Dakle koliko sam vidio "na prvu" o ovome se ozbiljno razmislja, a valjda na znaju da se profitabilnost ne postize iskljucivo povecanjem cijena... Te lekcije su vjerovatno preskocili... FERK ce vjerovatno po nasem starom obicaju odbiti da se mijesa u svoj posao...
Najava povecanja cijena struje u EP BiH
- drndalo
#1 Najava povecanja cijena struje u EP BiH
Nisam bio siguran gdje s ovom temom, a kako mi se cini da ova ideja povecanja cijena ima za cilj samo "vadjenje iz govana" EP BiH finansijskog bilansa, odlucih ovdje... Ako Moderatori misle da bi tematski bolje isla negdje drugo, slobodno je prebacite...
Dakle koliko sam vidio "na prvu" o ovome se ozbiljno razmislja, a valjda na znaju da se profitabilnost ne postize iskljucivo povecanjem cijena... Te lekcije su vjerovatno preskocili... FERK ce vjerovatno po nasem starom obicaju odbiti da se mijesa u svoj posao...

-
talić
#2 Re: Najava povecanja cijena struje u EP BiH
Ne bi da branim povećanje cijene struje ali kad znam koliko su mi bitni struja i voda i ako uporedim sa cijenama u EU onda su mi i voda i struja povoljni a telefon preskup.
Cijene u EU se kreću od 8 centi/kwh u Bugarskoj koja je najpovoljnija do 25 centi/kWh u Danskoj koja je najskuplja. Prosjek EU je 16 centi/kwh što je više nego 3 x skuplje od naše sadašnje cijene.
Cijene u EU se kreću od 8 centi/kwh u Bugarskoj koja je najpovoljnija do 25 centi/kWh u Danskoj koja je najskuplja. Prosjek EU je 16 centi/kwh što je više nego 3 x skuplje od naše sadašnje cijene.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3 Re: Najava povecanja cijena struje u EP BiH
kad budu plate kao u europi
može
može
- drndalo
#4 Re: Najava povecanja cijena struje u EP BiH
@Talic
Ja nemam problema s tim nacelno, potrosim, platim...
Medjutim, jako mi smeta da godinu za godinu sa istim/slicnim cijenama naprave puno losiji finansijski rezultat... I nisu problem, lopovluk, kradja, preskupi troskovi svega u firmi, nego samo povecaj cijenu i udri... Zamisli, kao poskupio im ugalj...? Mozda i jeste, ali nesto ne vidim da su rudari vidjeli sta od tih para, pa gdje su onda... Gdje su bar pokusaji da se racionalizira poslovanje...?
Kaze zalazu se za ukidanje ljetnje i zimske tarife, nego za objedinjenu... Sta mislis na kojoj tarifi to misle objediniti ? Ja se sa koeficijentom 1.00 kladim da misle da ukinu ljetnu (jeftiniju) tarifu, i ostave ovu zimsku cijele godine... Pa jos i na to da npr. poskupe "samo" 13-23%... Kad bi ozbiljno to izracunali, dosli bi do nekih 30-ak% (ako im prodje lista zelja) poskupljenja... Malo li je da im prihodovna strana dobije 30-ak% povecanja... Da mogu jos vise ukrast' dogodine...
Poseban kuriozitet, po povlastenoj cijeni bi trebala biti isporucivana struja (najvecem privrednom potencijalu BiH) = Vjerskim zajednicama, pored studentskih domova, kuhinja, obdanista...
Ma daaaaj...
Ja nemam problema s tim nacelno, potrosim, platim...
Medjutim, jako mi smeta da godinu za godinu sa istim/slicnim cijenama naprave puno losiji finansijski rezultat... I nisu problem, lopovluk, kradja, preskupi troskovi svega u firmi, nego samo povecaj cijenu i udri... Zamisli, kao poskupio im ugalj...? Mozda i jeste, ali nesto ne vidim da su rudari vidjeli sta od tih para, pa gdje su onda... Gdje su bar pokusaji da se racionalizira poslovanje...?
Kaze zalazu se za ukidanje ljetnje i zimske tarife, nego za objedinjenu... Sta mislis na kojoj tarifi to misle objediniti ? Ja se sa koeficijentom 1.00 kladim da misle da ukinu ljetnu (jeftiniju) tarifu, i ostave ovu zimsku cijele godine... Pa jos i na to da npr. poskupe "samo" 13-23%... Kad bi ozbiljno to izracunali, dosli bi do nekih 30-ak% (ako im prodje lista zelja) poskupljenja... Malo li je da im prihodovna strana dobije 30-ak% povecanja... Da mogu jos vise ukrast' dogodine...
Poseban kuriozitet, po povlastenoj cijeni bi trebala biti isporucivana struja (najvecem privrednom potencijalu BiH) = Vjerskim zajednicama, pored studentskih domova, kuhinja, obdanista...
Ma daaaaj...
-
realna do boli
#5 Re: Najava povecanja cijena struje u EP BiH
Povecanje ce biti, htjeli mi to ili ne ...ali, znam da me se ne pita, umjesto vjerskih zajednica, koje imaju najvise para, mogli su osloboditi bolnice ili domove za nezbrinutu djecu.
-
talić
#6 Re: Najava povecanja cijena struje u EP BiH
nemamo EU plate ni kad su u pitanju telefonske usluge, slatkiši, brašno, šečer, ulje,....komi wrote:kad budu plate kao u europi
može
90% industrijskim proizvoda je kod nas skuplje nego u EU što zbog uvoznih lobija, što zbog akciza i ostalih troškova.
- Haris.ba
#7 Re: Najava povecanja cijena struje u EP BiH
A plate u Evropi ćemo dobiti kako?komi wrote:kad budu plate kao u europi
može
Veća cijena struje - veća cijena koštanja našega proizvoda. Naročito u industriji, metaloprerađivačkoj posebno. A da ne govorimo o tvornici aluminija.Ostaje samo održavanje niske cijene rada da bi se ostalo konkurentno. Moj stručni ekonomski termin - vrzino kolo.
A cijene struje moraju biti na prosjeku EU zbog liberalizacije tržišta. A potpisali smo da idemo u tu ujdurmu.
A tek cijene ćemo da vidimo kada se elektroprivreda privatizuje. Još ako ovako nastavimo da ne pravimo termoelektrane i hidroelektrane čeka nas uvoz struje - kako god tako nam i treba.
- kockica_kockica
#8 Re: Najava povecanja cijena struje u EP BiH
Mislim da smijesno porediti cijene u Europi i kod nas.. porediti licna primanja ovdje i u Europskim gradovima...talić wrote:Ne bi da branim povećanje cijene struje ali kad znam koliko su mi bitni struja i voda i ako uporedim sa cijenama u EU onda su mi i voda i struja povoljni a telefon preskup.
Drzanje licnih dohodaka na istom nivou godinama, a povecavati cijene usluga bilo komunalnih ili nekih drugih je bezobrazno...
Povecanje penzija je degutantno ...
I da ne mislis da ne cijenim struju i vodu, cijenim jako... Ali je smijesno porediti nas i Europu
Mi kaskamo stoljece ili dva za njom...
Nase plate kaskaju milenij za njihovim...
Zato nas nemoj porediti sa Europom
-
zonbirile
#9 Re: Najava povecanja cijena struje u EP BiH
--------------------------------talić wrote:Ne bi da branim povećanje cijene struje ali kad znam koliko su mi bitni struja i voda i ako uporedim sa cijenama u EU onda su mi i voda i struja povoljni a telefon preskup.
ne bih ni ja kenjko,ali nijedna nije u minusu 14 miliona,niti joj je Hećo ministar.Uostalom jedina firma sa gubitkom od 60 milKM na planeti,a da vrti sa naftom je bio Energopetrol i ekspresno prodat,da se Vlasi ne dosjete.
-
talić
#10 Re: Najava povecanja cijena struje u EP BiH
ne razumijem, zašto se ne bunite protiv cijena osnovnih namirnica.kockica_kockica wrote:Mislim da smijesno porediti cijene u Europi i kod nas.. porediti licna primanja ovdje i u Europskim gradovima...talić wrote:Ne bi da branim povećanje cijene struje ali kad znam koliko su mi bitni struja i voda i ako uporedim sa cijenama u EU onda su mi i voda i struja povoljni a telefon preskup.
Drzanje licnih dohodaka na istom nivou godinama, a povecavati cijene usluga bilo komunalnih ili nekih drugih je bezobrazno...
I da ne mislis da ne cijenim struju i vodu, cijenim jako... Ali je smijesno porediti nas i Europu
Cijene u Aldiju u Njemačkoj: Brašno - 0,25 EUR; Ulje - 1,30 EUR; šećer - 0,65 EUR, .... tu smo duplo skuplji.
- veljaca
#11 Re: Najava povecanja cijena struje u EP BiH
Zato sto je naslov teme: Najava povecanja cijena struje u EP BiH i zato se ovdje bune protiv toga ... Kada bude tema o ostalim poskupljenjima ( a mozes je i ti otvoriti ) vidjeces da se i tu bune .....talić wrote:ne razumijem, zašto se ne bunite protiv cijena osnovnih namirnica.kockica_kockica wrote:Mislim da smijesno porediti cijene u Europi i kod nas.. porediti licna primanja ovdje i u Europskim gradovima...talić wrote:Ne bi da branim povećanje cijene struje ali kad znam koliko su mi bitni struja i voda i ako uporedim sa cijenama u EU onda su mi i voda i struja povoljni a telefon preskup.
Cijene u Aldiju u Njemačkoj: Brašno - 0,25 EUR; Ulje - 1,30 EUR; šećer - 0,65 EUR, .... tu smo duplo skuplji.
- Dr.Cuddy
#12 Re: Najava povecanja cijena struje u EP BiH
Kolika je trenutna cijena struje po kWh u Sarajevu?
-
motorola01
#13 Re: Najava povecanja cijena struje u EP BiH
Visa tarifa 0,12,niza 0,06,a srednja 0,09 pf....Dr.Cuddy wrote:Kolika je trenutna cijena struje po kWh u Sarajevu?
- Dr.Cuddy
#14 Re: Najava povecanja cijena struje u EP BiH
@motorola01 hvala 
- nellington
#15 Re: Najava povecanja cijena struje u EP BiH
Trenutna, nakon poskupljenja? 8 pf niža, 16 pf viša.motorola01 wrote:Visa tarifa 0,12,niza 0,06,a srednja 0,09 pf....Dr.Cuddy wrote:Kolika je trenutna cijena struje po kWh u Sarajevu?
- astrid
#16 Re: Najava povecanja cijena struje u EP BiH
Ma,hebo poskupljenje struje i ostalog,bitno je da ne puca 
- drndalo
#17 Re: struja
Nije, samo su poskupile i jedna i druga, a i srednja...
-
motorola01
#18 Re: Najava povecanja cijena struje u EP BiH
Gdje si ovo nasao???Je li ovo 100%???nellington wrote:Trenutna, nakon poskupljenja? 8 pf niža, 16 pf viša.motorola01 wrote:Visa tarifa 0,12,niza 0,06,a srednja 0,09 pf....Dr.Cuddy wrote:Kolika je trenutna cijena struje po kWh u Sarajevu?
- ZEMA_ANONIMAC
#19 Re: Najava povecanja cijena struje u EP BiH
Trenutna, nakon poskupljenja? 8 pf niža, 16 pf viša
http://www.elektroprivreda.ba/np/ep/epp?bp=3&mp=46Gdje si ovo nasao???Je li ovo 100%???
100% je sigurno i objavljeno...
-
motorola01
#20 Re: Najava povecanja cijena struje u EP BiH
Znaci poskupila je nekih 30-ak posto u odnosu na ovu ljetnu...Izgleda da smo dobro prosli...Samo da ne bude ubrzo novo poskupljenje 
- drndalo
#21 Re: Najava povecanja cijena struje u EP BiH
Elvedine Mislim, Grabovice, jesil' to ti ???motorola01 wrote:Izgleda da smo dobro prosli...Samo da ne bude ubrzo novo poskupljenje
-
motorola01
#22 Re: Najava povecanja cijena struje u EP BiH
Nije MISLIM nego ZNACIdrndalo wrote:Elvedine Mislim, Grabovice, jesil' to ti ???motorola01 wrote:Izgleda da smo dobro prosli...Samo da ne bude ubrzo novo poskupljenje
- drndalo
#23 Re: Najava povecanja cijena struje u EP BiH
Ups, izvini, mislim, znaci da sam se za*eb'o...
Kad je ruka, znaci, brza od pameti...
Kad je ruka, znaci, brza od pameti...
-
lajkujMe
#24 Re: Najava povecanja cijena struje u EP BiH
ja osobno nemam problema s racunom barem ne ljeti kad mi prosjek 23 km zimi je vec drugacije ide na 40-50 km redovno a ja fakati jedino sto trosim vise je svijetlo pa mi nije jasno kako jedno svijetlo u kuci moze dodati 20 km na racun.
Kod nas je struja veoma jeftina (zahvali bivsoj eri komunista) to opravdanje s platom ne razumijem mislim ako imas 500-600 km plate mozes stim sve platiti.
Kod nas je struja veoma jeftina (zahvali bivsoj eri komunista) to opravdanje s platom ne razumijem mislim ako imas 500-600 km plate mozes stim sve platiti.
-
dibidus
#25 Re: Najava povecanja cijena struje u EP BiH
Dovoljno je da mi nestane struje 5 minuta da skontam...koliko je jeftina!