Nafta i prokleti Bosanci

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PeshtA

#1 Nafta i prokleti Bosanci

Post by PeshtA »

Ja ne kontam kakvi smo mi to ljudi, hajde shto nas prave budalama kad nam prodaju "havu" al' nego nas prave budalama i mazhu nam ochi a mi nikakve reakcije ne poduzimamo.

Juni, Juli 2008 cijena goriva skace u pm - Vijesti, mediji, sindikati naftasha, obrazlozenje mi, drzava nemamo rezervi nafti nego smo uvjetovani da placamo po trenutnoj cijeni od dobavljacha pa je zato i kod nas nafta skupa.

Septembar 2008, barell rokno dole - U Bosni cijena goriva ista, Vijesti, mediji, sindikati naftasha, obrazlozenje, mi nemozemo pojeftiniti gorivo jer gorivo koje imamo u REZERVAMA je kupljeno kad je barel bio 145 dolara ...

Ko je ovca ovde ???
Fakat nema smisla ...

Nekim pukim slucajem nalazim se u Kuwajtu i dobro mi je kao i svima nama ovdje poznato stanje u regiji. Ovdje nafte nikad nije bilo manje, niti je ikada poskupila. U KW litar benzina kosta cirka 38 feninga ... i to je prosle godine poskupilo sa 35 pa se bune ... skupo im ...
A opet nekim matematickim putem se lako moglo doci do rezultata kupanja i mazanja ochiju narodu (bilo je u cijelom svijetu nema govora ne samo u Bosni) al hajd shto poskupi u njemackoj austriji, al gdje ce od sirotinje uzimat josh vishe ...
Prije recimo 3-4 godine recimo 2005 barell je bio cirka 75 dolara ... ali tada je kurs dolara prema marki bio 1.65 sto bi trebalo da znaci cca 125 maraka ... 2008 barel skocio na 140 dolara a kurs dolara prema marki pao najnize na 1.18 pa to izadje na nekih 160ak maraka ... znaci u razlici od 30 maraka ... kod nas gorivo poskupilo duplo ...

ne kontam ovu ekonomiju
fantom slobode

#2 Re: Nafta i prokleti Bosanci

Post by fantom slobode »

ja kontam, to se desilo u svim zemljama tranzicije, cijena na pumpama se priblizila cijeni u Z. Evropi.Pa ovi kod nas isto rade, sta cemo, osim da otvorimo pumpu sa povoljnim cijenama, narodnu...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#3 Re: Nafta i prokleti Bosanci

Post by mIRCerka »

Isto tako sad da barel sirove skoci na recimo 250 dolara, ovdje bi cijene ODMAH otisle GORE iako je ta rezerva kupljena kad je barel bio 145...

A kakvi smo ljudi? Nismo ljudi, mi smo samo dezurna smetala na ovoj planeti.

offtopic: Nadam se da ti je lijepo i da se necs vratiti masuc' rukama.
Fiore

#4 Re: Nafta i prokleti Bosanci

Post by Fiore »

Ovi ljudi kako se odnsoe prema domovini., zemlji u u kojoj su rodjeni., i ne zasluzuju da je imaju... jer ovdje moze svako sa strane doci., radit sta hoce., prvo ce ih podrzati domace lezihlebovicke snage., a svi oni koji misle dobro zemlji najcescce sute., da ne bi dobili otakz gdje rade., ili su vec sankcionisani., znaci ovo ti govorim iz svog iskustva.. buraz dobijas kazne za
gluposti.,krenes na mirne proteste., odmah ti kaznu spuca 300., ako mu se svidis., ako ne onda ti jos ubaci stvari u zapisnik., tipa., prepirao se,galamio,vrijedjao sluzbeno lice.. i sl... :bih:
clav

#5 Re: Nafta i prokleti Bosanci

Post by clav »

Svaka mafija ima svoj kartel koji regulise cijene. U ovih 7 mjeseci kako je skocila cijena uhljebili su se za 3-4 godine rada. Siguran sam da sad dobijaju po pola marke baksisa na litru goriva. Medjutim nije samo tu nafta. Pojeftinila je i hrana na svjetskom trzistu(prije svega mislim na psenicu, secernu repu i uljarice). Kad poskupi na svjetskom trzistu po automatizmu poskupi u roku od sedam dana i kod nas. Naravno niko ne moze prestati kupovati hljeb, brasno, ulje, mlijeko, secer, meso, povrce itd. A kad se cijene vrate u prijasnje stanje, svi sute ko zaliveni i trljaju ruke. Al tu sad treba izletiti pravna drzava i reci stop! Zaustavite se, vracaj cijene! :x Sta fali ovim nasim javaslijama da urade isti potez ko i Vlada R Hrvatske ovih dana???
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#6 Re: Nafta i prokleti Bosanci

Post by mIRCerka »

clav wrote: Sta fali ovim nasim javaslijama da urade isti potez ko i Vlada R Hrvatske ovih dana???
Ne fali im nista, njima niko nista ne radi,a vidio si hrvatske studente kako se digose za Bolonju
PeshtA

#7 Re: Nafta i prokleti Bosanci

Post by PeshtA »

masheenka extra mi je :)
Vratit cu ti se u rajvosa da zhenim jednu sarajku djevojku al pssst

Gdje Bobo ???
Fiore

#8 Re: Nafta i prokleti Bosanci

Post by Fiore »

clav wrote:Svaka mafija ima svoj kartel koji regulise cijene. U ovih 7 mjeseci kako je skocila cijena uhljebili su se za 3-4 godine rada. Siguran sam da sad dobijaju po pola marke baksisa na litru goriva. Medjutim nije samo tu nafta. Pojeftinila je i hrana na svjetskom trzistu(prije svega mislim na psenicu, secernu repu i uljarice). Kad poskupi na svjetskom trzistu po automatizmu poskupi u roku od sedam dana i kod nas. Naravno niko ne moze prestati kupovati hljeb, brasno, ulje, mlijeko, secer, meso, povrce itd. A kad se cijene vrate u prijasnje stanje, svi sute ko zaliveni i trljaju ruke. Al tu sad treba izletiti pravna drzava i reci stop! Zaustavite se, vracaj cijene! :x Sta fali ovim nasim javaslijama da urade isti potez ko i Vlada R Hrvatske ovih dana???

Problem je u Bosni., zbog aluminijskih felgi., novih mobitela.,novih auta.,novih stanova.,novih riba,novih frizura.. Ja molim boga da ti vise borci izadju., i umjesto sto se druze sa flasicom alkohola., druze sa portirom.,vjeca kantona., itd.
clav

#9 Re: Nafta i prokleti Bosanci

Post by clav »

mIRCerka wrote:
clav wrote: Sta fali ovim nasim javaslijama da urade isti potez ko i Vlada R Hrvatske ovih dana???
Ne fali im nista, njima niko nista ne radi,a vidio si hrvatske studente kako se digose za Bolonju
na zalost tacno. al valjda kad bude gorivo 10 maraka, hljeb 20 maraka, ulje 40, cevapi 150 mozda se stvori kriticna masa koja konta da je nesto trulo u drzavi bosanskoj.
Fiore

#10 Re: Nafta i prokleti Bosanci

Post by Fiore »

clav wrote:
mIRCerka wrote:
na zalost tacno. al valjda kad bude gorivo 10 maraka, hljeb 20 maraka, ulje 40, cevapi 150 mozda se stvori kriticna masa koja konta da je nesto trulo u drzavi bosanskoj.
Stvorit ce se kriticna masa za groblja i bolnice.. jer na tim cjenama rijetko ima prezivjelih.. :-?
exliberal

#11 Re: Nafta i prokleti Bosanci

Post by exliberal »

nije samo tako u bosni....evo ja sam u kanadi...pazi sad ovo ..kanada ima svoju naftu koju izvoze u ameriku i pazi sad gorivo u americi jeftinije nego u kanadi....ovdje se cijena odredjuje tako reci svaki sat....desavalo se da podjem ujutro na posao i gledam 1.10 za litar regularnog...vracam se oko 5 a cijena 1.18 ...kad treba da pojeftini onda pada 2-3 centa po litri .
Takodje pred svaki vikend , pogotovo ako je produzeni cijena goriva ide navise. Pozivali su na istrage ali gdje ces ti protiv naftne industrije...zato nije bas sve najcrnje u Bosni...Bosna samo kopira zapad
clav

#12 Re: Nafta i prokleti Bosanci

Post by clav »

http://www.reuters.com/article/GCA-Oil/ ... 8520080905
nafta 104 dolara u Londonu, 107 u New Yorku, a clanice OPEC-a se sastaju slijedece sedmice da bi jos snizili cijene.
Pitam se, pitam hoce li kod nas pojeftiniti za 3 ili 4 feninga??? :bih:
cistunac

#13 Re: Nafta i prokleti Bosanci

Post by cistunac »

clav wrote:>>> Pojeftinila je i hrana na svjetskom trzistu(prije svega mislim na psenicu, secernu repu i uljarice). Kad poskupi na svjetskom trzistu po automatizmu poskupi u roku od sedam dana i kod nas. Naravno niko ne moze prestati kupovati hljeb, brasno, ulje, mlijeko, secer, meso, povrce itd
Psenica nije pojeftinila kao ni kukuruz koji se sada uveliko gaji za etanol u Americi. Zatim tu su i prevoz zitarica i hrane sto je takodjer poskupilo zbog poskupljenja nafte. Drugo, cijene goriva nisu odraz toga samo koliko kosta bushel sirove nafte nego gdje su rafinerije, kakav im je kapacitet i koliko ove traze za benzin i dizel obzirom da Kinezi i Indijci placaju za gorivo skoro ne pitajuci za cijenu.

Ali eto citam da ce se negdje oko Tuzle nesto busiti. Navodno nasli naftu. Da vidimo i ako to nista nece izmjeniti.
PeshtA

#14 Re: Nafta i prokleti Bosanci

Post by PeshtA »

i da je iskopaju u tuzli bila bi skuplja rekli bi ovo je domacha nafta :) kvalitet ... kupujmo domache :) svetsko a nashe ... fakat smo trulezh od naroda.
arbosan

#15 Re: Nafta i prokleti Bosanci

Post by arbosan »

Ja bi vise volio da u BiH nema nafte, nego da je ima.

Evo i to malo sto imamo, pa su nas pokrali, a mi sutimo. Ali eto hajde sto sutim i bojim se nesto uraditi, ili kazem boli me briga, ili sam dio politicke svite pa sam se fino uhljebio. Zato, ako bude nafte, opet nece od toga narod imati nista, posto i Bozijem cudom ce biti Bosnjack nafta, ili srpska nafta,ili pak hrvatska...
clav

#16 Re: Nafta i prokleti Bosanci

Post by clav »

cistunac wrote:
clav wrote:>>> Pojeftinila je i hrana na svjetskom trzistu(prije svega mislim na psenicu, secernu repu i uljarice). Kad poskupi na svjetskom trzistu po automatizmu poskupi u roku od sedam dana i kod nas. Naravno niko ne moze prestati kupovati hljeb, brasno, ulje, mlijeko, secer, meso, povrce itd
Psenica nije pojeftinila kao ni kukuruz koji se sada uveliko gaji za etanol u Americi. Zatim tu su i prevoz zitarica i hrane sto je takodjer poskupilo zbog poskupljenja nafte. Drugo, cijene goriva nisu odraz toga samo koliko kosta bushel sirove nafte nego gdje su rafinerije, kakav im je kapacitet i koliko ove traze za benzin i dizel obzirom da Kinezi i Indijci placaju za gorivo skoro ne pitajuci za cijenu.

Ali eto citam da ce se negdje oko Tuzle nesto busiti. Navodno nasli naftu. Da vidimo i ako to nista nece izmjeniti.
Za kukuruz ne znam, ali psenica je sigurno pojeftinila. Medjutim ako je pojeftinila sirova nafta, po automatizmu se korigira cijena biodiesela, jer su ljudi na zapadu u mogucnosti birati izmedju vise ponudjenih odgovora. Znam da cijena barela nije jedini parametar odredjivanja cijene goriva, ali jes glavni. Ili su glavni samo kada treba rekordno brzo dignuti cijenu na pumpi, a kada treba smanjivati pominjemo lokaciju rafinerije, Kineze i Indijce??? Ovo sto se trenutno radi kod nas je cista legalizirana pljacka, a ostalo nek pricaju medijima za laku noc.
A ovo za Tuzlu, zna se jos iz vremena Jugoslavije, nego jednostavno nije nikad eksploatacija bila isplativa.
Last edited by clav on 05/09/2008 16:21, edited 1 time in total.
escobar_

#17 Re: Nafta i prokleti Bosanci

Post by escobar_ »

clav wrote:Pitam se, pitam hoce li kod nas pojeftiniti za 3 ili 4 feninga??? :bih:
Neće. Kod nas u najboljem slučaju može ostati ista cijena, mada me ne bi iznenadilo ni poskupljenje. Pronašli bi razlog već u nečemu, npr. zabrinutost zemalja izvoznica nafte za rezultat opštih izbora u BiH. :D
PeshtA

#18 Re: Nafta i prokleti Bosanci

Post by PeshtA »

iz ovoga nas nemoze ni Rizzo Ruza izvuci ... :bih: :bih: :bih: :evil: :evil: :evil:
Post Reply