Naftna Mafija

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

mostarac

#26 Re: Naftna Mafija

Post by mostarac »

homo_sapiens wrote:
valter.ba wrote:Ovaj narod stvarno ima bezgranicno strpljenje ili je toliko glup da ce nas uskoro navoditi kao jedinicu za glupost. Nafta na svjetskom trzistu gubi na vrijednosti i vise puta na dan a mi moramo cekati sedmicama da bi ovi mafijasi eventualno napravili neku minimalnu korekciju cjene.Uvjek je ista prica kao ne mogu jos sniziti cjene jer jos uvjek prodaju zalihe.Tih istih zaliha nema, ne postoje kada cjena na svjetskom trzistu ode up i naravno cjenu dizu preko noci.Ovdje su svi u talu osim obicnih gradjana,politicari,naftasi,transporteri,strani lobiji...Sve civilizirane zemlje koje nemaju naftovod transport vrse iskljucivo zeljeznicom i to pod strogom kontrolom kvalitete i kolicine!Ogromni potencijali BiH za skladistenje goriva propadaju jer je i to u interesu gore navedenih.Teshko nama s nama neko davno rece i osta ziv.
BiH distributeri goriva nabavljaju ga, najvecim dijelom, od INE, iz rafinerija Sisak i blizine Rijeke, potom iz becke rafinerije posredstvom OMV, pa nesto iz Madjarske od MOL-a, (federalni dio BiH), dok RS gorivo nabavlja uglavnom iz ruskih rafinerija, posredstvom srbijanskih trgovaca. Odavno na nase trziste nije stiglo gorivo sa drugih podrucja.
I rafinerije nabavljaju sirovu naftu na svjetskom trzistu po berzovnim cijenama, i to u ogromnim kolicinama, tako da su primorani imati fiksnu cijenu ovisnu o nabavnoj.
Bih distributeri, npr. od INE iz Zagreba nabavku goriva ugovaraju utorkom, zbog promjena na berzi, i placaju ga zavisno od dogovora; neki avansno, a neki uz odgodu. Ali, cijenu diktira dobavljac - INA, koji, usput, i u BiH, posredstvom firme cerke HoldINA ima ogromne smjestajne kapacitete u Podlugovima (4 tanka za smjestaj ukupno cca. 15.500.000 litara i 10 manjih kapaciteta 1.000.000 litara goriva), koji nikad nisu puni, koji nikad nemaju vise od 1/10 raspolozivog goriva od kapaciteta.
Kada se cijena sirove nafte na berzi promijeni, nasi su distributeri vec nabavili gorivo po ranije utvrdjenim cijenama, i nemoguce ih je tada promijeniti. Maloprodajna cijena goriva na BiH pumpama direktno zavisi od cijene dobavljaca - rafinerija ili trgovaca-posrednika, a zarada na jednoj punoj auto-cisterni moze biti cca. 1500 KM, ne vise.

Ti mene zajebavas i sve nas, je li da nas zajebavas :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

to je 6 feninga i manje po litru benzina zarade i to benzina, a gdje je u svemu tome ogromna kolicina vode. Cuj 6 feninga po litru

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
_veleposlanik

#27 Re: Naftna Mafija

Post by _veleposlanik »

javljam se upravo s pumpe :D tako da malo znam o ovom jer sam bio sef iste...

govoricu vam s gledista prodajne jedinice - pumpe, o velikim logistickim rezervoarima nisam siguran u sve sto sam cuo...

ovdje npr imamo cca 80000 litara kapaciteta. svako 2 dana dolazi cisterna sa 32000. dakle, otprilike, svako 2 dana dobijas istu "robu" sa drugacijom cijenom. ja bih umjesto "mafije" rekao da se radi o malim lopovima :D i ovo govorim jer znam da me glavni sef nece procitati :D:D

dakle, kada kupovna cijena drasticno opadne (kupovna cijena cisterne, ne logistickih kompanija na veliko), ceka se na "iskoristavanje postojecih zaliha", inace tu nebi bilo dobiti. jos veci faktor uticaja na cijenu, zavisno od lokacije pumpe, jeste konkurencija - ako svi snize cijenu, moras i to imati na umu. ako svi "tisu" oko pada cijene, jer prodaja umjesto da opada, vjerovali ili ne, stalno raste uprkos medjunarodnom kolebanju nafte, onda i ti MORAS isto tako...

eh sada, ako se radi o povecanju cijene barela (cim jave na vijestima), prodaja krajnjem potrosacu se "azurira" nevjerovatnom brzinom :D tako da odmah naredni dan imate nekoliko pfeninga (u mom slucaju € centi) skuplje gorivo... to je jedini "lopovluk" sto se tice pumpi, a kako to rade na vele vele skalama... uticu i vele faktori... :D
zgembo_sa

#28 Re: Naftna Mafija

Post by zgembo_sa »

homo_sapiens wrote:Evo, procitaj ovdje http://www.cbbh.ba/index.php?id=19&lang=bs i drugi put, kad komentiras moje postove, prvo abdest uzmi, strucnjace :D da ne bi po NeHumu kamen tucao :lol: :lol: :lol:
hahaha ne mogu da vjerujem :D ne odustaje strucnjak :D

Isto k'o da si mi nasao prigovarat za veliko slovo. Jel ti govoris konvertibilni fening u svakodnevnom govoru ili kazes fening??? Idi se ba kazni :D
julisiz es grant

#29 Re: Naftna Mafija

Post by julisiz es grant »

zgembo_sa wrote:
homo_sapiens wrote:Evo, procitaj ovdje http://www.cbbh.ba/index.php?id=19&lang=bs i drugi put, kad komentiras moje postove, prvo abdest uzmi, strucnjace :D da ne bi po NeHumu kamen tucao :lol: :lol: :lol:

Isto k'o da si mi nasao prigovarat za veliko slovo. Jel ti govoris konvertibilni fening u svakodnevnom govoru ili kazes fening??? Idi se ba kazni :D
Ma pustite homo sapiensa, čovjek je branio u svojim postovima serijske ubice i silovatelje, njihove zločine nazivao nesretnim slučajevima, nudio im nekakvu pomoć i razumijevanje. Pa kako onda da ne brani pumpadžije, kamiondžije i njihova ljudska prava da nas pljačkaju :D .
homo_sapiens

#30 Re: Naftna Mafija

Post by homo_sapiens »

julisiz es grant wrote:
zgembo_sa wrote:

Ma pustite homo sapiensa, čovjek je branio u svojim postovima serijske ubice i silovatelje, njihove zločine nazivao nesretnim slučajevima, nudio im nekakvu pomoć i razumijevanje. Pa kako onda da ne brani pumpadžije, kamiondžije i njihova ljudska prava da nas pljačkaju :D .

:lol: :lol: veliki poznavalac cetnickog pokreta :D

je li to jubilarni jos nije izasao iz tebe, pa ne vidis citati sta sam pisao :mrgreen:
omar little

#31 Re: Naftna Mafija

Post by omar little »

Nije bash direktno vezano za temu, ali je interesantno :D
Država u raljama uvoznika nafte

Bosna i Hercegovina je potpuno zavisna o uvozu nafte i to uprkos činjenicama da postoji rafinerija i znatni skladišni kapaciteti, kao i brojni izvještaji o velikim rezervama sirove nafte. Međutim, nažalost, ne postoji bilo kakva osmišljena politika na državnom ili entitetskim nivoima u izuzetno važnom segmentu - snabdijevanju naftom i naftnim derivatima

Zvuči nevjerovatno: u godini kada je cijena nafte na svjetskom tržištu dostizala rekordne iznose, sarajevski Energopetrol poslovao je s gubitkom. U prvih šest mjeseci 2008, uz prihod od 91,6 i rashod od 95,1 milion KM, rezultat poslovanja Energopetrola je minus od 3,5 miliona KM! Zapitajte se sada koliko znate distributera nafte koji su u proteklih šest mjeseci, pri rekordnom rastu cijena nafte, poslovali s gubicima?

Slučaj Energopetrol, nažalost, ipak više govori o katastrofalnoj poziciji države Bosne i Hercegovine u strateški izuzetno važnom segmentu, snabdijevanju naftom, nego o poslovanju jedne kompanije. Prije rata Energopetrol je bio državna kompanija i kroz maloprodaju i veleprodaju i posredstvom mreže od 165 benzinskih pumpi podmirivao 70 do 75 posto cjelokupnog bh. tržišta, dok je hrvatska INA imala 20 do 25 posto bh. tržišta.

Prije rata, preciznije 1990. godine, na bh. tržište plasirano je ravno 1,69 miliona tona naftnih derivata, a nakon rata potrošnja je rasla sa 800 hiljada tona u 2000. na 1,3 miliona tona u 2005. godini. Nažalost, iako ima značajne prerađivačke kapacitete (Rafinerija Brod sa 4 miliona tona godišnje) te značajne kapacitete za skladištenje nafte i derivata (Rafinerija Brod 473.291 kubnih metara, Terminali FBiH 84.000 kubnih metara, Blažuj 42.000 kubnih metara...), Bosna i Hercegovina je danas potpuno ovisna o uvozu nafte što joj, naravno, ne garantira apsolutno nikakvu stabilnost u pogledu cijena ili snabdijevanja tržišta.

Poslije rata situacija se na bh. tržištu nafte i derivata dramatično promijenila. Pojavio se izuzetno veliki broj malih trgovaca, a tržišni odnosi dva velika prijeratna trgovca, Energopetrola i INA-e, izgledaju znatno drugačije. Prema posljednjim podacima INA trenutno kontrolira oko 60 posto bh. tržišta, a Energopetrol tek 7,5 posto. No, ni to nije sve: kao što znamo, prije dvije godine hrvatska državna kompanija INA postala je većinski vlasnik Energopetrola, tako da je tržišni udio ove kompanije zapravo znatno veći.

Optimisti bi rekli da pored svega toga BiH ipak ne mora da se pretjerano brine kada je u pitanju nafta, jer, prema njima, postoje najmanje dvije važne stvari koje naftnu budućnost naše zemlje čine svijetlom. Prva stvar je u posljednje vrijeme izuzetno medijski ekspolatisano prijeratno istraživanje američkog AMOCO-a i procjena da BiH posjeduje oko 50 miliona tona rezervi sirove nafte na četiri lokaliteta (Bosanski Šamac 9,2 miliona tona, Orašje 15,5 miliona tona, okolina Tuzle 14,3 miliona tona i Lopare 11,9 miliona tona). Druga stvar je tvrdnja da je konkurencija u uvozu i maloprodaji na bh. tržištu izuzetno velika, te da će samo tržište anulirati sve moguće probleme, od cijene do nestašice nafte.

Budući da su istraživanja i bilo kakva komercijalna eksploatacija nafte "na dugom štapu", ovom prilikom ćemo se fokusirati samo na ovu drugu tvrdnju, na svemoguću ulogu tržišta. Nema nikakve sumnje da BiH ima izuzetno razvijenu mrežu maloprodaje naftnih derivata. Prema posljednjim zvaničnim podacima, krajem 2005. godine u našoj zemlji je bilo 867 benzinskih pumpi, od čega je 513 bilo u FBiH, 353 u RS-u i 10 u Distriktu Brčko. To je zaista najblaže rečeno prilično velik broj pumpi, jer, primjera radi, u istom periodu Mađarska je imala 967 pumpi, Hrvatska 580, Slovenija 408, Makedonija 120 i tako dalje.

Uvoznici i distributeri nafte i naftnih derivata brojnost pumpi stalno ističu u kontekstu kako je upravo zahvaljujući tome, i pored rasta cijena na svjetskom tržištu, maloprodajna cijena naftnih derivata u BiH među najnižim u Evropi. Međutim, ni to nije tačno, odnosno samo je djelomično tačno. Maloprodajne cijene nafte u BiH jesu najniže u Evropi, ali isključivo zahvaljujući činjenici da su trošarine u našoj zemlji daleko niže nego u ostalim zemljama. Ako se porede samo neto cijene nafte, onda se zapravo dolazi do poražavajućeg podatka da je cijena nafte u BiH među najvišim u Evropi (pogledati Studiju energetskog sektora BiH, modul 11 - nafta), što zorno ilustrira u koliko smo zapravo teškoj poziciji. Razlika je jedino u tome što ekstra-profit od trgovine naftom u BiH odlazi u ruke vlasnika uvoznih i distributerskih kompanija, a u ostalim zemljama u državne budžete.

Naravno, sve organizovane i pametne države iz budžeta i drugih izvora stvaraju sebi rezerve nafte, a u Evropskoj uniji je na snazi čak i propis koji svakoj zemlji članici nalaže obavezu čuvanja najmanje 90-dnevnih zaliha nafte i derivata od iznosa prošlogodišnjeg neto uvoza. Obračunato prema tim propisima, BiH bi trebala u ovom trenutku imati u svojim skladištima najmanje oko 285.000 tona derivata. A da li ima, odgovor na to pitanje možete i sami naslutiti. Uostalom, i država i entiteti su u proteklih par godina svojim djelovanjem u slučajevima Rafinerije Brod, sarajevskog Energopetrola, banjalučkog Petrola, Rafinerije ulja Modriča, Terminala FBiH i tako dalje, zorno pokazali da osmišljene politike u ovom veoma važnom sektoru jednostavno nema, te da smo svi mi, uključujući dakle i državu i entitete, ostavljeni na milost privatnim interesima i uvoznim lobijima. Zapravo, možemo se samo nadati da upravo to nije bila osmišljena državna ili entitetska naftna politika

panzer

#32 Re: Naftna Mafija

Post by panzer »

Taj drug ne razumije naftni sektor. I inače onaj ko nije radio u nekom konkretnom sektoru ne može biti dobar novinar koji se bavi ekonomskim temama jer svaki posao ima specifičnosti koje "prosti puk" kao i novinari teorije ne shvataju.

@homo_s...

gubiš vrijeme na objašnjavanje.
scooter21ba

#33 Re: Naftna Mafija

Post by scooter21ba »

ne bi me cudilo ovo
cijena barela 50 cijena nafte ovdje lupam 1.40
cijena barela 100 nafte ovdje 2.00
cijena barela 130 ovdje 2.20
barel 150 ovdje 2.50
barel 130 ovdje 2.50
barel 100 ovdje 2.50
barel opet 130 ovdje 3.00
(kontate poentu?)
clav

#34 Re: Naftna Mafija

Post by clav »

nafta i dalje oko 110$, a mi jos trosimo one rezerve placene 170$ po barelu. korekcije cijena kad prodje gustav. :bih:
malizeleni

#35 Re: Naftna Mafija

Post by malizeleni »

Nabavna cijena nafte se mjenja iz dana u dan naravno. Bez lokalne konkurencije nema pada cijena. Sad da neko spusti cijenu benzina na 1.99 KM, imao bi kolonu ispred benzinske. Iako je usteda minimalna, i cisto psiholoska, svi bi dosli tu da napune benzin. Sutradan bi vijest osvanula u novinama, i to bi poteglo svoje :)

Ovdje npr, cijena se cisto regulise lokalno. Cijena goriva + nekih 160% poreza od drzave i eto ti goriva od 3 i jos nesto maraka. Ja uvijek punim gorivo kad sam u posjeti roditeljima, pumpe se igraju cijenama samo tako. Vikendom benzin zna biti jeftiniji i za pola marke na odnosu na druge dijelove Norveske.
spreca

#36 Re: Naftna Mafija

Post by spreca »

homo_sapiens wrote:
valter.ba wrote:Ovaj narod stvarno ima bezgranicno strpljenje ili je toliko glup da ce nas uskoro navoditi kao jedinicu za glupost. Nafta na svjetskom trzistu gubi na vrijednosti i vise puta na dan a mi moramo cekati sedmicama da bi ovi mafijasi eventualno napravili neku minimalnu korekciju cjene.Uvjek je ista prica kao ne mogu jos sniziti cjene jer jos uvjek prodaju zalihe.Tih istih zaliha nema, ne postoje kada cjena na svjetskom trzistu ode up i naravno cjenu dizu preko noci.Ovdje su svi u talu osim obicnih gradjana,politicari,naftasi,transporteri,strani lobiji...Sve civilizirane zemlje koje nemaju naftovod transport vrse iskljucivo zeljeznicom i to pod strogom kontrolom kvalitete i kolicine!Ogromni potencijali BiH za skladistenje goriva propadaju jer je i to u interesu gore navedenih.Teshko nama s nama neko davno rece i osta ziv.
BiH distributeri goriva nabavljaju ga, najvecim dijelom, od INE, iz rafinerija Sisak i blizine Rijeke, potom iz becke rafinerije posredstvom OMV, pa nesto iz Madjarske od MOL-a, (federalni dio BiH), dok RS gorivo nabavlja uglavnom iz ruskih rafinerija, posredstvom srbijanskih trgovaca. Odavno na nase trziste nije stiglo gorivo sa drugih podrucja.
I rafinerije nabavljaju sirovu naftu na svjetskom trzistu po berzovnim cijenama, i to u ogromnim kolicinama, tako da su primorani imati fiksnu cijenu ovisnu o nabavnoj.
Bih distributeri, npr. od INE iz Zagreba nabavku goriva ugovaraju utorkom, zbog promjena na berzi, i placaju ga zavisno od dogovora; neki avansno, a neki uz odgodu. Ali, cijenu diktira dobavljac - INA, koji, usput, i u BiH, posredstvom firme cerke HoldINA ima ogromne smjestajne kapacitete u Podlugovima (4 tanka za smjestaj ukupno cca. 15.500.000 litara i 10 manjih kapaciteta 1.000.000 litara goriva), koji nikad nisu puni, koji nikad nemaju vise od 1/10 raspolozivog goriva od kapaciteta.
Kada se cijena sirove nafte na berzi promijeni, nasi su distributeri vec nabavili gorivo po ranije utvrdjenim cijenama, i nemoguce ih je tada promijeniti. Maloprodajna cijena goriva na BiH pumpama direktno zavisi od cijene dobavljaca - rafinerija ili trgovaca-posrednika, a zarada na jednoj punoj auto-cisterni moze biti cca. 1500 KM, ne vise.

Izneseno ima smisla ali u ono u plavom ne mogu povjerovati taman da me objese za ono sto mi je naj draze(qrac)
Sarafcina

#37 Re: Naftna Mafija

Post by Sarafcina »

spreca wrote:
homo_sapiens wrote:

Izneseno ima smisla ali u ono u plavom ne mogu povjerovati taman da me objese za ono sto mi je naj draze(qrac)

nasi dobavljaci nafte su izgleda najhluplji na kugli zemaljskoj... oni uvijek nabave velike zalihe po najvecim cijenama. pa im je uvijek problem spustanje cijena, inace ce biti u minusu.
ali zato... su na povecanja osjetljivi... ko bosanci na propuh... cudo jedno... jel skoci nafta u njujorku, ja imam osjecaj da i ovaj na benzinskoj digne cijene... a model kako je to prije stiglo na red da se trosi.... salim se naravno.

situacija sa cijenama nafte je savrseno normalna. nije normalna drzava u kojoj se prodavci mogu dogovarati o cijeni.
Koliko se sjecam Tinjak (jel to bijase onaj inspektor?) je to jednom i spomenuo... i nakon toga... vise nikad. A reko je da bi moglo biti prijava. Naravno sekcija naftasa nakon toga nije vise nikad izasla u javnost sa saopstenjem o cijenama nafte.
valter.ba

#38 Re: Naftna Mafija

Post by valter.ba »

malizeleni wrote:Nabavna cijena nafte se mjenja iz dana u dan naravno. Bez lokalne konkurencije nema pada cijena. Sad da neko spusti cijenu benzina na 1.99 KM, imao bi kolonu ispred benzinske. Iako je usteda minimalna, i cisto psiholoska, svi bi dosli tu da napune benzin. Sutradan bi vijest osvanula u novinama, i to bi poteglo svoje :)

Ovdje npr, cijena se cisto regulise lokalno. Cijena goriva + nekih 160% poreza od drzave i eto ti goriva od 3 i jos nesto maraka. Ja uvijek punim gorivo kad sam u posjeti roditeljima, pumpe se igraju cijenama samo tako. Vikendom benzin zna biti jeftiniji i za pola marke na odnosu na druge dijelove Norveske.
Baby imas srecu da zivis u uredjenoj drzavi, bio proslo ljeto u Oslu ljepota :D . Znam da su porezi veliki ali su plate jos vece :-) ludilo, tako da je vama lakse podnijeti ovih 160%. Ovi nasi ga ne vade nikako a plate bosanske.
Sarafcino prijatelju TIRAK :D :D :D
malizeleni

#39 Re: Naftna Mafija

Post by malizeleni »

Jbg, ovdje se dogovori za pumpanje cijena kaznjavaju, dok se konkurencija podrzava. Sanjam o danu kad Bosna bude imala barem upola sistem ko ovaj. Optimista jbg :D
danica.v

#40 Re: Naftna Mafija

Post by danica.v »

Od 1913 godine kada su stvorene Federalne Rezerve, dolar je izgubio na svojoj vrijednosti skoro 100%.
Inflacija je kao trka konja, pobjeđuje samo onaj prvi, svi su ostali gubitnici. U ovom slučaju, prvi je korisnik sama centralna banka, odnosno Federalne Rezerve...

Rijetko tko još vjeruje u oficijalnu verziju o terorističkim napadima 11. rujna 2001 godine.
Činjenica da je novčanica Federalnih Rezervi postala bog, zahvaljujući drugom svjetskom ratu, više je nego zabrinjavajuća.
Naime upravo zahvaljujući II Svjetskom Ratu, dolar je postao oficijalna valuta za devizne rezerve (monetarne rezerve) svih zemalja svijeta.
Zahvaljujući istom događaju, dolar je postao i jedina svjetska valuta kojom je moguće kupiti naftu...

Federalne Rezerve

Image
valter.ba

#41 Re: Naftna Mafija

Post by valter.ba »

Jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Gorivo konacno jeftinije za 5 pfeningaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :lol: :lol: :lol: Pa ovi nas stvarno tjeraju da uzivamo dok nas oni siluju :x :x :x
scooter21ba

#42 Re: Naftna Mafija

Post by scooter21ba »

a cijena pala cini mi se na 91
Giordano

#43 Re: Naftna Mafija

Post by Giordano »

:roll:

Ma jarane,nisam znao da postoji i naftna mafija!
Mislio sam da postoji samo piramidiotska mafija! :lol:

valter.ba

#44 Re: Naftna Mafija

Post by valter.ba »

Giordano wrote:

:idea: :? Sta rece?
Sokrat

#45 Re: Naftna Mafija

Post by Sokrat »

Ne mogu da vjerujem na sta mi (a mislim na narod u BIH) sve nasijedamo, pa sami biramo ljude koji će poslije sami sebi praviti zakone kako njima odgovara, naš nazovi ministar Šećkanović,Nail kaže ne možemo graditi autoputeve ako ne uvedemo taksu na gorivo još 10 kf,znači možemo očekivati da nam nafta bude skuplja za toliko a ustvari pitanje je gdje bi i te pare usmjerili,podigli bi sebi plate.
potpuni stranac

#46 Re: Naftna Mafija

Post by potpuni stranac »

valter.ba wrote:
Giordano wrote:

:idea: :? Sta rece?
i osta ziv. :lol:

nego, ne obaziri se ti na njega previse. on u svemu vidi piramide i semira osmanagica. samo nisam znao da su uveli internet u Jagomir, no tehnika napreduje. :lol:
valter.ba

#47 Re: Naftna Mafija

Post by valter.ba »

Hrkljush do njega :lol: :lol: :lol:
rumenige_brajtner

#48 Re: Naftna Mafija

Post by rumenige_brajtner »

hahahaha 1500 KM po cisterni :lol:
da nisi zaboravio upisat koju nulu?
potpuni stranac

#49 Re: Naftna Mafija

Post by potpuni stranac »

rumenige_brajtner wrote:hahahaha 1500 KM po cisterni :lol:
da nisi zaboravio upisat koju nulu?
Koji je to lik, bezbeli naftas neki. ispade da su naftasi veci siromasi od penzionera.

nego, sjecam se kada su trebali odobriti famozno slobodno formiranje cijena nafte, profesori ekonomskog fakulteta su bili za. bilo bi ih zanimljivo sada cuti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#50 Re: Naftna Mafija

Post by Truba »

:lol: ma da padne na 25 dolara po barelu
ovi nasi ne bi spustili

to nek bude jasno
Post Reply