Nadogradnja - savjet

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
preludezalude

#1 Nadogradnja - savjet

Post by preludezalude »

Susjedna zgrada jadnospratnica ulazi u projekat nadogradnje. Gradiliste ogradjeno, tabla postavljena. Ja zivim u susjednoj zgradi koja je na najblizoj tacki udaljena nesto ispod 8 metara. Znam da su me trebali kontaktirati da dam suglasnost za gradnju ali su oni nekako dobili gradjevinsku dozvolu. Danas saznam da su navodno slali obavjest iz opstine i da je navodno bila na oglasnoj tabli u ulazu mjesec dana. Investitor mi rece tako i kao nisam se zalio i to je proslo kao suglasan sam. Moje misljenje je da sam kao najblizi komsija sa poznatom adresom i koji zivi stalno na toj adresi trebao dobiti licno taj poziv. Ja tu obavjest nisam vidio a zivim stalnu tu a cak nemamo ni oglasnu tablu. Treba mi savjet hitno sta da radim. Nemam nista protiv njihovog podizanja sprata ali imam protiv balkona i otvora koji ce gledati u moj dnevni boravak. Radovi pocinju za dan dva. Sta uradit? Nije mi u cilju zaustaviti gradnju vec zastititi moju privatnost.
Danguba

#2 Re: Nadogradnja - savjet

Post by Danguba »

preludezalude wrote: 24/05/2026 23:40 Susjedna zgrada jadnospratnica ulazi u projekat nadogradnje. Gradiliste ogradjeno, tabla postavljena. Ja zivim u susjednoj zgradi koja je na najblizoj tacki udaljena nesto ispod 8 metara. Znam da su me trebali kontaktirati da dam suglasnost za gradnju ali su oni nekako dobili gradjevinsku dozvolu. Danas saznam da su navodno slali obavjest iz opstine i da je navodno bila na oglasnoj tabli u ulazu mjesec dana. Investitor mi rece tako i kao nisam se zalio i to je proslo kao suglasan sam. Moje misljenje je da sam kao najblizi komsija sa poznatom adresom i koji zivi stalno na toj adresi trebao dobiti licno taj poziv. Ja tu obavjest nisam vidio a zivim stalnu tu a cak nemamo ni oglasnu tablu. Treba mi savjet hitno sta da radim. Nemam nista protiv njihovog podizanja sprata ali imam protiv balkona i otvora koji ce gledati u moj dnevni boravak. Radovi pocinju za dan dva. Sta uradit? Nije mi u cilju zaustaviti gradnju vec zastititi moju privatnost.
Sta reci, jos jednom razmisli da li ti to smeta.

Cim tako krene nesto tu bazdi.

Evo ti jedan primjer, komsija rusi sprat i krov da bi na prosirenim temeljima izgradio novu kucu tri puta vecu.
Punac se zalio i gle cuda, odnekuda dolazi i njemu inspekcija da provjeri projekat njegove kuce koja je gradjena 70tih godina proslog vijeka i nadju da jedan prozor i jos par sitnica ne odgovara projektu i da to mora uskladiti.
Kako ce uskladiti, pa novi projekat, urbanisticka, gradjevinska i upotrebna.

Kostalo ga bruku para i sada, trazi on od komsije urbanisticku na promjenu a za uzvrat komsija trazi od njega.

Svemu je kumovala njegova kcerka koja je radila u inspekciji.
Hint, pazi se. Dobro razmisli da li ti to smeta jer ne znas ko je na drugoj strani...jbga, tako je u neuredjenim sistemima.
preludezalude

#3 Re: Nadogradnja - savjet

Post by preludezalude »

Me jebe mi se ko je na drugoj strani. Ovdje se radi o dvije zgrade ali su cetverostanke. Ovaj sprat sto se podize nebi mogao da se podize zato jer su zgrade preblizu i zato trebaju saglasnosti vlasnika iz moje zgrade. Tako u zakonu pise.ali ja nemam nista protiv te njihove nadogradnje samo mi smeta sto ce biti otvori na tom zidu koji ce imati direktni pogled u moj dnevni boravak. Ta smetnja je u stvari samo meni smetnja. Dva stana u mojoj zgradi su okrenuta na drugu stranu a treci stan je poslovni prostor.
Post Reply