NAFTA - Dokle ovo ide Triki?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
uozo

#1 NAFTA - Dokle ovo ide Triki?

Post by uozo »

Pitanje za mog druga u Houstonu, koji nema sesira i ne otkopava piramude, al' zato nabija 100 dolarona cijenu nafti.
Dokle .eben mu naftu? Il' neko ima insider infos da ce uskoro Bush da krehne na Iran, a Erdogan na Sjeverni Irak. :?
Stoja je skoro pala, pa vi vidite! Brent crude ce svima da nam .ebe sve po spisku!
:roll:
Vertigo

Post by Vertigo »

Citat:
"korigirano za kretanje inflacije, najviša cijena nafte je ostvarena u razdoblju od 1980. do 1982. godine za vrijeme naftnog šoka i to iznad 90 dolara po barelu"

Nista novo, a moze i gore.
jefferson

Post by jefferson »

Sve dok dolar bude pado rast ce cijena nafte.
Sad za sad nema naznaka da ce dolar stati s obzirom na deficit, krah trzista nekretnina, unutrasnji i vanjski dug, rat.
Jos jedno 5-6 godina mozete ovako nesto ocekivati, jedno 20 prije nego nafta krene konstantno padati.
Do tad, i 200 dolara je moguce!
zlatan01

Post by zlatan01 »

Rast cijene nafte je svakako za ocekivati i u buduce, pitanje je samo kojim tempom? Nafta je ogranicen resurs i kulminacija proizvodnje, prema vecini analiticara bi mogla biti dostignuta bas u roku od 4-5 godina. To moze biti i kasnije jer se nova nalazista otkrivaju a i stara, ranije neisplativa, uvodjenjem novih tehnologija i rastom cijene nafte postaju isplativa. Sa druge strane nestabilnost u svijetu i povecana potraznja proizvode suprotan efekat. Rast cijene nafte inicira ubrzano istrazivanje novih i poboljsavanje postojecih izvora energije cijim uvodjenjem ce takodje cijena nafte biti obuzdavana. Ipak se cijena od 200 $ cini sasvim vjerovatnom recimo 2015.
ja71

Post by ja71 »

ja jesam laik za ekonomiju prvi put se javljam ovdje pa mi oprostite ako valjam gluposti:
posto u odnosu na euro cijena nafte ne skace tako drasticno po meni je to znak da je probem vise u slabosti dolara nego u porastu cijene nafte.
ne zelim reci da problem porasta cijene nafte ne postoji.

mislim da dolazi vrijeme gdje ce se cijena nafte poceti mjeriti eurom.
a zatim i svega ostalog na berzi.
automatizam.
Mislilac

Post by Mislilac »

ja71 wrote:ja jesam laik za ekonomiju prvi put se javljam ovdje pa mi oprostite ako valjam gluposti:
posto u odnosu na euro cijena nafte ne skace tako drasticno po meni je to znak da je probem vise u slabosti dolara nego u porastu cijene nafte.
ne zelim reci da problem porasta cijene nafte ne postoji.

mislim da dolazi vrijeme gdje ce se cijena nafte poceti mjeriti eurom.
a zatim i svega ostalog na berzi.
automatizam.
A slabost dolara proizilazi iz FED-ove akcije protiv "hipotekarne krize", a kad se u sve to uključe Irak, Turska, Iran i ostali i kad se doda poslovica "kad Amerika kihne, Evropa dobije upalu pluća", proizilazimo d nastale situacije kad sve od u lijepu... PM.
Fiore

#7 we

Post by Fiore »

Nafta jest ogranicen resurs ali ima je dosta jos za 50 godina najmanje.. pustite se te price satro..., narucili su price od strucnjaka da izvrse procjene i onda ponosno kazu 10-15 godina max..cega ba..izgleda da nije ni tajna vise da nafta nije posljedica fosilnih goriva nego da nastaje nekim cudnim procesom razlicitih vrsta stijena u zemljinoj kori..ako lazem ja onda laze i emisija:na rubu znanaosti.. :D

i osim toga ko god moze nek se natakari na baciklo i lagano..
Maystor

Post by Maystor »

Ljetos sam citao jednu analizu koja je predvidjala da ce cijena nafte vec do kraja ove godine dostici 100$ za barel, a u 2010-oj 200$. To bi znacilo da kad za dvije i po godine odes na pumpu, litar goriva platis - petaka.
Tada sam mislio da je analiza pretjerana i skroz netacna. Ali, kako je nafta vec sada oko 90$, cini se da je analiza sasvim ozbiljna.
I ova procjena nije ukljucivala moguci rat u Iranu - ako se to desi - ode sve u pm.
Pa kako cemo onda voziti auta u blizoj buducnosti?
Trebamo poceti otvarati teme o hibridnim i elektricnim autima. Predlozicu neke uskoro.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=43459
Post Reply