Nagli val poskupljenja: HRANA I STRUJA I PDV PRIDE

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1 Nagli val poskupljenja: HRANA I STRUJA I PDV PRIDE

Post by dr.gog »

Koliko mislite da gradjani sa prosjecnim primanjima jos mogu izdrzati nerealna i neargumentovana poskupljenja. Hajd i da su realna zasto plate ne rastu u skladu s tim. Neko od ekonomista ovo bi mozda znao objasniti ali kako cemo placati racune???
karanana

Post by karanana »

Bas si negativan u ovim temama sto ih postavljas. Ali si u pravu, poskupljuje sve od sira pa do stanova. Ali niko se ne buni a supermarketi koliko god da ih se otvori vriju od kupaca. Narod ocigledno ima para, ja sam izgleda u manjini i ljudi me poprijeko gledaju kada u robot udjem da kupim dvije kifle i litru mlijeka.
Last edited by karanana on 03/11/2007 20:58, edited 1 time in total.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Mogu do izbora sigurno, cim su na zadnjim izborima birali ove zahvaljujuci kojima se i desava to sto se desava.

Sreca ima jos hrane u kontejnerima...
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

Jeste istina da su supermarketi prepuni,ali je istina da je jako puno ljudi prezaduzeno,na sve moguce nacine,jer nemogu podnijeti i nabavku i mjesecne racune do unedogled,sa istim primanjima dok cijene rastu...
jefferson

Post by jefferson »

dr.gog wrote: Jeste istina da su supermarketi prepuni,ali je istina da je jako puno ljudi prezaduzeno,na sve moguce nacine,jer nemogu podnijeti i nabavku i mjesecne racune do unedogled,sa istim primanjima dok cijene rastu...
Vaznije je bilo Harisa izabrat da nam RS ukine nego kako cemo izgraditi auto-put, cija gradnja upumpaa novac u ekonomiju.

Stoga moje misljenje je "trazili ste, sad placajte"
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ne mogoh ne citirati ovo, s jedne druge teme:
TVRTKO_Bosanski wrote:Sulejman Tihic ' usati maticar'
Haris Silajdzic 'Lijepi'
Milorad Dodik 'mile Ronhill' i tako dalje.
Otkako sam prisutan na ovom forumu stalno sam svjedok ponizavanja i omalovazavanja nasih politicara ( pod nasih mislim Bosanskohercegovackih).
Na stranu to koliko je ko zasluzio da ga se omalovazava, al zar ne bi trebala postojati barem neka mala doza postovanja prema ljudima koji se nalaze na kljucnim pozicijama u drzavi. Ako ne iz postovanja prema covjeku koji obnasa funkciju a onda barem prema funkciji koju obnasa.
Niko ne kaze da ljude na vlasti treba da volimo, daleko od toga, al da treba da ih postujemo mislim da trebamo. Kako mozemo ocekivati da nasi politicari budu bilo gdje u svijetu cjenjeni i postovani ako ih mi nikako ne postujemo. Moje misljenje je definitivno da barem trebamo postovati funkcije ako nista i tako jacati njihov znacaj. ( da ne bude kad nam premijer drzave podnese ostavku 'ma ko ga j*be, ko da ga nije ni bilo' i sl.)
Maystor

#7 Re: Nagli val poskupljenja: HRANA I STRUJA I PDV PRIDE

Post by Maystor »

dr.gog wrote: Koliko mislite da gradjani sa prosjecnim primanjima jos mogu izdrzati nerealna i neargumentovana poskupljenja. Hajd i da su realna zasto plate ne rastu u skladu s tim. Neko od ekonomista ovo bi mozda znao objasniti ali kako cemo placati racune???
Neki kazu "ima para, eno puni su kafici" (sto je i tacno), ali zaista mnogo ljudi jedva zivi. Najgora situacija je sa prehranom, cijene su neopravdano visoke.
Protekli semestar sam proveo u Njemackoj, i mogu vam reci da su cijene osnovnih namirnica tamo duplo jeftinije nego ovdje (ma u sustini sve je jeftinije: namirnice, sirevi, poslastice; jedino je skuplje voce i povrce, a meso je tu negdje).
Racuni su nam prilicno realni (struja i plin su sada svugdje skupi, voda kod nas nije skupa, a internet - bolji smo od Ruande).
Cak i ljudi koji imaju solidan posao ovdje, skoro sve sto zarade - pojedu. Ne znam sada brojeve i podatke, ali mislim da je u BiH situacija sa politikom oko prehrane i poljoprivrede najgora u Evropi.
jefferson

Post by jefferson »

Mislim da je prvi korak ka osvjestavanju ljudi da skontamo konacno da smo u rangu africkih zemalja. Kada mentalni sklop nasih ljudi to konacno shvati, da nismo najpametniji, da nismo izmislili toplu vodu, onda cemo mozda naprijed krenuti.
Ja kad god dodjem dole slusam jednu te istu pricu kako svi vani imaju para (valjda rastu na drvetu) kako je lako itd, itd. Ljudi mi moramo konacno prihvatiti istinu da kod nas raja, a pogotovo ova omladina u vecini slucajeva bira poslove, tj. da im je da odma sjednu u fotelju.
Ako se i docepaju posla nika nisu ni pomislili da pomognu nekome i sl.
Mi smo zemlja bez ideala i vrijednosti.
Neki dan sam na poslu u okviru jednog rada morao skupiti inofrmacije koliko amerika daje grantova, bezpovratnih sredstava. npr. palestinci svake godine dobiju od amerike blizu 800 milina dolara, egipat 3.6 milijarde, darufr je prosle godine dobio preko milijardu.
Naravno, to je amerika, ali evo kod nas slucaja jednog. Kada je bio Cunami krajem decembra 2004 u jugoistocnoj aziji na opcinskom vijecu u livnu htjeli skupiti pare, tj. da clanovi opcinskog vijeca dadnu dnevni pausal za zrtve cunamija, i izadje jedan poslanik i kaze "ko su oni meni"
Mi smo jednostavno previse sebicni, neobrazovani i zaostali da bi mogli da se sami izvucemo iz ove krize.
Kada se suocimo sa tom cinjenicom, tek onda mozemo krenuti dalje!
Thomas Jefferson (moj imenjak :-) ) je rekao da je glup svako ko misli da republika (aludirajuci na SAD) moze prezivjeti sa neobrazovanim stanovnistvom. Njegov najveci san je bio da osnuje public university (univerzitet za sve gradjane) te da obrazuje stanovnistvo Virginie, tako je osnovan University of Virginia.
U BiH 4% srednjoskolaca upisuje fakultet, a oko 1.5-2% zavrsava. U najsiromasnijoj drzavi u americi, Mississippiju 24% srednjoskolaca zavrsi fakultet.
Ali i pored toga, mi smo u stanju reci "sta ce glupi stranci"
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ma i kod nas je sve isto ko u Americi :oops: Nekad se djeci govorilo 'Samo ti sine skole ganjaj' danas se govori 'Ma samo da te uvalimo u kakvu drzavnu firmu' a kraj je isti - sve si probleme buducnosti rijesio.

Opstine imaju osnove svake godine vjerskim institucijama (pricam o Sarajevskim opstinama) dati po 200.000KM, Grad dadne jos toliko, kanton isto tako izdvoji, elem kad sve saberemo - eto milioncica. Zasto? Pa zato da bismo se imali sutra gdje bogu moliti za sendvic jer necemo imati od cega vise taj sendvic sami sebi priustiti.

I dok se ti milioni odvajaju svaki dan nova i nova humanitarna akcija: porodica bez krova nad glavom, zena nema od cega djecu da hrani, druga djeca ni u skolu ne krecu jer im roditelji nemaju za priustiti knjige i osnovni pribor... Ali zato ulazemo u vjerske institucije i administraciju koliko niko na svijetu ne ulaze.

I mislim da nam to pravo dobro ide, a narodu se tako svidja.

I zato stvarno ne vidim gdje je problem s ovim poskupljenjima?

Samo da se RS ukine :oops:
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Neka ba, sabur narode, bice jos gore...
Tako treba.
Fair Life

Post by Fair Life »

Prije nego sto bude ista bolje, bit ce jos i puno gore!

Image
newone

#12 Re: Nagli val poskupljenja: HRANA I STRUJA I PDV PRIDE

Post by newone »

Maystor wrote:
dr.gog wrote: Koliko mislite da gradjani sa prosjecnim primanjima jos mogu izdrzati nerealna i neargumentovana poskupljenja. Hajd i da su realna zasto plate ne rastu u skladu s tim. Neko od ekonomista ovo bi mozda znao objasniti ali kako cemo placati racune???
Neki kazu "ima para, eno puni su kafici" (sto je i tacno), ali zaista mnogo ljudi jedva zivi. Najgora situacija je sa prehranom, cijene su neopravdano visoke.
Protekli semestar sam proveo u Njemackoj, i mogu vam reci da su cijene osnovnih namirnica tamo duplo jeftinije nego ovdje (ma u sustini sve je jeftinije: namirnice, sirevi, poslastice; jedino je skuplje voce i povrce, a meso je tu negdje).
Racuni su nam prilicno realni (struja i plin su sada svugdje skupi, voda kod nas nije skupa, a internet - bolji smo od Ruande).
Cak i ljudi koji imaju solidan posao ovdje, skoro sve sto zarade - pojedu. Ne znam sada brojeve i podatke, ali mislim da je u BiH situacija sa politikom oko prehrane i poljoprivrede najgora u Evropi.
Potpuno tacno. I ja kada sam proslog ljeta dolazio iz Amerike na odmor u Sarajevu bukvalno sam se uslagirao kada sam vidio kolike su cijene hrane u Sarajevu. U Americi je sve to jeftinije ili za neke rijetke artikle cijena je tu negdje. Onda sam naletio na prodavnice cipela i sportske obuce. Opet sam se uslagirao. Timberland zimske cipele koje su u Americi samo $40 u prodavnici u Sarajevu su u izlogu bile sa cijenom od nevjerovatnih 300km sto je po danasnjem kursu dolara negdje oko $222. Adidas, Puma, Rebok,....,nista ispod 150km a da uopste nesto i valja. U Americi uglavnom do $100 a kako uvijek ima sale-a to se moze kupiti i za $40 do $60. Zatim sam obisao prodavnice tehnike po Sarajevu. O majko moja, pa neki Neo, pa neki Elite, ma ne mogu se sjetiti svi tih sada imena koja sam po prvi put u zivotu i vidio i za njih cuo. Ma cisto smece bjelosvjetsko od tehnike. I opet po skupe pare.
Ma skidam kapu ljudima koji dole zive i koji to sve trpe iz dana u dan iz godine u godinu a da ne izadju na ulice i ne povjesaju te lopove od politicara. Svaka vam cast na saburu i strpljenju.
Da se tako nesto desilo u Americi ovdje bi vec ulice u krvi plivale.
addem

Post by addem »

Sve se nema para i zale se a supermarketi su puni kupaca. Ne sjecam se da je iko u ovoj zemlji umro od gladi. Grad pun automobila, svako ima mobitel, svi kafe ispijaju. I onda nema para. Ima para a moglo bi ih biti jos vise da se vise i radi.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

addem wrote:Sve se nema para i zale se a supermarketi su puni kupaca. Ne sjecam se da je iko u ovoj zemlji umro od gladi. Grad pun automobila, svako ima mobitel, svi kafe ispijaju. I onda nema para. Ima para a moglo bi ih biti jos vise da se vise i radi.
Reci to onim ljudima s humanitarnih akcija...

A da bi se moglo vise raditi, tu se slazem u potpunosti.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

addem wrote:Sve se nema para i zale se a supermarketi su puni kupaca. Ne sjecam se da je iko u ovoj zemlji umro od gladi. Grad pun automobila, svako ima mobitel, svi kafe ispijaju. I onda nema para. Ima para a moglo bi ih biti jos vise da se vise i radi.
Sta bi tek radili da imamo para, ocam'!!
:)
jefferson

Post by jefferson »

Jel ti palo na pamet da su to stvari koje su davno prestale biti luksuz, posebno automobil.
pitt

Post by pitt »

nema tog ecnomiste koji to moze objasniti u nasem abnormalnom stanju :D:D za sve su krive mudre vodje :D:D nek se pare trose na sve sem na razvoj ekonomije :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

jefferson wrote:
Jel ti palo na pamet da su to stvari koje su davno prestale biti luksuz, posebno automobil.
Pa covjek je s te strane fakat u pravu - izmedju hrane i auta bira se auto, kupuju se mobiteli od 800KM a onda se mjesecima nema ni 10KM za dopunu nego se grebe od drugih, cigarete i alkohol su nam jeftinije od osnovnih zivotnih namirnica itd.
JokTiSi

Post by JokTiSi »

dr.gog wrote: Jeste istina da su supermarketi prepuni,ali je istina da je jako puno ljudi prezaduzeno,na sve moguce nacine,jer nemogu podnijeti i nabavku i mjesecne racune do unedogled,sa istim primanjima dok cijene rastu...
So true evo bas neki dan gledam zenu u samoposluzi kupila neke namirnice i placa karticom kaze ona na kasi nemate sredstava, zena ni pet ni sest vadi drugu karticu da plati :roll: a ne kontaju ljudi da ce ih te kartice odvesti u propast jer je kamatna stopa na minus boze sacuvaj a to nigdje ne pise u reklami. Zato su i amerikanci i njihove porodice toliko zaduzeni da ne mogu platom i sa vise poslova vratiti kredite u koji su se uvalili jer skoro ne koriste kes vec samo placaj karticom a na kraju mjeseca :run:
jefferson

Post by jefferson »

_BosanaC wrote:
jefferson wrote:
Pa covjek je s te strane fakat u pravu - izmedju hrane i auta bira se auto, kupuju se mobiteli od 800KM a onda se mjesecima nema ni 10KM za dopunu nego se grebe od drugih, cigarete i alkohol su nam jeftinije od osnovnih zivotnih namirnica itd.
To si upravu. ja necu nikada shvatiti kada neko kupi mobitel od 800KM! Pa to je kriminal.
Post Reply