nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Moderator: anex
- mayab
#151 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Koja su oni banda, a i oni koji ih stite(vlast)-toliko se nakralo para ovih zadnjih mjeseci da me muka uhvati kad vidim one raznorazne telefonske akcije za skupljanje pomoci da bi nam se lijecila djeca i sugradjani kojima je placanje nekog lijecenja
nedostizni san
-
Risto Kuglarić
#152 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
ne razumijem se nešto u ekonomsku terminologiju, ali, da li ovo znači da će nakalemit još 10 feninga na cijenu benzina?
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/bizn ... -na-gorivo

- HAL9000
#153 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Izgleda da hoce. Pa sto ako vec prave taj auto put od nasih para ne daju raji kasnije da se dzaba voza istim? Hebem ti logiku, ali moze kod nas sve.Risto Kuglarić wrote:ne razumijem se nešto u ekonomsku terminologiju, ali, da li ovo znači da će nakalemit još 10 feninga na cijenu benzina?
-
Risto Kuglarić
#154 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
to znači da će faktički ovo pojeftinjenje koje najavljuju time biti anulirano. haj dobro je, bar nismo na guzici

- slavkoimamodilera
#155 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Jel se to autoput napravi samo jednom i vise se nikad ne odrzava... od nekog magicnog materijala valjda, sta li?HAL9000 wrote:Izgleda da hoce. Pa sto ako vec prave taj auto put od nasih para ne daju raji kasnije da se dzaba voza istim? Hebem ti logiku, ali moze kod nas sve.Risto Kuglarić wrote:ne razumijem se nešto u ekonomsku terminologiju, ali, da li ovo znači da će nakalemit još 10 feninga na cijenu benzina?
-
Risto Kuglarić
#156 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
ne znam kako kod vas, al kod nas je upravo tako, s tim da je taj magični materijal onaj za jednokratnu upotrebuslavkoimamodilera wrote:Jel se to autoput napravi samo jednom i vise se nikad ne odrzava... od nekog magicnog materijala valjda, sta li?HAL9000 wrote:Izgleda da hoce. Pa sto ako vec prave taj auto put od nasih para ne daju raji kasnije da se dzaba voza istim? Hebem ti logiku, ali moze kod nas sve.Risto Kuglarić wrote:ne razumijem se nešto u ekonomsku terminologiju, ali, da li ovo znači da će nakalemit još 10 feninga na cijenu benzina?
- slavkoimamodilera
#157 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Ja ne znam gdje je to kod vas, ali je i kod nas za jednokratnu upotrebu... jednom upotrijebis auto-put, cim drugi put prodjes vise qrcu ne valja...
-
Risto Kuglarić
#158 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
hehehe, onda smo vjerovatno ublizuslavkoimamodilera wrote:Ja ne znam gdje je to kod vas, ali je i kod nas za jednokratnu upotrebu... jednom upotrijebis auto-put, cim drugi put prodjes vise qrcu ne valja...
-
MrSini
#159 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Nafta jeste jeftinija u BiH ali zavisi gdje živite. AKo ste u Sarajevu onda nije ali npr. u Vitezu je već par dana ED 1,94 ili 1,95 , BMB 95 između 1,78 i 1,82 KM po litru.
-
Risto Kuglarić
#160 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
jebote, još malo pa će se isplatit ić sipat u vitez
- HAL9000
#161 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
A jel se to jednom plaća putarina sadržana u registraciji i gorivu i više ne plaća?slavkoimamodilera wrote:Jel se to autoput napravi samo jednom i vise se nikad ne odrzava... od nekog magicnog materijala valjda, sta li?HAL9000 wrote:Izgleda da hoce. Pa sto ako vec prave taj auto put od nasih para ne daju raji kasnije da se dzaba voza istim? Hebem ti logiku, ali moze kod nas sve.Risto Kuglarić wrote:ne razumijem se nešto u ekonomsku terminologiju, ali, da li ovo znači da će nakalemit još 10 feninga na cijenu benzina?
- slavkoimamodilera
#162 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Cinjenica je da je gotovo uvijek slucaj u zemljama koje se zaduzuju za autoputeve da se to zaduzenje placa kroz gorivo... isto je tako cinjenica da se odrzavanje za autoputeve u najvecem broju slucajeva placa kroz placanje cestarine na samom autoputu po predjenom kilometru (osim u drzavama u kojima se to placa na godisnjem nivou - recimo u Danskoj, ili koje su toliko mocne da to obezbjedjuju iz drugih izvora - npr. Njemacka)...
Naknadom za puteve u registraciji se odrzavaju magistralne, regionalne, lokalne i gradske ceste... ne mislis valjda da se kroz naknadu od 50 ili koliko vec KM godisnje po autu mogu odrzavati sve te ceste plus autoputevi cije je godisnje odrzavanje visestruko skuplje...
Da se razumijemo, ja u ovoj lopovskoj drzavi zalim za svakim feningom i ne halalim im ni jedan u ma koje svrhe se on deklarativno izdvajao, jer ovo jeste upravo to - lopovska drzava - ali je cinjenica da su ovakvi nameti uobicajeni...
Naknadom za puteve u registraciji se odrzavaju magistralne, regionalne, lokalne i gradske ceste... ne mislis valjda da se kroz naknadu od 50 ili koliko vec KM godisnje po autu mogu odrzavati sve te ceste plus autoputevi cije je godisnje odrzavanje visestruko skuplje...
Da se razumijemo, ja u ovoj lopovskoj drzavi zalim za svakim feningom i ne halalim im ni jedan u ma koje svrhe se on deklarativno izdvajao, jer ovo jeste upravo to - lopovska drzava - ali je cinjenica da su ovakvi nameti uobicajeni...
-
Risto Kuglarić
#163 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
ma slavko pobratime, jesu uobičajeni u uobičajenim državama, pa se ljudi ne bune, al kad te, samo jedan primjer navodim, deru na gorivu mjesecima (odnosi se samo na ovu frišku situaciju, ne ulazim u deranje proteklih godina), pa onda kažu ko popustiće, dosta im je, dosta su se naderali, al nam neće bit ništa lakše jer će opalit još neki namet... ne može mi to bit neka utjeha. 
- slavkoimamodilera
#164 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Risto Kuglarić wrote:ma slavko pobratime, jesu uobičajeni u uobičajenim državama, pa se ljudi ne bune, al kad te, samo jedan primjer navodim, deru na gorivu mjesecima (odnosi se samo na ovu frišku situaciju, ne ulazim u deranje proteklih godina), pa onda kažu ko popustiće, dosta im je, dosta su se naderali, al nam neće bit ništa lakše jer će opalit još neki namet... ne može mi to bit neka utjeha.
Ma znam da nije utjeha, nije ni meni...
-
Vincent_Chase
#165 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Cijena nafte u RS vec manja za 15kf nego u FBiH......
- Skyfox
#166 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Zar nije uvijek bila kod njih jeftinija
- slavkoimamodilera
#167 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
To sam i ja mislio, pa posjetio par pumpi u Lukavici... sve se drze na 3-4 feninga ispod federalnih cijena... zato citam da ce u pederaciji opet pojeftiniti gorivo od ponoci, neke vrste i do 10 feninga, pa ce pasti ispod 1,90...Vincent_Chase wrote:Cijena nafte u RS vec manja za 15kf nego u FBiH......
Nevjerovatno zar ne?!
- Skyfox
#168 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
veceras od ponoci ?
- slavkoimamodilera
#169 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Greskom napisah "ce pojeftiniti", trebalo je pisati "je pojeftinilo" od ponoci... prolazio sam pored par pumpi, vec su snizene cijene... bezolovac 98 1,99 KM, bezolovac 95 i olovni 98 1,89 KM...Skyfox wrote:veceras od ponoci ?
-
MrSini
#170 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Opet Vitez
- Skyfox
#171 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
dok god je ispod 2 - dobro je...
-
kone
#172 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Da,da i da,ali ima tu jedno veliko ALI.Vlasnik eurotank-a(mislis na ovu benzinsku pumpu ili ti crpku) nabavlja to gorivo iz Srbije,a ne kao ostali preprodavaci u federaciji od INe,MOL-a i dr.,tako da to gorivo koji se sipa u Vitezu ima jako puno sumpora u sebi,tako da mnogo vise steti motoru.Eto to je ta razlika izmedju Vitez(ali samo Eurotank pumpi) i ostatka federacije.MrSini wrote:Što vas naftaši u sarajevu pljačkaju. BMB 95 = 1,77 KM, MB 98 1,80 KM (ovo ide dole jos 10 pf od ponedjeljka) ED = 1,92
Opet Vitez
-
MrSini
#173 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Nije tačno da nabavljaju iz Srbije. Svi nabavljaju od Ine, Mol-a, Petrola itd. tj. svi kupuju od istih po istim cijenama (izuzetaka ima i ne bih u javnosti da prozivam) Samo neki pucaju na količinu, a neki na ogromnu razliku u cijeni. Pored toga ako nisi upoznat gorivo u Zenici je jeftinije nego u Vitezu. Drugi put se malo bolje raspitaj jer te neka neznalica kljuka dezinformacijama pa se brukaš na forumu.kone wrote:Da,da i da,ali ima tu jedno veliko ALI.Vlasnik eurotank-a(mislis na ovu benzinsku pumpu ili ti crpku) nabavlja to gorivo iz Srbije,a ne kao ostali preprodavaci u federaciji od INe,MOL-a i dr.,tako da to gorivo koji se sipa u Vitezu ima jako puno sumpora u sebi,tako da mnogo vise steti motoru.Eto to je ta razlika izmedju Vitez(ali samo Eurotank pumpi) i ostatka federacije.MrSini wrote:Što vas naftaši u sarajevu pljačkaju. BMB 95 = 1,77 KM, MB 98 1,80 KM (ovo ide dole jos 10 pf od ponedjeljka) ED = 1,92
Opet Vitez
Da ti neko na osnovu te priče ne uvaljuje dizel po 2,15?
P.S.
BUBA se utrkuje sa eurotankom cijenama. Kako može biti jeftinija od eurotanka tvojom logikom?
-
kone
#174 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
1.Nije tacno da svi nabavljaju od Ine,Mola,Petrola....ZAr ti mislis da ovi u RS nabavljaju od ovih,maloprije pomenutih???Ta benzinska pumpa nabavlja od onog,gdje se i RS snabdijeva.MrSini wrote:Nije tačno da nabavljaju iz Srbije. Svi nabavljaju od Ine, Mol-a, Petrola itd. tj. svi kupuju od istih po istim cijenama (izuzetaka ima i ne bih u javnosti da prozivam) Samo neki pucaju na količinu, a neki na ogromnu razliku u cijeni. Pored toga ako nisi upoznat gorivo u Zenici je jeftinije nego u Vitezu. Drugi put se malo bolje raspitaj jer te neka neznalica kljuka dezinformacijama pa se brukaš na forumu.kone wrote:Da,da i da,ali ima tu jedno veliko ALI.Vlasnik eurotank-a(mislis na ovu benzinsku pumpu ili ti crpku) nabavlja to gorivo iz Srbije,a ne kao ostali preprodavaci u federaciji od INe,MOL-a i dr.,tako da to gorivo koji se sipa u Vitezu ima jako puno sumpora u sebi,tako da mnogo vise steti motoru.Eto to je ta razlika izmedju Vitez(ali samo Eurotank pumpi) i ostatka federacije.MrSini wrote:Što vas naftaši u sarajevu pljačkaju. BMB 95 = 1,77 KM, MB 98 1,80 KM (ovo ide dole jos 10 pf od ponedjeljka) ED = 1,92
Opet Vitez![]()
Da ti neko na osnovu te priče ne uvaljuje dizel po 2,15?
P.S.
BUBA se utrkuje sa eurotankom cijenama. Kako može biti jeftinija od eurotanka tvojom logikom?
2.ti meni nasao satru ovdje valjati za Zenicu i Vitez,a ja ti kucam ovaj post iz centra Zenice i znam koje su cijene u Ze,a koje u Vitezu,a ko zna odakle si ti otkucao taj post.Vjerovatno iz Bile i okoline,a haman su tebe nafilovali raznoraznim dezinformacijama,kad valjas takve nebuloze o cijenama u ove dvije sredine.
3.Meni u Ze uvaljuju benzin 95-u po 1,94KM(sipao neki dan na energopetrolu,a poslije toga je bilo jos jedno snizenje,tako da ne znam trenutnu cijenu,ali u svakom slicaju je niza).
P.S.Znam ja ko i kerozin sipa u gorivo,da bi takvi kao ti pomislili kako je tu najbolje gorivo,ali zato ce takvi osjetiti kroz par mjeseci,kad posjete kakvog mehanicara...
-
MrSini
#175 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
kone wrote: 1.Nije tacno da svi nabavljaju od Ine,Mola,Petrola....ZAr ti mislis da ovi u RS nabavljaju od ovih,maloprije pomenutih???Ta benzinska pumpa nabavlja od onog,gdje se i RS snabdijeva.
2.ti meni nasao satru ovdje valjati za Zenicu i Vitez,a ja ti kucam ovaj post iz centra Zenice i znam koje su cijene u Ze,a koje u Vitezu,a ko zna odakle si ti otkucao taj post.Vjerovatno iz Bile i okoline,a haman su tebe nafilovali raznoraznim dezinformacijama,kad valjas takve nebuloze o cijenama u ove dvije sredine.
3.Meni u Ze uvaljuju benzin 95-u po 1,94KM(sipao neki dan na energopetrolu,a poslije toga je bilo jos jedno snizenje,tako da ne znam trenutnu cijenu,ali u svakom slicaju je niza).
P.S.Znam ja ko i kerozin sipa u gorivo,da bi takvi kao ti pomislili kako je tu najbolje gorivo,ali zato ce takvi osjetiti kroz par mjeseci,kad posjete kakvog mehanicara...
Nema potrebe za svađom. Kucam iz Zenice, a o cijene goriva i gdje ko nabavlja znam zbog toga što me posao veže za naftu i saradnju sa naftašima iz cijele FBiH (za RS ne znam). Mislio sam da podijelim neke informacije bez reklamiranja i prozivanja pojedinih firmi ali izgleda da to ovdje nije moguće pa se lagano povlačim iz rasprave.
P.S.
Provozaj se malo po Ze ima jeftinijih od EP.