Nafta u Tuzli

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
klixober

#1 Nafta u Tuzli

Post by klixober »

Ima nesto u tome..

fuXa.ba

#2 Re: Nafta u Tuzli

Post by fuXa.ba »

moze biti bidne moze biti nebidne......
Ma drugar da ima vec bi amer tu bio ;) ili.--
klixober

#3 Re: Nafta u Tuzli

Post by klixober »

fuXa.ba wrote:moze biti bidne moze biti nebidne......
Ma drugar da ima vec bi amer tu bio ;) ili.--
Koliko znam trenutno su Englezi tu,istrazuju ;-)
AO83

#4 Re: Nafta u Tuzli

Post by AO83 »

U Tuzli su svi - samo istinitih naftnih strucnjaka nema!
shibonja

#5 Re: Nafta u Tuzli

Post by shibonja »

Iskreno se nadam da nece nista nac,imali smo i sol i ugalj,ali Tuzla opet nije imala koristi,sad kad bi poceli vadit naftu,shebali bi nas totalno,nedoBog da nadju ni n od nafte :run:
mofo33

#6 Re: Nafta u Tuzli

Post by mofo33 »

samo fali jos grumenje zlata u Jali :lol:
pa ce Tuzla sve imat'
spreca

#7 Re: Nafta u Tuzli

Post by spreca »

mofo33 wrote:samo fali jos grumenje zlata u Jali :lol:
pa ce Tuzla sve imat'

nihad evo ti tema koja vec postoji
Nihad_27

#8 Re: Nafta u Tuzli

Post by Nihad_27 »

Ok neka moderator izbrise ovu drugu temu.

Ovdje nema nikakvih informacija
http://www.eia.doe.gov/emeu/international/reserves.html

I ima li ovo ikakve veze s tim da se u opcini Tuzla zeli izgraditi najvece bh. skladiste za plin i naftu? Skladiste protiv kojeg se bune u Tuzli, prema meni bez ikakvih jasnih razloga.
spreca

#9 Re: Nafta u Tuzli

Post by spreca »

Nihad_27 wrote:Ok neka moderator izbrise ovu drugu temu.

Ovdje nema nikakvih informacija
http://www.eia.doe.gov/emeu/international/reserves.html

I ima li ovo ikakve veze s tim da se u opcini Tuzla zeli izgraditi najvece bh. skladiste za plin i naftu? Skladiste protiv kojeg se bune u Tuzli, prema meni bez ikakvih jasnih razloga.

veoma malo ima informacija o svemu ovome,to da okolina tuzle ima naftu to nije tajna kao sto se to vidi iz raznih materijala.
interesantno je da to u bih nikoga ne interesuje ili neko mudro cuti da bi se jednog dana obogatio od svega ovoga.

Nemam tacnu inf.ali se je govorilo da british petroleum je zainteresovan za istrage ali su ih nasi odjebali mozda iz razloga da njih nigdje nema u dealu.moj otac (rahmetli)je pricao da se je o tome pricalo jos pred drugi svjetski rat.
karanana

#10 Re: Nafta u Tuzli

Post by karanana »

ma da ta nafta ista valja, ovdje bi vec billi i ameri i englezi i holandjani i ko zna ko jos. ocigledno je da su neke analize pokazale niskokaloricnost i los kvalitet nafte koja se ne moze upotrebljavati za proizvodnju benzina i auto goriva. u najboljem slucaju ova "nafta" se moze koristiti kao loz ulje iako ne gori dobro zbog neceg sto vam ja ne bih znao objasniti.
spreca

#11 Re: Nafta u Tuzli

Post by spreca »

benzin dobiven iz nafte je oko 50-60octana (nisam siguran)pa se zato posle dodaju supstance koje mu povecavaju octane.
nasa nafta(Tz)je naj kvalitetnija samo jos niko nije probo :D ali tamo gdje ima uglja ima i plina to je valjda pa pravilo
spreca

#12 Re: Nafta u Tuzli

Post by spreca »

mofo33 wrote:samo fali jos grumenje zlata u Jali :lol:
pa ce Tuzla sve imat'

ma kakvo grumenje ,ma gotovi artikli :lol: ja sam nekidan vidio neke zlatne kalaje
:lol: mozda sam se zajebo mozda su to piksle od piva :lol:
Nihad_27

#13 Re: Nafta u Tuzli

Post by Nihad_27 »

Ja ipak vjerujem da ekspluatacija te nafte jos uvjek nije renatabilna. To jeste skuplje bi bilo njeno vadenje nego sto bi se zaradilo prodajom. Treba cekati da cijene nafte porastu pa to onda biti isplatiljivo nalaziste. Ima jos jako uno slicnih nalazista (Kanada, Brazil, Egipat..° ali su tako duboko da je po tenutnoj prodajnoj cjeni neisplativo

Pokusat cu to objasnit sa primjerom.

Recimo da je cijena barila nafte 100$.
Recimo da vadenje jednog barila iz tih nalazista kod Tuzle kosta 150$/baril.
To znaci da je neisplativo.

Zamislimo da se sutra cijena barila poveca na 250$. Onda bi ova nalazista u Tuzli bila rentabilna. To je princip po kojem se konstatno mjenjaju i svjetske rezerve nafte. Sto su cijene vece to su vece i rezerve jer se povecava i broj rentabilnih naftnih nalazista.
karanana

#14 Re: Nafta u Tuzli

Post by karanana »

gdje ima soli ima i dijamanata

nihade ne mislim da je u pitanju skupa cijena vadjenja nafte. bio si na pravom putu o moguceoj "nezainteresiranosti" cak i da nisam u pravu sa tvrdnjom da je nafta nekvalitetna i neiskoristiva. hajmo reci da je nafta dobra, moguce je da strane sile nece da exploatisu nove rezerve jer bi to dovelo do pada cijena nafte a njima to ne odgovoara da recimo barel nafte sada bude 20 dolara zbog novog velikog nalazista kod tuzle. moguce je da cekaju da se iscrpe nalazista drugdje. mada ja u sve sumnjam i mislim da je ipak u pitanju stvar kvalitete.
Last edited by karanana on 15/10/2009 14:21, edited 1 time in total.
spreca

#15 Re: Nafta u Tuzli

Post by spreca »

karanana wrote:gdje ima soli ima i dijamanata

prvo nafta pa onda dijamanti :D
spreca

#16 Re: Nafta u Tuzli

Post by spreca »

Nihad_27 wrote:Ja ipak vjerujem da ekspluatacija te nafte jos uvjek nije renatabilna. To jeste skuplje bi bilo njeno vadenje nego sto bi se zaradilo prodajom. Treba cekati da cijene nafte porastu pa to onda biti isplatiljivo nalaziste. Ima jos jako uno slicnih nalazista (Kanada, Brazil, Egipat..° ali su tako duboko da je po tenutnoj prodajnoj cjeni neisplativo

Pokusat cu to objasnit sa primjerom.

Recimo da je cijena barila nafte 100$.
Recimo da vadenje jednog barila iz tih nalazista kod Tuzle kosta 150$/baril.
To znaci da je neisplativo.

Zamislimo da se sutra cijena barila poveca na 250$. Onda bi ova nalazista u Tuzli bila rentabilna. To je princip po kojem se konstatno mjenjaju i svjetske rezerve nafte. Sto su cijene vece to su vece i rezerve jer se povecava i broj rentabilnih naftnih nalazista.

nafta u tuzli ocito nije duboko jer sama izlazi na povrsinu ali moze biti da nije "sazrela"jer neznam se strucno izraziti mozda je to razlog sto se odlaze crpanje.
Nihad_27

#17 Re: Nafta u Tuzli

Post by Nihad_27 »

Nisam rekao da tu postoje velika nalazista. Ne vjerujem u takvo nesto. Naprotiv. Upravo ta mala razasuta nalazista i nisu trenutno isplativa. Mozda za par decenija kad se poveca cijena nafte.
Haris.ba

#18 Re: Nafta u Tuzli

Post by Haris.ba »

Da se ne ide predaleko u razmisljanima zasto-kako, samo cu reci glavni razlog zasto se ne vadi nafta(koja jos nije utvrdjena, samo postoje indicije) danas u Federaciji:
- najskromnija busotina kosta 5 miliona maraka(samo busenje, bez icega drugoga).
- na vec odredjenim rejonima za busenje (gdje postoji mogucnost za naftom treba oko 150 busotina
- to je sa ostalim troskovima oko 200 miliona maraka (najskromnija procjena)
- i najvaznije: koncesiju za istrazivanje nafte ima Energoinvest koji posluje sa gubitkom, nema mogucnosti da se kreditno zaduzi za te pare, a nema ni mogucnosti da nadje strateskog partnera(politika :shock: )

U RS je situacija malo drugacija. Ali ni tamo nece biti nista spektakularno.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#19 Re: Nafta u Tuzli

Post by Toto »

A sto Tuzlaci ne prekopaju Srebrenik? Ta nije dzaba dobio to ime. Ko zna? Mozda bi odmah mogli iskopavat srebrene kasike. :D

Kad je Tvrtko I mogo u cetrnaestom vijeku praviti cetverostruki bosanksi zlatnik (cetri puta tezi od mletackog) sto ne bi sad mogli praviti i jednostruki?
Image
Bosanac sa dna kace

#20 Re: Nafta u Tuzli

Post by Bosanac sa dna kace »

samo nam jos to fali pa da budemo prava pravcata muslimanska zemlja :D :lol: :-) :shock: :run: :? :skoljka:
zovemsecrveni

#21 Re: Nafta u Tuzli

Post by zovemsecrveni »

:sax:
Last edited by zovemsecrveni on 09/11/2011 21:51, edited 1 time in total.
Haris.ba

#22 Re: Nafta u Tuzli

Post by Haris.ba »

Malo je slab sken. Mrsko mi sada popravljati.

Image

Image
kenzo

#23 Re: Nafta u Tuzli

Post by kenzo »

ma ako ima nafte treba vlada da izda drzavne obveznice, od para prikupljenih, da finansira i vadjenje i prodaju ove sirovine i da zaradimo nesto :D

kako se lijepo osjecam kad zamislim ovo sto napisah.... :D ali taj film sa ovakvom strukturom vlasti ,necemo gledati...
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#24 Re: Nafta u Tuzli

Post by Pera Trta »

Za naftu u Tuzli znalo se već u vrijeme Kraljevine Jugoslavije.

Vijest iz "Politike" od 3.marta 1938:
Sarajevo, 2.marta

Banska uprava je obaveštena da je prilikom probnog bušenja u naftonosnom području pored Tuzle nađen izvor nafte. Posle plinova, koji su se pri bušenju javljali već nekoliko dana, došlo je najzad do prave erupcije nafte odličnog kvaliteta, pa je u toku jučerašnjeg dana isteklo preko 4500 litara. U stručnim krugovima vlada mišljenje da će ovo bušenje biti vrlo produktivno i da će ovaj bunar dati velike količine nafte. Ovo je prva erupcija nafte u ovom području i ona je siguran dokaz da je područje Tuzle bogato naftom.
cranberries

#25 Re: Nafta u Tuzli

Post by cranberries »

Nadam se da ce BP uskoro doci i nesto konkretno uraditi kako su i najavili. Inace to je globalna korperacija koji su vlasnici Amoco ( americka firma koja je istrazivala prije rata ).

Naravno puno toga je do BH vlasti ( nazalost ).
Post Reply