LjepoticaiZvjer wrote:CovjekIzBosne wrote:LjepoticaiZvjer wrote:
cuj svaki amerikanac ce ti reci kojeg je podrijekla( al ako su mu stvarno pretci odatle, a ne po religijskom ubjedjenju), irskog, talijanskog, itd. al ce reci da je amerikanac
to da su oni savrseni daleko od toga, a kad se vec bavis datumima i ugrozenim kategorijama, znas li kada su zene u bih dobile pravo glasa i kakva npr prava danas imaju zene u radnom odnosu? nek se mi sekiramo zbog crnaca u americi.
haj da ne silazimo sa teme, jos uvijek mi nisi odgovorio na pitanje (iskreno) za kakvu se ti bih zalazes?
mogu bar biti sretna da si skontao da sam zensko.
ja sam gotova za veceras, laku vam noc svima.
Zalazem se za demokrtasku BIH gdje ce svi biti ravnopravni Bosnjaci Srbi Hrvati Romi Zidovi i svi ostali koje sam zaboravio spomenut.
I gdje ce svako imati pravo da se izjasni kao ono sto jeste, gdje mu nece biti nametnuto neko ime ili naziv, kao sto jedan rece ovdje: "Srbi u Srbiju Hrvati u Hrvatsku Bosnjaci u Bosnjakistan ili si Bosanac ili nisi." Mislim kakvu poruku to treba da posalje narodima koji sacinjavaju drzavu BIH??? Dali je to demokratija, dali je to sloboda????
Ja bi zelio da vidim BIH gdje Bosnjaci Srbi Hravti i svi ostali se nece bojati reci da su Bosnjaci Hrvati Srbi, i da ce se napokon shvatiti da su upravo Bosnjaci Hrvati Srbi i ostali upravo ti koji sacinjavaju Bosance i Hercegovce, i da se vise prestane napadati te narode. Da iim se da sloboda da postoje, jer pokusaj da se naprave Bosanci kao etnos ide upravo tim narodima na stetu jer oni su ti koji sacinjavaju ovu drzavu. Vi morate da shvatite jednom i zauvjek da bez Bosnjaka Srba i Hrvata i ostalih naroda nema ni Bosanaca i Hercegovaca.
ja potpuno razumijem sa koje osnove ti polazis. tacno je da svako treba da ima svoj identitet koji mu ne smije niko braniti, ali gledaj to na ovaj nacin.
da bi bosnjak,srbin i hrvat bili spremni graditi a ne razdvajati ovu drzavu oni moraju naci zajednicku osnovu, preci na jedan visi nivo , na kojem ce naci nesto zajednicko a to je ta pripadnost bosni i herecegovini. to je ta bosanska nacija kojoj ne trebaju tri predsjednika nego jedan, koja nece gledati na nacionalni kljuc.
sad stvarno odoh
PA naravno da imaju zajednicko, imaju zajednicko BIH drzavljanstvo, i svi smo mi Bosanci i Hercegovci, ali postoje Bosanski Bosnjaci Bosanski Hrvati Bosanski Srbi... Ja jesam Bosanac i Hercegovac i tako je i svaki BH Hrvat i svaki BH Srbin, ali to nije moja etnicnost, i nevidim zasto neko zeli ili moze da mi zabrani to ili meni ili nekom Srbinu ili nekom Hrvatu ili bilo kom drugom, to je osnovno, naravno da volim svoju zemlju i svoj narod Bosansko-Hercegovacki ali taj narod Bosansko-Hercegovacki sacinjavaju Bosnjaci, Srbi, Hrvati... i neznam zasto to nekom smeta, to je tako bilo vise od 1000 godina i opet smo tu, zasto bi neko zelio da ova tri naroda unisti i ostale BH narode, time sto ih natjeruje, da postanu i kazu nesto sto nisu.
Svi smo mi Bosanci i Hercegovci da opet ponovim ali treba da se zna jednom i zauvjek da taj narod sacinjavaju uze grupe kao sto su Bosanski Srbi Bosanski Hrvati Bosanski Bosnajci Bosanski Romi Bosanski Zidovi itd. i svi su oni Bosanci-Hercegovci.
A mi netrebamo da radimo na tome da ih unistimo, jer time unistavamo sami sebe, nego da pustimo vremenu da narod koji nevoli mnogo BIH, da je zavoli.
O tome ti govori i zajednicka izjava vecine Hrvatskih politickih stranaka u BIH, oni su naime izjavili kako su oni zalazu za jedinstvenu BIH i da je to i njihova domovina, znaci na tome se treba raditi da Bosanski Srbi Bsoanski Hrvati i svi ostali BIH narodi vole svoju zemlju, a ne da pokusajemo da ih unistimo i stvorimo neki fantomni Bosansko-Bosanski narod koji bi unuistio hiljadama godina stare kulture, i tako osnovao podrsku svih naroda za BIH, mada ni to nije garancija da ce svi tad voliti BIH.