Naftna Mafija
Moderator: anex
- valter.ba
#1 Naftna Mafija
Ovaj narod stvarno ima bezgranicno strpljenje ili je toliko glup da ce nas uskoro navoditi kao jedinicu za glupost. Nafta na svjetskom trzistu gubi na vrijednosti i vise puta na dan a mi moramo cekati sedmicama da bi ovi mafijasi eventualno napravili neku minimalnu korekciju cjene.Uvjek je ista prica kao ne mogu jos sniziti cjene jer jos uvjek prodaju zalihe.Tih istih zaliha nema, ne postoje kada cjena na svjetskom trzistu ode up i naravno cjenu dizu preko noci.Ovdje su svi u talu osim obicnih gradjana,politicari,naftasi,transporteri,strani lobiji...Sve civilizirane zemlje koje nemaju naftovod transport vrse iskljucivo zeljeznicom i to pod strogom kontrolom kvalitete i kolicine!Ogromni potencijali BiH za skladistenje goriva propadaju jer je i to u interesu gore navedenih.Teshko nama s nama neko davno rece i osta ziv.
- karanana
#2 Re: Naftna Mafija
podapisujem sve, gledam ima li sta da se nadoda, ali nema.valter.ba wrote:Ovaj narod stvarno ima bezgranicno strpljenje ili je toliko glup da ce nas uskoro navoditi kao jedinicu za glupost. Nafta na svjetskom trzistu gubi na vrijednosti i vise puta na dan a mi moramo cekati sedmicama da bi ovi mafijasi eventualno napravili neku minimalnu korekciju cjene.Uvjek je ista prica kao ne mogu jos sniziti cjene jer jos uvjek prodaju zalihe.Tih istih zaliha nema, ne postoje kada cjena na svjetskom trzistu ode up i naravno cjenu dizu preko noci.Ovdje su svi u talu osim obicnih gradjana,politicari,naftasi,transporteri,strani lobiji...Sve civilizirane zemlje koje nemaju naftovod transport vrse iskljucivo zeljeznicom i to pod strogom kontrolom kvalitete i kolicine!Ogromni potencijali BiH za skladistenje goriva propadaju jer je i to u interesu gore navedenih.Teshko nama s nama neko davno rece i osta ziv.
interesuje me moze li se iko sjetiti koliko je bila litra na pumpama kad je zadnji put barel bio 113 dolara, prije 6-7 mjeseci?
-
d2
#3 Re: Naftna Mafija
koliko sam ja upucen BiH uopste nema na raspolaganju neke znacajnije kapacitete za skladistenje nafte (ima nesto ali se ne koristi), ako se dobro sjecam trenutni kapaciteti skladistenja su svega par dana, ne vise od 10 u svakom slucaju.
- terapija
#4 Re: Naftna Mafija
Nafta kao i hrana je potreba, tako da nas mogu ucjenjivati.
Ja ne vidim nacin kako bismo mogli reagovati
- karanana
#5 Re: Naftna Mafija
a za sta sluzi drzava i regulativne agencije? mi smo djeca majke domovine, pod njenom smo zastitom u slucaju ovakvih sranja a kad nju neko dira onda mi nju stitimo.terapija wrote:Nafta kao i hrana je potreba, tako da nas mogu ucjenjivati.
onda mogu ovo raditi sa bilo cim, ne mora biti ni nafta ni hrana. mogu se mafijaski telekomi dogovoriti da sms poruka bude 2 marke. sta onda?
-
ludacha
#6 Re: Naftna Mafija
ja vec tjednima i duze pizdim zbog takvih stvari. zivimo u glaadnoj drzavi, pohlepnoj. zna samo uzeti, a ne i dati. stiti samo one koji joj mnogo ispod stola daju, a nas ostale je**. ovo sto velis za zastitu je samo na papisu (ako nisu smetnuli napisati)
da svi oni rade svoj posao, neka davanja mi nebi bila mrska.
a ovo..bez pocetka i kraja. samo se miluju. netko od velikih da zucne na ovu pojavu? pa nisu ludi.
da svi oni rade svoj posao, neka davanja mi nebi bila mrska.
a ovo..bez pocetka i kraja. samo se miluju. netko od velikih da zucne na ovu pojavu? pa nisu ludi.
- Better Man
#7 Re: Naftna Mafija
Ode gore cijena nafte, ali recimo kažu to se odnosi na isporuku za mjesec juli naši naftaši odmah dignu cijene, a tek je mjesec maj. Dok kod pojeftinjenja uopće nereaguju ili to rade minimalno. Prije par dana sam vidio podatak da kad je cijena goriva npr. BMB 95 bila 2,05 KM cijena barela bila veća nego sad kad je gorivo znatno skuplje umjesto da bude jeftinije. Evo gledam u RS opet pojeftinjuje gorivo i to u prosjeku za 7 pfeninga. Svugdje u svjetu je diesel ponovo jeftiniji od benzina, jedino u FBiH je skuplji. Novinari su pokušali da stupe u kontakt sa naftašima da ih pitaju o korekciji, ali niko ne želi da se javi i govori o bilo kakvoj korekciji cijena na niže.
- valter.ba
#8 Re: Naftna Mafija
To i jeste najcrnje sto ne znamo kako reagovati! Kada se udruze studenti,radnici i penzioneri,Horde zla i Manijaci...kada se stvori pokret tada ces znati kako reagovati. Kada se stvori kriticna masa od koje ce strepiti guzonje u foteljama i to ne zbog toga da ce ostati bez fotelje vec zbog guzice. Do tada neka nam je Bog na pomoci.terapija wrote:Nafta kao i hrana je potreba, tako da nas mogu ucjenjivati.
-
The 51st State
#9 Re: Naftna Mafija
Ofirni tal drzave sa pumpadzijama, sto je veca cijena nafte veci je prihod u budzet zbog progresivnog obracunavanje takse, a o ekstraprofitima samih pumpasa da ne govorim. Skladisnih kapaciteta je ostalo sasvim dovoljno od bivse juge, sto u vlasnistvu energopetrola sto bivsih skladista jna, samo sto drzava nikad nije ni pomislila da ih revitalizuje i stavi u funkciju, sve zbog tog tala, u tom svjetlu posmatrati i visegodisnju opstrukciju uredbe o transportu nafte koja se svugdje u svijetu transportuje zeljeznicom iz cisto ekonomskih razloga, ali valja tu uz pumpaski, podmiriti i kamionski lobi. No, ko vas jebe gradjani, glasali ste, vozite se.
-
AbU_JamaL_MovE
- zgembo_sa
#12 Re: Naftna Mafija
Yebote kako nas pljackaju to je cudo jedno. Cijena goriva poraste na svjetskom trzistu, i to dakle cijene za naftu koja ce rafinerijama biti isporucena tek za nekoliko mjeseci, a oni dignu odmah cijenu na pumpama, i to u vecem procentu nego je to povecanje cijene sirove nafte... A onda padnu cijene na svjetskom trzistu za 20% i oni cijenu smanje za 3%. Yebem mu drzavu i njenu zastitu. Umjesto da zakonom propise marzu koju pumpadzije smiju imati oni samo trljaju ruke jer dobijaju vise novca... Evo u ovom trenutku nas u FBiH pljackaju za oko 15 pf po litri najmanje.
- homo_sapiens
#13 Re: Naftna Mafija
Idi prije se raspitaj kako se formira maloprodajna cijena goriva u BiH, idi se raspitaj kako se vrsi, i pod kojim uslovima, nabavka goriva na svjestkom trzistu, idi prvo pitaj, pa onda dodji ovdje da prosipas pamet i nepotrebno dizes tenzije ! Jer nista od ovog sto si pisao nije tacno, puka izmisljotina.zgembo_sa wrote:Yebote kako nas pljackaju to je cudo jedno. Cijena goriva poraste na svjetskom trzistu, i to dakle cijene za naftu koja ce rafinerijama biti isporucena tek za nekoliko mjeseci, a oni dignu odmah cijenu na pumpama, i to u vecem procentu nego je to povecanje cijene sirove nafte... A onda padnu cijene na svjetskom trzistu za 20% i oni cijenu smanje za 3%. Yebem mu drzavu i njenu zastitu. Umjesto da zakonom propise marzu koju pumpadzije smiju imati oni samo trljaju ruke jer dobijaju vise novca... Evo u ovom trenutku nas u FBiH pljackaju za oko 15 pf po litri najmanje.
Dokazi tvrdnju za tih opljackanih 15 kf (nije pf vec kf - konvertibilni fening, cak ni to ne znas)
- valter.ba
#14 Re: Naftna Mafija
Drago mi je da ima i onih koji znaju da ovo nije klasicni kriminal kako sam ga i opisao u prvom postu. Obzirom da znas kako se formira cjena i sve ostale marifetluke molio bih te da i nas prosvjetlis. Ocigledno da svjesno branis interese ovog lobija. Nadam se da ces nam strucno elaborirati kako nas oni to yebu ali u stvari mi to samo mislimo i trebali bi se opustiti i uzivati. Ako ovo razjasnis tebe biramo za Predsjednika. No offencehomo_sapiens wrote:Idi prije se raspitaj kako se formira maloprodajna cijena goriva u BiH, idi se raspitaj kako se vrsi, i pod kojim uslovima, nabavka goriva na svjestkom trzistu, idi prvo pitaj, pa onda dodji ovdje da prosipas pamet i nepotrebno dizes tenzije ! Jer nista od ovog sto si pisao nije tacno, puka izmisljotina.zgembo_sa wrote:Yebote kako nas pljackaju to je cudo jedno. Cijena goriva poraste na svjetskom trzistu, i to dakle cijene za naftu koja ce rafinerijama biti isporucena tek za nekoliko mjeseci, a oni dignu odmah cijenu na pumpama, i to u vecem procentu nego je to povecanje cijene sirove nafte... A onda padnu cijene na svjetskom trzistu za 20% i oni cijenu smanje za 3%. Yebem mu drzavu i njenu zastitu. Umjesto da zakonom propise marzu koju pumpadzije smiju imati oni samo trljaju ruke jer dobijaju vise novca... Evo u ovom trenutku nas u FBiH pljackaju za oko 15 pf po litri najmanje.
Dokazi tvrdnju za tih opljackanih 15 kf (nije pf vec kf - konvertibilni fening, cak ni to ne znas)
-
Bušman
#15 Re: Naftna Mafija
Stvar je u tome sto su oni vjerovatno ranije kupili naftu (dakle, po staroj cijeni) i nece je skinuti dok ne pocnu preradjivati naftu koju su kupili po novoj cijeni. Naravno, sami prodavaci mogu sniziti cijene goriva i bili bi konkurentni, ali ovdje nema konkurencije...
- homo_sapiens
#16 Re: Naftna Mafija
BiH distributeri goriva nabavljaju ga, najvecim dijelom, od INE, iz rafinerija Sisak i blizine Rijeke, potom iz becke rafinerije posredstvom OMV, pa nesto iz Madjarske od MOL-a, (federalni dio BiH), dok RS gorivo nabavlja uglavnom iz ruskih rafinerija, posredstvom srbijanskih trgovaca. Odavno na nase trziste nije stiglo gorivo sa drugih podrucja.valter.ba wrote:Ovaj narod stvarno ima bezgranicno strpljenje ili je toliko glup da ce nas uskoro navoditi kao jedinicu za glupost. Nafta na svjetskom trzistu gubi na vrijednosti i vise puta na dan a mi moramo cekati sedmicama da bi ovi mafijasi eventualno napravili neku minimalnu korekciju cjene.Uvjek je ista prica kao ne mogu jos sniziti cjene jer jos uvjek prodaju zalihe.Tih istih zaliha nema, ne postoje kada cjena na svjetskom trzistu ode up i naravno cjenu dizu preko noci.Ovdje su svi u talu osim obicnih gradjana,politicari,naftasi,transporteri,strani lobiji...Sve civilizirane zemlje koje nemaju naftovod transport vrse iskljucivo zeljeznicom i to pod strogom kontrolom kvalitete i kolicine!Ogromni potencijali BiH za skladistenje goriva propadaju jer je i to u interesu gore navedenih.Teshko nama s nama neko davno rece i osta ziv.
I rafinerije nabavljaju sirovu naftu na svjetskom trzistu po berzovnim cijenama, i to u ogromnim kolicinama, tako da su primorani imati fiksnu cijenu ovisnu o nabavnoj.
Bih distributeri, npr. od INE iz Zagreba nabavku goriva ugovaraju utorkom, zbog promjena na berzi, i placaju ga zavisno od dogovora; neki avansno, a neki uz odgodu. Ali, cijenu diktira dobavljac - INA, koji, usput, i u BiH, posredstvom firme cerke HoldINA ima ogromne smjestajne kapacitete u Podlugovima (4 tanka za smjestaj ukupno cca. 15.500.000 litara i 10 manjih kapaciteta 1.000.000 litara goriva), koji nikad nisu puni, koji nikad nemaju vise od 1/10 raspolozivog goriva od kapaciteta.
Kada se cijena sirove nafte na berzi promijeni, nasi su distributeri vec nabavili gorivo po ranije utvrdjenim cijenama, i nemoguce ih je tada promijeniti. Maloprodajna cijena goriva na BiH pumpama direktno zavisi od cijene dobavljaca - rafinerija ili trgovaca-posrednika, a zarada na jednoj punoj auto-cisterni moze biti cca. 1500 KM, ne vise.
-
mahalas505
#17 Re: Naftna Mafija
Zar ne bi onda trebalo da se onda i cijena nafte brze mjenja na pumpama, posto i nemamo zaliha? Pitanje nije upuceno direktno prema @d2, posto sam ga samo citirao da bih postavio pitanjed2 wrote:koliko sam ja upucen BiH uopste nema na raspolaganju neke znacajnije kapacitete za skladistenje nafte (ima nesto ali se ne koristi), ako se dobro sjecam trenutni kapaciteti skladistenja su svega par dana, ne vise od 10 u svakom slucaju.
-
fuXa.ba
#18 Re: Naftna Mafija
Zasto da drzava nesto poduzme ,kada drzava isto zaraduje.... PDV
- Neelix
#19 Re: Naftna Mafija
kad je nafta bila 120 dolara, kod nas je bilo 2,0-2,10km. (bmb95)karanana wrote:podapisujem sve, gledam ima li sta da se nadoda, ali nema.valter.ba wrote:Ovaj narod stvarno ima bezgranicno strpljenje ili je toliko glup da ce nas uskoro navoditi kao jedinicu za glupost. Nafta na svjetskom trzistu gubi na vrijednosti i vise puta na dan a mi moramo cekati sedmicama da bi ovi mafijasi eventualno napravili neku minimalnu korekciju cjene.Uvjek je ista prica kao ne mogu jos sniziti cjene jer jos uvjek prodaju zalihe.Tih istih zaliha nema, ne postoje kada cjena na svjetskom trzistu ode up i naravno cjenu dizu preko noci.Ovdje su svi u talu osim obicnih gradjana,politicari,naftasi,transporteri,strani lobiji...Sve civilizirane zemlje koje nemaju naftovod transport vrse iskljucivo zeljeznicom i to pod strogom kontrolom kvalitete i kolicine!Ogromni potencijali BiH za skladistenje goriva propadaju jer je i to u interesu gore navedenih.Teshko nama s nama neko davno rece i osta ziv.
interesuje me moze li se iko sjetiti koliko je bila litra na pumpama kad je zadnji put barel bio 113 dolara, prije 6-7 mjeseci?
nafta je danas 115, kod nas 2,20, u RS oko 10 feninga jeftinija.
- clav
#20 Re: Naftna Mafija
Naftni demoni, a ne mafija. Nece ni sniziti kad je cijela drzava korumpirana. Sto bi se oni zurili da snizavaju kad na svakom litru dobiju po 30-50 feninga baksisa. Cak i kada budu smanjili nece nikada dovesti na pravu cijenu koja je bila kada je barel bio 100-110$.
Sta ce biti sa ostalim sto je poskupilo ''zbog cijena nafte''.
Uostalom nije ni bilo realnog razloga za poskupljenje cijene nafte na svjetskom trzistu. Od januara do juna ove godine clanice OPECa su zahvaljujuci nenormalnim cijenama zaradili vise nego ukupno u 2007 godini(€430 milijardi eura!!!). Sada kad im ekonomija ne moze apsorbovati vise profita pozurili su da smanje cijenu.
http://www.ft.com/cms/s/b0172576-670b-1 ... ck_check=1
Uostalom nije ni bilo realnog razloga za poskupljenje cijene nafte na svjetskom trzistu. Od januara do juna ove godine clanice OPECa su zahvaljujuci nenormalnim cijenama zaradili vise nego ukupno u 2007 godini(€430 milijardi eura!!!). Sada kad im ekonomija ne moze apsorbovati vise profita pozurili su da smanje cijenu.
http://www.ft.com/cms/s/b0172576-670b-1 ... ck_check=1
- zgembo_sa
#21 Re: Naftna Mafija
Haha, vidi sto ga pogodilo. Ne brini ti nista decko, nece ti firma propast, nije vec odavno nijedna u vasoj bransihomo_sapiens wrote:Idi prije se raspitaj kako se formira maloprodajna cijena goriva u BiH, idi se raspitaj kako se vrsi, i pod kojim uslovima, nabavka goriva na svjestkom trzistu, idi prvo pitaj, pa onda dodji ovdje da prosipas pamet i nepotrebno dizes tenzije ! Jer nista od ovog sto si pisao nije tacno, puka izmisljotina.zgembo_sa wrote:Yebote kako nas pljackaju to je cudo jedno. Cijena goriva poraste na svjetskom trzistu, i to dakle cijene za naftu koja ce rafinerijama biti isporucena tek za nekoliko mjeseci, a oni dignu odmah cijenu na pumpama, i to u vecem procentu nego je to povecanje cijene sirove nafte... A onda padnu cijene na svjetskom trzistu za 20% i oni cijenu smanje za 3%. Yebem mu drzavu i njenu zastitu. Umjesto da zakonom propise marzu koju pumpadzije smiju imati oni samo trljaju ruke jer dobijaju vise novca... Evo u ovom trenutku nas u FBiH pljackaju za oko 15 pf po litri najmanje.
Ne treba ti to vrijedjanje, to nece pljacku naftnog lobija u FBiH uciniti nista manjom. cca. 10-15 pf po litri je otprilike visa cijena na pumpama u FBiH nego u RS-u. Ne vidim u onome sto sam napisao nista toliko uvredljivo ni neistinito sto te toliko zaboljelo
Pazi mu glupe price, nije pf nego kf hahaha, bravo STRUCNJACE. Sam se kazni
- Better Man
#22 Re: Naftna Mafija
Zašto ovo pravilo ne važi kad dođe do rasta cijena nafte na svjetskom tržištu, već odmah naši dignu cijene iako su gorivo nabavili ranije po nižim cijenama?!homo_sapiens wrote:BiH distributeri goriva nabavljaju ga, najvecim dijelom, od INE, iz rafinerija Sisak i blizine Rijeke, potom iz becke rafinerije posredstvom OMV, pa nesto iz Madjarske od MOL-a, (federalni dio BiH), dok RS gorivo nabavlja uglavnom iz ruskih rafinerija, posredstvom srbijanskih trgovaca. Odavno na nase trziste nije stiglo gorivo sa drugih podrucja.valter.ba wrote:Ovaj narod stvarno ima bezgranicno strpljenje ili je toliko glup da ce nas uskoro navoditi kao jedinicu za glupost. Nafta na svjetskom trzistu gubi na vrijednosti i vise puta na dan a mi moramo cekati sedmicama da bi ovi mafijasi eventualno napravili neku minimalnu korekciju cjene.Uvjek je ista prica kao ne mogu jos sniziti cjene jer jos uvjek prodaju zalihe.Tih istih zaliha nema, ne postoje kada cjena na svjetskom trzistu ode up i naravno cjenu dizu preko noci.Ovdje su svi u talu osim obicnih gradjana,politicari,naftasi,transporteri,strani lobiji...Sve civilizirane zemlje koje nemaju naftovod transport vrse iskljucivo zeljeznicom i to pod strogom kontrolom kvalitete i kolicine!Ogromni potencijali BiH za skladistenje goriva propadaju jer je i to u interesu gore navedenih.Teshko nama s nama neko davno rece i osta ziv.
I rafinerije nabavljaju sirovu naftu na svjetskom trzistu po berzovnim cijenama, i to u ogromnim kolicinama, tako da su primorani imati fiksnu cijenu ovisnu o nabavnoj.
Bih distributeri, npr. od INE iz Zagreba nabavku goriva ugovaraju utorkom, zbog promjena na berzi, i placaju ga zavisno od dogovora; neki avansno, a neki uz odgodu. Ali, cijenu diktira dobavljac - INA, koji, usput, i u BiH, posredstvom firme cerke HoldINA ima ogromne smjestajne kapacitete u Podlugovima (4 tanka za smjestaj ukupno cca. 15.500.000 litara i 10 manjih kapaciteta 1.000.000 litara goriva), koji nikad nisu puni, koji nikad nemaju vise od 1/10 raspolozivog goriva od kapaciteta.
Kada se cijena sirove nafte na berzi promijeni, nasi su distributeri vec nabavili gorivo po ranije utvrdjenim cijenama, i nemoguce ih je tada promijeniti. Maloprodajna cijena goriva na BiH pumpama direktno zavisi od cijene dobavljaca - rafinerija ili trgovaca-posrednika, a zarada na jednoj punoj auto-cisterni moze biti cca. 1500 KM, ne vise.
-
jefferson
#23 Re: Naftna Mafija
Ja koliko znam narod je birao ovu vlast pa nevidim razloga da se zali, znali su sta dobivaju!karanana wrote:a za sta sluzi drzava i regulativne agencije? mi smo djeca majke domovine, pod njenom smo zastitom u slucaju ovakvih sranja a kad nju neko dira onda mi nju stitimo.terapija wrote:Nafta kao i hrana je potreba, tako da nas mogu ucjenjivati.
onda mogu ovo raditi sa bilo cim, ne mora biti ni nafta ni hrana. mogu se mafijaski telekomi dogovoriti da sms poruka bude 2 marke. sta onda?
- homo_sapiens
#24 Re: Naftna Mafija
Evo, procitaj ovdje http://www.cbbh.ba/index.php?id=19&lang=bs i drugi put, kad komentiras moje postove, prvo abdest uzmi, strucnjacezgembo_sa wrote:Haha, vidi sto ga pogodilo. Ne brini ti nista decko, nece ti firma propast, nije vec odavno nijedna u vasoj bransihomo_sapiens wrote:Idi prije se raspitaj kako se formira maloprodajna cijena goriva u BiH, idi se raspitaj kako se vrsi, i pod kojim uslovima, nabavka goriva na svjestkom trzistu, idi prvo pitaj, pa onda dodji ovdje da prosipas pamet i nepotrebno dizes tenzije ! Jer nista od ovog sto si pisao nije tacno, puka izmisljotina.zgembo_sa wrote:Yebote kako nas pljackaju to je cudo jedno. Cijena goriva poraste na svjetskom trzistu, i to dakle cijene za naftu koja ce rafinerijama biti isporucena tek za nekoliko mjeseci, a oni dignu odmah cijenu na pumpama, i to u vecem procentu nego je to povecanje cijene sirove nafte... A onda padnu cijene na svjetskom trzistu za 20% i oni cijenu smanje za 3%. Yebem mu drzavu i njenu zastitu. Umjesto da zakonom propise marzu koju pumpadzije smiju imati oni samo trljaju ruke jer dobijaju vise novca... Evo u ovom trenutku nas u FBiH pljackaju za oko 15 pf po litri najmanje.
Ne treba ti to vrijedjanje, to nece pljacku naftnog lobija u FBiH uciniti nista manjom. cca. 10-15 pf po litri je otprilike visa cijena na pumpama u FBiH nego u RS-u. Ne vidim u onome sto sam napisao nista toliko uvredljivo ni neistinito sto te toliko zaboljeloRafinerijske cijene su pale daleko vise od ta 3 %, koliko ste snizili maloprodajne cijene, tako da je ovaj vishak koji vi sebi ostavljate cista pljacka.
Pazi mu glupe price, nije pf nego kf hahaha, bravo STRUCNJACE. Sam se kazni![]()
![]()
- Mahalac
#25 Re: Naftna Mafija
Raspravljati o nafti u bilo kojoj drzavi pogotovo u BIH je raspravljati o mafiji legaliziranoj, odrzavanoj, mazenoj i VRLO DOBRO RASTALJENOJ na drzavno politicko/stranackom nivou,(nesto kao i telecom operateri) tu ne moze niko opepeliti...i sve nam je ovo dakle suplja prica.
...samo malo vazelina i tisu ...
...samo malo vazelina i tisu ...