Nadzor zaposlenika na radnom mjestu
-
GoschaUkuchi
#1 Nadzor zaposlenika na radnom mjestu
Pozdrav,
zna li neko ima li Poslodavac pravo da snima zaposlenika na radnom mjestu? Dakle, milsim na kameru u radnom prostrou. I mislim na aplikacije koje snimaju racunar (desktop) dok zaposlenik radi.
Znam za monitoring za banke i saltere i casina, ali ne znam da li smiju recimo snimati zaposlene u back office.ima?!
Ima li neki Zakon o tome?
Hvala!
zna li neko ima li Poslodavac pravo da snima zaposlenika na radnom mjestu? Dakle, milsim na kameru u radnom prostrou. I mislim na aplikacije koje snimaju racunar (desktop) dok zaposlenik radi.
Znam za monitoring za banke i saltere i casina, ali ne znam da li smiju recimo snimati zaposlene u back office.ima?!
Hvala!
-
John Cleese
#2 Re: Nadzor zaposlenika na radnom mjestu
Izgleda da ima, ali pod odredjenim uvjetima...
http://www.paragraf.ba/propisi/bih/zako ... ataka.html
P.S.
za "goscha u kuchi" 
Član 21a
(Obrada ličnih podataka putem video-nadzora)
(1) Snimci pohranjeni putem video-nadzora na određenom prostoru na osnovu kojih se može identifikovati nosilac podataka predstavljaju zbirku ličnih podataka.
(2) Kontrolor koji vrši video-nadzor dužan je da donese odluku koja će sadržavati pravila obrade s ciljem poštovanja prava na zaštitu privatnosti i ličnog života nosioca podataka, ako video-nadzor nije propisan zakonom.
(3) Kontrolor koji vrši video-nadzor dužan je da na vidnom mjestu istakne obavještenje o vršenju video-nadzora i kontakt putem kojeg se mogu dobiti pojedinosti o video-nadzoru.
Helem, ako ne postoji gore pomenuta odluka ili obavjestenje istaknuto na vidnom mjestu, mozes ga, me's'cini, prijaviti.Član 49
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 KM do 100.000 KM kazniće se za prekršaj kontrolor ako:
t) vrši video-nadzor a nije donio odluku koja će sadržavati pravila obrade i/ili nije istakao obavještenje o vršenju video-nadzora na vidnom mjestu (član 21a.).
P.S.
-
John Cleese
#3 Re: Nadzor zaposlenika na radnom mjestu
Pardon, ima toga jos...
Ovo bi te moglo zanimati:
Ovo bi te moglo zanimati:
Član 5
(Saglasnost nosioca podataka)
(1) Kontrolor može da obrađuje lične podatke uz saglasnost nosioca podataka.
(2) Saglasnost za obradu posebne kategorije ličnih podataka mora da bude data u pisanoj formi, mora da je potpiše nosilac podataka, mora da ima tačnu naznaku podataka u vezi sa kojima se saglasnost daje, te mora da sadrži ime kontrolora, svrhu i vremenski period na koji se saglasnost daje.
(3) Saglasnost može da bude povučena u bilo kojem trenutku, osim ako se nosilac podataka i kontrolor izričito ne dogovore drugačije.
(4) Kontrolor će morati da na zahtjev nadležnog organa, u svako vrijeme, dokaže da postoji saglasnost za period obrade ličnih podataka.
(5) Kontrolor je dužan da čuva saglasnost za vrijeme obrade ličnih podataka za čiju obradu je data saglasnost.
-
John Cleese
#4 Re: Nadzor zaposlenika na radnom mjestu
Kad nije potrebna saglasnost nosioca podataka:
I u skladu s tim (i prethodnim):Član 6
(Pravo na obradu ličnih podataka bez saglasnosti nosioca podataka)
Kontrolor može da obrađuje podatke bez saglasnosti nosioca podataka ako je ispunjen jedan od sljedećih uslova:
a) ako vrši obradu ličnih podataka u skladu sa zakonom ili je obrada neophodna da bi se ispunile nadležnosti utvrđene zakonom;
b) ako je neophodno da nosilac podataka na sopstveni zahtjev pristupi pregovorima o ugovornom odnosu ili da se ispune obaveze koje su dogovorene sa kontrolorom;
c) ako je neophodno da se zaštite vitalni interesi nosioca podataka, mora se bez odgađanja pribaviti saglasnost nosioca podataka ili se mora prekinuti obrada podataka, a prikupljeni podaci moraju se uništiti;
d) ako je obrada ličnih podataka potrebna da bi se ispunio zadatak koji se izvršava u javnom interesu;
e) ako je neophodna zaštita zakonitih prava i interesa koje ostvaruje kontrolor ili treća strana, i ako ova obrada ličnih podataka nije u suprotnosti sa pravom nosioca podatka da zaštiti sopstveni privatni i lični život;
f) ako je neophodno za izvršavanje legitimnih aktivnosti političkih partija, pokreta, udruženja građana, sindikalnih organizacija i vjerskih zajednica, osim gdje prevladavaju interesi za osnovna prava i slobode nosioca podataka nad aktivnostima, posebno pravo na privatnost u odnosu na obradu ličnih podataka.
Član 49
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 KM do 100.000 KM kazniće se za prekršaj kontrolor ako:
b) obrađuje lične podatke bez saglasnosti nosioca podataka (član 5. stav (1));
c) obrađuje lične podatke bez saglasnosti nosioca podataka a nije ispunjen nijedan od uslova iz člana 6;
-
GoschaUkuchi
- O'zone
- Globalni moderator
#7 Re: Nadzor zaposlenika na radnom mjestu
i nadzor može biti samo video a nikako audio 
-
Heller
#8 Re: Nadzor zaposlenika na radnom mjestu
Da ne tumačim ja, dal je dozvoljeno imati nadzor u pogoni gdje su radnici? Uveden je nakon 70.000 stete a nisu uspjeli utvrdit ko je unistio stvar.
- ExNihilo
#9 Re: Nadzor zaposlenika na radnom mjestu
Ovo se često spominje. Znaš li osnov za takvo nešto?O'zone wrote:i nadzor može biti samo video a nikako audio
-
John Cleese
#10 Re: Nadzor zaposlenika na radnom mjestu
Jeste, dozvoljeno je.Heller wrote:Da ne tumačim ja, dal je dozvoljeno imati nadzor u pogoni gdje su radnici? Uveden je nakon 70.000 stete a nisu uspjeli utvrdit ko je unistio stvar.
Prethodno kontrolor (u ovom slucaju - firma) mora donijeti odluku o nadzoru, pribaviti saglasnost svih nosilaca podataka (uposlenika koje nadzire) i na vidno mjesto postaviti obavjestenje o vrsenju video nadzora.
Sama odluka o nadzoru, kao i saglasnost nosilaca podataka, mora biti (sacinjena, cuvana...) u skladu sa zakonom (jer u protivnom moze stvoriti osnov za kaznjavanje po clanu 50), a detaljne informacije mozes naci tu:
-
Hakiz
#11 Re: Nadzor zaposlenika na radnom mjestu
Po krivičnom zakonu, ako neko snima razgovor koji nije namijenjen njemu, vrši krivično djelo. Dakle, ako ti sa nekim pričaš i ja te snimam, vršim krivično djelo. Za audio snimanje mora postojati sudski nalog. Ali, ako snimam naš razgovor, ne vršim krivično djelo jer snimam razgovor namijenjen meni.ExNihilo wrote:Ovo se često spominje. Znaš li osnov za takvo nešto?O'zone wrote:i nadzor može biti samo video a nikako audio
-
Hakiz
#13 Re: Nadzor zaposlenika na radnom mjestu
Na ulazna vrata firme se stavi naljepnica "Prostorije su pod video-nadzorom" i zakonski uslovi za video-nadzor su ispoštovani.John Cleese wrote:Izgleda da ima, ali pod odredjenim uvjetima...
Član 21a
(Obrada ličnih podataka putem video-nadzora)
(1) Snimci pohranjeni putem video-nadzora na određenom prostoru na osnovu kojih se može identifikovati nosilac podataka predstavljaju zbirku ličnih podataka.
(2) Kontrolor koji vrši video-nadzor dužan je da donese odluku koja će sadržavati pravila obrade s ciljem poštovanja prava na zaštitu privatnosti i ličnog života nosioca podataka, ako video-nadzor nije propisan zakonom.
(3) Kontrolor koji vrši video-nadzor dužan je da na vidnom mjestu istakne obavještenje o vršenju video-nadzora i kontakt putem kojeg se mogu dobiti pojedinosti o video-nadzoru.Helem, ako ne postoji gore pomenuta odluka ili obavjestenje istaknuto na vidnom mjestu, mozes ga, me's'cini, prijaviti.Član 49
t) vrši video-nadzor a nije donio odluku koja će sadržavati pravila obrade i/ili nije istakao obavještenje o vršenju video-nadzora na vidnom mjestu (član 21a.).
P.S.
za "goscha u kuchi"
-
Hakiz
#14 Re: Nadzor zaposlenika na radnom mjestu
Kompjuter na poslu je vlasništvo firme, ne tvoje vlasništvo. Na njemu ne bi trebala raditi ništa šta nije vezano isključivo za posao. A kao što firma kontroliše svoje mašine, vozila itd, tako kontroliše i kompjuter na kojem radiš. Ne samo da će snimati desktop, nego mogu instalisati keyloggere, programe koji snimaju šta kucaš na tastaturi. Instalisati programe koji kontrolišu koji program je otvoren, koliko je bio aktivan, a koliko neaktivan (otvoren, ali se nije koristio), kontrolisati da li se bilo na internetu, koje stranice su se posjećivale, koliko se na stranicama zadržavalo, svašta firme kontrolišu kada su kompjuteri radnika u pitanju. Kao što instališu i programe tipa TeamViewer, programe kojima preuzmu kontrolu nad kompjuterom na kojem radiš.GoschaUkuchi wrote:Pozdrav,
Hvala!
Ti programi ne služe samo za kontrolu, mogu biti od velike pomoći u radu. Sve ima lice i naličje.
- vješalica
#15 Re: Nadzor zaposlenika na radnom mjestu
hostapleraj je neki u pitanju
-
moonca
#16 Re: Nadzor zaposlenika na radnom mjestu
Ima pravo .I ja imam kamere.GoschaUkuchi wrote:Pozdrav,
Za snimanja na racumaru,zavisi od firmi.Prijateljica je radila od kuce na kompu od firme/opstine u sefica joj je kontrolisala email-ove, kao i da joj je slala cesto iste i postavljala pitanja da mora da odgovori u roku od 3 minute.
Prije par godina je bilo stogo zabraneno imati telefon uza se i kontrolisati poruke.
Sve vise firmi to ne radi- tesko naci radnike i pustaju te male usluge, kao kod oblacenja.
-
bumerangss
#17 Re: Nadzor zaposlenika na radnom mjestu
Nema više seksa na radnom mjestu 
-
tester33
#18 Re: Nadzor zaposlenika na radnom mjestu
GoschaUkuchi wrote:Pozdrav,
Hvala!
Postoji zakon .... ne mogu se sjetiti ... Mislim "snimanje je zabranjeno zakonom osim ako je ta osoba dozvolila pismeno da se snima" .... svaki video je "nevazan na sudu" ... Papir je jaci ...
Ja sam radio u velikoj medjunarodnoj firmi .... jedina video kamera je bila na ulazu firme gdje se snimalo "chekiranja" radnika na dolazak i odlazak na posao kao i vrijeme 60 minutne pauze + neplaceni izlasci ( npr ... obavijest kolege da moras ici van posla na 4-5 sati da budes odsutan ... onda imas pravo ali ti se ne placa ) s tim sto imas pravo "naraditi te dodatne sate rada" ... ili radis prekovremeno .... pa to u narednom mjesecu se tretira kao "slobodni dani" .... Uglavnom nije bilo nijedne kamere u uredima ... niti u proizvodnji. Ali su se npr. snimali kompjuteri i ogranicio surfanje interneta na iskljucivo poslovne stranice i dnevne vijesti i na email-ove...
Poslodavci (dionicari) nisu se obazirali ... ako npr. igras igrice na poslu .... bitno im je bilo da se na kraju mjeseca odradi posao kolektivno i svaki radnik pojedinacno... Meni se to bas svidjelo ... Imas veliku fleksibilnost i slobodno vrijeme u toku radnog vremena ... ali tvoj dio posla si morao odraditi do kraja mjeseca ... da se ne zaostaje.
- iceman ze
#19 Re: Nadzor zaposlenika na radnom mjestu
Da li mogu punionice plina od kojih kupujem proizvod traziti i obradjivati moje licne podatke bez moje pismene saglasnosti?