Nacrt zakona o premjeru i registraciji nekretnina

Post Reply
Rizvan

#1 Nacrt zakona o premjeru i registraciji nekretnina

Post by Rizvan »

Prema novom zakonu lokalni sudovi i opštine bi izgubile nadležnosti vođenja gruntovnica i katastra, koje bi bile prenesene na kantonalne ispostave Federalne geodestske uprave. Dakle bili bi pod direktnom upravom politike. :roll: Prema prijedlogu kantonalne uprave bi trebalo formirati, dakle tona nove administracije i troškova i odličana prilika za stranačko uhljebljivanje.

Ovaj zakon bi samo još više doprinio centralizaciji države, uplitanju dnevne politike u imovinu građana, a najviše bi otežao život građanima u manjim i udaljenijm sredinama. Građani Vareša ili Olova bi morali radi jednog papira putovati u Zenicu....

https://www.youtube.com/watch?v=CArUBzZeDO0

Nadam se da SDA i DF neće ovo podržati. :-)
Dzematlija

#2 Re: Nacrt zakona o premjeru i registraciji nekretnina

Post by Dzematlija »

Samo nek spoje ZK i katastar, pa gdje god da treba voditi podatke...
Drinski

#3 Re: Nacrt zakona o premjeru i registraciji nekretnina

Post by Drinski »

Vođenje jedinstvene evidencije o pravima na nekretninama treba povjeriti zemljišnoj knjizi Općinskog suda, ne postoji kvalitetniji i pregledniji sistem vođenje upisa od austrougarskog. Tehničko odrzavanje podataka premjera neka radi organ uprave.
Haris.ba

#4 Re: Nacrt zakona o premjeru i registraciji nekretnina

Post by Haris.ba »

Argument da će iz Vareša morati u Zenicu je onako - poslab. Već moraju u Visoko.

Nisam ni ja za ovaj zakon, ali treba reći šta je srž problema. Nije gdje se vode podaci. Već ažurnost istih.

Problem je u svima. Gledam jedno naselje kuća pored Sarajeva. Niko haman nema unesenu kuću u katastar. Od dvadesetak kuća dvije su unesene. A i te dvije izlaze izvan obuhvata, znaći dograđene su. Nit je neko došao da ruši kad se počelo graditi(općina zakazala), nit poreznu zanima odakle ti pare za kuću, a ni sud ne zanima što će u rješenje o nasljeđivanju pisati vanknjižno vlasništvo, ili često ništa. Ko započne humanitarnu da se nema para za papirologiju - nek ne me ne citira molim.

Sve dok se ne nađe efikasan način prinude, gdje ni građani, a ni sistem neće moći vrdati oko ažurnosti podataka džaba priča. Jer sve dok u ovom društvu neko ne bude natjeran, slabo.
Pa mi moramo praviti ograde oko cesta, usmjeravat "ljude" na pješački da skaču preko ceste i podlijeću pod auta.
Dzematlija

#5 Re: Nacrt zakona o premjeru i registraciji nekretnina

Post by Dzematlija »

Haris.ba wrote:Problem je u svima. Gledam jedno naselje kuća pored Sarajeva. Niko haman nema unesenu kuću u katastar. Od dvadesetak kuća dvije su unesene. A i te dvije izlaze izvan obuhvata, znaći dograđene su. Nit je neko došao da ruši kad se počelo graditi(općina zakazala), nit poreznu zanima odakle ti pare za kuću, a ni sud ne zanima što će u rješenje o nasljeđivanju pisati vanknjižno vlasništvo, ili često ništa. Ko započne humanitarnu da se nema para za papirologiju - nek me ne citira molim.

Sve dok se ne nađe efikasan način prinude, gdje ni građani, a ni sistem neće moći vrdati oko ažurnosti podataka džaba priča. Jer sve dok u ovom društvu neko ne bude natjeran, slabo.
Pa mi moramo praviti ograde oko cesta, usmjeravat "ljude" na pješački da skaču preko ceste i podlijeću pod auta.
Tako je.
Prije svega, potrebno je objediniti podatke katastra i ZK - potpuno je besmisleno više da se jedni podaci nalaze u ZK, drugi u katastru. To je u digitalnom svijetu par mjeseci posla i stvar zauvijek riješena. Nakon toga uvesti mehanizme koji će natjerati ljude da budu ažurni - trenutno i tu vlada veliki haos kao što kažeš, jer je dosta toga "nelegalnog" izgrađeno, praktično kršili su se postojeći zakoni. I sad odjednom treba to sve dovesti u red...
Drinski

#6 Re: Nacrt zakona o premjeru i registraciji nekretnina

Post by Drinski »

Svako ko god je radio sa upravom i sa sudom, zna da nije svejedno gdje se vodi evidencija.
Vec sada se može kazati da je to korak unazad koji moze samo nanijeti stetu svima, dobro će biti lobistima iz GTZ-a i sl. bezveznim uhljebima, a onda ce se silne pare potrošiti da se napravi strategija da se to riješi ponovno na pravilan način.
Bosanac sa dna kace

#7 Re: Nacrt zakona o premjeru i registraciji nekretnina

Post by Bosanac sa dna kace »

Meni je u ušima ostalo ono s početka videa da će se vršenje mjerenja i ne znam čega sve ne povjeriti privatnim firmama....znači neko je u nekom talu i želi da se utali s nekim da nas još dodatno opljačka.
Tu je najmanji problem ažurnost građana, meni je veći problem nesposobnost i nestručnost uposlenika, a i mrzovolja istih da bilo šta pametno urade. Ne do ti Bog da oni nešto osmisle sami od sebe.....samo im u platu ne diraj i to je to. :roll:
Ovim zakonom prenose se se prava na viši nivo, dakle lokalne zajednice tj. opštine gube još jedan izvor finansiranja, što će dodatno uhakat' slabe opštine tipa Vareša, Olova, B. Grahova i sl.

P.S. ovim se majoriziraju i Hrvati :P
Haris.ba

#8 Re: Nacrt zakona o premjeru i registraciji nekretnina

Post by Haris.ba »

Naumpade mi nešta. U sudu će se u zemljišnu knjigu upisivati samo zemljišni dug? :D
Post Reply