naj knjiga za 15-godišnjaka

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Orhanowski

Post by Orhanowski »

rashomon wrote:I mislim da su klinci danas takvi upravo zbog tog odnosa "nemoj njima to, preteško je to za njih".........
:thumbup:

Idem ja sinu pred spavanje da procitam Sacekaj proljece, Bandini od Johna Fantea :)
Hierarchia

Post by Hierarchia »

rashomon wrote:
Hierarchia wrote:Bjesnilo je itekako složen, jer je priča alegorijska, i ne smije se shvatiti doslovce.
Nije složen, jednostavan je...Priča je jednostavna...To što se u njemu ostvaruje "trivijaliziranje" književnosti kroz kriminalistički, ljubavni > ovakav-onakav roman za petneastogodišnjaka je irelevantno...

Priča je jednostavna i dinamična...i to je to...Nema potrebe da se ide u tumačenje, bilo kakvo...a ako pak zaglaviš u tome, jasno je kakav je nacista...

I mislim da su klinci danas takvi upravo zbog tog odnosa "nemoj njima to, preteško je to za njih".........
Orhane - Zukini putopisi :thumbup: Još nešto vrijedno i korisno za taj uzrast "Moja porodica i druge životinje", Dž. Darel.
Rasho.... 8-)
Hierarchia

Post by Hierarchia »

rashomon wrote:
Hierarchia wrote:Bjesnilo je itekako složen, jer je priča alegorijska, i ne smije se shvatiti doslovce.
Nije složen, jednostavan je...Priča je jednostavna...To što se u njemu ostvaruje "trivijaliziranje" književnosti kroz kriminalistički, ljubavni > ovakav-onakav roman za petneastogodišnjaka je irelevantno...

Priča je jednostavna i dinamična...i to je to...Nema potrebe da se ide u tumačenje, bilo kakvo...a ako pak zaglaviš u tome, jasno je kakav je nacista...

I mislim da su klinci danas takvi upravo zbog tog odnosa "nemoj njima to, preteško je to za njih".........
Pa problem onda i jeste što će on tu knjigu pročitati bez ikakvog efekta. Ako ništa ne shvati, ne uoči, ne razmisli o njoj .... ili ti zastupaš larpurlar koncept? Inače, mislim da je vrlo teško jednog 15-godišnjaka danas natjerati da pročita toliko knjiga, ali ako će već postojati nešto što će mu privući pažnju, onda mora biti dinamično.

Nacista... Pekić? :roll:
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

Hierarchia wrote:
rashomon wrote:

Pa problem onda i jeste što će on tu knjigu pročitati bez ikakvog efekta. Ako ništa ne shvati, ne uoči, ne razmisli o njoj .... ili ti zastupaš larpurlar koncept? Inače, mislim da je vrlo teško jednog 15-godišnjaka danas natjerati da pročita toliko knjiga, ali ako će već postojati nešto što će mu privući pažnju, onda mora biti dinamično.

Dinamicno kao jedna partija cloveka Hie??! Hajtemo lagahno! :D :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Arslan wrote:
Hierarchia wrote:
rashomon wrote: Nije složen, jednostavan je...Priča je jednostavna...To što se u njemu ostvaruje "trivijaliziranje" književnosti kroz kriminalistički, ljubavni > ovakav-onakav roman za petneastogodišnjaka je irelevantno...

Još bih dodala da je bolji izbor od 1984 Orwellova Životinjska farma, iz makar pet razloga.

Ja sam uvijek za dinamične sesije. 8) Pravi Munjaru.
rashomon

Post by rashomon »

Hierarchia wrote:Inače, mislim da je vrlo teško jednog 15-godišnjaka danas natjerati da pročita toliko knjiga, ali ako će već postojati nešto što će mu privući pažnju, onda mora biti dinamično.

:D :D :D

Jesi ti čitala Besnilo, pardon Bjesnilo!

Frederick Lieberman, aka Siegfried Stadler, naistički naučnik koji je radio u konc-logorima pokuse sa virusom bjesnila kako bi stvorio nadčovjeka?

Kad čitaš tu knjigu, trudio se ne trudio, sve ti bude jasno!

Znači slažem se za Austera i Barnesa da ih je bolje čitati sa određenim čitalačkim iskustvom, ali Bjesnilo, ako se već kačimo za njega, može proći!
Bumbar

Post by Bumbar »

Pleme spiljskog medvjeda - J.Auel :) & ostali nastavci...mislim da bi se to pravo svidjelo petnaestogodisnjaku :)

Djecaci iz Brazila - Ira Levin
Last edited by Bumbar on 21/05/2007 21:53, edited 1 time in total.
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

Hierarchia wrote:
Arslan wrote:
Hierarchia wrote: Pa problem onda i jeste što će on tu knjigu pročitati bez ikakvog efekta. Ako ništa ne shvati, ne uoči, ne razmisli o njoj .... ili ti zastupaš larpurlar koncept? Inače, mislim da je vrlo teško jednog 15-godišnjaka danas natjerati da pročita toliko knjiga, ali ako će već postojati nešto što će mu privući pažnju, onda mora biti dinamično.

Još bih dodala da je bolji izbor od 1984 Orwellova Životinjska farma, iz makar pet razloga.

Ja sam uvijek za dinamične sesije. 8) Pravi Munjaru.
saxofon i pass(ker) sax hajde!
KeepItSimplE

Post by KeepItSimplE »

Zlocin i kazna- Dostojevski
Hahaha

Post by Hahaha »

Hvala svima na prijedlozima.... Danas cu mu poslati listu da cita, pa ćemo vidjeti :))

(ali moram priznati da neke od nabrojanih knjiga nisam ni ja sa 20 i nešto godina pročitala 8)
amrino

Post by amrino »

Joj...poceli ste se razbacivati naslovima a niko nije ni upitao kakav je decko...da li inace cita...Jer, ako nikad knjige procitao nije- nesto sumnjam da ce mu Zlocin i kazna, Bukovski, i sl. sto ste nabrojali biti zanimljivi...
Prvo mu nesto lagano- ako nije vican citanju, s malo strana, zanimljivo...da ga postepeno navuces na citanje...
Preporucila bih
"Robinzon Crusou"
"Gospodara prstenova"
"100 godina samoće"
"1001 Noć"
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 16:01, edited 1 time in total.
Isabell

Post by Isabell »

Definitivno Karl May, sto god mu das neces fulati.
Osobito one njegove fore s Bliskog istoka.
Pooll

Post by Pooll »

tech10 wrote:Sexus, Plexus, Nexus-Henry Miller :D
Jaooo odkad nisam cuo za ove knjige :lol: :lol:
____

Ivan Kusan: Lazes Melita i Koko u Parizu :D :D :D
Orhanowski

Post by Orhanowski »

amrino wrote:Joj...poceli ste se razbacivati naslovima a niko nije ni upitao kakav je decko...da li inace cita...Jer, ako nikad knjige procitao nije- nesto sumnjam da ce mu Zlocin i kazna, Bukovski, i sl. sto ste nabrojali biti zanimljivi...
Prvo mu nesto lagano- ako nije vican citanju, s malo strana, zanimljivo...da ga postepeno navuces na citanje...
Preporucila bih
"Robinzon Crusou"
"Gospodara prstenova"
"100 godina samoće"
"1001 Noć"
Bas smo tebe cekali, da mu ti bacis nekoliko naslova. Reci mi, majke ti, sviju ti, kako ti znas kakav je decko pa si sebi dala a nama uskratila to pravo, da mu predlozimo neke knjige? Aman jarabi, svakakvih ljudi.
water

Post by water »

tech10 wrote:Sexus, Plexus, Nexus-Henry Miller :D
iliti ruzicasto raspece :lol: :lol: :lol: :lol:
Hahaha

Post by Hahaha »

Ivan Kusan: Lazes Melita i Koko u Parizu
Joj mogla bi mu Kusana... (pisac mog djetinjstva, hahahaha)
rikardoreis

Post by rikardoreis »

Meni je Besnilo u redu za 15-godisnjaka...tad sam nekad i ja procitao i bas mi leglo...usput, veze me jedna lijepa uspomena u vezi te knjige...jedna prelijepa studentkinja uzela tu knjigu u ruke i upitala ko ovo cita...rekoh, postidjeno, ja...i usli u pricu i bas se fino druzili, cak sam se potajno i zaljubio (mogla mi je mama bit :D )...ne znam gdje je sad, ali ako slucajno procita ovo i sjeti se, nek se javi... :)

Evo mojih prijedloga jednom petnaestogodisnjaku...

1.Obavezno neki putopis, najbolje Dzumhur, kao sto vec rekose...
2.Hese - Demijan
3.jedno znalacko pripovijedanje tipa Andrica – Na Drini Cuprija
4.Hemingvej – Zbogom Oruzje
5.opet nesto ratno, Irvin Sou – Mladi Lavovi..ovo cu citat i u pedesetoj...osvjezava
6.Luis Bromfild – Kise Dolaze, nek se decko zaljubi u Indiju
7.malo pustolovine od Dzeka Londona - Zlato
8.Mario Vargas Ljosa – Grad i Psi, odlican roman o odrastanju, buntovnistvu i prvoj ljubavi
9.Zivot na ulici (moze mu valjat :D ) nek mu pokaze Bukovski - Bludni Sin
10. Kundera ili jos bolje Ceslav Milos – U dolini rijeke Isse...djetinjstvo njegovo

p.s. druze @infri :) , mojne Majstora, zaboga, rano je :-) ...sta ce citat kasnije...
black

Post by black »

Orhanowski wrote:
amrino wrote:Joj...poceli ste se razbacivati naslovima a niko nije ni upitao kakav je decko...da li inace cita...Jer, ako nikad knjige procitao nije- nesto sumnjam da ce mu Zlocin i kazna, Bukovski, i sl. sto ste nabrojali biti zanimljivi...
Preporucila bih
"Robinzon Crusou"
"Gospodara prstenova"
"100 godina samoće"
"1001 Noć"
Bas smo tebe cekali, da mu ti bacis nekoliko naslova. Reci mi, majke ti, sviju ti, kako ti znas kakav je decko pa si sebi dala a nama uskratila to pravo, da mu predlozimo neke knjige? Aman jarabi, svakakvih ljudi.
:lol: :lol: :lol: :lol:
black

Post by black »

nije da se hvalim ali et... :oops:
zenny

Post by zenny »

ma "Ruza" od Nure Bazdulj Hubijar il tako nesto :-D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

InfraRedRidinghood wrote:
rashomon wrote:
Hierarchia wrote:Inače, mislim da je vrlo teško jednog 15-godišnjaka danas natjerati da pročita toliko knjiga, ali ako će već postojati nešto što će mu privući pažnju, onda mora biti dinamično.

:D :D :D

Jesi ti čitala Besnilo, pardon Bjesnilo!

Frederick Lieberman, aka Siegfried Stadler, naistički naučnik koji je radio u konc-logorima pokuse sa virusom bjesnila kako bi stvorio nadčovjeka?

Kad čitaš tu knjigu, trudio se ne trudio, sve ti bude jasno!

Znači slažem se za Austera i Barnesa da ih je bolje čitati sa određenim čitalačkim iskustvom, ali Bjesnilo, ako se već kačimo za njega, može proći!
O'lična je to knjiga, bra'o Rasho 8) 8) 8) 8) 8) 8)

Jebiga, teško je preporučiti knjigu nekom koga ne znaš :-) :-) :-) :-)
Nisam ja rekla da je to loša knjiga, naprotiv. Roman je sjajan i bio bi zanimljiv čak i prosječnom 15-godišnjaku. Ali moja vizija njega nije ona ista slika mene ili, bolje rečeno, nas u tim godinama. Naprosto, drugačije poimamo stvari... Nije najsretniji prijedlog, samo to hoću reći.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

zenny wrote:ma "Ruza" od Nure Bazdulj Hubijar il tako nesto :-D

Image

Ovu bi knjigu zakonom trebalo zabraniti. Na jednom mjestu toliko patetike, bljutave romantike, stereotipa, utilitarnog pametovanja i jeftinoće može iznjedriti samo neko iz roda Bazduljevih.

:roll:
zenny

Post by zenny »

Hierarchia wrote:
zenny wrote:ma "Ruza" od Nure Bazdulj Hubijar il tako nesto :-D
Ovu bi knjigu zakonom trebalo zabraniti. Na jednom mjestu toliko patetike, bljutave romantike, stereotipa, utilitarnog pametovanja i jeftinoće može iznjedriti samo neko iz roda Bazduljevih.

:roll:
e jbga sad... ja sam je citao podavno ali mi je ostala u veoma dobrom sjecanju...
amrino

Post by amrino »

black wrote:
Orhanowski wrote:
Preporucila bih
"Robinzon Crusou"
"Gospodara prstenova"
"100 godina samoće"
"1001 Noć"
:lol: :lol: :lol: :lol:
P.P :oops:
Post Reply