Nagli skok cijena Energenata Europa
Moderator: anex
-
lajkujMe
#1 Nagli skok cijena Energenata Europa
Pozdrav, nekako pored svih obih desavanja kod nas nisam upratio da su struja i gas enormno poskupili na podrucju EU a sad se filtrira do nas.
Najavljeno poskupljenje struje za 115% u BIH a za plin se nista ne zna ali koliko vidim cijena se digla s 1000 dolara na 1900 dolara.
Ja nisam upratio ili skontao ali zasto?
Zasto se u Europi odjednom stvorila veca potraznja a manja ponuda energenata?
I samim tim cijene odose gore.
I haj ako gas poskupi razumijem sve, ali zasto se kod nas prica o poskupljenju struje? Neovisno o desavanjima u EU ali ja koliko znam BIH je bar sto se struje tice neovisna i proizvodimo jos uvijek 100% sopstvenih potreba elektricne energije.
Zasto se onda planiraju povecanja cijene?
Najavljeno poskupljenje struje za 115% u BIH a za plin se nista ne zna ali koliko vidim cijena se digla s 1000 dolara na 1900 dolara.
I haj ako gas poskupi razumijem sve, ali zasto se kod nas prica o poskupljenju struje? Neovisno o desavanjima u EU ali ja koliko znam BIH je bar sto se struje tice neovisna i proizvodimo jos uvijek 100% sopstvenih potreba elektricne energije.
- Qler
#2 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Vidjela zaba da se konji kuju...
Opravdavaju to kao nekih EU taksama, izjednacavanje sa EU radi prijema, i slicna sranja, ne znam ko pri zdravoj pameti u ovoj drzavi moze to i predloziti a ne podrzati... pa ljudi i ovako nemaju hljeba da jedu, eno neki dan clanak prosjecan penzioner kad plati rezije ima 3KM dnevno da trosi na sebe... I oni sad hoce da dignu cijenu struje. Da je dignu za 10% puno je, jer to nije samo struja, sve ce otici u kurac a mi cemo vjerovatno i dalje da blejimo...
Opravdavaju to kao nekih EU taksama, izjednacavanje sa EU radi prijema, i slicna sranja, ne znam ko pri zdravoj pameti u ovoj drzavi moze to i predloziti a ne podrzati... pa ljudi i ovako nemaju hljeba da jedu, eno neki dan clanak prosjecan penzioner kad plati rezije ima 3KM dnevno da trosi na sebe... I oni sad hoce da dignu cijenu struje. Da je dignu za 10% puno je, jer to nije samo struja, sve ce otici u kurac a mi cemo vjerovatno i dalje da blejimo...
-
zigzag
#3 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Samo socijala. a milijarda km se spuca na cigare. Elektroprivreda prema građanstvu radi na nuli. Što znači kad izraubaš sve pogone nemaš para da napraviš nove. Zato se zadužuješ kod kineza.
- Qler
#4 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Kakvoj ba nuli, ubijaju pare lopatom, plus prodaju struju jeftinije u izvozu nego nama. Sta onda merhametli idu u gubitak prema vani ako su na nama na nuli?
- apsidejzi
#5 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Ovaj put nije odnos ponude i potraznje ROBE u pitanju. U pitanju je odnos ponude i potraznje NOVCA. Ekstremno mnogo novca se upumpalo u sistem tokom korona pandemije i sad taj novac cirkulise sistemom a produktivnost se nije povecala. Cak sta vise, nazadovala je. Ljudi u Evropi su bili u lockdownu ali su ipak dobijali svoje plate i ekonomija je funkcionisala. Prvenstveno na osnovu drzavnog zaduzivanja.lajkujMe wrote: ↑07/10/2021 08:41 Pozdrav, nekako pored svih obih desavanja kod nas nisam upratio da su struja i gas enormno poskupili na podrucju EU a sad se filtrira do nas.
Cijena necega je njegova kontra vrijednost u necemu drugom a novac sluzi samo kao posrednik. Ova poskupljenja su posljedica obezvrjedjivanja ljudskog rada kroz pretjerano pumpanje novca u sistem.
-
lajkujMe
#6 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
apsidejzi wrote: ↑07/10/2021 08:50Ovaj put nije odnos ponude i potraznje ROBE u pitanju. U pitanju je odnos ponude i potraznje NOVCA. Ekstremno mnogo novca se upumpalo u sistem tokom korona pandemije i sad taj novac cirkulise sistemom a produktivnost se nije povecala. Cak sta vise, nazadovala je. Ljudi u Evropi su bili u lockdownu ali su ipak dobijali svoje plate i ekonomija je funkcionisala. Prvenstveno na osnovu drzavnog zaduzivanja.lajkujMe wrote: ↑07/10/2021 08:41 Pozdrav, nekako pored svih obih desavanja kod nas nisam upratio da su struja i gas enormno poskupili na podrucju EU a sad se filtrira do nas.
Cijena necega je njegova kontra vrijednost u necemu drugom a novac sluzi samo kao posrednik. Ova poskupljenja su posljedica obezvrjedjivanja ljudskog rada kroz pretjerano pumpanje novca u sistem.
Drugim rijecima inflacija?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Sta si po struci apsidejzi? Svidja mi se kako rezonujes i kakve ideje imasapsidejzi wrote: ↑07/10/2021 08:50
Ovaj put nije odnos ponude i potraznje ROBE u pitanju. U pitanju je odnos ponude i potraznje NOVCA. Ekstremno mnogo novca se upumpalo u sistem tokom korona pandemije i sad taj novac cirkulise sistemom a produktivnost se nije povecala. Cak sta vise, nazadovala je. Ljudi u Evropi su bili u lockdownu ali su ipak dobijali svoje plate i ekonomija je funkcionisala. Prvenstveno na osnovu drzavnog zaduzivanja.
-
zigzag
#8 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Nije samo inflacija nego zbir faktora:
Prema tvrdnjama poduzetnika, Elektroprivreda Srbije povećala im je račune za 135 posto zbog čega će neki morati smanjiti proizvodnju.
Veliki rast cijene električne energije na europskim burzama stvorit će značajne probleme trgovcima strujom i poduzetnicima u Srbiji, dok na kućanstva može utjecati samo ako kriza potraje duže, smatraju stručnjaci. Struja je na europskim burzama za 240 posto skuplja nego prije godinu dana, što je pojedine tvrtke u Srbiji ovih dana odvelo u stečaj, piše Danas. Sugovornik beogradskog lista koji se bavi trgovinom struje, ističe dva razloga zbog kojih je cijena struje za prvo tromjesečje 2022. dosegnula 205 eura po megavatsatu, a prošlog listopada je za prvo tromjesečje 2021. iznosila oko 60 eura.
“Prvi razlog je rast cijene plina. Struja proizvedena u plinskim elektranama ima značajan udio u energetskom miksu zemalja Europske unije. Trenutačno, one nemaju dovoljno plina u skladištima, dok njegova cijena obara rekorde. Nagađa se da ove zime, kada se struja više troši, neće biti dovoljno plina kako bi se proizvele potrebne količine struje. Drugi razlog za povećanje cijene struje je sve stroža politika EK s ciljem sprečavanja klimatskih promjena. Naime, u EU se od 2006. plaća pristojba za struju proizvedenu iz ugljena, a pravila su od svibnja prošle godine dodatno pooštrena”, navodi sugovornik Danasa. Posljedica nestašice plina je da se za proizvodnju struje troši više ugljena, što utječe na povećanje pristojbi koje se plaćaju.
Jedan od razloga za veću cijenu struje je i to što je u prvoj polovici 2021. u Njemačkoj došlo do pada u udjelu električne energije dobivene iz vjetroparkova za čak 7% zbog nedovoljnih količina vjetra.
Što će biti ove zime?
Da srpsko tržište nije ostalo nedirnuto skokom cijene struje na europskim burzama pokazuje i to da je Elektroprivreda Srbije (EPS), prema tvrdnjama poduzetnika, povećala račune njihovim tvrtkama za 135%, zbog čega neki od njih tvrde da će morati smanjiti proizvodnju i otpuštati radnike. Naime, EPS sada nabavu struje plaća 123 eura umjesto 59 eura za megavatsat.
Komentirajući primjedbe srpskih poduzetnika da je veliko poskupljenje struje za njih neizdrživo on ističe da je to stvar tržišta, a ne volje EPS-a.
“Htjeli smo slobodno tržište, a ono znači slobodno formiranje cijena. EPS dio struje nabavlja u inozemstvu i kada cijena poraste EPS mora povećati cijenu za gospodarstvo. Tvrtke ne moraju kupovati struju od EPS-a. Ako pronađu nekog tko će im je dati jeftinije mogu je kupiti od njega”, zaključuje Vuletić,glavni tajnik Udruženja za plin Srbije
-
Ci-Nick
#9 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Zašto?lajkujMe wrote: ↑07/10/2021 08:41 Pozdrav, nekako pored svih obih desavanja kod nas nisam upratio da su struja i gas enormno poskupili na podrucju EU a sad se filtrira do nas.
Zašto pekar ne prodeje hljeb po pola marke nego traži marku a realno materijala u hljebu ni 0,30 KM.
Prelazak na obnovljive izvore ima svoju cijenu,.. čak se ne zna ni kolika će biti.
Kad je došla pandemija sve je usporilo, svi su svoje "viškove kapaciteta" pogasili. Vjerar je zakazao, u Hrvatskoj nekad imaš proizvodnju 500 MW što je ravno jednoj termoelektrani a nekad samo 5 MW što je ravno mini HE. Jako nepouzdan izvor.
Npr. rentacar kuće u Španiji su rasprodale dobar dio voznog parka a onda kad je krenula turistička sezona cijene dnevnog najma su otišle sa nekadašnjih 50 era na čak 300 eura. Transport kontejnera od Kune do Europe je koštao 2.000 $ a sad ide preko 10.000 $
E sad zašto bi Elektroprivreda poskupila struju ?
Član 2 Zakona o privrednim društvima kaže;
"Društvo je pravno lice koje samostalno obavlja djelatnost proizvodnje i prodaje proizvoda i pružanja usluga na tržištu radi sticanja dobiti"
Elektroprivreda godinama posluje uz malu dobit koju ne bi ni ostvarivala bez hidroelektrama jer je prodajna cijena prema stanovništvu niža od proizvodne u termoelektrana.
Dakle oko 35 % proizvedene struje prodaju stanovništvu uz gubitak.
Privredi prodaju oko 50% proizvodnje po tržišnim cijenama koje su ipak znatno povoljnije nego vani i nekih 15% proizvodnje izvezu po tržišnim cijenama
U svakom slučaju Elektroprivreda je u procjepu između rudnika koji imaju 800 miliona dugova, ne računajući skoro 300 miliona duga prema Elektroprivredi i socijalne cijene prema stanovništvu.
Sad kada je MWh na EU berzama otišao sa 50 eura na 150 do 250 eura zašto ne bi poskupjela struju i iz viška prihoda gradila obnovljive izvore i pomogla rudnicima i konsolidaciji.
A poskupljenje će i ako ga bude prema domaćinstvima,.. biti minimalno.
-
DrinaBH
#10 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Cijena će rasti u cijelom svijetu. Situacija u svijetu nije dobra, čak i za vrijeme krize 2008-e godine nije bilo ovako.
S energetskom krizom u Aziji ne suočava se samo Kina, već probleme ima i Indija, koja bi u narednim mjesecima mogla imati nestašicu električne energije jer su zalihe uglja u većini njenih elektrana pale na kritično niske nivoe.
Čak 63 od 135 termoelektrana na ugalj u trećoj po veličini azijskoj ekonomiji ima zaliha uglja za dva dana ili manje, navodi se u izvještaju indijskog Centralnog ureda za električnu energiju (CEA). Zalihe uglja na 17 njih smanjene su na nulu, dodaje se.
Ukupno 75 pogona radi sa pet dana vrijednim ugljem ili manje, što CEA smatra "super kritičnim". Iako ove elektrane neće izaći iz pogona za nekoliko dana, izuzetno su osjetljive na dalje prekide u opskrbi ugljem ili na povećanje potražnje.
Ugalj čini gotovo 70 posto proizvodnje električne energije u zemlji. Indijsko ministarstvo uglja nije odgovorilo na zahtjev CNN Businessa za komentar, ali ministar energije R.K. Singh je rekao za časopis Indian Express da situacija možda neće biti ugodna za sljedećih pet do šest mjeseci.
Međutim, ako Indija uskoro ne uspije popraviti krizu ugljena, "kompanije iz elektroenergetskog sektora suočit će se s mogućnošću uvoza uglja po većim cijenama", šteteći ekonomskom oporavku zemlje, smatraju analitičari iz Nomure.
Bum robe nakon pandemije i napori da se smanji iskopavanje uglja radi rješavanja klimatske krize podigli su globalne cijene do neba. Dok se upotreba klima uređaja obično smanjuje do kraja godine, ublažavajući pritisak na električnu mrežu, Indija će u novembru proslaviti jedan od svojih najvećih festivala, Diwali, što bi moglo dovesti do još jednog skoka potrošnje.
"S obzirom na to da će potražnja za električnom energijom vjerovatno rasti uslijed kontinuirane ekonomske normalizacije i nadolazeće svečane rasprodaje, poremećaji na strani ponude predstavljaju važan kratkoročni negativni rizik za zamah rasta", rekli su Nomurini analitičari Sonal Varma i Aurodeep Nandi.
Nestanak struje u Kini već je izazvao nestanak električne energije u domaćinstvima i prisilio fabrike da smanje proizvodnju, prijeteći usporavanjem velike ekonomije zemlje i još većim opterećenjem globalnih lanaca snabdijevanja.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/ind ... /211007020
S energetskom krizom u Aziji ne suočava se samo Kina, već probleme ima i Indija, koja bi u narednim mjesecima mogla imati nestašicu električne energije jer su zalihe uglja u većini njenih elektrana pale na kritično niske nivoe.
Čak 63 od 135 termoelektrana na ugalj u trećoj po veličini azijskoj ekonomiji ima zaliha uglja za dva dana ili manje, navodi se u izvještaju indijskog Centralnog ureda za električnu energiju (CEA). Zalihe uglja na 17 njih smanjene su na nulu, dodaje se.
Ukupno 75 pogona radi sa pet dana vrijednim ugljem ili manje, što CEA smatra "super kritičnim". Iako ove elektrane neće izaći iz pogona za nekoliko dana, izuzetno su osjetljive na dalje prekide u opskrbi ugljem ili na povećanje potražnje.
Ugalj čini gotovo 70 posto proizvodnje električne energije u zemlji. Indijsko ministarstvo uglja nije odgovorilo na zahtjev CNN Businessa za komentar, ali ministar energije R.K. Singh je rekao za časopis Indian Express da situacija možda neće biti ugodna za sljedećih pet do šest mjeseci.
Međutim, ako Indija uskoro ne uspije popraviti krizu ugljena, "kompanije iz elektroenergetskog sektora suočit će se s mogućnošću uvoza uglja po većim cijenama", šteteći ekonomskom oporavku zemlje, smatraju analitičari iz Nomure.
Bum robe nakon pandemije i napori da se smanji iskopavanje uglja radi rješavanja klimatske krize podigli su globalne cijene do neba. Dok se upotreba klima uređaja obično smanjuje do kraja godine, ublažavajući pritisak na električnu mrežu, Indija će u novembru proslaviti jedan od svojih najvećih festivala, Diwali, što bi moglo dovesti do još jednog skoka potrošnje.
"S obzirom na to da će potražnja za električnom energijom vjerovatno rasti uslijed kontinuirane ekonomske normalizacije i nadolazeće svečane rasprodaje, poremećaji na strani ponude predstavljaju važan kratkoročni negativni rizik za zamah rasta", rekli su Nomurini analitičari Sonal Varma i Aurodeep Nandi.
Nestanak struje u Kini već je izazvao nestanak električne energije u domaćinstvima i prisilio fabrike da smanje proizvodnju, prijeteći usporavanjem velike ekonomije zemlje i još većim opterećenjem globalnih lanaca snabdijevanja.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/ind ... /211007020
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#11 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
bit će nešto ali se opet pretjeruje ja mislim
inače ja sam spreman
već živim na minimumu
ko ameba
samo me brine zagađenje zraka u sarajevu
vlada mora učiniti nešto barem u kantonu zubog zagađenja da proba kompenzirati dio poskupljenja
inače ja sam spreman
već živim na minimumu
vlada mora učiniti nešto barem u kantonu zubog zagađenja da proba kompenzirati dio poskupljenja
-
DrinaBH
#12 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Kao što moj prijatelj reče, nama ne može biti veća kriza od one kad je u ratu brašno koštalo koliko je koštalo, tako da je za nas nakon toga svaka kriza, što bi rekli mala maca. Vlada je trebala davno nešto uraditi povodom toga, ne znam šta se čeka.Black swan wrote: ↑07/10/2021 10:11 bit će nešto ali se opet pretjeruje ja mislim
inače ja sam spreman
već živim na minimumuko ameba
- -Chesterfield-
#13 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Ovi naši će jedva dočekati da poskupe. Isto kao i sa cigaretama. Ne možeš ti biti puno jeftiniji od komšija.Qler wrote: ↑07/10/2021 08:44 Vidjela zaba da se konji kuju...
Veća cijena = više PDV-a.
Hrvatska se odmah žali EU čim vidi da njihovi građani hrle u BiH po gorivo, cigarete...
A to je veoma isplativo u pograničnim dijelovima. Plus povrat PDV-a.
- apsidejzi
#14 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
_BataZiv_0809 wrote: ↑07/10/2021 09:18Sta si po struci apsidejzi? Svidja mi se kako rezonujes i kakve ideje imasapsidejzi wrote: ↑07/10/2021 08:50
Ovaj put nije odnos ponude i potraznje ROBE u pitanju. U pitanju je odnos ponude i potraznje NOVCA. Ekstremno mnogo novca se upumpalo u sistem tokom korona pandemije i sad taj novac cirkulise sistemom a produktivnost se nije povecala. Cak sta vise, nazadovala je. Ljudi u Evropi su bili u lockdownu ali su ipak dobijali svoje plate i ekonomija je funkcionisala. Prvenstveno na osnovu drzavnog zaduzivanja.
Cijena necega je njegova kontra vrijednost u necemu drugom a novac sluzi samo kao posrednik. Ova poskupljenja su posljedica obezvrjedjivanja ljudskog rada kroz pretjerano pumpanje novca u sistem.od one price oko Čelika si ni zapao za oko i usao na moju must read listu
![]()
Al ne bavim se ekonomijom. Dosadno mi. Programer u praksi.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#15 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Ne mogu oni poskupjeti koliko ja mogu malo ili jikako kupovatiDrinaBH wrote: ↑07/10/2021 10:13Kao što moj prijatelj reče, nama ne može biti veća kriza od one kad je u ratu brašno koštalo koliko je koštalo, tako da je za nas nakon toga svaka kriza, što bi rekli mala maca. Vlada je trebala davno nešto uraditi povodom toga, ne znam šta se čeka.Black swan wrote: ↑07/10/2021 10:11 bit će nešto ali se opet pretjeruje ja mislim
inače ja sam spreman
već živim na minimumuko ameba
Umjetso mobitel svakih 8 godina sad svakih 12 i kompenziram
-
DrinaBH
#16 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
On je i teolog, historičar, vjerovatno stručnjak i za međunarodno pravo. Misli da zna o Bogu više od vjernika. Satra se da dokaže da ne postoji, a logično razmišljanje bi bilo: "ako mislim da nešto ne postoji neću se baviti time, nego ću se baviti stvarima koje me zanimaju", ali eto.apsidejzi wrote: ↑07/10/2021 10:44_BataZiv_0809 wrote: ↑07/10/2021 09:18
Sta si po struci apsidejzi? Svidja mi se kako rezonujes i kakve ideje imasod one price oko Čelika si ni zapao za oko i usao na moju must read listu
![]()
Ekonomista - ako se gleda formalno obrazovanje
Al ne bavim se ekonomijom. Dosadno mi. Programer u praksi.
- Project Sejuani
#17 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Pokušava ispravit krivu drinu, dosad niko nije, al možda on uspije, vidjet ćemo.DrinaBH wrote: ↑07/10/2021 10:57On je i teolog, historičar, vjerovatno stručnjak i za međunarodno pravo. Misli da zna o Bogu više od vjernika. Satra se da dokaže da ne postoji, a logično razmišljanje bi bilo: "ako mislim da nešto ne postoji neću se baviti time, nego ću se baviti stvarima koje me zanimaju", ali eto.
-
Milenkov buraz
#18 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Ja opet ne kontam kakve veze imamo mi što je u Evropi neko mahnito pumpao nonac u nešto, mi proizvodimo vlastitu struju, zašto moramo povećavati cijenu struje ako je tamo neki Hans i John upumpao trilijarde?
-
zigzag
#19 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Niko ne kaže da moraš plaćati hansovu cijenu struje a ona je sada 1000% veća od naše. U BIH je cijena struje morala biti skuplja za bar 15% i to još prije 8 godina. To smo morali da bi smo imali svoju stabilnu elektroprivredu i da ne bi smo nekad direktno zavisili od te cijene koju hans diktira.
Last edited by zigzag on 07/10/2021 11:36, edited 1 time in total.
- -Chesterfield-
- Haris.ba
#21 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Nista kao drustvo ne proizvodimo da bi imali takvu placu. Da proizvodimo, imali bi je.-Chesterfield- wrote: ↑07/10/2021 11:35 I minimalna plaća i penzija je morala biti veća za 50% prije 15 godina.
Tako da taj stav "morali bi" ne pije vode. Plata u BiH je bas onakva koliko vrijedi "nas" rad.
Ako je kome lakse, u Bosni su nadnice/plata u zadnjih 100 godina uvijek bile male.
- Project Sejuani
#22 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Nije baš ništa da ne proizvodimo, Tj. puno toga se proizvodi ali imamo dva velika problema:Haris.ba wrote: ↑07/10/2021 11:36Nista kao drustvo ne proizvodimo da bi imali takvu placu. Da proizvodimo, imali bi je.-Chesterfield- wrote: ↑07/10/2021 11:35 I minimalna plaća i penzija je morala biti veća za 50% prije 15 godina.
Tako da taj stav "morali bi" ne pije vode. Plata u BiH je bas onakva koliko vrijedi "nas" rad.
1. Sve su većinom poluproizvodi
2. Kvalitet često puta zna biti upitan,
- Haris.ba
#23 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Nisam napisao da nista ne proizvodimo. Vec da nista ne proizvodimo sto bi donijelo vecu placu 50%. I upravo si napisao sta proizvodimo. I to je problem.Project Sejuani wrote: ↑07/10/2021 11:40 Nije baš ništa da ne proizvodimo, Tj. puno toga se proizvodi ali imamo dva velika problema:
1. Sve su većinom poluproizvodi
2. Kvalitet često puta zna biti upitan,
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#24 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Prodajemo ledja a ne pamet.
-
IrenaT
#25 Re: Nagli skok cijena Energenata Europa
Pozabavila sam se realnosti cijena za domaćinstva i pogledala plan poslovanja Elektroprivrede. Na samom kraju plana imaju tabele planiranih troskova po djelatnostima za 2022., 2023. i 2024. godinu. Kada sam podjelila te troškove za proizvodnju sa planiranom proizvodnjom na strani 31. dobijam planiranu cijenu proizvodnje od 9,36 F/KWH za 2021. odnosno 9,59 F/KWH za 2022. odnosno 9,67 F/KWH. Piše da se u 2022. i 2023. godini proizvodnja smanjuje zbog revitalizacije po jednog bloka, vjerovatno je to razlog zašto je veća proizvodna cijena u tim godinama. Elektroprivreda mora otkupljivati energiju iz obnovljivih izvora i tu je cijena otkupa 11,222 F/KWH (a trošak za 2021. godinu je 58,6 miliona KM planiran za ovo, bar tako piše negdje u tekstu). Znači, realno je da ih energija koja prodaju košta i preko 9,5 F/KWH kad je sami proizvedu uz obaveznu nabavu.
Onda sam pogledala izvještaj o poslovanju za 2020. godinu i tamo našla (tekst na strani 27) da im je za domaćinstva prosječna prodajna cijena energije oko 6,3 F/KWH. Na mom računu je cijena za energiju 6,64 F/KWH (imam 1 tarifu, tj. srednju), ali na dvotarifnom brojilu to ispadne nešto niže tako da je vjerovatno ovih 6,3 realna cijena. Kolko se sjećam nije bilo promjene cijene bar zadnjih 4-5 godina. Dakle, na svakih 1 KWH prodaje domaćinstvu izgubi se oko 3,2 feninga. E sad, ako je planirana prodaja za domaćinstva u 2021. godini (na 38. stranici plana) 2.142,6 GWH onda imamo da je Elektroprivreda za godinu dana donja 68,563 miliona KM. Za 2020. godinu je prodaja domaćinstvima bila 2.189,5 GWH (moguće veća zbog korone) pa su vjerovatno tu bili donji oko 70 miliona. Vjerovatno se zbog iseljavanja i negativnog prirodnog prirastaja smanjuje potrosnja domacinstava, ali je realno da vec godinama gube strasne iznose cuvajuci socijalni mir
Onda sam pogledala izvještaj o poslovanju za 2020. godinu i tamo našla (tekst na strani 27) da im je za domaćinstva prosječna prodajna cijena energije oko 6,3 F/KWH. Na mom računu je cijena za energiju 6,64 F/KWH (imam 1 tarifu, tj. srednju), ali na dvotarifnom brojilu to ispadne nešto niže tako da je vjerovatno ovih 6,3 realna cijena. Kolko se sjećam nije bilo promjene cijene bar zadnjih 4-5 godina. Dakle, na svakih 1 KWH prodaje domaćinstvu izgubi se oko 3,2 feninga. E sad, ako je planirana prodaja za domaćinstva u 2021. godini (na 38. stranici plana) 2.142,6 GWH onda imamo da je Elektroprivreda za godinu dana donja 68,563 miliona KM. Za 2020. godinu je prodaja domaćinstvima bila 2.189,5 GWH (moguće veća zbog korone) pa su vjerovatno tu bili donji oko 70 miliona. Vjerovatno se zbog iseljavanja i negativnog prirodnog prirastaja smanjuje potrosnja domacinstava, ali je realno da vec godinama gube strasne iznose cuvajuci socijalni mir
Last edited by IrenaT on 15/10/2021 09:19, edited 2 times in total.