Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VladaFBiH

#1 Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

Post by VladaFBiH »

Mislim da ovo zaslužuje posebnu temu jer se tiče svih nas ovdje... dokument je objavljen 16.07.2022 u 10:08
i još uvijek nisam nigdje vidio smislen komentar.

https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/obavjeste ... vsko-polje
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2 Re: Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

Post by mk ultra »

i sad koliko vidim Hifina petrolej pumpa kod aerodroma je u IV zoni zaštite?

Image

šta to sada znači za mene kao ispod prosječnog bošnjaka? :lol:
VladaFBiH

#3 Re: Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

Post by VladaFBiH »

poredeći sa trenutnom zonom vidim "nestanak" stare druge zone zaštite i značajnu promjenu nove vs stara treća zona (malo je teško uporediti stara vs nova):

Image
Image
dječak sa šibicama

#4 Re: Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

Post by dječak sa šibicama »

Sta to sve u praksi znaci, hifa je ok jer sda? ovi sa bjelasnice sto seru u vodovod, i dalje ce srati?
Haris.ba

#5 Re: Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

Post by Haris.ba »

Član 4. (Vrste izvorišta)

(1) U skladu s ovim pravilnikom razlikuju se uslovi i način određivanje zona sanitarne zaštite (u daljem tekstu: zaštitnih zona) za: a) izvorišta podzemne vode u akviferima intergranularne poroznosti; b) izvorišta podzemne vode u kraškim akviferima; c) izvorišta vode iz površinskih vodotoka; d) izvorišta vode iz akumulacije/jezera.

Član 5. (Zone sanitarne zaštite izvorišta)

(1) Za zaštitu izvorišta iz člana 4. al. a) i b) ovog pravilnika uspostavljaju se najmanje I, II i III zaštitna zona, a za izvorišta iz člana 4. al. c) i d) uspostavljaju se najmanje I i II zaštitna zona iz stava 2. ovog člana.

(2) Prema odredbama ovog pravilnika za zaštitu izvorišta vode utvrđuju se četiri zaštitne zone i to:
a) I zaštitna zona kao zona sa najstrožijim zabranama i ograničenjima;
b) II zaštitna zona kao zona sa strogim zabranama i ograničenjima;
c) III zaštitna zona kao zona sa umjerenim zabranama i ograničenjima;
d) IV zaštitna zona kao zona sa preventivnim zabranama i ograničenjima.

(3) Tačan broj, veličina i granice zaštitnih zona iz stava (2) ovog člana utvrdiće se u elaboratu zaštite izvorišta na osnovu analize rizika o specifičnoj osjetljivosti izvorišta u odnosu na ljudske aktivnosti koje se odvijaju ili planiraju da se odvijaju u slivu izvorišta, a koje mogu direktno ili indirektno ugroziti izdašnost i/ili kvalitet vode na izvorištu.

(4) Ukoliko se pokaže opravdanim, u elaboratu zaštite izvorišta može se ustanoviti i da: a) II i III zaštitna zona iz stava 2. ovog člana mogu se u potpunosti ili na pojedinim dijelovima sliva tretirati kao jednistvena zona sanitarne zaštite izvorišta; b) unutar II, III ili IV zaštitne zone iz stava 2. ovog člana mogu se utvrditi određena ograničena područja koja će imati strožije zabrane i ograničenja od onih utvrđenih u Prilogu 1. ovog Pravilnika za predmetnu zaštitnu zonu kako bi se dodatnim mjerama zaštite smanjio potencijalni rizik zagađenja.
vjeshalica

#6 Re: Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

Post by vjeshalica »

Sredio Delic sa kompanjonima ujebavanje vodozastitne zone sa gradjevinskom mafijom
Haris.ba

#7 Re: Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

Post by Haris.ba »

vjeshalica wrote: 20/07/2022 19:44 Sredio Delic sa kompanjonima ujebavanje vodozastitne zone sa gradjevinskom mafijom
Nema politicke stranke koja to ne podrzava. Samo, Sda nije imala hrabrosti da to provuce. Evo, neki novi vjetrovi.
Mate_Miso_Kovac

#8 Re: Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

Post by Mate_Miso_Kovac »

Pitke vode ima kupit u granapu, gradjevinskog zemljista nema. Logika je jasna 8)
Prpa.ba

#9 Re: Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

Post by Prpa.ba »

Ne znam kakve magije se desavaju u samom opisu vodozastitnih zona, ali meni se cini da je sada tretirano dosta vece podrucje nego odlukom iz 1987 na Bjelasnici i Igmanu.
Haris.ba

#10 Re: Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

Post by Haris.ba »

Prpa.ba wrote: 21/07/2022 09:00 Ne znam kakve magije se desavaju u samom opisu vodozastitnih zona, ali meni se cini da je sada tretirano dosta vece podrucje nego odlukom iz 1987 na Bjelasnici i Igmanu.
Sustina je otvaranje gradnje bas prigodno uz trasu planirane pruge. :D

Pogledati ovaj trokut u sredini slike. I ovu svjetlozutu.

Image

Image
DaffyDuck

#11 Re: Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

Post by DaffyDuck »

Haris.ba wrote: 21/07/2022 10:18
Prpa.ba wrote: 21/07/2022 09:00 Ne znam kakve magije se desavaju u samom opisu vodozastitnih zona, ali meni se cini da je sada tretirano dosta vece podrucje nego odlukom iz 1987 na Bjelasnici i Igmanu.
Sustina je otvaranje gradnje bas prigodno uz trasu planirane pruge. :D

Pogledati ovaj trokut u sredini slike. I ovu svjetlozutu.

Image

Image
Pa ja. Sta nam hadzije NiPovci rade. Fuj.
Haris.ba

#12 Re: Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

Post by Haris.ba »

DaffyDuck wrote: 31/07/2022 00:14 Pa ja. Sta nam hadzije NiPovci rade. Fuj.
Kome "nam"? Ilidza ce imati vode. Tako...

Kada su se crtale granice opcina prije rata, izmedju ostalog se gledalo da opcine imaju i teritoriju i resurse za samodostatnost. To je ukljucivalo i izvore vode. Zato i jeste bio grad Sarajevo sa opcinama. Sada se desilo da zilidza je ispala iz tog urbanistickog organizma grada.

U svim drugim kantonima opcine upravljaju izvorima vode na svojim teritorijima. Npr.Tuzla je potpisala ugovor sa Lukavcem za vodu iz Modrackog jezera. Ko je potpisao ugovor sa Ilidzom?
VladaFBiH

#13 Re: Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 31/07/2022 09:08

Kada su se crtale granice opcina prije rata, izmedju ostalog se gledalo da opcine imaju i teritoriju i resurse za samodostatnost. To je ukljucivalo i izvore vode. Zato i jeste bio grad Sarajevo sa opcinama. Sada se desilo da zilidza je ispala iz tog urbanistickog organizma grada.

U svim drugim kantonima opcine upravljaju izvorima vode na svojim teritorijima. Npr.Tuzla je potpisala ugovor sa Lukavcem za vodu iz Modrackog jezera. Ko je potpisao ugovor sa Ilidzom?
Ovo nije tačno jer se grad posmatra kao cjelina a ne kao opština koja je "samodovoljna" i oduvijek je cca 80% vode za grad dolazilo sa Ilidže tako da priča o samodostatnosti opština pada u vodu na način kako si ti napisao. To što je neko odlučio da je Ilidži bolje van grada je druga priča jer je ona postala neodvojivi dio Sarajeva.
Haris.ba

#14 Re: Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 01/08/2022 09:22 Ovo nije tačno jer se grad posmatra kao cjelina a ne kao opština koja je "samodovoljna" i oduvijek je cca 80% vode za grad dolazilo sa Ilidže tako da priča o samodostatnosti opština pada u vodu na način kako si ti napisao. To što je neko odlučio da je Ilidži bolje van grada je druga priča jer je ona postala neodvojivi dio Sarajeva.
Sta nije tacno?

Napises da nesta nije tacno, pa napises upravo sto sam ja napisao?

Prije rata se vodosnadbjevanje, odvoz smeca, grijanje....upravo pravio kao sistem za grad Sarajevo. Sada to tako nije.

I treba platiti posljedice.

Jedini adut koji Ilidzi treba jeste deponija smeca. Mada , gledano da niko ne reaguje na niz nelegalnih deponija (jedna ogromna je uz samu Zeljeznicu u Butmiru) mozda Ilidzi ne bude ni trebala ona u Smiljevicima.

Napuni smecem obalu, malo podignes nivo kote za gradnju, olaksas spajanje na kanalizaciju time, pokrijes zemljom, poravnas - vrhunska gradjevinska parcela.
DaffyDuck

#15 Re: Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

Post by DaffyDuck »

Je li se salis ili stvarno tako ograniceno razmisljas? ne vidis dalje od nosa i iskljucivo o sebi razmisljas?
_Reds_

#16 Re: Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

Post by _Reds_ »

Nekad u starim planovima je bilo planirano da se većina Sarajeva snadbjeva vodom sa područje Crne rijeke (Delijaš - Trnovo), to je južna strana Jahorine. Postojao je plan o nekoj akumulaciji.

Ne znam šta sa tim bi uopće, i da li to još ima u nekim planovima razvoja grada.

Ovo je puno komplikovanije.
Onda se mogu javiti i Trnovo i Hadžići i reći da većina vode koja dolazi na Ilidžu, dolzi sa njihovog područja.
Glavni problem je svakako, što ne možeš samo proglasiti ogromone površine lokalnih zajednica zaštićenim zonama, koje najviše koriste opet nekim drugim lokalnim zajednicama, a da se za to ne plaća ništa, nikakva naknada.

Ili kod nas imaš koliko hoćeš šumom bogatih općina, a da pri tome one nemaju ništa od toga, čak šta više, štete im, uništavaju im puteve i zagađuju.

U KS bi 4 gradske općine da ostale općine pretvore bukvalno u svoje kolonije.
Sa druge strane imamo KS koji je najcentralizovaniji kanton sa dijelovima koji nisu ni zakonom o pricipima lokalne samouprave.
Mislim da su jedno vrijeme vangradske općine najvljivale i nek tužbe Ustavnom sudu Federacije.
Haris.ba

#17 Re: Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

Post by Haris.ba »

Postoji presuda, ali se ne sprovodi.

https://gradskovijece.sarajevo.ba/dnevn ... -sarajevo/
_Reds_ wrote: 03/08/2022 12:51
Onda se mogu javiti i Trnovo i Hadžići i reći da većina vode koja dolazi na Ilidžu, dolzi sa njihovog područja.
Glavni problem je svakako, što ne možeš samo proglasiti ogromone površine lokalnih zajednica zaštićenim zonama, koje najviše koriste opet nekim drugim lokalnim zajednicama, a da se za to ne plaća ništa, nikakva naknada.
Da je komplikovano - nije. Ima presuda koja se ne sprovodi.

Pitanje ne samo izvora, vec i vododjelnica ce se morati kad tad otvoriti. Trenutno fakat ne znam kakva prava ima opcina koja je kolektor vode koja izvire undrugoj opcini.
Last edited by Haris.ba on 03/08/2022 13:21, edited 1 time in total.
_Reds_

#19 Re: Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

Post by _Reds_ »

Haris.ba wrote: 03/08/2022 13:14 Postoji presuda, ali se ne sprovodi.

https://gradskovijece.sarajevo.ba/dnevn ... -sarajevo/
_Reds_ wrote: 03/08/2022 12:51
Da je komplikovano - nije. Ima presuda koja se ne sprovodi.

Pitanje ne samo izvora, vec i vododjelnica ce se morati kad tad otvoriti. Trenutno fakat ne znam kakva prava ima opcina koja je kolektor vode koja izvire undrugoj opcini.
Ok, zaštitio si izvorište i time valjda potvrdio da vode dolaze odnekud drugo.
Imaš gradske općine koje prihoduju milione KM od javnih prostora koje one nisu gradile, imaš vangradske koje to nemaju i bore sa za svaku KM prihoda, i onda voljom ljudi iz ovih gradskih se vangradskim na većini terirorija onemogući razvoj i to neće niko da plati.

Gdje je ta presuda?

Izvoli plati za svaki kubik vode. Izvoli plati za svaki kubik usječenog drveta.
Zašto sjedište Vodovoda nije na Ilidži ? Zašto sjedište ZOI-ija nije u Trnovu, ili Šuma u Ilijašu?

Ne daj sve u Centar i SG, daj im i prihode od PDV-a.

Opet ponavljam teški kolonijalizam prema vangradskim općinama.
VladaFBiH

#20 Re: Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje

Post by VladaFBiH »

na korak do kraja... vijest koju izgleda niko ne prenosi
https://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/nov ... privremene
Post Reply