pearlica wrote:Zviz wrote:Najbolja evropska drzava za zivot a jos da je po ukusu Bosanca i Hercegovca... ta drzava jos nije nastala
Vecina "dijasporaca" barem ove koje poznam mastaju o jahtama od 15 mil. £ po tri, cetri kuce da ima, po pet, set stanova, jedno 12 auta i tako to. Kad djecu udaju ili zene onda je to obavezno u Be i Ha u hotelu nekom, recimo Bosna, Holivud dole na Ilidzi. Da se pokaze. Kako se moze potrositi na svadbu 40.000KM ili vise. Posto nisu u stanju da to sve sebi nabave onda pljuju po sistemu da je najgori te da goreg od ovog nema (klasika), a ako neko sa tih prostora uspije onda je najobicnije govno odnosno on je sumljiv. Poznam jedan slucaj, ljdui su asocialni, u smislu druzenja sa nasim ljudima, pozdrave se i to je to. Ali izgleda drmaju lovom. Ipak i da sve sto imaju da je na kredit, onda bi mjesecne rate bile preko 10.000€ - uspjesni su na nivou. Ali u ocima svih sa tih prostora su najobicnija govna sa izjavama poput -"mah takvim drzava pomaze" -"sigurno je krao" -"mora da ima u BiH nekog na ruci pa kradu stanove" ... ono ovo.
Zakljucak, svaka drzava je dobra za zivot samo ako nemas posla sa nasim ljudima

Zvizu sta su tebi nasi ljudi skrivili?
Ne kazem da nema nasih sto mastaju o jahtama i svadbama ali daleko da to svi rade a i oni koji to rade ne diraju ni kog drugog tako da ne vidim sto tebi to smeta? Meni ne smeta ako neko potrosi 40 000KM za svadbu jer ide iz njegovog dzepa a ne mog... tako da nemam nista sa tim. Licno to nebi uradila ni da imam deset ni dvadeset puta toliko ali svako zna svoju racunicu. Mozda je nekome to vaznije nego imati svoj stan/kucu/vikendicu ili nahraniti gladnu djecu...
Znam dosta nasih uspjesnih ljudi to sta drugi o njima pricaju nije ni tvoj, ni moj, a ni njihov problem. Za dobrim konjem se uvijek prasina dizala...
I zar te nije taj Skandinavski sistem naucio da ne guras nos tamo gdje mu nije mjesto?
Kao prvo skandinavski sistem je policajski svak svakog nadgleda i svak radi u ime kraljevine, policije i dobrobit svog komsije - to je nesto sto vec naucis u vrticu.
Kao drugo meni licno niko nista nije uradio, ali sta masa pokazuje od sebe i kad kazem masa komotno mogu da kazem da 9 od 10 "dijasporaca" je u opisu koji sam dao. Evo par primjera: Vec duze vrijeme slusam (najnovij hit) kako ljudi iz Trebinja i okolice nisu iz Trebinja i okolice nego su iz Dubrovnika. Ovdje u Danskoj u gradu koji ima stanovnika ko Sarajevo, gdje ima nase raje,pa tako ima ljudi na pasija preskala sto kazu da su iz Dubrovnika, a oni iz Gorzada kazu da su iz Sarajeva, oni iz Bihaca da su iz Zagreba itd! Pa cak imamo i splicana iz Bugojna!

Meni se moze neko smijati ali to je cirkus. Udarila je neka sila u ljude - pa vise neznaju sta ce sa sobom. Odgovorno tvrdim da samo mozes biti uspjesan ako se nedruzis sa nasom BAGROM, jer ja druge rijei nemam. Zasto bagra, pa kakva je to "dijaspora" koja se u BiH kurci da je neko i nesta a ovdje maze pastetu, a okleva nekoga ko niti nece da ide u Bosnu, jer je izracuno da ovdje se moze snaci dobro i ima drugog svijeta za oci. Evo par trendova: ganjane inavlidskih penzija od 35 god pa nadalje, kupljenje krpa/odjece po starinarnicama pa salju za Bosnu (sverc), kupljenje flasa - nekadasnji trendovi su bili kupovine kuca dok 95% nije pala na koljena, jer su guzicom mislili a ne glavom. I svi ovi koji ispunjavaju ove kriterije pljuju po drzavi i kukaju ko zadnji na sviralu! A nedao ti Bog da kupis bijesno auto recimo za 150.000€ kao sto znam neke sto su jooj pa ti su izlozeni MALTRETIRANJU od strane gore navedenih, jer naravno vecina ljudi sa tih prostora ima prekomjernu dozu ljubomore.
U BiH se mozda za stolom prica kakva je politika i ima li neke svjetlosti u blizoj buducnosto, a nasi po Danskoj, pa samo pricaju o onima sto tu zive skim nisu u najboljim odnosima ili o onima sto su nekad tu zivili pa se odselili. Kao; -"znas udala se od onog najstarija!" -"a jel pa za koga?" -"Za nakog krompira (danca)." -"Cuj!!" -"Ma sta je bilo drugo za ocekivati, nasima nikad picke nija dala a sad kurva digla noge krompirasu". I ovo pricaju matori ljudi sa 40-45 godina zivota pa cak neki imaju i vise skole.
Sta ima ko drzati svadbu u BiH ako obadvoje zive u Danskoj i pola njihove rodbine. Pametni tako to rade, oni sa potrebom dokazivanja ce otici u BiH - jer ce im sigurno Halid da zapjeva.

Nmea svatova i pucanja kalasnjikovom ko u brdima Tadjakistana.
Kad sam izlozen svako malo da slusam price od dugima, pa sam i sam posato sumljiv, jer mi nije do oklevanja drugih, pa me nekad ovi koje poznam priupitaju pa reci mu Bogati ti ih znas, jel istina da su jedva prodali kucu da pokriju troskove - pa onda naglas a htjeli seljaci da se kucre da mogu - a prica o sarajlijama. A on iz Tesnja - inace za siru masu je iz Tuzle, a za dance iz Zadra jer je tu nekad sluzio JNA (PVO).
Pa onda neko ovdje pita koja je drzava najbolja za zivot. Pa kazem ako nemas posla sa nasom ruljom, cast izuzetcima onda je i VANUATU svetinja.