bice da je historija od nas krenula ili da su se sda-ovci malo angazovali
Najbitniji Bosnjak
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Klavikula
#501 Re: Najbitniji Bosnjak
zanimljivo da covjek za cijeg je vakta Bosna i Hercegovina vracena desetine godina unazad ubjedljivo vodi ispred covjeka za cije je vladavine Bosna dozivila procvat i bila najjaca sila u regionu.
- USAblues
#502 Re: Najbitniji Bosnjak
Nek mu je rahmet dusi al' nije najbitniji
-
theTruePath
#503 Re: Najbitniji Bosnjak
Turci napravili Aliji rahmetli bistu

bit ce da turcima nije poznat islamski bacground Alije,pa u samoj domovini nema bista iz tog razloga
bit ce da turcima nije poznat islamski bacground Alije,pa u samoj domovini nema bista iz tog razloga
-
theTruePath
-
theTruePath
-
theTruePath
#506 Re: Najbitniji Bosnjak
Za mene licno postoji vise jednako bitnih licnosti medju njima je rahmetli Alija za sigurnoUSAblues wrote:Nek mu je rahmet dusi al' nije najbitniji
-
Blizanac
#507 Re: Najbitniji Bosnjak
Alija nije bio bosnjak vec bosanski musliman.theTruePath wrote:Za mene licno postoji vise jednako bitnih licnosti medju njima je rahmetli Alija za sigurnoUSAblues wrote:Nek mu je rahmet dusi al' nije najbitniji
- Kemal Malovčić
#508 Re: Najbitniji Bosnjak
zilhad ključanin šehid
-
theTruePath
#509 Re: Najbitniji Bosnjak
ti nam reciBlizanac wrote:Alija nije bio bosnjak vec bosanski musliman.theTruePath wrote:Za mene licno postoji vise jednako bitnih licnosti medju njima je rahmetli Alija za sigurnoUSAblues wrote:Nek mu je rahmet dusi al' nije najbitniji
-
Blizanac
#510 Re: Najbitniji Bosnjak
sta ti treba reci, sta nije jasno?theTruePath wrote:ti nam reciBlizanac wrote: Alija nije bio bosnjak vec bosanski musliman.
-
theTruePath
#511 Re: Najbitniji Bosnjak
Meni je sve jasno,sta tebe muci? 
-
Blizanac
#512 Re: Najbitniji Bosnjak
mene nista, ali ti ocito imas problem sa razumijevanjem temeljnih pojmova.theTruePath wrote:Meni je sve jasno,sta tebe muci?
Alija je bio borac za islam a ne za Bosnu. U svojim djelima govori o muslimanima kao vjerskoj skupini a ne o bosnjacima kao narodu. Zalaze se za prava muslimana uopce a ne bosnjaka kao naroda.
Al tesko je to tebi za razumjet...
-
theTruePath
#513 Re: Najbitniji Bosnjak
Svi smo mi bili tada Muslimani a ne Bosnjaci
ostali postovi ce biti prijavljeni,ako zelis pricati o Aliji otvori temu
-
theTruePath
-
Blizanac
#515 Re: Najbitniji Bosnjak
Dakle, kako rekoh, ipak ti nisu jasni osnovni pojmovitheTruePath wrote:Svi smo mi bili tada Muslimani a ne Bosnjaci
trebas nauciti razliku izmedju "muslimana" i "Muslimana".
A na ovoj temi se prica o tzv najbitnijim bosnjacima, gdje Alija trenutno vodi, pa ne vidim razloga zasto se ne bi i o njemu pricalo, pogotovo ne vidim razloga da se to nekome prijavljuje.
-
theTruePath
#516 Re: Najbitniji Bosnjak
Film o rahmetli Nuriji Pozderac
-
affidavit
#517 Re: Najbitniji Bosnjak
Mehmed-paša Sokolović.
- Opetja033
#518 Re: Najbitniji Bosnjak
Ne moze se izabrati najvaznija licnost u historiji Bosnjaka. Ali moze se izdvojiti par njih: kralj Tvrtko, Mehmed Spaho (nepravedno zapostavljen od strane mnogih, jedna od najvaznijih licnosti u historiji BiH), Dzemal Bijedic i Alija Izetbegovic.
Po menu Kulin ban i Husein kapetan Gradascevic imaju vise simbolicki znacaj. Ako cemo pod Bosnjacima racunati sve stanovnike BiH na ovu prvu listu definitivno ide i pokojni Branko Mikulic (takodje jedna od najvaznijih licnosti u historiji BiH, nepravedno zapostavljen i zaboravljen). Pozderci su takodje tu negdje.
Po menu Kulin ban i Husein kapetan Gradascevic imaju vise simbolicki znacaj. Ako cemo pod Bosnjacima racunati sve stanovnike BiH na ovu prvu listu definitivno ide i pokojni Branko Mikulic (takodje jedna od najvaznijih licnosti u historiji BiH, nepravedno zapostavljen i zaboravljen). Pozderci su takodje tu negdje.
- Opetja033
#519 Re: Najbitniji Bosnjak
Da nije uradio nista drugo osim sto se izborio za "turski paragraf" zasluzuje da se nadje na ovoj listi. Da nije bilo "turskog paragrafa" ne bi bilo ZAVNOBiH-a, da nije bilo ZAVNOBiH-a ne bi bilo referenduma 1992. godine, da nije bilo referenduma ne bi bilo ni drzave BiH.Damir_5 wrote:Cuj nidje veze, pa sta je to Spaho uradio za Bosnjake?
-
theTruePath
#520 Re: Najbitniji Bosnjak
Pozderci su takodje tu negdje.
zanimljivo o Pozdercima
http://www.javno.ba/urednikov-odabir/ha ... -dedu.html
"Elem, moj daleki predak, moj čukundeda, Murat-aga Pozderac, dobri i čestiti vladar Cazinske krajine, jedan od poslednjih aga Otomanskog carstva na Balkanu, imao je običaj da kaže: bujrum, rajo, čini što ti drago, ali plati harač, metni dukat u carske bisage, pa onda serbez, široko ti polje! Imam ja vladarsko iskustvo, genetika je to... Bilo je u familiji diplomata, narodnih heroja, ali ja se uvek vraćam na pretka moga, premudrog krajiškog agu Murata Pozderca, koji je pre sto pedeset godina rođen i ceo život je proveo u islamskoj veri i šerijatu... Eee, da mi je danas jedan takav u vladi Srbije, ne bi mi imali muke ni sa Kosovom ni sa Bosnom. Sve bi bilo naše!", napisao je Jeremić.
-
hamo1900
#521 Re: Najbitniji Bosnjak
Za sve koji misle da se Bošnjaci nikad u 20 stoljeću nisu pokušali zvati bošnjacima podastirem slijedeće činjenice:
1)1891. godine Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak pokreće list "Bošnjak" koji izlazi sve do 1910 I koji je radio na promociji bošnjačkog identiteta. Koga vise interesuje nek pročita knjigu Mustafe Imamovića "Pravni položaj I politički razvitak BiH 1878-1914. pogotovo strane 69-80
2)Na zasjedanju Ustavotvorne skupštine buduće FNRJ, tada još DFJ, narodni zastupnik iz Mostara, dakle komunista, Husaga Čišić traži da se Bošnjacima "politički uvaži status nacije I da se ta nacionalnost pod imenom "BOšnjak" obilježi posebnom buktinjom u grub države. (što kao što znamo srbo-komunisti nisu dopustili). Više o ovme možete pročitati u knjizi Šaćira Filandre Bošnjačka politika u 20 st. pogotovo strane 199-208
3)Smail Balić 1973. godine u Beču objvaljuje knjigu Kultura Bošnjaka (smail balić je bio dio bošnjačke imigracije poslije Drugog svje rata)
Primjera ima još, samo ko hoće da čita I nauči. Bošnjaci ne dozvolite da vam mute pamet, čitajte i učite o svome identitetu. Postojali, smo, postojimo i aBd postojaćemo, a zavidnici kao što i sam Bog u Kur'anu kaže nek "crknu od muke"
1)1891. godine Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak pokreće list "Bošnjak" koji izlazi sve do 1910 I koji je radio na promociji bošnjačkog identiteta. Koga vise interesuje nek pročita knjigu Mustafe Imamovića "Pravni položaj I politički razvitak BiH 1878-1914. pogotovo strane 69-80
2)Na zasjedanju Ustavotvorne skupštine buduće FNRJ, tada još DFJ, narodni zastupnik iz Mostara, dakle komunista, Husaga Čišić traži da se Bošnjacima "politički uvaži status nacije I da se ta nacionalnost pod imenom "BOšnjak" obilježi posebnom buktinjom u grub države. (što kao što znamo srbo-komunisti nisu dopustili). Više o ovme možete pročitati u knjizi Šaćira Filandre Bošnjačka politika u 20 st. pogotovo strane 199-208
3)Smail Balić 1973. godine u Beču objvaljuje knjigu Kultura Bošnjaka (smail balić je bio dio bošnjačke imigracije poslije Drugog svje rata)
Primjera ima još, samo ko hoće da čita I nauči. Bošnjaci ne dozvolite da vam mute pamet, čitajte i učite o svome identitetu. Postojali, smo, postojimo i aBd postojaćemo, a zavidnici kao što i sam Bog u Kur'anu kaže nek "crknu od muke"
-
stokton
#522 Re: Najbitniji Bosnjak
Kako jadan ne bijo, jesi li svijestan šta pričašOpetja033 wrote:Ne moze se izabrati najvaznija licnost u historiji Bosnjaka. Ali moze se izdvojiti par njih: kralj Tvrtko, Mehmed Spaho (nepravedno zapostavljen od strane mnogih, jedna od najvaznijih licnosti u historiji BiH), Dzemal Bijedic i Alija Izetbegovic.
- Opetja033
#523 Re: Najbitniji Bosnjak
A jesi li ti svjesno nepismen ili se samo zajebajes? I jedan i drugi su bili velike licnosti u historiji naseg naroda, medjutim simbolika i jednog i drugog jeste upravo simbolika. Konkretno: je li Husein kapetan Gradascevic postigao svoj cilj? Nije. Dakle ima simbolicki znacaj.stokton wrote:Kako jadan ne bijo, jesi li svijestan šta pričašOpetja033 wrote:Ne moze se izabrati najvaznija licnost u historiji Bosnjaka. Ali moze se izdvojiti par njih: kralj Tvrtko, Mehmed Spaho (nepravedno zapostavljen od strane mnogih, jedna od najvaznijih licnosti u historiji BiH), Dzemal Bijedic i Alija Izetbegovic.
Kulin ban ima takodje simbolicku vrijednost, Bilino Polje, povelja Dubrovcanima, itd. Medjutim razlika izmedju njega i jednog kralja Tvrtka je ogromna.
Ne umanjujem njihov znacaj i doprinos, ne bih da me se pogresno shvati, samo je moje misljenje da se ne mogu staviti u istu ravan sa ovima gore pomenutim.
-
stokton
#524 Re: Najbitniji Bosnjak
De ne prdeklačiOpetja033 wrote:A jesi li ti svjesno nepismen ili se samo zajebajes? I jedan i drugi su bili velike licnosti u historiji naseg naroda, medjutim simbolika i jednog i drugog jeste upravo simbolika. Konkretno: je li Husein kapetan Gradascevic postigao svoj cilj? Nije. Dakle ima simbolicki znacaj.stokton wrote:Kako jadan ne bijo, jesi li svijestan šta pričašOpetja033 wrote:Ne moze se izabrati najvaznija licnost u historiji Bosnjaka. Ali moze se izdvojiti par njih: kralj Tvrtko, Mehmed Spaho (nepravedno zapostavljen od strane mnogih, jedna od najvaznijih licnosti u historiji BiH), Dzemal Bijedic i Alija Izetbegovic.
Kulin ban ima takodje simbolicku vrijednost, Bilino Polje, povelja Dubrovcanima, itd. Medjutim razlika izmedju njega i jednog kralja Tvrtka je ogromna.
Ne umanjujem njihov znacaj i doprinos, ne bih da me se pogresno shvati, samo je moje misljenje da se ne mogu staviti u istu ravan sa ovima gore pomenutim.
-
crnoplavo
#525 Re: Najbitniji Bosnjak
ja sam cuo da je Radoncic za sebe (na teleringu) rekao da je (jedan od) najveci(h) bosnjaka u historiji (nisam siguran jel "jedan od" ili "najveci") tako da sve je to diskutabilno