nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Moderator: anex
- slavkoimamodilera
#126 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Jarane cijena se nije promijenila, dzaba ispitujes... 
- Bihac_4_ever
#127 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
hocu da vidim razliku...ako je imaslavkoimamodilera wrote:Jarane cijena se nije promijenila, dzaba ispitujes...
-
vanjki
#128 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
jebem li im majku profitersku,pa raja ovo je prava pljacka!

- bpsang
#129 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Bijafra je majka ,Kakvi smo mi, tj Bosna, da mi je samo znati gdje su ti koji jedu zlatnim kasikama?
-
jefferson
#130 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Na sjelu kod fahrudina Radoncica u Radon Plazi100_KA wrote:Bijafra je majka ,Kakvi smo mi, tj Bosna, da mi je samo znati gdje su ti koji jedu zlatnim kasikama?
- Skyfox
#131 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
evo u hrvatskoj pojeftinilo skoro za kunu...
- Bihac_4_ever
#132 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Realno bi kod nas cijena trebala biti oko 1.95
- Better Man
#133 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Cijena nafte i dalje pada na svjetskom tržištu, ali naši naftaši šute i odbijaju se javiti na telefonske pozive medija i odbijaju dati bilo kakvu izjavu. Ibrahim Tirak, Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove od Federalnog ministarstva trgovine traži da podrže njegove mjere, a one su: Da se traži od naftaša ultimativno smanjenje cijena goriva i to odmah i da maksimalna cijena ne smije biti veća od 1,95 KM za određenu vrstu goriva dok za neke druge vrste max cijena ne smije biti veća od 1,78 KM. Ukoliko naftaši odbiju sniženje cijena goriva, Federalna uprava za inspekcijske poslove bi išla sa oštrim kaznama za naftaše i u dogovoru sa Federalnom Vladom oborila cijene goriva i sama odredila maksimalnu visinu cijene i zabranila naftašima da po bilo kom osnovu mogu povečati cijenu, odnosno ograničila pravo naftašima da povečavaju cijene goriva.
- HAL9000
#134 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Na pumpi BM, na putu za Brezu, nekih par kilometara od iskljucenja sa autoputa, dizel - 2.05KM, a i ostale vrste goriva su dosta jeftinije.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#135 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Last edited by pici on 27/10/2008 20:22, edited 1 time in total.
- Bihac_4_ever
#136 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Od vlade je najavljeno da ce se cijene gorivo oboriti naglo tokom sljedece sedmice,i da ce pasti cijena ispod 2KM,te da ce se tokom Novembra cijena dizela kretati izmedju 1.90-1.98HAL9000 wrote:Na pumpi BM, na putu za Brezu, nekih par kilometara od iskljucenja sa autoputa, dizel - 2.05KM, a i ostale vrste goriva su dosta jeftinije.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#137 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Kolka je cijena kod Halida u Semizovcu......ako nije prodo pumpu 
- HAL9000
#138 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Znam ja to, ali i ovaj potez vlasnika ove pumpe je hvale vrijedan, jer nije morao ovako sniziti cijene goriva, a ipak je to uradio. Ja sam slucajno naletio na ovu pumpu i vec 4,5 dana sipam tamo, ne znam tacno od kad su ove cijene.Bihac_4_ever wrote:Od vlade je najavljeno da ce se cijene gorivo oboriti naglo tokom sljedece sedmice,i da ce pasti cijena ispod 2KM,te da ce se tokom Novembra cijena dizela kretati izmedju 1.90-1.98HAL9000 wrote:Na pumpi BM, na putu za Brezu, nekih par kilometara od iskljucenja sa autoputa, dizel - 2.05KM, a i ostale vrste goriva su dosta jeftinije.
- Bihac_4_ever
#139 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Pohvala jest sigurno,mozda i namjera...ovako je dobio vise kupaca...a izgubio 20feninga po litri...na kraju se i to izjednaci...HAL9000 wrote:Znam ja to, ali i ovaj potez vlasnika ove pumpe je hvale vrijedan, jer nije morao ovako sniziti cijene goriva, a ipak je to uradio. Ja sam slucajno naletio na ovu pumpu i vec 4,5 dana sipam tamo, ne znam tacno od kad su ove cijene.Bihac_4_ever wrote:Od vlade je najavljeno da ce se cijene gorivo oboriti naglo tokom sljedece sedmice,i da ce pasti cijena ispod 2KM,te da ce se tokom Novembra cijena dizela kretati izmedju 1.90-1.98HAL9000 wrote:Na pumpi BM, na putu za Brezu, nekih par kilometara od iskljucenja sa autoputa, dizel - 2.05KM, a i ostale vrste goriva su dosta jeftinije.
- scooter21ba
#140 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
zanima me jeli ako npr ja otvorim pumpu mogu li recimo staviti cijenu 1.20 litar ili je kao kod telekoma rak ili ko vec odredjuje najnizu cijenu koja se moze staviti
- mayab
#141 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Nisi ti skontao, kod nas je "slobodno" formiranje cijena goriva, tj. nema regulatorne komisije nego se "naftasi" medju sobom dogovore koliko ce pljackati-sponzored by govermentscooter21ba wrote:zanima me jeli ako npr ja otvorim pumpu mogu li recimo staviti cijenu 1.20 litar ili je kao kod telekoma rak ili ko vec odredjuje najnizu cijenu koja se moze staviti
-
traxtrax
#142 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Jutros u jednoj bogatoj zapadnoevropskoj drzavi sa standardom x-puta vecim od bosanskog:
dizel 1,13 EUR, eurosuper 1,11 EUR (preracunato po kursu 2,21 KM odnosno 2,17 KM). To su vec cijene koje su jos uvijek blago vece od onih "normalnih" za ovo trziste (mislim na cijene goriva prije pocetka divljanja cijena nafte). Inace ovdje su cijene na svom vrhuncu bile za dizel 1,43 EUR i za eurosuper 1,35 EUR (Juni-Juli).
dizel 1,13 EUR, eurosuper 1,11 EUR (preracunato po kursu 2,21 KM odnosno 2,17 KM). To su vec cijene koje su jos uvijek blago vece od onih "normalnih" za ovo trziste (mislim na cijene goriva prije pocetka divljanja cijena nafte). Inace ovdje su cijene na svom vrhuncu bile za dizel 1,43 EUR i za eurosuper 1,35 EUR (Juni-Juli).
-
zonbirile
#143 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
smiješno,vlada da bi sakrila kriminal u Energopetrolu,prodala ga navrat na nanos ne uvažavajući apele,o strateškom interesu zemlje da ima svog distributera.A šta je drugo nego kriminal,jer to je bila jedina planetarna kompanija koja se bavi naftom,a u gubitku.Poređenja radi,da imamo kompaniju za proizvodnju i dilanje droge ,a u buli su.
E lopovi sakrili tragove,firma prodata Ini,i šta je sada problem.Snabdjevanje zemlje naftom povjerili pijačarima ,bez ikakvog upliva na njih,zanemarimo tal.Svaki pritisak može izazvati kontru u smislu ne isporučivanja nafte.Isto se dešava sa Telecomom,navalili prodati i to na najgori način i ne slušaju nikog.Jasan mi je njihov stav,jer je tal u pitanju,ali nisu svi nepismeni,da se ne sjećaju lekcija o kolonijalizmu i neokolonijalizmu.
Dovedeni smo od strane primitivnih lopova u takvu situaciju,da nam nema spasa.Isto je sa hljebom,gdje Klas diktira uslove i po onoj američkoj "to big ,to fal" ucjenjuje sviju.Ta matica je preslikana,o velikima koji su toliko veliki da ih ne možeš srušiti,na cijelu ekonomiju pa imaš sličajeve da se hiljdama radnika ne uplaćiju doprinosi,a mali zanatlija(šuster,urar,krojač) se maltretire,ako nije uplatio doprinos i to samo za sebe.Još je komičnija ta solidarnost,zovu je generacijska,pa vezano moraš platiti i zdravstvo i penziono,a recimo započeo si obrt sa 50g i ni ne očekuješ penziju.
E lopovi sakrili tragove,firma prodata Ini,i šta je sada problem.Snabdjevanje zemlje naftom povjerili pijačarima ,bez ikakvog upliva na njih,zanemarimo tal.Svaki pritisak može izazvati kontru u smislu ne isporučivanja nafte.Isto se dešava sa Telecomom,navalili prodati i to na najgori način i ne slušaju nikog.Jasan mi je njihov stav,jer je tal u pitanju,ali nisu svi nepismeni,da se ne sjećaju lekcija o kolonijalizmu i neokolonijalizmu.
Dovedeni smo od strane primitivnih lopova u takvu situaciju,da nam nema spasa.Isto je sa hljebom,gdje Klas diktira uslove i po onoj američkoj "to big ,to fal" ucjenjuje sviju.Ta matica je preslikana,o velikima koji su toliko veliki da ih ne možeš srušiti,na cijelu ekonomiju pa imaš sličajeve da se hiljdama radnika ne uplaćiju doprinosi,a mali zanatlija(šuster,urar,krojač) se maltretire,ako nije uplatio doprinos i to samo za sebe.Još je komičnija ta solidarnost,zovu je generacijska,pa vezano moraš platiti i zdravstvo i penziono,a recimo započeo si obrt sa 50g i ni ne očekuješ penziju.
-
grudva
#144 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Evo ovde kod mene ( USA) galon benzina je $2.29 prije 2-3 mjeseca je bio preko $4. u KM tu izadje otprilike 0.90 po litru. Dizel ovde skoro niko i ne trosi osim kamiona tako da ne znam koja mu je cijena, ali znam da je skuplji barem 20 centi po galonu.
- Bihac_4_ever
#145 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Od četvrtka novo sniženje cijena naftnih derivata u FBiH
Na današnjem sastanku federalnog ministra trgovine Desnice Radivojevića te predstavnika Federalne uprave za inspekcijske poslove i Gospodarske komore FBiH s prometnicima naftnih derivata FBiH dogovoreno je smanjenje cijena nafte i naftnih derivata.
Tako će od ponoći 30. listopada cijena eurodizela iznositi 2,05 konvertibilnih maraka po litri, eurosupera 98 1,99 KM po litri, a eurosupera 95 1,94 KM po litri.
"Postignutim dogovorom dobili smo najniže cijene naftnih derivata u okruženju", kazao je nakon sastanka federalni ministar trgovine Desnica Radivojević.
Dodao je da je na sastanku zaključeno da će se cijene nafnih derivata i dalje određivati tržišno, odnosno da će se formirati na bazi kalkulacije cijena naftnih derivata, te da se Federalno ministarstvo trgovine obvezuje izvršiti izmjene i upustva o načinu, sadržaju i rokovima obavještavanja o promjeni cijena i marži.
"Izmjenama će se omogućiti odobravanje promjene cijena u tijeku jednog dana. Znači, distributeri danas pošalju promjenu cijena, danas je dobiju i imaju je pravo od ponoći koristiti", pojasnio je federalni ministar.
Izudin Ahmetlić, predsjednik Sekcije naftaša FBiH istaknuo je da je do novog sniženja cijena naftnih derivata došlo i zbog promjene rafinerisjkih cijena, ali i zbog odricanja od dijela svojih marži.
"Na taj način pokušavamo pomoći obaranju cijena u drugim oblastima bh. gospodasrtva. Pozivanje drugih branši da je nafta skupa više neće stajati", kazao je Ahmetlić.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/081028054
Na današnjem sastanku federalnog ministra trgovine Desnice Radivojevića te predstavnika Federalne uprave za inspekcijske poslove i Gospodarske komore FBiH s prometnicima naftnih derivata FBiH dogovoreno je smanjenje cijena nafte i naftnih derivata.
Tako će od ponoći 30. listopada cijena eurodizela iznositi 2,05 konvertibilnih maraka po litri, eurosupera 98 1,99 KM po litri, a eurosupera 95 1,94 KM po litri.
"Postignutim dogovorom dobili smo najniže cijene naftnih derivata u okruženju", kazao je nakon sastanka federalni ministar trgovine Desnica Radivojević.
Dodao je da je na sastanku zaključeno da će se cijene nafnih derivata i dalje određivati tržišno, odnosno da će se formirati na bazi kalkulacije cijena naftnih derivata, te da se Federalno ministarstvo trgovine obvezuje izvršiti izmjene i upustva o načinu, sadržaju i rokovima obavještavanja o promjeni cijena i marži.
"Izmjenama će se omogućiti odobravanje promjene cijena u tijeku jednog dana. Znači, distributeri danas pošalju promjenu cijena, danas je dobiju i imaju je pravo od ponoći koristiti", pojasnio je federalni ministar.
Izudin Ahmetlić, predsjednik Sekcije naftaša FBiH istaknuo je da je do novog sniženja cijena naftnih derivata došlo i zbog promjene rafinerisjkih cijena, ali i zbog odricanja od dijela svojih marži.
"Na taj način pokušavamo pomoći obaranju cijena u drugim oblastima bh. gospodasrtva. Pozivanje drugih branši da je nafta skupa više neće stajati", kazao je Ahmetlić.

-
zonbirile
#146 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Ahmetliću,bar ne seri
-
jefferson
#147 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Jel Bugarska okruzenje? Benzin 1.77 km litar benzina!Bihac_4_ever wrote:Od četvrtka novo sniženje cijena naftnih derivata u FBiH
Evo da ne bi bilo zabune: http://www.energy.eu/#prices
- HAL9000
#148 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Joj, suzu pustih koliko mi je žao.Bihac_4_ever wrote:
- Bihac_4_ever
#149 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Treba nam biti jasno da je ovo samo prvo pojeftinjenje goriva u nasaoj drzavi,te da ce sljediti nova pojeftinjenja tokom Novembra...
-
kone
#150 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )
Samo se ti nadaj da ce biti jos pojeftinjenja.Jedino sto se moze desiti je da ce poskupiti,jer u zadnjih godinu i pol barel nafte nije mi ovako nisko.A ako se sjecas,a ja se recimo sjecam,u Aprilu je litar 95-e bio 1,95, na koliko su danas spustili,a tad je barel bio 80-90$,a danas je barel 60 i koji dolar.Pa ti sad vidi ko je ovdje lud.
A barel moze ici samo gore i eto ti novog poskupljenja,a nigdje ovi supci iz vlade ne spominju ono u sto su se kleli zadnjih 15 dana,a to je da ce vlada odrediti najvise moguce cijene i da ce benzin biti 1,80KM,a ne 1,94,a trebao bi biti oko 1,60 KM.Izgleda naftasi jaci od vlade,a vlade fali novca u budzetu tako da je ovo dno svih pojeftinjenja i nema dalje.Ako ikada i spuste cijenu,opet ce to uraditi za par feninga,a ne za 20-30feniga,koliko bi trebali.
A barel moze ici samo gore i eto ti novog poskupljenja,a nigdje ovi supci iz vlade ne spominju ono u sto su se kleli zadnjih 15 dana,a to je da ce vlada odrediti najvise moguce cijene i da ce benzin biti 1,80KM,a ne 1,94,a trebao bi biti oko 1,60 KM.Izgleda naftasi jaci od vlade,a vlade fali novca u budzetu tako da je ovo dno svih pojeftinjenja i nema dalje.Ako ikada i spuste cijenu,opet ce to uraditi za par feninga,a ne za 20-30feniga,koliko bi trebali.