Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
zikamu wrote:Evo, vidim da dosad niko nije spomenuo Skenderiju i to pogotovo onaj dio uz Miljacku od KSC Skenderija pa do mosta Dva ribara...Ljepota bozija; strogi centar-sve blizu, a na neki nacin izolovano od guzve, saobracaja...
Al zato pod nosom u ljetnom pred kisu pjevas onu staru,
miljacka je rijeka plovna po njoj plove ........................
daduli_sa wrote:Otoka zakletva! Mislim na naselje , ne pijacu
Mir, zelenilo, sigurnost, zatvorenost...
a sta je sa DIABLO-m
mir boziji
al ,ajde de svak svoj dio voli i hvali,
ja sam u Buca potoku zivio 18 godina , i ne bi se vratio u njega da mi
daju citavu bijelu zgradu
Rijeseno, i ima planova sa nekim urbanistickim planom da se i potpuno fizicki rijesi...
I nije stvar hvaljenja... ako je Diablo jedino sto smeta u cijelom naselju... AKO smeta... smetao... koje vec vrijeme odgovara
eh niko ne spomenu Vraca. jest da je malkoo brda, jedno 5 min,al zato seka liniju ima 15 min do centra,10 do skenderije...
ne fakat, ne znam da li ste primjetili prelijepe kuce sto u se izgradile, ma vile prave... cini mi se da postaje nesto slicno Breki,ako se ona uzimala za elitni dio grada...
Najgore su četvrti Alipašino polje B-faza i Švrakino selo. Ko je živio u tim naseljima i oko njih zna o čemu govorim (ja sam išao u osnovnu školu na B-fazi). Dobrinja im u zadnje vrijeme opasno konkurira.
A, najjači su mi dijelovi Višnjik i onaj dio iza Muzičke(nalazi se ispod Bjelava, između Mejtaša i Logavine). Pored toga, među mirnijima su i Breka, Mojmilo i donekle Dolac Malta.
daduli_sa wrote:Otoka zakletva! Mislim na naselje , ne pijacu
Mir, zelenilo, sigurnost, zatvorenost...
a sta je sa DIABLO-m
mir boziji
al ,ajde de svak svoj dio voli i hvali,
ja sam u Buca potoku zivio 18 godina , i ne bi se vratio u njega da mi
daju citavu bijelu zgradu
Rijeseno, i ima planova sa nekim urbanistickim planom da se i potpuno fizicki rijesi...
I nije stvar hvaljenja... ako je Diablo jedino sto smeta u cijelom naselju... AKO smeta... smetao... koje vec vrijeme odgovara
Nista od tih urbanistickih planova.....Diablo je tu i osta'ce.
Živio na relaciji ZELENGORSKA (PODSTANAR), OČAKTANUM (KUČA), ALIPAŠINO "C" FAZA (STAN), NEĐARIĆI (KUČA), ČENGIĆ VILA (STAN), DOBRINJA (STAN) i u svakom mjestu bude dobro i loše, kako ti se zalomi.
Pa koliko ja kontam pijaca je na ČVili 2.Možda je to za tebe nepoznanica ili si i ti ipak pravi Sarajlija
Ne znam koliko je za tebe takodjer nepoznanica da se okretaljka trolejbusa takodjer fizicki nalazi na Čvili pa se ipak stanica zove Otoka. Isto tako i tramvajska stanica Otoka preko puta te iste pijace...
Zato, dobro ja rekoh - skontaj. ALi zaboravio sam dodati prije toga - ispeci pa reci, ne leti pred rudu
Ne znam vala ljudi, ne zivim vec dugo u Sarajevu, ali iz onoga sto vidim, na Alipasinu je najbolje. Seljaci sto su dosli kao da su se emancipovali, nema vise prljavstine i bacanja smeca sa 16og. Zelenila ima, uvijek se nadje parking, eto Mercatora iza ledja i mir navece. Fala Bogu i jalijasa sto je bilo se pozatvaralo, tako da se moze smatrati mirnim kvartom, C faza. Sto se tice Visnjika, Marijin Dvora, grada samog po sebi, ne bih nikad dole zivio, nikad parking naci, po danu haos, a seljaka vise nego na periferiji, majkemi, i to onih najgorih, prigradskih. Dzaba, ostaje stereotip komunistickog uvjerenja da sve sto je iz grada valja, sve sto je sa periferije ne valja. A za informaciju, jedino naselje na kojem ima jos malo pravih Sarajlija je Dobrinja, to mi mati kaze, jer su dole poslane familije koje nisu imale vojne i partijske stele, dok je krema dobijala stanove po Ciglanama, Breci i karingtonkama.
zikamu wrote:Evo, vidim da dosad niko nije spomenuo Skenderiju i to pogotovo onaj dio uz Miljacku od KSC Skenderija pa do mosta Dva ribara...Ljepota bozija; strogi centar-sve blizu, a na neki nacin izolovano od guzve, saobracaja...
Al zato pod nosom u ljetnom pred kisu pjevas onu staru,
miljacka je rijeka plovna po njoj plove ........................
"Poezija" koju pominjes mi je poznata jos otkad sam ja bio dijete...ima tome dobrih godina .
Doduse, recitovali su je uglavnom oni sto su stanovali malo "podalje" od Centra... (to je u ono doba valjda trebala biti uvreda, sta li? )
Čitam ove komentare i ne mogu da vjerujem da hvalite naselja kao što su Dobrinja, Alipašino i sl., a onaj zapeo za Otoku kao da je raj zemaljski, a ne skupina prljavo-sivih betonskih zgradurina soc-realističke arhitekture pokraj prljave pijace prepune likova iz ruralnih krajeva naše lijepe domovine i šire. U svim normalnim zemljama ljudi teže životu u predgrađu, u kućama sa vrtovima i zelenilom ( neko si priušti i bazen ), a fukara se tiska u zgradurinama u centru grada i udiše CO2 i slične blagodati moderne civilizacije. U ovoj našoj prenapučenoj kotlini nema baš previše mjesta za takva naselja, a meni osobno se najviše sviđa lokacija iznad bolnice Ernest Grin ( Jagomir ), čist planinski zrak, zelenilo, sva infrastruktura, autom do Predsjedništva 10 min. Uostalom, već su Zlaja "Mali Staljin" Lagumdžija i slični novokomponirani bogataši "provalili" lokaciju i izgradili veleljepna zdanja na istoj.
Carlito Brigante wrote:Čitam ove komentare i ne mogu da vjerujem da hvalite naselja kao što su Dobrinja, Alipašino i sl., a onaj zapeo za Otoku kao da je raj zemaljski, a ne skupina prljavo-sivih betonskih zgradurina soc-realističke arhitekture pokraj prljave pijace prepune likova iz ruralnih krajeva naše lijepe domovine i šire. U svim normalnim zemljama ljudi teže životu u predgrađu, u kućama sa vrtovima i zelenilom ( neko si priušti i bazen ), a fukara se tiska u zgradurinama u centru grada i udiše CO2 i slične blagodati moderne civilizacije. U ovoj našoj prenapučenoj kotlini nema baš previše mjesta za takva naselja, a meni osobno se najviše sviđa lokacija iznad bolnice Ernest Grin ( Jagomir ), čist planinski zrak, zelenilo, sva infrastruktura, autom do Predsjedništva 10 min. Uostalom, već su Zlaja "Mali Staljin" Lagumdžija i slični novokomponirani bogataši "provalili" lokaciju i izgradili veleljepna zdanja na istoj.
a ti Gail pod ruku i na livadu
svakome je nejgova mahala najdraza...
zato, ne diraj dobrinju...
Senči ........Senada ..........kao prvo ova tvoja slika me podsjeća na Vilsonovo šetalište a to nije kvart ..........već je to .......dio grada gdje imaš neke srednje škole i neke fakultete dalje u tom šetalištu sam ja volio šetati ...........dakle uništila si mi uspomene