rashomon wrote:I mislim da su klinci danas takvi upravo zbog tog odnosa "nemoj njima to, preteško je to za njih".........
Idem ja sinu pred spavanje da procitam Sacekaj proljece, Bandini od Johna Fantea
Moderator: Chloe
rashomon wrote:I mislim da su klinci danas takvi upravo zbog tog odnosa "nemoj njima to, preteško je to za njih".........
Orhane - Zukini putopisirashomon wrote:Nije složen, jednostavan je...Priča je jednostavna...To što se u njemu ostvaruje "trivijaliziranje" književnosti kroz kriminalistički, ljubavni > ovakav-onakav roman za petneastogodišnjaka je irelevantno...Hierarchia wrote:Bjesnilo je itekako složen, jer je priča alegorijska, i ne smije se shvatiti doslovce.
Priča je jednostavna i dinamična...i to je to...Nema potrebe da se ide u tumačenje, bilo kakvo...a ako pak zaglaviš u tome, jasno je kakav je nacista...
I mislim da su klinci danas takvi upravo zbog tog odnosa "nemoj njima to, preteško je to za njih".........
Pa problem onda i jeste što će on tu knjigu pročitati bez ikakvog efekta. Ako ništa ne shvati, ne uoči, ne razmisli o njoj .... ili ti zastupaš larpurlar koncept? Inače, mislim da je vrlo teško jednog 15-godišnjaka danas natjerati da pročita toliko knjiga, ali ako će već postojati nešto što će mu privući pažnju, onda mora biti dinamično.rashomon wrote:Nije složen, jednostavan je...Priča je jednostavna...To što se u njemu ostvaruje "trivijaliziranje" književnosti kroz kriminalistički, ljubavni > ovakav-onakav roman za petneastogodišnjaka je irelevantno...Hierarchia wrote:Bjesnilo je itekako složen, jer je priča alegorijska, i ne smije se shvatiti doslovce.
Priča je jednostavna i dinamična...i to je to...Nema potrebe da se ide u tumačenje, bilo kakvo...a ako pak zaglaviš u tome, jasno je kakav je nacista...
I mislim da su klinci danas takvi upravo zbog tog odnosa "nemoj njima to, preteško je to za njih".........
Dinamicno kao jedna partija cloveka Hie??! Hajtemo lagahno!Hierarchia wrote:Pa problem onda i jeste što će on tu knjigu pročitati bez ikakvog efekta. Ako ništa ne shvati, ne uoči, ne razmisli o njoj .... ili ti zastupaš larpurlar koncept? Inače, mislim da je vrlo teško jednog 15-godišnjaka danas natjerati da pročita toliko knjiga, ali ako će već postojati nešto što će mu privući pažnju, onda mora biti dinamično.rashomon wrote:Nije složen, jednostavan je...Priča je jednostavna...To što se u njemu ostvaruje "trivijaliziranje" književnosti kroz kriminalistički, ljubavni > ovakav-onakav roman za petneastogodišnjaka je irelevantno...Hierarchia wrote:Bjesnilo je itekako složen, jer je priča alegorijska, i ne smije se shvatiti doslovce.
Nacista... Pekić?
Još bih dodala da je bolji izbor od 1984 Orwellova Životinjska farma, iz makar pet razloga.Arslan wrote:Dinamicno kao jedna partija cloveka Hie??! Hajtemo lagahno!Hierarchia wrote:Pa problem onda i jeste što će on tu knjigu pročitati bez ikakvog efekta. Ako ništa ne shvati, ne uoči, ne razmisli o njoj .... ili ti zastupaš larpurlar koncept? Inače, mislim da je vrlo teško jednog 15-godišnjaka danas natjerati da pročita toliko knjiga, ali ako će već postojati nešto što će mu privući pažnju, onda mora biti dinamično.rashomon wrote: Nije složen, jednostavan je...Priča je jednostavna...To što se u njemu ostvaruje "trivijaliziranje" književnosti kroz kriminalistički, ljubavni > ovakav-onakav roman za petneastogodišnjaka je irelevantno...
Nacista... Pekić?![]()
Hierarchia wrote:Inače, mislim da je vrlo teško jednog 15-godišnjaka danas natjerati da pročita toliko knjiga, ali ako će već postojati nešto što će mu privući pažnju, onda mora biti dinamično.
Nacista... Pekić?
saxofon i pass(ker) sax hajde!Hierarchia wrote:Još bih dodala da je bolji izbor od 1984 Orwellova Životinjska farma, iz makar pet razloga.Arslan wrote:Dinamicno kao jedna partija cloveka Hie??! Hajtemo lagahno!Hierarchia wrote: Pa problem onda i jeste što će on tu knjigu pročitati bez ikakvog efekta. Ako ništa ne shvati, ne uoči, ne razmisli o njoj .... ili ti zastupaš larpurlar koncept? Inače, mislim da je vrlo teško jednog 15-godišnjaka danas natjerati da pročita toliko knjiga, ali ako će već postojati nešto što će mu privući pažnju, onda mora biti dinamično.
Nacista... Pekić?![]()
Ja sam uvijek za dinamične sesije.Pravi Munjaru.
Bas smo tebe cekali, da mu ti bacis nekoliko naslova. Reci mi, majke ti, sviju ti, kako ti znas kakav je decko pa si sebi dala a nama uskratila to pravo, da mu predlozimo neke knjige? Aman jarabi, svakakvih ljudi.amrino wrote:Joj...poceli ste se razbacivati naslovima a niko nije ni upitao kakav je decko...da li inace cita...Jer, ako nikad knjige procitao nije- nesto sumnjam da ce mu Zlocin i kazna, Bukovski, i sl. sto ste nabrojali biti zanimljivi...
Prvo mu nesto lagano- ako nije vican citanju, s malo strana, zanimljivo...da ga postepeno navuces na citanje...
Preporucila bih
"Robinzon Crusou"
"Gospodara prstenova"
"100 godina samoće"
"1001 Noć"
Orhanowski wrote:Bas smo tebe cekali, da mu ti bacis nekoliko naslova. Reci mi, majke ti, sviju ti, kako ti znas kakav je decko pa si sebi dala a nama uskratila to pravo, da mu predlozimo neke knjige? Aman jarabi, svakakvih ljudi.amrino wrote:Joj...poceli ste se razbacivati naslovima a niko nije ni upitao kakav je decko...da li inace cita...Jer, ako nikad knjige procitao nije- nesto sumnjam da ce mu Zlocin i kazna, Bukovski, i sl. sto ste nabrojali biti zanimljivi...
Prvo mu nesto lagano- ako nije vican citanju, s malo strana, zanimljivo...da ga postepeno navuces na citanje...
Preporucila bih
"Robinzon Crusou"
"Gospodara prstenova"
"100 godina samoće"
"1001 Noć"
Nisam ja rekla da je to loša knjiga, naprotiv. Roman je sjajan i bio bi zanimljiv čak i prosječnom 15-godišnjaku. Ali moja vizija njega nije ona ista slika mene ili, bolje rečeno, nas u tim godinama. Naprosto, drugačije poimamo stvari... Nije najsretniji prijedlog, samo to hoću reći.InfraRedRidinghood wrote:O'lična je to knjiga, bra'o Rashorashomon wrote:Hierarchia wrote:Inače, mislim da je vrlo teško jednog 15-godišnjaka danas natjerati da pročita toliko knjiga, ali ako će već postojati nešto što će mu privući pažnju, onda mora biti dinamično.
Nacista... Pekić?![]()
![]()
![]()
Jesi ti čitala Besnilo, pardon Bjesnilo!
Frederick Lieberman, aka Siegfried Stadler, naistički naučnik koji je radio u konc-logorima pokuse sa virusom bjesnila kako bi stvorio nadčovjeka?
Kad čitaš tu knjigu, trudio se ne trudio, sve ti bude jasno!
Znači slažem se za Austera i Barnesa da ih je bolje čitati sa određenim čitalačkim iskustvom, ali Bjesnilo, ako se već kačimo za njega, može proći!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Jebiga, teško je preporučiti knjigu nekom koga ne znaš![]()
![]()
![]()
zenny wrote:ma "Ruza" od Nure Bazdulj Hubijar il tako nesto

e jbga sad... ja sam je citao podavno ali mi je ostala u veoma dobrom sjecanju...Hierarchia wrote:Ovu bi knjigu zakonom trebalo zabraniti. Na jednom mjestu toliko patetike, bljutave romantike, stereotipa, utilitarnog pametovanja i jeftinoće može iznjedriti samo neko iz roda Bazduljevih.zenny wrote:ma "Ruza" od Nure Bazdulj Hubijar il tako nesto
P.Pblack wrote:Orhanowski wrote:Bas smo tebe cekali, da mu ti bacis nekoliko naslova. Reci mi, majke ti, sviju ti, kako ti znas kakav je decko pa si sebi dala a nama uskratila to pravo, da mu predlozimo neke knjige? Aman jarabi, svakakvih ljudi.amrino wrote:Joj...poceli ste se razbacivati naslovima a niko nije ni upitao kakav je decko...da li inace cita...Jer, ako nikad knjige procitao nije- nesto sumnjam da ce mu Zlocin i kazna, Bukovski, i sl. sto ste nabrojali biti zanimljivi...
Preporucila bih
"Robinzon Crusou"
"Gospodara prstenova"
"100 godina samoće"
"1001 Noć"![]()
![]()
![]()