Samo sam pozelio da podijelim sa vama sadrzaj jedne e-mail poruke koju sam upravo primio.
Jucer je na TV bio u okviru najave skorasnjeg koncerta u Zagrebu kraci interview sa Carlosom Santanom. Nisam neki manijak kad su u pitanju muzicke zvijezde, ali poneke, onako, stali bi svi na prste jedne ruke veoma cijenim. Jedan od njih je i ovaj fantasticni milovatelj duse. Kad on zaplace na svojoj gitari meni se cijela dusa kida. U meni svaki nerv titra. Ima nesto duboko istinsko u toj njegovoj glazbi sto nalazi put do svacije duse. Nisam bas imala prije prilike cuti i njegove misli, tako da o tom djelu njega nisam previse znala. Osjecala sam samo onako nagonski da covjek koji stvara i zvodi takvu glazbu mora duboko prozivljavati zivot. I nisam se prevarila. Iz njega svakom recenicom izlaze poruke mira, ljubavi i tolerancije. U jednom je trenutku (vjerojatno osjetivsi skepsu sugovornika - Ante Batinovica, koji ga je na sve nacine pokusavao uhvatiti u kontradikciji) izjavio cudenje i ogorcenje rasirenom mislju Evropljana,s kojom se susrece na evropskoj turneji, da svi Amerikanci podrzavaju Busha i njegovu politiku. Jasno je izrekao da je najgore kliseizirati cijeli narod, jer on kao takav naprosto ne postoji. Postoje univerzalne, neponovljive, jedinstvene jedinke i svaka od njih nosi svoje vrednote i jedinstvenost. Rekao je da bi bio najsretniji na svijetu kad bi svi ljudi svijeta imali besplatnu vodu, struju, hranu i pravo na skolovanje, bez obzira na standard zemlje u kojoj zive. Toliko je to gorljivo izrekao, toliko je svojih emocija u svoje rijeci unio da me pridobio za sva vremena. Cak je i rekao da duboko vjeruje u snagu i mogucnost muzicara da svojim djelovanjem mijenja i utjece na svijet. I smatra se pozvanim i odgovornim da sa svojim snagama do posljednjeg daha sudjeluje u tome.
Rekao je jos toliko lijepih, toplih i univerzalnih misli da bih ga ja najradije bila zagrlila i nekako svoje misli ojacala i nahranila njegovima. ma slusajuci njega kao da sam svoje vlastite misli citala s njegovih usana. Uvijek kad mi se to dogodi, jednako ostanem ushicena i doslovno ponizna pod univerzalnim zakonima ovog svijeta, kojima bi svi morali teziti i doprinositi, barem snagom svojih misli, ako vec ne i djela. Neka ga Bog cuva. takvi ljudi potrebni su ovom svijetu. zadnji put sam jednako tako dirnuta ostala kad sam imala prilike slusati interview sa Stingom. Toliko duhovnosti u tom covjeku ima. On me natjerao da prestanem na te medjunarodne zabavljace gledati povrsno i da s puno vise paznje pocnem osluskivati o cemu i sto to oni u stvari pjevaju.
Normalno da i medju njima ima kojecega, ali nekako mi se cini da oni vrhunski, univerzalni pronosioci tih carobnih vibracija, ipak imaju u sebi puno vise nego sto sam ikad (zbog svoje nezainteresiranosti njihovom djelatnoscu i povrsnosti, kao i zbog svojih predrasuda koje prema njihovoj profesiji i nacinu zivota imam)mogla i sanjati. I priznajem iskreno svoju zabludu.
Jedna sasvim druga licnost koja je svojim ogromnim doprinosom u uvodenju istocnjacih mudrosti filozofije zivljenja u dekadentno zapadnjacko potrosacko drustvo, nevjerojatan, tjelom mali, a duhom bezgranican covjek Michio Kushi (osnivac pokreta makrobiotike u zapadnom svijetu, i doktor prava i kojecega jos drugoga toliko naizgled nespojivog, da se cesto pitam koliko to zivota ima taj covjek , kad stigne toliko toga dati svijetu, dobitnik prestizne nagrade The Peace Abbey Courage of Conscience Award, za izuzetna dostignuca na podrucju svjetskog mira, pravde i nenasilja, i cija su djela uvrstena u zbirku Smithsonian Instituta, dozivotni predsjednik drustva knjizevnika UNa)na slican nacin iskazuje svoja promisljanja o
covjeku danasnjice.
On kaze da se svijet trenutno postupno dijeli u dva tabora: prvi cine oni koji nastavljaju slijediti materijalisticke trendove proteklih tisucljeca, a drugi ozbiljno promislja nad tim nasljedem i postupno usmjerava svoj nacin zivota i razmisljanja prema civilizaciji koja ce biti usmjerena na duhovne vrijednosti. U osnovi tih grupa razvija se jedva zamjetna ali duboka razlika. Svakodnevno smo svjedoci postupnog izumiranja prve skupine uslijed kronicnih degenerativnih bolesti. Iako pokazuje sklonost odredenim pocetnickim pogreskama, druga ce grupa dostici biolosku snagu i izgraditi novu civilizaciju.
Znas, svatko tko u bilo cemu vidi neki tracak nade za bolje ljudsko drustvo, moj je bezrezervni idol. Sretna sam kad u bilo cijim rijecima, ljudi koji se bave ma koliko razlicitim djelatnostima, osjetim i prepoznam nadu i vjeru u bolje sutra. Jer ja, ma koliko mali i beznacajan segment ovog covjecanstva bila, osjecam se i zelim biti djelom ove druge, za sada jos slabasne ali ipak nezanemarive grupe. U ime sve nase djece, ovog divnog planeta, ja zelim vjerovati u bolje sutra.
Ti svojom nevjerojatnom snagom koju si iznasao u sebi kad je najvise trebalo i kojom si nastavio zivot ovako pun pozitivnih vibracija, jednako si inspiracija meni u mojim promisljanjima. hvala ti.
xy
Nada @ vjera u bolje sutra ...
- manijak1
Zašto svi bježe od manijakaNisam neki manijak kad su u pitanju muzicke zvijezde, ali poneke, onako, stali bi svi na prste jedne ruke veoma cijenim
Kad isti dijele petice na gostovanjima
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Mojne kume, mnogo je