Nagorno Karabah

Post Reply
Capajebo

#17176 Re: Nagorno Karabah

Post by Capajebo »

sime_cipol wrote: 19/09/2023 16:39
Ja_Ja wrote: 19/09/2023 16:34

Francuzi se pitaju ko i sobarice im. Niko ih ni prije 3 godine nije bendo ni dva posto ne znam sta ocekuju danas.
Moraju se praviti da se nesto pitaju.
Rijetko mrska drzava. Izuzev ovih nasih prirodnih neprijatelja, Francuzi su mi prvi na listi najomrazenijih.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#17177 Re: Nagorno Karabah

Post by PreWiBa »

Puno Armenaca zivi u Francuskoj, otud angaziranje za njih
Dugarry

#17178 Re: Nagorno Karabah

Post by Dugarry »

Armenija je uz Moldaviju, vjwrovatno najsiromasnija drzava u evropi.

Ono sto im moze pomoci je mir i stabilnost u regionu, i ekonomska saradnja sa Azerima, Turskom, Gruzijom, medjutim oni su isli u suprotnom pravcu.

Nakon zadnjeg rata je meni bilo jasno da im Azeri zele dati nekakvu autonomiju u NK, ali ovima to ocigledno ili nije dovoljno, ili im je vanjski faktor naredio da ne smiju postici dogovor. Steta
deer_hunter

#17179 Re: Nagorno Karabah

Post by deer_hunter »

Capajebo wrote: 19/09/2023 16:25 Ali ovi Armenci su zestoko zatucani i bolesni. Znas, osjetio si na sopstvenoj kozi, da ne mozes protiv moderne tehnologije koju ti ne posjedujes... i opet ono nesto jede govna i krse dogovore :-)
Pa sta ce im tehnologija kad imaju vojni pakt sa 2.najjacom vojnom silom u Ukrajini. Sad ce ih Rusi braniti, samo da ovu trodnevnu operaciju privedu kraju :D
Hajvan

#17180 Re: Nagorno Karabah

Post by Hajvan »

Armenija je srednjo-azijska drzava.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#17181 Re: Nagorno Karabah

Post by japin_mutapi »

karanana wrote: 19/09/2023 15:16 sve jasno...
pobunjenici okupirali dio suverene zemlje i proglasili samoproglasenu nezavisnost.....
NK, DPR, LPR, RS Krajina....
nista to nije priznato i nema se pravo otimati i mijenjati granica. zemlje imaju pravo da ulete i oslobode svoju teritoriju.

e jedino kad se raspravljam s nekim na tviteru, i kad mi spomene kosovo u ovom kontekstu, tipa a kako kosovo moze, donekle me sjebe. onda ja kazem kosovo je drugacija situacija i ne znam sta drugo reci. kako u picku materinu? sta mogu konkretnije reci u tim raspravama?
odgovor je - kosovo republika
karanana

#17182 Re: Nagorno Karabah

Post by karanana »

vidjecemo dokle ce ova SVO azerbejdzana ici. ja se nadam da nece biti krvavih borbi a najbolje bi bilo da armeni odmah kapituliraju i da probaju da izganjaju kakvu autonomiju da ne bi narod bjezo. to bi mozda bilo dobro i za azerbjedzan jer bi time imali kartu u rukama za pregovore oko zanzegurskog koridora. jer ako ih azeri pometu u NG-u, koji ce motiv armenija imati da im dadne koridor?
Osmi Socrates

#17183 Re: Nagorno Karabah

Post by Osmi Socrates »

Šta se imaš raspravljati sa nekim na Twitteru?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#17184 Re: Nagorno Karabah

Post by japin_mutapi »

mozda ce dobiti ponudu koju nece moci odbiti
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#17185 Re: Nagorno Karabah

Post by Bobi »

Jel ima BUP klipova :D ?
Bossona

#17186 Re: Nagorno Karabah

Post by Bossona »

Nakon okretanja leđa bratskoj RuSSiji i izjave jermenskom ministra vlade da je njihova budućnost okretanje Ameirici i prve vojne vježbe sa američkom vojskom, ruSSka vojska je navodno Azerbejdžanu dostavila koordinate svih položaja i lokacija opreme Oružanih snaga Jermenije u Karabahu i udaljili se punktova i baza koje su umali unutar Karabaha, prenosi jermensko izdanje Hajkakan Žamanak.

Jeremenija šalje vojsku na granicu sa Arabejdžanom. Evo bi moglo opet eskalirati.

https://x.com/Caucasuswar/status/170415 ... 87133?s=20
Azerbajdžan je najavio početak vojne “operacije” u Karadahu/Artsakhu s ciljem “razoružavanja” obrambene vojske Karabaha/Artsakha.

Ja_Ja

#17187 Re: Nagorno Karabah

Post by Ja_Ja »

karanana wrote: 19/09/2023 16:58 vidjecemo dokle ce ova SVO azerbejdzana ici. ja se nadam da nece biti krvavih borbi a najbolje bi bilo da armeni odmah kapituliraju i da probaju da izganjaju kakvu autonomiju da ne bi narod bjezo. to bi mozda bilo dobro i za azerbjedzan jer bi time imali kartu u rukama za pregovore oko zanzegurskog koridora. jer ako ih azeri pometu u NG-u, koji ce motiv armenija imati da im dadne koridor?
Dobro pitanje. Po meni Armenija moze debelo profitirati od dobrih odnosa sa Turskom i Azerbejdzanom. Trenutni svi Azerski i crnomorski plinovovdi zaobilaze Armeniju i idu preko Gruzije. Gruzija je mnogo nestabilnija od Armenija sa direktnim Ruskim uticajem. Ako se Armeni oslobode Ruskog uticaja i okrenu zapadu nebi me iznenadila da Azeri i Turci pruze par gasovoda preko Armenije za Evropu od kojih bi i Armenci imali koristi. Gasovod prati rutu koridora i dobro i jednim i drugim.
lajkujMe

#17188 Re: Nagorno Karabah

Post by lajkujMe »

Izgleda Azerbejdzanci nece vise cekati vracaju komplet Nagorno.
A sto je najbitnije mislim da ce Armenija smao gledati i nista nece pokusati
Krokodajl

#17189 Re: Nagorno Karabah

Post by Krokodajl »

Na YT kanalu Azerske Ictimai TV imaju već snimci dronova, standardno Azerski HD I dobri bubovi.

Pišu da je već pukla linija prema Getavanu, a vlasti u Stepanakertu su tražili primirje.
HarTar

#17190 Re: Nagorno Karabah

Post by HarTar »

lajkujMe wrote: 19/09/2023 18:55 Izgleda Azerbejdzanci nece vise cekati vracaju komplet Nagorno.
A sto je najbitnije mislim da ce Armenija smao gledati i nista nece pokusati
Nek pokušaju, tamam da Azeri imaju opravdanje da probiju Zangezur koridor :mrgreen:
sumirprimus

#17191 Re: Nagorno Karabah

Post by sumirprimus »

Dali im roka veceras totalna predaja ili

🇦🇿 "Azerbaijan has put forward a new ultimatum. He gives the Nagorno-Karabakh authorities a night to think. They are being demanded to surrender completely and formally. If they refuse, then tomorrow a full-scale military operation of the Azerbaijani army will begin"
HarTar

#17192 Re: Nagorno Karabah

Post by HarTar »

Azerski policajci ubijeni od postavljene mine od strane armenskih terorista.

Image
Pandakonda

#17193 Re: Nagorno Karabah

Post by Pandakonda »

karanana wrote: 19/09/2023 15:16 sve jasno...
pobunjenici okupirali dio suverene zemlje i proglasili samoproglasenu nezavisnost.....
NK, DPR, LPR, RS Krajina....
nista to nije priznato i nema se pravo otimati i mijenjati granica. zemlje imaju pravo da ulete i oslobode svoju teritoriju.

e jedino kad se raspravljam s nekim na tviteru, i kad mi spomene kosovo u ovom kontekstu, tipa a kako kosovo moze, donekle me sjebe. onda ja kazem kosovo je drugacija situacija i ne znam sta drugo reci. kako u picku materinu? sta mogu konkretnije reci u tim raspravama?
Situacija je mnogo kompleksnija nego sto se pokusava predstaviti na forumu i twiteru i ne moze se bas uporediti sa nekom situaciji na balkanu. Sovjetski savez je radi pridobijanja Azera odlucio tu regiju pripojiti njima dok demografska slika uopste nije odgovarala onome sto su oni pokusali odraditi. Takodjer nad armencima je pocinjen genocid i Azeri su sigurno bili pozeljniji partner Sovjetima nego Armeni.

Problem nastaje tek kada te sve kakvaz drzave dobijaju nezavisnost gdje su se vukle granice koje nemaju veze sa vezom. Recimo Azeri imaju Nakhchivan eksklavu koju Armenci nikad nisu cackali dok su ovi jedva docekali da napadnu Karabah. Azeri su jednostavno docekali svoj politicki moment gdje su se obogatili naftom, okruzili se dobrim saveznicima i guraju svoj cilj. Armenci su se na drugoj strani okrenuli Rusima, birali su lose partnere, i evo sta su dobili.
A_A_AKCIJA

#17194 Re: Nagorno Karabah

Post by A_A_AKCIJA »

Pandakonda wrote: 19/09/2023 20:57 Recimo Azeri imaju Nakhchivan eksklavu koju Armenci nikad nisu cackali dok su ovi jedva docekali da napadnu Karabah.
Ne znam na šta misliš, ali Azeri nisu jedva čekali da napadnu. Pokušavalo se svašta da do rata ne dođe.

Naprotiv, današnji Nagorno Karabah je ekvivalent rs gdje su Armenci etnički očistili sve što su zauzeli 90ih u prvom ratu i počinili užasne zločine. A taj rat je bio jako sličan našem, gdje su Armenci imali ulogu Srba. Ma ovoj temi su se postavljali snimci i slike tih ratnih užasa i progona, sa zastrašujućom sličnosti sa našim ratom.

U tom ratu su zauzeli nekoliko puta više teritorije od NK i poput Srba u Krajini, odbijali su apsolutno sve mirovne inicijative i prijedloge.
Čak su prijetili novim ratom i zauzimanjem teritorija, jer su imali uzrečicu da će sve probleme riješiti ratom i novom teritorijom.

Ima bezbroj nijansi između etnički čiste države i multikulturalne države, a Armeni su insistirali na prvom.

Čak su imali i autonomiju nakon posljednjeg sukoba koji su izgubili dramatično. I umjesto da se opamete i traže hajra u Azerbajdžanu, traže ljudska prava i autonomiju, oni opet krenuli da se naoružavaju.

Danas imaš snimak uništavanja TOR sistema na području gdje ne bi smjelo biti teškog naoružanja nikako, po mirovnom sporazumu.

Armeni su žrtve kretenske nacionalističke ideologije isto kao Srbi. Ovo je samo kraj za kojeg su samo oni krivi, jer nisu htjeli ništa drugo.
sumirprimus

#17195 Re: Nagorno Karabah

Post by sumirprimus »

Krokodajl wrote: 19/09/2023 19:09 Na YT kanalu Azerske Ictimai TV imaju već snimci dronova, standardno Azerski HD I dobri bubovi.

Pišu da je već pukla linija prema Getavanu, a vlasti u Stepanakertu su tražili primirje.
Sta žeka trivicka oce bit kakav moleban za secesioniste sa karabaha?
sumirprimus

#17196 Re: Nagorno Karabah

Post by sumirprimus »

Heavy battles are ongoing tonight between Azerbaijan and de-facto Nagorno-Karabakh Republic.

Reports of a ceasefire for 24 hours is false.
Grean

#17197 Re: Nagorno Karabah

Post by Grean »

laserShow wrote: 19/09/2023 15:24
karanana wrote: 19/09/2023 15:16 e jedino kad se raspravljam s nekim na tviteru, i kad mi spomene kosovo u ovom kontekstu, tipa a kako kosovo moze, donekle me sjebe. onda ja kazem kosovo je drugacija situacija i ne znam sta drugo reci. kako u picku materinu? sta mogu konkretnije reci u tim raspravama?
Sto se Kosova tice, u toj raspravi ja jedini argument imam da srbiji ne odgovara da ih integrisu i da npr. dobiju pravo glasa. Koliko je to, oko milion ipo glasova? Dobili bi dio vlasti da se bez njih nista ne bi moglo, kao npr rs kod nas.

I kad to spomenes nema odgovora. Oni kontaju vratiti Kosovo, ali da nemaju pravo glasa, da nemaju nikakva prava, vec eto samo da postoje.

Zato Srbiji NIJE cilj kosobo, niti ce ikada biti, jer to znaci kocnicu.
Kosovo je druga prica, ono je defakto okupirano 1912 (kao i mi uostalom 1918) i nikad nije trebalo biti dio Srbije koja je odatle izcezla 500 godina ranije.

Tada su Albanci bili velika vecina na Kosovu a Srbija ga je dobila kao i Sandzak jer su imali jake saveznike i bili jaca drzava u odnosu na Albaniju npr.
sumirprimus

#17198 Re: Nagorno Karabah

Post by sumirprimus »

Mi smo care okupirani 1400 i neke mescini i nikad sebi nismo dosli
Grean

#17199 Re: Nagorno Karabah

Post by Grean »

sumirprimus wrote: 19/09/2023 22:18 Mi smo care okupirani 1400 i neke mescini i nikad sebi nismo dosli
Ova 1918 je bila pogubnija, kao na kraju krajeva generalno ishod I svjetskog, ne samo nama.

Ishod I svjetskog je direktni uzrocnik II svjetskog i svih trzavica u Evropi i sire kasnije. Evo Kavkaz, Bliski istok, Palestina, sve rezultat I svjetskog.
Krokodajl

#17200 Re: Nagorno Karabah

Post by Krokodajl »

Tuku Azeri po cijelom frontu, isto ko i zadnji put, gađaju precizno u skladišta, Armeni šanse nemaju.

https://m.youtube.com/@azerbaijan_mod/videos

Evo stranica Min. Obrane, ima desetak videa od danas već.
Post Reply