Najbolja banka za stednju u KM

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

nellismo

#51 Re: Najbolja banka za stednju u KM

Post by nellismo »

Black swan wrote:kolko je sad u novoj banci na pola godine
1,40%
Danguba

#52 Re: Najbolja banka za stednju u KM

Post by Danguba »

Steta sto Bobar propade. :D
Nije ni BiB bio los. 6,0. :-)
bumerangss

#53 Re: Najbolja banka za stednju u KM

Post by bumerangss »

Najbolji vid stednje je tzv slobodna stednja gdje postoji mogucnost uplacivanja a i podizanja novca. Takvu stednju sa solidnim kamatama ima moja banka, sberbank i turkis zirat banka...
Radar71

#54 Re: Najbolja banka za stednju u KM

Post by Radar71 »

Jel neko u toku, gdje sad najbolje oročiti preko 36 mjeseci?
ExNihilo

#55 Re: Najbolja banka za stednju u KM

Post by ExNihilo »

Nova
zippoo87

#56 Re: Najbolja banka za stednju u KM

Post by zippoo87 »

Nova Banka
trenutno jedina banka koja daje neku normalniju kamatu na orocenje depozita u odnosu na navikane banke
ove "navikane" banke sve 0,7% ,0.9% ,1,1%

inace su kamate na orocenu stednju drasticno pale,pa se bukvalno ne isplati ni orocavati ali eto,opet se moraju neke vece cifre iznijeti iz kuce a kada ih vec stavis na banku,narod i oroci

u Rajfajzenu,orocis 4000 KM na godinu dana,dobijes 8 KM kamate :D
evo ovdje imas procenat kamate na duzinu orocenja
http://www.novabanka.com/Stednja/201/Or ... dnja.shtml
HAVANA

#57 Re: Najbolja banka za stednju u KM

Post by HAVANA »

:-) Zali boze para.
Radar71

#58 Re: Najbolja banka za stednju u KM

Post by Radar71 »

zippoo87 wrote:Nova Banka
trenutno jedina banka koja daje neku normalniju kamatu na orocenje depozita u odnosu na navikane banke
ove "navikane" banke sve 0,7% ,0.9% ,1,1%

inace su kamate na orocenu stednju drasticno pale,pa se bukvalno ne isplati ni orocavati ali eto,opet se moraju neke vece cifre iznijeti iz kuce a kada ih vec stavis na banku,narod i oroci

u Rajfajzenu,orocis 4000 KM na godinu dana,dobijes 8 KM kamate :D
evo ovdje imas procenat kamate na duzinu orocenja
http://www.novabanka.com/Stednja/201/Or ... dnja.shtml
Nije loša ni ova stepenasta kod Nove

Image
ExNihilo

#59 Re: Najbolja banka za stednju u KM

Post by ExNihilo »

Bolje onda oročiti na 4 godine po 2.6% nego stepensta.
SimkeA

#60 Re: Najbolja banka za stednju u KM

Post by SimkeA »

Poštovani forumaši,
kako objasniti da su kamate na štednju u KM u nekim bankama (npr. Raiffeisen) duplo bolje u odnosu na štednju u EUR (iako su kamate realno jako niske)?
Zar KM i EUR nisu fiksno vezani? D aje obrnuta situacija pomislio bih da banke žele EUR radi izvlačenja i plasiranja vani.
Haris.ba

#61 Re: Najbolja banka za stednju u KM

Post by Haris.ba »

Ne mogu banke izvlaciti novac vani tek tako. U bilo kojoj valuti da je depozit.

A jedan od odgovora moze biti da imaju eura i da im ne trebaju.

Vise im trebaju KM, jer onda nemaju troskova konverzije.

Citav svijet se suocava sa ogromnim sredstvima koja leze. Japan desetljecima ludi zbog toga.

Nama neobicno, jer u prijasnjem sistemu nije bilo ovolikog neaktivnog kapitala.

P.S.
Imam iskustvo sa sparkasse. Godisnja kamata nije dovoljna da pokrije troskove racuna na otvorenoj stednji.

A na orocenim sredstvima ne mozes dodavati, nije klizna /otvorena stednja. Meni je odgovaralo zatvoriti euro, a otvoriti KM. I na kraju sam sa troskovima dva racuna i kamatom na nuli.
zippoo87

#62 Re: Najbolja banka za stednju u KM

Post by zippoo87 »

stednja gradjana u BiH je zadnje 3-4 godine uduplana u odnosu na period od poslije rata
ogromna sredstva leze i ne donose nikome dobit...medjutim,tu je problem ovakva neuredjena drzava i firme koje su manje vise drustva jednog lica a trebale bi biti dionicka drustva
onda bi ljudi ulagali svoj kapital u firme za koje smatraju da imaju potencijal,firme bi imale kapital za investicije a investitori bi imali bolju dividendu i rast cijene dionica
o ovoj temi je najbolje pricao prosle sedmice u centralnom dnevniku profesor iz Bijeljine...jedan vrhunski strucnjak,uzivao sam slusajuci ga...nadjite CD na netu i pogledajte
spominjao je primjer Austrije,gdje je vecina drzavnih a i privatnih firmi, dionicko drustvo,gdje drzava ima 51% a ostalo je na prodaju i onda ljudi ulazu kapital i svima dobro

na ovom primjeru bi trebalo graditi buducnost ekonomije i iskoristavanja vlastitih sredstava
Prpa.ba

#63 Re: Najbolja banka za stednju u KM

Post by Prpa.ba »

Nemamo mi ekonomsku aktivnost koja bi mogla odrzavati iole zdravo trziste dionica, vecina kompanija su sa malim trzistem, visokim troskovima, nepostojecim planom razvoja, vecina ne vodi knjige kako treba, perspektive jako tanke, pristup kapitalu presmijesan, investitori nesigurni i generalno prilicno siromasni i konzervativni, nema sanse u narednih 15 do 20 godina.

Ja licno nisam mogao nabrojati sebi 2 kompanije u koje bi investirao. I to ne uzimajuci u obzir elementarnu pravnu nesigurnost i ogroman rizik.
zippoo87

#64 Re: Najbolja banka za stednju u KM

Post by zippoo87 »

Prpa.ba wrote:Nemamo mi ekonomsku aktivnost koja bi mogla odrzavati iole zdravo trziste dionica, vecina kompanija su sa malim trzistem, visokim troskovima, nepostojecim planom razvoja, vecina ne vodi knjige kako treba, perspektive jako tanke, pristup kapitalu presmijesan, investitori nesigurni i generalno prilicno siromasni i konzervativni, nema sanse u narednih 15 do 20 godina.

Ja licno nisam mogao nabrojati sebi 2 kompanije u koje bi investirao. I to ne uzimajuci u obzir elementarnu pravnu nesigurnost i ogroman rizik.
pa u ovakvom urednjenju i trzista i zakonodavstva i svega,ovo sto si napisao stoji
ali trebalo bi valjda popravljati stvari,pa bi se onda vratilo i povjerenje investitora
ljudi cim vide da negdje mogu zaraditi,poceti ce i ulagati
sada ne ulazu,jer ne vide zaradu

ovo malo stranih investicija sto imamo,to su sve bukvalno poslovi gdje se koristi samo jeftina radna snaga i to je to
nama trebaju firme koje ce biti okosnica za druge firme,kao naprimjer sto je siemens u njemackoj,bosch i tako te velike,za koje ce manji raditi

ali slazem se da se presporo ekonomija razvija a o transformaciji jos nema ni price a kamoli konkretno nesto,tako da sve je ovdje neizvjesno i na dugom stapu
Haris.ba

#65 Re: Najbolja banka za stednju u KM

Post by Haris.ba »

Ta logika da nam fali firmi za ulagati pada u vodu jer se vec sada moze ulagati haman isto ko Amerikanac ili Njemac na berzu ili fondove.

Znaci da to sto novac lezi nema veze sa time da nema firmi u BH za ulaganje.

Da sutra se promjeni pravna sigurnost, berza postane pristupacna, ukinu se bespotrebne procedure da firma prikuplja kapital putem berze - bilo bi ulaganja. Ali, opet bi bilo ogromnog kapitala koji lezi.

Ja bih to rijesio ko Varufakis sto je htio u Grckoj. Putem obveznica poreznih obaveza. Drzava izdaje obveznice, i njima gradjani ili firme mogu da smanje poreznu obavezu.

Ali ovo vec nije tema.
Post Reply