Raspravlja se o stvarima za koje su se ljudi vjekovima raspravljali i dalje se raspravljaju i samo su u jednom mjestu, tapkaju,.. ili josh gore nazaduju kao ljudska bica i kao pripadnici svoje vjere. Citajuci ovaj dio foruma cesto postavim pitanje:'Neki koji pisu ovdje, u sta oni vjeruju?... Da li imaju skole i da li su otisli dalje od svog sela?"...
Ja sam Hriscanin Pravoslavac i rodjen sam u Sarajevu i prvih 15 godina svog zivota sam proveo tu. Ostatak zivota sam proveo i Italiji i evo zadnjih 6 godina u zemljama Bliskog Istoka. Ovdje radim za jednu njihovu veliku kompaniju koja se bavi enterijerima i radim kao Production Manager. Zbog tog mog posla cesto sm u svim zemljama Bliskog Istoka.
Ovo sto cu vam pisati nije iz neke istorije ili necijih knjiga, nego iz onoga sto sam dozivjeo za ovih par godina putujuci i radeci po Qataru, Emiratima i Saudijskoj Arabiji.
Emirati nisu toliko zatucani kao Saudijska Arabija. Tamo sam imao dosta dobrih a i dosta losih iskustava. Zasto!?... Zato sto sam Hriscanin.
Procitao sam recenice tipa:"Jaooo zabranjuju minarete u Svajcarskoj. Oni su fasisti"... Pa sta sad ako zabranjuju? to je njihova zemlja i oni su domacini.
Sa jedne strane mi malo smeta to, al sa druge strane nema niko prava da se buni u vezi toga. TI si STRANAC u Svajcarskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji koja nije originalnog "islamskog" porijekla. To je zemlja "originalnog" svajcarca i on ima pravo da odlucuje sta ce da bude u njegovoj kuci, a sta ne. Da li neko kada ode u goste digne noge na sto i seta u gacama i radi sta mu volja? Naravno da ne, jer si gost. On je u svojoj zemlji i on odredjuje kako ce njegov dom da izgleda za 10- 20- 150- 500 godina. TO JE NJEGOVO PRAVO i nije zbog toga fasista.
Tako je i u Arabiji i Qataru i okolnim zemljama i svi zive po tim pravilima.
Za one koji ne znaju.
- U Arabiji nema nijedna crkva i sada se nesto KAO pregovara da se napravi katolicka.
- U Qataru ima dvije crkve katolicne i nije dozvoljeno staviti bilo koji Hriscanski simbol na njih. Nema krstova niti zvona i strogo su zabranjeni.
Evo i slika pa mi recite da li ovo lici na crkvu, a crkva je... http://www.catnaps.org/islamic/islamima ... urch01.jpg
- Svi muslimani u SA imaju zelenu ID ja imam crvenu. Kada sam pitao neke ljude zasto je moja crvena jednostavno su rekli jer si Hriscanin.
- U dane Ramazana u Arabiji i Qataru su svi restorani zatvoreni do 19:00h i nije dozvoljeno jesti u javnosti, bez obzira sto sam Hriscanin. To nisma znao i imao sam velikih problema. sva sreca covjek za koga radim je jak i jedva su me pustili. Za obedovanje u javnosti u vrijeme ramazana se ide 3 mjeseca u zatvor!!
Da li neko brani u Evropi da se u vrijeme Hriscanskih postova jede na ulicama iako neko nije Hriscanin? Jel vas neko zatvara zbog toga?
- U vrijeme molitvi nije mi dozvoljeno da se krecem dok me ne legitimishe policija i uvjek imam problema sto nosim lancic sa koznim povezom i znatnim krstom. Da li neko u evropi brani da se nosi mjesec i zvijezda i da se pokrivate?
- Svi pricaju kako njihove vjere govore o prastanju, milosti, toleranciji i ljubavi. Kako treba postovati svako ljudsko bice i pomagati.
Ajd malo procesljajte net i Wikipediu, pa procitajte o "modernom" ropstvu u ovim zemljama. ja sma to vidjeo i gledam svaki dan kako se ljudi izrabljuju i prodaju. Indijci, Pakistanci, Nepalci, Sri-lankanci i ostali narodi iz Afrike. O zenama u Saudijskoj Arabiji da i ne govorim. Ti radnici rade 12-15 sati dnevno jedu "karton" i zive u kontejnerima transportnim koji su opremljeni sa krevetima i ostalim sitnicama. Da li neko vas u Evropi tako tretira i prodaje?
Amerikanci se dosta dobro bore i sredjuju Emirate, ali Qatar i Saudijsku Arabiju nema sanse, jer je sve korumpirano i svi imaju profit od toga.
Cisto poredjenja radi. Prosjecna plata u Qataru je oko 20000 QR (oko 3600- 4000 eura). Dvosoban stan da se iznajmi ovdje kosta 8000 QR, a ti radnici, kojima se oduzimaju pasosi i papiri, rade za 600- 1200 QR u zavisnosti od kvalifikacija i polozaja!!!!!!
- Da li Kuran govori o ropstvu i ovim stvarima ovdje?
Da ne idem dalje......
Ja nemam nista protiv bilo koje vjere jer godinama radim i sa muslimanima i budistima i svim ostalim vjerama, ali mi smeta kad vidim da se neko buni za nesto sto mu drugi radi, a on to isto radi na drugoj strani. Problem je neznanje. Procitao sam ovdje na forumu od jednog clana posto gdje je naveo "diktatura SPC"!!! Kakva diktatura?
Sta je onda ovo na Bliskom Istoku ako je to fasizam i diktatura?
Ja duboko vjerujem da svi ljudi mogu da zive zajedno bez obzira na vjersku pripadnost, jer je i moja supruga islamske vjeroispovjesti. Uslov je da stvarno vjeruje u Boga i njegovu rijec. Mozemo da budemo zatucani i neuki pa da izadjemo na livadu i pobijemo se i da sobom hranimo biljke
Ja zivim u ovim zemljama i zivim prema njihovim pravilima i postujem ih iako su teska. Zasto i drugi ne bi zivjeli po pravilima DOMACINA?