Nagradne igre - haram ili ne?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
lijepa u dusi

#1 Nagradne igre - haram ili ne?

Post by lijepa u dusi »

Interesuje me da li su nagradne igre koje organizuju centri haram, jer kao sto znamo, zabranjene su igre na srecu? Medjutim, cula sam od vise ljudi da se to odnosi na igre gdje se ulaze novac u to.
Npr., centri poput SCCa ili BBI redovno organizuju nagradne igre, neke grebalice i sl. Uz racun od kupovine koju biste svakako obavili (dakle, ne trosite dodatno novac na igru) imate pravo ucesca. Da li je haram ucestvovati u ovakvoj igri?

Ja nesto mislim da nije ok, ali me iznenadilo misljenje i stav nekoliko muslimana i muslimanki koje sam se usudila pitati za misljenje o ovome. Kazu da nije haram jer se ne trosi novac maksuz za igru, pa to vise dodje kao neki poklon.

Sta vi mislite?
Horcrux

#3 Re: Nagradne igre - haram ili ne?

Post by Horcrux »

Ucenjaci se razilaze oko jednostavnijih pitanja, a da nece oko tog. :lol:
lijepa u dusi

#4 Re: Nagradne igre - haram ili ne?

Post by lijepa u dusi »

Dakle, po ovome na linku vise jeste zabranjeno, nego sto nije, mada bi se moglo progledati kroz prste zbog nekih okolnosti pa svrstati u dozvoljeno.
kritichar

#5 Re: Nagradne igre - haram ili ne?

Post by kritichar »

http://www.preporod.com/index.php/drust ... am-i-nagra

Imas i na rijasetovoj stranici odgovora
arzuhal

#6 Re: Nagradne igre - haram ili ne?

Post by arzuhal »

Nisam pogledao linkove iznad, ali ono što ja znam, što sam naučio dosad, je to da su dozvljene vrste igri u kojima čovjek ulaže nešto (vlastito znanje i trud) i gdje uspjeh zavisi prije svega od njegova znanja a ne sreće (a sreća je uvijek prisutna, u svemu u životu) - kao što je znanje u raznim vrstama kvizova kao što je "Slagalica" i sl. - ili situacija u kojoj se pojavljuje nagradna igra kao popratna stvar nečemu, a ne kao svrha sama po sebi, i gdje se obavlja uobičajena trgovina kao što je slučaj s tim nagradnim igrama na benz. pumpama, supermarketima, Coca Cola i sl. gdje čovjek kupuje nešto što inače kupuje (daje novac za nešto što i inače, bez nagradne igre, kupuje i troši) a za posljedicu mu se desi da dobije neku nagradu.

A zabranjeno je ono što za svrhu ima ulaganje novca samo na faktor sreće: loto, grebalice, Bingo, tombola, kladionica, kockanje, rulet, poker...

Ako kupujem, naprimjer, Coca Colu i jednom odvrnem čep kad ono, šta? - Fiat tristać, ganz nov! naravno da bih ga uzeo, fala!

Ali da uzimam grebalice u trafiki kod @HAVANE i igram na sreću - nema tih para, einen schonen Selam, ja bitte...

Naravno, ovo nije fetva, tako se ja ravnam prema onome što znam, temeljem onoga što sam saznao raspitujući se tokom svog muslimanskog života dosad... :mrgreen:
Gojeni H

#7 Re: Nagradne igre - haram ili ne?

Post by Gojeni H »

arzuhal wrote:Nisam pogledao linkove iznad, ali ono što ja znam, što sam naučio dosad, je to da su dozvljene vrste igri u kojima čovjek ulaže nešto (vlastito znanje i trud) i gdje uspjeh zavisi prije svega od njegova znanja a ne sreće (a sreća je uvijek prisutna, u svemu u životu) - kao što je znanje u raznim vrstama kvizova kao što je "Slagalica" i sl. - ili situacija u kojoj se pojavljuje nagradna igra kao popratna stvar nečemu, a ne kao svrha sama po sebi, i gdje se obavlja uobičajena trgovina kao što je slučaj s tim nagradnim igrama na benz. pumpama, supermarketima, Coca Cola i sl. gdje čovjek kupuje nešto što inače kupuje (daje novac za nešto što i inače, bez nagradne igre, kupuje i troši) a za posljedicu mu se desi da dobije neku nagradu.

A zabranjeno je ono što za svrhu ima ulaganje novca samo na faktor sreće: loto, grebalice, Bingo, tombola, kladionica, kockanje, rulet, poker...

Ako kupujem, naprimjer, Coca Colu i jednom odvrnem čep kad ono, šta? - Fiat tristać, ganz nov! naravno da bih ga uzeo, fala!

Ali da uzimam grebalice u trafiki kod @HAVANE i igram na sreću - nema tih para, einen schonen Selam, ja bitte...

Naravno, ovo nije fetva, tako se ja ravnam prema onome što znam, temeljem onoga što sam saznao raspitujući se tokom svog muslimanskog života dosad... :mrgreen:
:thumbup:
cyprus

#8 Re: Nagradne igre - haram ili ne?

Post by cyprus »

arzuhal wrote:A zabranjeno je ono što za svrhu ima ulaganje novca samo na faktor sreće: loto, grebalice, Bingo, tombola, kladionica, kockanje, rulet, poker...
Pa neće biti baš da se kladionica bazira samo na faktoru sreće...
Post Reply