo zaokruziti 25 godina.
Samo ovdje je se nasi, vecina, masovna vecina kurce da su zesci begovi. Ja vjerujem da neki pricaju price, a siguran sam da tog u Sarajevu ima najvise, kako gjde vec zive vani, da gore drmaju ko direktori. Ovdje svak jos malo pa ima dvije kuce u BiH, jedan stan, vikendicu na brdu (nekoj planini), jednu na nekom jezeru te kupuje kucu na moru u HR. I to osbe koje jedva skupa (muz i zena imaju platu ko ja sam) pa evo ljudi i ja bi to sve, dajte recept... ubi me banka sa pismima kako mi nude povoljne kredite, jednom uzeo kredit i platio ga nazad brze nego sto dogovoreno, od tada svako malo me zovu da li sam za neko finasiranje pa evo... ako ima neko da mi objasni kako nasi prijevremenski (invalidski) penzijonisti u 50 godini? Lazu cim zinu a pitam se zasto? I stvarno neko bi pomislio ma nema sta u Danskoj se bere novac na drzvaetu. Da mozes ako dvoje radi, ima dobre plate i stegnuto zivi koju godinu onda mozes doci u posjed od 100.000KM za jedno tri godine.
Samo ovdje je se nasi, vecina, masovna vecina kurce da su zesci begovi. Ja vjerujem da neki pricaju price, a siguran sam da tog u Sarajevu ima najvise, kako gjde vec zive vani, da gore drmaju ko direktori. Ovdje svak jos malo pa ima dvije kuce u BiH, jedan stan, vikendicu na brdu (nekoj planini), jednu na nekom jezeru te kupuje kucu na moru u HR. I to osbe koje jedva skupa (muz i zena imaju platu ko ja sam) pa evo ljudi i ja bi to sve, dajte recept... ubi me banka sa pismima kako mi nude povoljne kredite, jednom uzeo kredit i platio ga nazad brze nego sto dogovoreno, od tada svako malo me zovu da li sam za neko finasiranje pa evo... ako ima neko da mi objasni kako nasi prijevremenski (invalidski) penzijonisti u 50 godini? Lazu cim zinu a pitam se zasto? I stvarno neko bi pomislio ma nema sta u Danskoj se bere novac na drzvaetu. Da mozes ako dvoje radi, ima dobre plate i stegnuto zivi koju godinu onda mozes doci u posjed od 100.000KM za jedno tri godine.
- Nadzornik
#62 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Austrija,par slobodnih mjesta pa ostale po vasoj slobodnoj volji... 
-
Keiko
#63 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Ja sam licno upoznala porodicu iz jednog veceg BH grada koji su ovdje dosli kao izbjeglice negdje sredinom rata. Zena je ako se dobro sjecam medicinska sestra a muz vozac autobusa. Ovdje su ta zanimanja dobro placena jer se radi u smjenama, vikendom, praznikom I prekovremeno je placeno duplo. Da vi ljudi znate u kakvoj su oni rupi zivjeli I kako su stedili samo da bi u Bosni napravili kucurinu na 4 sprata (navodno) a kcerkama im je u vrijeme kad sam ih ja upoznala bilo nekih mozda 13 I 15 godina team pretpostavljam da su ovdje studirale, mozda se do sad I zaposlile I udale I Bosna im ne pada ni na pamet. Kakvo tracenje zivota, rada I para samo da kona Refika nebi mislila da su kokuzi.Zviz wrote:
-
_Sarajka
#64 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Dajem glas takodje Austriji.
Iz raznoraznih razloga :
Blizina BiH, koja je takodje ponekad i mač sa dvije oštrice.Stalna putovanja iziskuju vrijeme, trud pa i novac.Nekima nikad dovoljno provedenog vremena u domovini
Obrazovni sistem je odlično reguliran, a tome svjedoči i veliki broj studenata iz BiH.Nakon završenog obrazovanja mogućnost ostanka je procentualno velika u ovisnosti od volje, ambicija i zelje.
Primanja su solidna.Ne bih ih poredila sa Skandinavijom, ali svakako su dostatna za lagodan i neopterećavajući zivot.Nadoknade za nezaposlene takodje, socijalna primanja i ostale beneficije - ocjena odlična.
Uslovi stanovanja - prilično povoljni.Veći gradovi su naravno skuplji od predgradja, manjih mjesta ili sela.
Ne mogu navesti ni cijenu satnice ( koja ovisi od zanimanja i stepena obrazovanja ) a ni cijenu stana ( koja opet ovisi od zelja i potreba )
Uglavnom ovu su neka uopštena zapazanja.
Što se tiče gostoljubivosti domaćina, neka srednja ocjena bi bila trojka.Uglavnom, sve se moze postići radom i trudom a novčane nadoknade su srazmjerne ulozenom.Što je najbitnije.
Iz raznoraznih razloga :
Blizina BiH, koja je takodje ponekad i mač sa dvije oštrice.Stalna putovanja iziskuju vrijeme, trud pa i novac.Nekima nikad dovoljno provedenog vremena u domovini
Obrazovni sistem je odlično reguliran, a tome svjedoči i veliki broj studenata iz BiH.Nakon završenog obrazovanja mogućnost ostanka je procentualno velika u ovisnosti od volje, ambicija i zelje.
Primanja su solidna.Ne bih ih poredila sa Skandinavijom, ali svakako su dostatna za lagodan i neopterećavajući zivot.Nadoknade za nezaposlene takodje, socijalna primanja i ostale beneficije - ocjena odlična.
Uslovi stanovanja - prilično povoljni.Veći gradovi su naravno skuplji od predgradja, manjih mjesta ili sela.
Ne mogu navesti ni cijenu satnice ( koja ovisi od zanimanja i stepena obrazovanja ) a ni cijenu stana ( koja opet ovisi od zelja i potreba )
Uglavnom ovu su neka uopštena zapazanja.
Što se tiče gostoljubivosti domaćina, neka srednja ocjena bi bila trojka.Uglavnom, sve se moze postići radom i trudom a novčane nadoknade su srazmjerne ulozenom.Što je najbitnije.
- Zviz
#65 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
U Danskoj ako si medicinska sestra i radis prekovremena te isplate u slobodnim danimaKeiko wrote:Ja sam licno upoznala porodicu iz jednog veceg BH grada koji su ovdje dosli kao izbjeglice negdje sredinom rata. Zena je ako se dobro sjecam medicinska sestra a muz vozac autobusa. Ovdje su ta zanimanja dobro placena jer se radi u smjenama, vikendom, praznikom I prekovremeno je placeno duplo. Da vi ljudi znate u kakvoj su oni rupi zivjeli I kako su stedili samo da bi u Bosni napravili kucurinu na 4 sprata (navodno) a kcerkama im je u vrijeme kad sam ih ja upoznala bilo nekih mozda 13 I 15 godina team pretpostavljam da su ovdje studirale, mozda se do sad I zaposlile I udale I Bosna im ne pada ni na pamet. Kakvo tracenje zivota, rada I para samo da kona Refika nebi mislila da su kokuzi.Zviz wrote:
-
Keiko
#66 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
@Zviz takve price o kuci, stanu I sest vikendica su loziona. Licno to nikome ne bih povjerovala jer, bez da ulazimo u brojeve, je prvenstveno nelogicno a drugo neostvarivo cak i sa ministarskom platom vecine zapadnih zemalja.
- Zviz
#67 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Keiko wrote:@Zviz takve price o kuci, stanu I sest vikendica su loziona. Licno to nikome ne bih povjerovala jer, bez da ulazimo u brojeve, je prvenstveno nelogicno a drugo neostvarivo cak i sa ministarskom platom vecine zapadnih zemalja.
Neko zasigunro ima kucu, stan, i vikendicu. Da neko ima sve po x 3 i ja nevjerujem ali opet znacujci kako neki na svaki moguci nacin pokusavaju da izmuzu iz drzavne kase, ko zna, mada kako napisa i ja nevjerujem. Ima nasih koji su redovno (mjesecno) dobivali novac za nove madrace jer su pisali po njima i zalili se kako imaju posljedice od rata. I tak mjesecno dobiju do 500€ za madrace ili neke podloge tanje i najlone kako bi samo spisali tu podlogu a ne madrac. To mozda zvuci nako ko vanseriska zeznacija na zalost gola istina
-
belfy
#68 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
druze @Zviz, ti si samo lakovjeran i naivan. sve sto si do sada napisao na forumu je dokaz tome. da si Bosanac neki bi drugi tebe gledali isto tako, ali kao sto rece, ti si vec Danac. zato te i cudi kada neko sa platom od 1000 EUR zivi drugacije. to se kod nas ne prica...
- Zviz
#69 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Ne znam ja sta se u BiH prica ako imas platu od 1.000€ ali u Danskoj to nije za nikakvu pohvalu niti se neko od nasih dici takvim platama - ako ih uopste ima - mozda samo ako radis studentski posao. Ovdje se ljudi dice nekim posestom koji je u jednu ruku diskutabilan. Sve u svemu, meni vise znaima bar ovdje zasto ljudi npr. u Danskoj, opet kazem ne svi, ali vecina imaju potrebu da ovdje a tako i u BiH prodaju neku sliku koja nije istinita. Ja u potpunosti razumije ljude koji misle da nasi ovdje beru novac na grani. Jer ako ovdje pricas da imas to i to i to i to itd. Mozda isto pricas i u BiH. Vidi sta ja mogu, imam 15 frizidera - lupam sad ali zato neko u BiH dobije taj dojam pa jebiga onima u Danskoj nije lose. Samo sto ovdje se brkaju neka vrsta subjektivnog idealizma, materializma i realiteta. Gdje neko gaji subjektivni idealizam kao realitet, a realitet ce prije nego sto dozivi pretvoriti u neku vrstu nadrealizma a kad ga dozivi bice na kaju taj neki ne ocekivani materializam. Cak ponekad dobijem misao, da pojedini nasi zive u solipsizmu. jer kad nesto pricaju ja se stvarno perupitam pa stanite malo i poslusaj te same sebe.belfy wrote:druze @Zviz, ti si samo lakovjeran i naivan. sve sto si do sada napisao na forumu je dokaz tome. da si Bosanac neki bi drugi tebe gledali isto tako, ali kao sto rece, ti si vec Danac. zato te i cudi kada neko sa platom od 1000 EUR zivi drugacije. to se kod nas ne prica...
Ja mislim da su nasi ne svi ali jedno 90% stvoreni kao naucni fenomen za psihologiju i filozofiju.
U ovoj temi samo pitanje daje u svei odgovor i novo pitanje.
Najbolja drzava u Europi za zivot. Ako uzmemo u obzir da pitanje dolazi iz BiH drsutva jedne osobe, nebitno koje, vec iz pitanja se da zakljuciti da je rijec o komotnom zivotu. Sto opet postavlja pitanje kroz koje elemente u drustvu je doslo da takve pojeva zanimanja za komotan zivot.
- uglavnomja
#70 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
otislo se off
96.-97. su kuce bile dzaba
napr. slucaj makarska rivijera, malo mjesto, kuca 3 etaze, cca 300 m2, basta, parking za 4-5 auta ... 100.000 eur.
kasnije je m2 bio 1.000 km.
do prije 10 godina se mogla kupiti za 10.000 eur kuca sa zemljom 30-ak km od sarajeva.
dalje od grada - jeftinije.
i sad se moze naci tako nesto.
96.-97. su kuce bile dzaba
napr. slucaj makarska rivijera, malo mjesto, kuca 3 etaze, cca 300 m2, basta, parking za 4-5 auta ... 100.000 eur.
kasnije je m2 bio 1.000 km.
do prije 10 godina se mogla kupiti za 10.000 eur kuca sa zemljom 30-ak km od sarajeva.
dalje od grada - jeftinije.
i sad se moze naci tako nesto.
-
pearlica
#71 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Ne znam zasto se iznenadujete sto ljudi dole imaju kuce? Pa sa danskim ili irskim platama nije problem izgraditi kucu u BiH jer ne kosta kao ona u danskoj vec mozda 10-15% toliko. Vecina je vec imala kuce pa ih samo renovirala poslije rata. Isto tako renoviranje u bih ne mozes porediti sa renoviranjem u EU jer je radna snaga u BiH opet neki 10% materijali isto tako jeftiniji itd... I ja se sjecam kada su kuce i stanovi na moru bili nenormalno jeftini, znam ljude koji su masovno to pokupovali, nisu cijene kao recimo danas u hr stancic negdje na moru 200 000 eura... vec bilo nekih 5-10% te cijene. Ko je bio pametan i tada kupio...
Ja ne poznajem te ljude koji ovamo sparaju na svemu a dole grade viletine. To su price o srpskim gastarbajterima iz 80-tih... vecina nasih ljudi danas zivi normalno u svojoj novoj domovini bila to holandija, danska ili irska ne razlikuju se bas toliko od prosjecnog holandanina i danca. To sto neko ima kucu dole pa sta, vecina ih je imala i prije, jeli to nesto cudno?
Isto tako mislim da se treba staviti u njihove cipele. Ako je neko dosao u stranu zemlju kada mu je 40 ili vise godina, pa mu treba par godina da stane na noge vec je 45-50. Kupiti prvu kucu u jednoj danskoj ili irskoj u tim godinama nije bas najpametnije jer neces je tplatiti do penzije a penzija mala. Mozda onda ti ljudi i nisu toliki seljaci vec razmisljaju malo dalje. Graditi nesto u BiH je puno jeftinije i imas gdje biti u svom na svom u BiH kada danska penzijica dode opet je jeftinije zijeti sa njom u bih nego u danskoj a rezije manje.... mlade generacije to ne rade ali mlade generacije imaju cijeli zivot pred sobom da grade i otplacuju...
Ja ne poznajem te ljude koji ovamo sparaju na svemu a dole grade viletine. To su price o srpskim gastarbajterima iz 80-tih... vecina nasih ljudi danas zivi normalno u svojoj novoj domovini bila to holandija, danska ili irska ne razlikuju se bas toliko od prosjecnog holandanina i danca. To sto neko ima kucu dole pa sta, vecina ih je imala i prije, jeli to nesto cudno?
Isto tako mislim da se treba staviti u njihove cipele. Ako je neko dosao u stranu zemlju kada mu je 40 ili vise godina, pa mu treba par godina da stane na noge vec je 45-50. Kupiti prvu kucu u jednoj danskoj ili irskoj u tim godinama nije bas najpametnije jer neces je tplatiti do penzije a penzija mala. Mozda onda ti ljudi i nisu toliki seljaci vec razmisljaju malo dalje. Graditi nesto u BiH je puno jeftinije i imas gdje biti u svom na svom u BiH kada danska penzijica dode opet je jeftinije zijeti sa njom u bih nego u danskoj a rezije manje.... mlade generacije to ne rade ali mlade generacije imaju cijeli zivot pred sobom da grade i otplacuju...
- Zviz
#72 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
@Pearlica
Nepricam ja uopste o ljudima koji su imali jednu ili dvije kuce pa ih renovirali. Ja pricam o ljudima koji su zivili Bogu iza nogu ili u nekim drugim gradicima. Koji su pretezno sve prodali a to je jednu kucu ili stan. I ti nisu isli 1990ih da kupuju niti po BiH niti po Hrvatskoj obali. Nego u zadnjih 5-6 godina se masovno stvara trend gdje ljudi blago receno kupuju po BiH i Hrvatskoj imavinu za skolski dzeparac.
Tipicna prica: prodali smo kucu u Banja Luci. Najvjerovatnije ne za vise od 80.000KM ali ljudi se hvale da su i za 500.000KM u kesu. Pa onda godinu poslje. Kupili smo stan u Sarajevu u centru blizu carsije. Nije ni pola godine proslo e znas idem u BiH kupujemo kucu sa bazeom u Sarajevu. Godina kasnje ej kupilo smo vikendicu na Igmanu. Dvajest dana kasnje i jos jednu na Jablanickom jezeru. Godinu kansje kaze kupujemo kucu na moru (negdje u HR) obicno Makarska. I to sve na socijali, malo sto krpa preprodjau sa satrinarnuce i te prodatog stana u Banaj Luci. I tako na pasija preskala mozes da slusas slicne price, odnosno razlika u pet deka. Jer ovdje u Danskoj nema kome da se kurci, jer dobro zna ko i ja kako je ovdje. Zato neki kompleks ljeci i kaze da u Bosni ce jos malo pa i Boga da kupi. A opet znam prica kad dodje neko u BiH i dole se nemoze nekom komsiji da kurci kako dole ima previse jer svak zna ali zato mu valja price kako u Danskoj ima dvorac podignut na ledjima od cetri slona.
Za 200.000€ nemozes to sve da kupis sto neki valjaju a da bi ustedio 200.000€ treba duboko oranje a ne socijala...
Nepricam ja uopste o ljudima koji su imali jednu ili dvije kuce pa ih renovirali. Ja pricam o ljudima koji su zivili Bogu iza nogu ili u nekim drugim gradicima. Koji su pretezno sve prodali a to je jednu kucu ili stan. I ti nisu isli 1990ih da kupuju niti po BiH niti po Hrvatskoj obali. Nego u zadnjih 5-6 godina se masovno stvara trend gdje ljudi blago receno kupuju po BiH i Hrvatskoj imavinu za skolski dzeparac.
Tipicna prica: prodali smo kucu u Banja Luci. Najvjerovatnije ne za vise od 80.000KM ali ljudi se hvale da su i za 500.000KM u kesu. Pa onda godinu poslje. Kupili smo stan u Sarajevu u centru blizu carsije. Nije ni pola godine proslo e znas idem u BiH kupujemo kucu sa bazeom u Sarajevu. Godina kasnje ej kupilo smo vikendicu na Igmanu. Dvajest dana kasnje i jos jednu na Jablanickom jezeru. Godinu kansje kaze kupujemo kucu na moru (negdje u HR) obicno Makarska. I to sve na socijali, malo sto krpa preprodjau sa satrinarnuce i te prodatog stana u Banaj Luci. I tako na pasija preskala mozes da slusas slicne price, odnosno razlika u pet deka. Jer ovdje u Danskoj nema kome da se kurci, jer dobro zna ko i ja kako je ovdje. Zato neki kompleks ljeci i kaze da u Bosni ce jos malo pa i Boga da kupi. A opet znam prica kad dodje neko u BiH i dole se nemoze nekom komsiji da kurci kako dole ima previse jer svak zna ali zato mu valja price kako u Danskoj ima dvorac podignut na ledjima od cetri slona.
Za 200.000€ nemozes to sve da kupis sto neki valjaju a da bi ustedio 200.000€ treba duboko oranje a ne socijala...
-
pearlica
#73 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
Ja pricam o ljudima koji su zivili Bogu iza nogu ili u nekim drugim gradicima.
Haha ti si smijesan spominjes ljude koji su zivjeli bogu iza nogu i onda spomenes tamo neku Banja Luku koja je sasvim slucajno drugi grad po velicini i gdje su nekretne opet sasvim slucajno samo nesto malo jeftinije nego u Sarajevu.... Koji su gradovi jos bogu iza nogu? Mostar, Tuzla, Zenica??? O boze...Tipicna prica: prodali smo kucu u Banja Luci.
- Zviz
#74 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
pearlica wrote:Ja pricam o ljudima koji su zivili Bogu iza nogu ili u nekim drugim gradicima.Haha ti si smijesan spominjes ljude koji su zivjeli bogu iza nogu i onda spomenes tamo neku Banja Luku koja je sasvim slucajno drugi grad po velicini i gdje su nekretne opet sasvim slucajno samo nesto malo jeftinije nego u Sarajevu.... Koji su gradovi jos bogu iza nogu? Mostar, Tuzla, Zenica??? O boze...Tipicna prica: prodali smo kucu u Banja Luci.![]()
![]()
![]()
Opet ti donosis neki svoj zakljucak. Kad kazem Bogu iza nogu mislim na selendre, gradice mislim na nesto poput Tesnja ili Capljine. A spominjem Banja Luku jer sam siguran da nije niko nista prodao za 500.000KM kao sto se neko ovdje hvali. Tako da to je tvoj zakljucak da ja hipoteticki receno, u tvojim mislim mislim da su Bogu iza nogu mjesta poput Tuzle, Zenice, Mostara itd.
- avantgarde
#75 Re: NAJBOLJA EVROPSKA DRŽAVA ZA ŽIVOT?
prilicno se slazem s tobom,mnogi nasi ljudi su teski,preteski i bezobrazni,ako nema neku,bilo kakvu korist od tebe nece se s tobom ni druzit a primijeti li da si iznad njega financijski ili bilo kako ode sam od tebe...tako sma se rijesio mnogih "prijatelja" iz Bosne ovdje u njemackoj..Zviz wrote:Nisam odrastao u BiH. Jesam dok je bila Juga i dok se je walkman bio trend. Ono pred ratno i poslje ratno ja uopste nepoznam - to je nekih hajmo zaokruziti 25 godina.
podosta si u pravu..