Ne naravno. Postojanjem federalne jedinice sa hrvatskom većinom doći će do ravnoteže na državnom nivou pa će onda nacionalna prava moći biti zaštićena zajedničkim državnim zakonom, svugdje i za svakoga jednako. To može donijeti dobro cijeloj BiH, jer će isti paragraf zakona čuvati i Bošnjaka u Čapljini i Hrvata u Tuzli.savrseni krug wrote:a njih bi ostavio tim sto vole nametatTomislav MO wrote:Nema potrebe da se itko seli. Zašto bi? Odakle ti uopće takve ideje?savrseni krug wrote:kazes hercegovina
a sta ces s tomislavima u zenici,sarajevu,tuzli,bihacu.maglaju,zepcu...
ili ih planiras preseliti dole
i sto od rvata otimaju milijarde
ili sta?
Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
-
Tomislav MO
#201 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
- and
#202 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
ako su bez federalne jedinice istjerali djecu iz škole,postojanjem federalne jedinice djeca bi bila istjerana zajedno sa roditeljima iz čapljine.Tomislav MO wrote
Postojanjem federalne jedinice sa hrvatskom većinom doći će do ravnoteže na državnom nivou pa će onda nacionalna prava moći biti zaštićena zajedničkim državnim zakonom, svugdje i za svakoga jednako. To može donijeti dobro cijeloj BiH, jer će isti paragraf zakona čuvati i Bošnjaka u Čapljini i Hrvata u Tuzli.
-
paratrooper
#203 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
Zbog cega ti tracis vrijeme i svoje i drugih s tom temom o trecem entitetu ?Tomislav MO wrote: Ne naravno. Postojanjem federalne jedinice sa hrvatskom većinom doći će do ravnoteže na državnom nivou pa će onda nacionalna prava moći biti zaštićena zajedničkim državnim zakonom, svugdje i za svakoga jednako. To može donijeti dobro cijeloj BiH, jer će isti paragraf zakona čuvati i Bošnjaka u Čapljini i Hrvata u Tuzli.
- jeza u ledja
#204 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
Je li to prije ili poslije casova islamskog vjeronauka?Air Ramiz wrote:U Sarajevu, svako djete može da odredi na kojem će jeziku učit i da mu se u knjižicu piše jezik koji želi.
- Air Ramiz
#205 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
Ne nego zavisno od vjeronauke na koju idu. U osnovnim školama u sarajevu postoji i katolička i pravoslavna i islamska vjeronauka, odnosno zavisno od interesa roditelja i učenika. Ubuduće se bolje informiši prije nego što se osjetiš ugroženim. Npr. jedan od pravolsavnih vjeroučitelja u jednoj sarajevskoj školi je i sveštenik pravoslavne crkve kod ekonomije na Trgu oslobođenja poznat po tome što često bude u medijma, a baš je jednom govorio i o vjeronauci...jeza u ledja wrote:Je li to prije ili poslije casova islamskog vjeronauka?Air Ramiz wrote:U Sarajevu, svako djete može da odredi na kojem će jeziku učit i da mu se u knjižicu piše jezik koji želi.
- jeza u ledja
#206 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
Cekaj, je li to hoces da kazes da je u svakoj osnovnoj skoli u SA dobro organizovan i omogucen katolicki i pravoslavni vjeronauk?Air Ramiz wrote:Ne nego zavisno od vjeronauke na koju idu. U osnovnim školama u sarajevu postoji i katolička i pravoslavna i islamska vjeronauka, odnosno zavisno od interesa roditelja i učenika. Ubuduće se bolje informiši prije nego što se osjetiš ugroženim. Npr. jedan od pravolsavnih vjeroučitelja u jednoj sarajevskoj školi je i sveštenik pravoslavne crkve kod ekonomije na Trgu oslobođenja poznat po tome što često bude u medijma, a baš je jednom govorio i o vjeronauci...jeza u ledja wrote:Je li to prije ili poslije casova islamskog vjeronauka?Air Ramiz wrote:U Sarajevu, svako djete može da odredi na kojem će jeziku učit i da mu se u knjižicu piše jezik koji želi.
A djeca koja kao idu na isti se ne osjecaju nelagodno jer imaju zasebne casove od 90% djece? I reci mi, da li svako srpsko i hrvatsko dijete u Sarajevu ima omogucenu nastavu na srpskom, odnosno hrvatskom jeziku?
- Air Ramiz
#207 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
Očigledno imaš problem sa ugrozbom, zar te zaista više nije sramota, i ne samo tebe nego svih "ugroženih",jer stvarno ova priča o ugroženosti Hrvata na svim temama koje se tiču ugrožavanja koje rade Hrvati postaje perfidna provokativna i patetična. Prvo tvrdiš kako nema vjeronauke, onda kako nema dovoljno, koja je sljedeća tvrdnja? O organizaciji vjeronauke, načinu predavanja?!jeza u ledja wrote:
A djeca koja kao idu na isti se ne osjecaju nelagodno jer imaju zasebne casove od 90% djece? I reci mi, da li svako srpsko i hrvatsko dijete u Sarajevu ima omogucenu nastavu na srpskom, odnosno hrvatskom jeziku?
Poenta je da svako dijete ima pravo da pohađa vjeronauku koju želi, i da svoj jezik nazove kako želi, da mu se tako piše u knjižici i da mu nastavnik prilikom predavanja maternjeg jezika skrene pažnju na specifičnosti njegovog (tako stranog) jezika. Znam da u osnovnoj školi Hrasno postoji takva praksa i za katoličku vjeronauku i za jezike. Niko tu djecu zbog toga ne tjera u neke druge lokacije. U Čapljini ne samo da Bošnjaci nemaju to pravo nego nemaju pravo ni da idu u školu osim ako ne žele da pohađaju bivši logor gdje su ljudi ubijani. A i u škole u koje žele da idu podnose krstove koji su poredani po zidovima i šahovnice koji su nelegalni simboli u ovoj zemlji.
- jeza u ledja
#208 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
Ne, nego imam problem kad mi neko namece sta i kako treba da radim, govoreci mi sta je za mene najbolje. Koliko vidim ovdje pricamo o ugrozenosti Bosnjaka, a ne Hrvata. I tako na gro tema ovdje prica se o ugrozenosti Bosnjaka. Pateticno? Ma nemoj. Stranog jezika? Kakvog stranog jezika? 'Nelegalne' sahovnice, krizevi, jao jao koja ugrozenost. Fino direktor skole iz Capljine, Bosnjak, rece da se i on zalaze za segregaciju. Zasto, zato sto nece da bosnjacka djeca gledaju krizeve i sahovnice? A u Sarajevu hrvatska i srpska djeca mogu gledati muslimanske simbole ili ljiljane? (Sad reci da ih nema bogati) Ko si ti da govoris koji je u BiH strani jezik i simboli? Ako vec ne zelis priznati da si bosnjacki nacionalista isto kao sto su ovi dole hrvatski nacionalisti, ne brini se ima ljudi koji ce vec prepoznati tvoje licemjerje - bosnjacka hegemonija pod patronatom laznog bosanskohercegovackog patriotizma.Air Ramiz wrote:Očigledno imaš problem sa ugrozbom, zar te zaista više nije sramota, i ne samo tebe nego svih "ugroženih",jer stvarno ova priča o ugroženosti Hrvata na svim temama koje se tiču ugrožavanja koje rade Hrvati postaje perfidna provokativna i patetična. Prvo tvrdiš kako nema vjeronauke, onda kako nema dovoljno, koja je sljedeća tvrdnja? O organizaciji vjeronauke, načinu predavanja?!jeza u ledja wrote:
Poenta je da svako dijete ima pravo da pohađa vjeronauku koju želi, i da svoj jezik nazove kako želi, da mu se tako piše u knjižici i da mu nastavnik prilikom predavanja maternjeg jezika skrene pažnju na specifičnosti njegovog (tako stranog) jezika. Znam da u osnovnoj školi Hrasno postoji takva praksa i za katoličku vjeronauku i za jezike. Niko tu djecu zbog toga ne tjera u neke druge lokacije. U Čapljini ne samo da Bošnjaci nemaju to pravo nego nemaju pravo ni da idu u školu osim ako ne žele da pohađaju bivši logor gdje su ljudi ubijani. A i u škole u koje žele da idu podnose krstove koji su poredani po zidovima i šahovnice koji su nelegalni simboli u ovoj zemlji.
Kako djeca u Sarajevu mogu uciti na hrvatskom ili srpskom? Mislis mogu im u knjizicu upisati sta hoce jel? Da bi ucio na jednom jeziku cijeli nastavni plan i program, te profesori mora biti na tom jeziku. Naravno da je to nemoguce i neprakticno, pogotovo u sredini u kojoj je 90% ucenika jedne nacionalnosti. Stoga je nemoguce u Sarajevu, Capljini ili bilo gdje drugo organizovati visejezicnu nastavu bez segregacije. Zato sva djeca u Sarajevu u stvarnosti uce bosanski jezik, a djeca u Capljini hrvatski. Jedino posebne skole mogu omoguciti pravu nastavu na raznim jezicima. Stoga, da ne bi bilo segregacije, djeca u vecinskim bosnjackim, srpskim ili hrvatskim krajevima trebaju uciti taj jezik. A ko bas insistira da mu dijete uci 'maternji' jezik nek trazi od federalne vlade pomoc za izgradnju 'manjinskih' skola ili nek se angazuje od IZ ili Crkve za izgradnju bosnjackih/katolickih/pravoslavnih regionalnih skolskih centara.
Problem je u tome sto nekom ovdje zvuci sasvim normalno da dijete u SA uci bosanski jezik, umjesto hrvatski, naravno da je normalno isti kurac drugo pakovanje, ali kad se negdje drugo nadje u manjini onda trazi specijalna prava i cudno mu sto mora da uci 'strani' ('strani' malo sutra) u svojoj zemlji (kao da je ova zemlja vise bosnjacka nego hrvatska sta li?). Isto to rade Hrvati u Hercegovini, a traze specijalna prava na vecinskim bosnjackim teritorijama.
PS: Nit sam B nit H nit S. Mene ta vasa sranja ne interesuju, ali necu da mi neko namece svoje pod paskom 'multietnicosti'.
- osa
#209 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
u sridu!!!jeza u ledja wrote:Ne, nego imam problem kad mi neko namece sta i kako treba da radim, govoreci mi sta je za mene najbolje. Koliko vidim ovdje pricamo o ugrozenosti Bosnjaka, a ne Hrvata. I tako na gro tema ovdje prica se o ugrozenosti Bosnjaka. Pateticno? Ma nemoj. Stranog jezika? Kakvog stranog jezika? 'Nelegalne' sahovnice, krizevi, jao jao koja ugrozenost. Fino direktor skole iz Capljine, Bosnjak, rece da se i on zalaze za segregaciju. Zasto, zato sto nece da bosnjacka djeca gledaju krizeve i sahovnice? A u Sarajevu hrvatska i srpska djeca mogu gledati muslimanske simbole ili ljiljane? (Sad reci da ih nema bogati) Ko si ti da govoris koji je u BiH strani jezik i simboli? Ako vec ne zelis priznati da si bosnjacki nacionalista isto kao sto su ovi dole hrvatski nacionalisti, ne brini se ima ljudi koji ce vec prepoznati tvoje licemjerje - bosnjacka hegemonija pod patronatom laznog bosanskohercegovackog patriotizma.Air Ramiz wrote:Očigledno imaš problem sa ugrozbom, zar te zaista više nije sramota, i ne samo tebe nego svih "ugroženih",jer stvarno ova priča o ugroženosti Hrvata na svim temama koje se tiču ugrožavanja koje rade Hrvati postaje perfidna provokativna i patetična. Prvo tvrdiš kako nema vjeronauke, onda kako nema dovoljno, koja je sljedeća tvrdnja? O organizaciji vjeronauke, načinu predavanja?!jeza u ledja wrote:
Kako djeca u Sarajevu mogu uciti na hrvatskom ili srpskom? Mislis mogu im u knjizicu upisati sta hoce jel? Da bi ucio na jednom jeziku cijeli nastavni plan i program, te profesori mora biti na tom jeziku. Naravno da je to nemoguce i neprakticno, pogotovo u sredini u kojoj je 90% ucenika jedne nacionalnosti. Stoga je nemoguce u Sarajevu, Capljini ili bilo gdje drugo organizovati visejezicnu nastavu bez segregacije. Zato sva djeca u Sarajevu u stvarnosti uce bosanski jezik, a djeca u Capljini hrvatski. Jedino posebne skole mogu omoguciti pravu nastavu na raznim jezicima. Stoga, da ne bi bilo segregacije, djeca u vecinskim bosnjackim, srpskim ili hrvatskim krajevima trebaju uciti taj jezik. A ko bas insistira da mu dijete uci 'maternji' jezik nek trazi od federalne vlade pomoc za izgradnju 'manjinskih' skola ili nek se angazuje od IZ ili Crkve za izgradnju bosnjackih/katolickih/pravoslavnih regionalnih skolskih centara.
Problem je u tome sto nekom ovdje zvuci sasvim normalno da dijete u SA uci bosanski jezik, umjesto hrvatski, naravno da je normalno isti kurac drugo pakovanje, ali kad se negdje drugo nadje u manjini onda trazi specijalna prava i cudno mu sto mora da uci 'strani' ('strani' malo sutra) u svojoj zemlji (kao da je ova zemlja vise bosnjacka nego hrvatska sta li?). Isto to rade Hrvati u Hercegovini, a traze specijalna prava na vecinskim bosnjackim teritorijama.
PS: Nit sam B nit H nit S. Mene ta vasa sranja ne interesuju, ali necu da mi neko namece svoje pod paskom 'multietnicosti'.
- jeza u ledja
#210 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
Sta se ti javljas ti si isti ko ovaj.
- osa
#211 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
apsolutno jesam nacionalist, nekako ne vjerujem u proletere i anacionalne tipove, ali oko problema bih školstva imamo skoro identično mišljenje.jeza u ledja wrote:Sta se ti javljas ti si isti ko ovaj.
- lady midnight
#212 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
jeza u ledja wrote:Sta se ti javljas ti si isti ko ovaj.
izvinjavam se na upadu, nisam se mogla suzdrzhati, ali samo vi nastavite...
-
lunci
#213 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
kazes sarajevo krade tomo, sta bi sa jelavicem i covicem? nisam taj odgovor dobio od tebe i ostatkom pitanja o pdvTomislav MO wrote:http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=56239lunci wrote: tomo ti si nevjerovatan...Hrvati u BiH izgubili 4.5 milijardi maraka? kako ti dodje do te cifre??
lunci wrote:vidim preskocio si dio pitanja da li je nekadasnje obrazovanje bilo mnogo bolje od danasnjeg kojeg forsiraju tvoji vlastodrsci i ostali nacionalisti po bih...to me i ne cudi jer tvoji su argumenti ipak na nivou ivana aralice
Evo da ne kažeš da sam preskočio, ne valja ni sadašnje ni nekadašnje obrazovanje, to je zlo i gore. Ali objasnio sam to već, ako bi raspolagali svojim novcem koje Sarajevo trenutno krade, imali bi kvalitetnije školstvo od oba ta slučaja koje si naveo.
kazes ne valja ni sadasnje ni nekadasnje obrazovanje...a da ti stogod pametno skrojis komplirajuci textove sa pincoma, vecernjih novosti i dnevnog avaza da bude pomalo ludila za svakoga
-
lunci
#214 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
vjerovo ti ili ne ima nas kolko ti srce pozeliosa wrote:apsolutno jesam nacionalist, nekako ne vjerujem u proletere i anacionalne tipove, ali oko problema bih školstva imamo skoro identično mišljenje.jeza u ledja wrote:Sta se ti javljas ti si isti ko ovaj.
-
Tomislav MO
#215 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
Bošnjaci nisu odgovorni za Jelavića i Čovića. To je unutar hrvatski problem korupcije i ne bih tebe bez razloga opterećivao time.lunci wrote:kazes sarajevo krade tomo, sta bi sa jelavicem i covicem? nisam taj odgovor dobio od tebe i ostatkom pitanja o pdvvidim dajes mi nekakav link sa pincom-a..nije mi to relavantan medij tako da necu trositi vrijeme..
kazes ne valja ni sadasnje ni nekadasnje obrazovanje...a da ti stogod pametno skrojis komplirajuci textove sa pincoma, vecernjih novosti i dnevnog avaza da bude pomalo ludila za svakoga
Ionako imate dosta vlastitih problema.
-
Tomislav MO
#216 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
Nako.paratrooper wrote:Zbog cega ti tracis vrijeme i svoje i drugih s tom temom o trecem entitetu ?Tomislav MO wrote: Ne naravno. Postojanjem federalne jedinice sa hrvatskom većinom doći će do ravnoteže na državnom nivou pa će onda nacionalna prava moći biti zaštićena zajedničkim državnim zakonom, svugdje i za svakoga jednako. To može donijeti dobro cijeloj BiH, jer će isti paragraf zakona čuvati i Bošnjaka u Čapljini i Hrvata u Tuzli.
- Air Ramiz
#217 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
Pa ti pojma nemaš šta pričaš. Koji su to muslimanski simboli u školama u Sarajevu? Možda ljiljani kralja Abu Tvrtka? To su simboli ove zemlje, pazi cuda simboli Bosne u bosanskim skolama?! a koje su prisiljeni gledati ugroženi hrvati i srbi u svojoj drzavi?! Wow. Ugrozba Hrvata simbolima bosanske kraljevske dinastije u vlastitoj domovini?! Šta je ovo, parapsihologija? Jel zbog toga uništavaju stećke bagerima po Hercegovini? Možda ih ugrožavaju kameni spavači?jeza u ledja wrote:Ne, nego imam problem kad mi neko namece sta i kako treba da radim, govoreci mi sta je za mene najbolje. Koliko vidim ovdje pricamo o ugrozenosti Bosnjaka, a ne Hrvata. I tako na gro tema ovdje prica se o ugrozenosti Bosnjaka. Pateticno? Ma nemoj. Stranog jezika? Kakvog stranog jezika? 'Nelegalne' sahovnice, krizevi, jao jao koja ugrozenost. Fino direktor skole iz Capljine, Bosnjak, rece da se i on zalaze za segregaciju. Zasto, zato sto nece da bosnjacka djeca gledaju krizeve i sahovnice? A u Sarajevu hrvatska i srpska djeca mogu gledati muslimanske simbole ili ljiljane? (Sad reci da ih nema bogati) Ko si ti da govoris koji je u BiH strani jezik i simboli? Ako vec ne zelis priznati da si bosnjacki nacionalista isto kao sto su ovi dole hrvatski nacionalisti, ne brini se ima ljudi koji ce vec prepoznati tvoje licemjerje - bosnjacka hegemonija pod patronatom laznog bosanskohercegovackog patriotizma.Air Ramiz wrote:Očigledno imaš problem sa ugrozbom, zar te zaista više nije sramota, i ne samo tebe nego svih "ugroženih",jer stvarno ova priča o ugroženosti Hrvata na svim temama koje se tiču ugrožavanja koje rade Hrvati postaje perfidna provokativna i patetična. Prvo tvrdiš kako nema vjeronauke, onda kako nema dovoljno, koja je sljedeća tvrdnja? O organizaciji vjeronauke, načinu predavanja?!jeza u ledja wrote:
Šta se tiče stranog jezika, ja sam se upravo ironično izrazio, samo tebi treba malo duže da skontaš.
Izvini ja te ništa nisam razumio. Jel mi to možeš prevest na bosanski.Kako djeca u Sarajevu mogu uciti na hrvatskom ili srpskom? Mislis mogu im u knjizicu upisati sta hoce jel? Da bi ucio na jednom jeziku cijeli nastavni plan i program, te profesori mora biti na tom jeziku. Naravno da je to nemoguce i neprakticno, pogotovo u sredini u kojoj je 90% ucenika jedne nacionalnosti. Stoga je nemoguce u Sarajevu, Capljini ili bilo gdje drugo organizovati visejezicnu nastavu bez segregacije. Zato sva djeca u Sarajevu u stvarnosti uce bosanski jezik, a djeca u Capljini hrvatski.
Ne seri svega ti. Zalaganje za segregaciju je oblik fašizma, možda to sad ne kontaš, ali vidim da ti treba dat vremena...U Čapljini školska imovina nije hrvatska nego svih građana, a ako žele istjerati djecu u logor, mogu sami da idu u njega... Roditelji bošnjaci su protiv toga svi do jednog (osim potkupljenog direktora), žalosno je što su hrvatski roditelji npr. iz Žepča za segregaciju...i upravo zbog toga se dešava da Hrvati ne prihvataju BiH jer ih se tako uči, da se odvajaju, nego se boje simbola vlastite države što je naprosto suludo.Jedino posebne skole mogu omoguciti pravu nastavu na raznim jezicima. Stoga, da ne bi bilo segregacije, djeca u vecinskim bosnjackim, srpskim ili hrvatskim krajevima trebaju uciti taj jezik. A ko bas insistira da mu dijete uci 'maternji' jezik nek trazi od federalne vlade pomoc za izgradnju 'manjinskih' skola ili nek se angazuje od IZ ili Crkve za izgradnju bosnjackih/katolickih/pravoslavnih regionalnih skolskih centara.
-
lunci
#218 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
ko ti kaze da sam ja bosnjak??Tomislav MO wrote:Bošnjaci nisu odgovorni za Jelavića i Čovića. To je unutar hrvatski problem korupcije i ne bih tebe bez razloga opterećivao time.lunci wrote:kazes sarajevo krade tomo, sta bi sa jelavicem i covicem? nisam taj odgovor dobio od tebe i ostatkom pitanja o pdvvidim dajes mi nekakav link sa pincom-a..nije mi to relavantan medij tako da necu trositi vrijeme..
Ionako imate dosta vlastitih problema.
a znaci ipak nisu samo bosnjaci pokrali od hrvata??..ponesto znaci i jelavic i covic aha..
i tice se ta kradja svih gradjana bih a ne samo hrvata jer su krali od ove zemlje, sto preko granice sto preko budzeta tako da ni kradja nije ekskluzivno hrvatska, im sorry..
uostalom za kradju im je sudio Sud BIH a ne primjetih da se ijedan sud u tim vecinskim hrvatskim kantonima ikada protiv bilo kakve kradje oglasio...kako to objasnjavas da je moguce u tvojoj idealnoj hrvatskoj trecoj jedinici u kojoj sve samo sto nije procvjetalo?? ili je to sve komunisticka urota protiv postenih hrvata
-
midja
#219 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
ama evo malog podsjetnika za ovog dušebriznika pretpostavljam iz gruda ili ti neke zabiti okolo koji se tako zdusno brine za sarajevske hrvate. tokom rata u sarajevu hvo je imao svoju cetu koja je cuvala liniju -crtu u vilsonovom setalištu koju smo mi zvali penzionerska , jer si komotno mogao igrati saha i karti cijeli dan
-
midja
#220 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
i onda nama dadose uzbunu kazu hvo napustio liniju tj sarajevo i presao na grbavicu kod cetnika jer im je to naredio nekakav dotični ; zelić; ko biva nije to vise njihov rat tj nije to vise njihovo sarajevo i fakat ljudi otišli tamo serbez
- jeza u ledja
#221 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
@ Ramiz
Gdje si vidio da se zalazem za segregaciju? Gdje? A kako ocekujes da djeca uce na tri razlicita jezika ako nemaju zasebne skole? Ne trebaju imati zasebne skole jelde? E pa kad ne trebaju kako ocekujes da se akomoduje bosnjackoj ili srpskoj djeci u 90%-otnom hrvatskom gradu, ha? Kako? Je li treba radi tih 10% ostala djeca da govore 'hiljada' umjesto 'tisuca' ili da ucitelji budu politicki korektni pa paze da ne spominju bozic ili slicno?
Gdje sam napisao da je ljiljan muslimanski simbol? Kakve su to gluposti? Uostalom imas u skolama mnogim polumjesec i zvijezdu, izreke iz Kurana na zidovima ili na tabli, bilo da se radi o 'literarnoj sekciji' ili o proslavi bajrama ili o radovima djece sa vjeronauka, imas toga koliko hoces, samo sto si ti na to navikao i ne primjecujes, ali zato primjetis krizeve u skolama sa hrvatskom vecinom, kao da su oni 'zlo' postavljeno tu radi indoktrinacije, a hadisi iz Kurana ili nesto slicno nisu.To je to licemjerje o kojem govorim, proizaslo iz skrivenog nacionalizma i netrpeljivosti. S druge strane ljiljani su prisutni ama bas svugdje, ljiljani legalno ovu drzavu, odnosno FBiH predstavljaju isto koliko i 'hercegbosanska' sahovnica. Pogledati zastavu ili grb.
I nemas ti tu sta se izcudjivati i zanovijetati 'kako to da se Hrvati osjecaju ugrozeno ljiljanima'. Nije tvoje da to odredjujes. (Ne mislim samo na tebe, nego uopste nekoga ko nije Hrvat). Ako zakoni stavljaju u istu ravan ljiljane i bosansko-hrvatsku sahovnicu, a stavljaju, onda nema ti tu sta da se ibretis. Ako zakoni stavljaju bosanski i hrvatski jezik u istu ravan, onda ista pravila vaze za sve. BiH je hrvatska koliko je i bosnjacka. Shvati.
I ne, ne treba praviti segregaciju, vec 'manjinska' djeca u skoli trebaju uciti jezik vecine u tom kraju. Zasto komplikovati? Rjesenje nije savrseno, ali sigurno omogucava mnogo vise medjuetnicke kohezije nego segregacija u skolama, koju, da se ne lazemo bilo direktno ili indirektno podrzavaju i jedni i drugi.
Treba se ujednaciti skolska materija, a jezik, vjeronauk i slicne gluposti nek se snalazi kako ko zna. Govorimo istim jezikom, ali pak zato smeta da govorimo jezikom 'onih drugih'?!? Hipokrizija na kvadrat.
Gdje si vidio da se zalazem za segregaciju? Gdje? A kako ocekujes da djeca uce na tri razlicita jezika ako nemaju zasebne skole? Ne trebaju imati zasebne skole jelde? E pa kad ne trebaju kako ocekujes da se akomoduje bosnjackoj ili srpskoj djeci u 90%-otnom hrvatskom gradu, ha? Kako? Je li treba radi tih 10% ostala djeca da govore 'hiljada' umjesto 'tisuca' ili da ucitelji budu politicki korektni pa paze da ne spominju bozic ili slicno?
Gdje sam napisao da je ljiljan muslimanski simbol? Kakve su to gluposti? Uostalom imas u skolama mnogim polumjesec i zvijezdu, izreke iz Kurana na zidovima ili na tabli, bilo da se radi o 'literarnoj sekciji' ili o proslavi bajrama ili o radovima djece sa vjeronauka, imas toga koliko hoces, samo sto si ti na to navikao i ne primjecujes, ali zato primjetis krizeve u skolama sa hrvatskom vecinom, kao da su oni 'zlo' postavljeno tu radi indoktrinacije, a hadisi iz Kurana ili nesto slicno nisu.To je to licemjerje o kojem govorim, proizaslo iz skrivenog nacionalizma i netrpeljivosti. S druge strane ljiljani su prisutni ama bas svugdje, ljiljani legalno ovu drzavu, odnosno FBiH predstavljaju isto koliko i 'hercegbosanska' sahovnica. Pogledati zastavu ili grb.
I nemas ti tu sta se izcudjivati i zanovijetati 'kako to da se Hrvati osjecaju ugrozeno ljiljanima'. Nije tvoje da to odredjujes. (Ne mislim samo na tebe, nego uopste nekoga ko nije Hrvat). Ako zakoni stavljaju u istu ravan ljiljane i bosansko-hrvatsku sahovnicu, a stavljaju, onda nema ti tu sta da se ibretis. Ako zakoni stavljaju bosanski i hrvatski jezik u istu ravan, onda ista pravila vaze za sve. BiH je hrvatska koliko je i bosnjacka. Shvati.
I ne, ne treba praviti segregaciju, vec 'manjinska' djeca u skoli trebaju uciti jezik vecine u tom kraju. Zasto komplikovati? Rjesenje nije savrseno, ali sigurno omogucava mnogo vise medjuetnicke kohezije nego segregacija u skolama, koju, da se ne lazemo bilo direktno ili indirektno podrzavaju i jedni i drugi.
Treba se ujednaciti skolska materija, a jezik, vjeronauk i slicne gluposti nek se snalazi kako ko zna. Govorimo istim jezikom, ali pak zato smeta da govorimo jezikom 'onih drugih'?!? Hipokrizija na kvadrat.
-
midja
#222 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
i stvarno četnici ih fino dočekali ko svoje najmilije i da im se ne bi nešto loše desilo zatvorili ih u logore pardon sabirne centre da se nebi gdje izgubili jer ne poznaju teren. kako su se tamo proveli znaju oni sami a vjerujem da da nas g-dinu
zeliću čim se probude j...sve po spisku unazad šest koljena,
zeliću čim se probude j...sve po spisku unazad šest koljena,
- jeza u ledja
#223 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
Treba jasno regulisati i ograniciti uticaj religije u skolama i te zakone sprovoditi. U tome je jedan od najvecih problema. Ne mozes ti na jednom mjestu zalagati se za uvodjenje vjeronauka u vrtice
, a na drugom buniti se sto su vjerski simboli pristuni u skolama. Ne mozes ti glasati za stranke koje se za takve stvari zalazu (SDA, SBiH, HDZ, HDZ1990) i onda glumiti nekog ko propagira multi-kulti. Jednostavno ne mozes.
-
feral.tribune
#224 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu
Bas kao sto niti ne mozes reci da si Bosanc a omiljeni sropt ti je da crtas karte Bosne i Hercegovine koje se ne razlkuju puno od tudjamnovih salveta i Radovanovih mapa.Doci u konflikt sa forumasicom Pesak , to je identicna situacija kada se toma Nikolic natovari na kosti Natasi K. ili Peri Lukovicu ......i da ti nisi bolji od @Tomislava MO samo sto je on iskreniji pa otvoreno kaze sta je i sta hoce . Nista od tvoje podjele nece biti .Crkni , pukni ......jeza u ledja wrote:Treba jasno regulisati i ograniciti uticaj religije u skolama i te zakone sprovoditi. U tome je jedan od najvecih problema. Ne mozes ti na jednom mjestu zalagati se za uvodjenje vjeronauka u vrtice, a na drugom buniti se sto su vjerski simboli pristuni u skolama. Ne mozes ti glasati za stranke koje se za takve stvari zalazu (SDA, SBiH, HDZ, HDZ1990) i onda glumiti nekog ko propagira multi-kulti. Jednostavno ne mozes.
- jeza u ledja