Nacionalnost i Pripadanost SA-X

Locked

Dali se izjasnjavate kao...

Bosnjak
71
40%
Srbin
10
6%
Hrvat
18
10%
Drugo
77
44%

Total votes: 176

Jastreb35

Post by Jastreb35 »

artzy wrote:Bosanac moze boti "ethnos" ako to ti hoces i ako zelis da se tako izjasnjavas. SDA je "bespravno" prisvojila ime Bosnjaci SAMO za ljude muslimanske vjere i poremetila logiku.
Da, trebali su u jeku rata, zakonom koji od Srba pravi Bosnjake, opravdati Karadzicevu propagandu. Malog Dragana lavovima, mali Milan je od danas Bosnjak i tako redom.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Meni nisu jasne neke stvari:

1. Zasto je problem kako se neko izjasnjava sve dok je lojalan zemlji u kojoj zivi i smatra je svojom domovinom?

2. Zar nije logicno da onaj ko zivi u Bosni i Hercegovini bude Bosanac i Hercegovac po drzavljanstvu i kakve logike i zbog cega se koristi "nacionalno" izjasnjavanje iliti iznasnjavanje po nacionalnom kljucu?

3. Po mom skromnom misljenju, BiH pripada svima onima koji su se ili rodili u njoj ili na legalan nacin stekli drzavljanstvo, bez obzira je li to bilo prije 20 godina ili prije 200 godina. Zasto mi, i u 21. stoljecu, ganjamo neke nacionalne pripadnosti? I OK je ako je to nekome bitno, ali zasto nametati isti sistem nekome ko to ne zeli?

4. Ne razumijem zasto se kacite toliko za termine i njihove definicije :? Who gives a shit koje si nacije i drzavnosti na kraju, ako na utakmici (a sutra bi u ratu) navijas za bilo koju zemlju, osim one u kojoj zivis i ciji si drzavljanin?
pitt

Post by pitt »

tvoje misljenje iz dijaspore se ne pika ::D vec je receno na forumu :D:D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

pitt wrote:tvoje misljenje iz dijaspore se ne pika ::D vec je receno na forumu :D:D
Idi dijete trknider do granapa :lol: dok teta malo poprica sa nenom danas :lol: :lol:
danas

Post by danas »

Lucy01 wrote:
pitt wrote:tvoje misljenje iz dijaspore se ne pika ::D vec je receno na forumu :D:D
Idi dijete trknider do granapa :lol: dok teta malo poprica sa nenom danas :lol: :lol:
i nek bude hladan six-pack :lol: :lol: :lol: a ne ko prosli put :x
pitt

Post by pitt »

ma vazda za vas.....zuto i pjenushavo :D:D:D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

danas wrote:
Lucy01 wrote:
i nek bude hladan six-pack :lol: :lol: :lol: a ne ko prosli put :x
I nemoj @danas ko prosli put konzerve pa u celo :lol: :lol: pa me narod pita sta joj ono "Corona" na celu znaci :lol: :lol: :lol: :lol:
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Lucy01 wrote:1. Zasto je problem kako se neko izjasnjava sve dok je lojalan zemlji u kojoj zivi i smatra je svojom domovinom?
Nije problem. Problem je kako obezbjediti status konstitutivnosti za Bosance (kako to bizarno zvuci).
2. Zar nije logicno da onaj ko zivi u Bosni i Hercegovini bude Bosanac i Hercegovac po drzavljanstvu i kakve logike i zbog cega se koristi "nacionalno" izjasnjavanje iliti iznasnjavanje po nacionalnom kljucu?
Drzava funkcionise po nacionalnom kljucu jer u drzavi zive tri konstitutivna naroda, koji (opravdano ili ne) zele da imaju predstavnike u vlasti koji ce zastupati njihov interes.
3. Po mom skromnom misljenju, BiH pripada svima onima koji su se ili rodili u njoj ili na legalan nacin stekli drzavljanstvo, bez obzira je li to bilo prije 20 godina ili prije 200 godina. Zasto mi, i u 21. stoljecu, ganjamo neke nacionalne pripadnosti? I OK je ako je to nekome bitno, ali zasto nametati isti sistem nekome ko to ne zeli?
Zato sto se radi o najmanje polovini bosanskohercegovackog drustva koja vidi neophodnost za tim nacionalnim kljucem. Nisu svi po tom pitanju intelektualno evoluirali kao ti. Nekom je bitno ako u OS BiH i drugim drzavnim institucijama ima tacno utvrdjen broj jednog, drugog i treceg naroda.
CovjekIzBosne

Post by CovjekIzBosne »

Jastreb35 wrote:
CovjekIzBosne wrote:
Jastreb35 wrote: Drzava ce u dogledno vrijeme funkcionisati po nacionalnom kljucu. A posto Bosanci (nazalost) nisu konstitutivan narod, Bosnjaci kao najutjecajniji faktor medju drzavi lojalnim gradjanima, ce oslabiti u tim institucijama vlasti. Na terenu ces imati manje Bosnjaka, vise Bosanaca, a u institucijama vlasti samo manje Bosnjaka, Bosanci kao sto rekoh, jos nisu konstitutivan narod.
Predvidas da ce Bosnjaci da se sele za Anadoliju???
Ili mozda Afriku?????
Predlazem da progutas bateriju za mobitel. Ti ces se imati necim preokupirati a diskusija nece trpiti svasta.
Jastreb, ti posto i sam nemas vise sam da kazes, i kad si i sam vidio da ti posao gatare ne ide dobro nemoras sad da se bacis na osnovnu taktiku svade, ovo je diskusija, ne svada, ti i sam nemas vise nikakvih argumenata te si poceo da me napadas kao malo djeto iz prvog razreda kad se svada sa nekim.
Mislim gdje su moderatori, ove uvrede te ova ispadanja, na moj racun, i na racun svakog ko se neslaze, to je nevjerovatno.
MOLIM MODERATORE DA VIDE KAKVO SE OVDJE VRJEDANJE TOLERISE, to je izgleda jedina tolerancija koju neki imaju prema onima koji se neslazu i nisu istog misljenja.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

CovjekIzBosne wrote:Jastreb, ti posto i sam nemas vise sam da kazes, i kad si i sam vidio da ti posao gatare ne ide dobro nemoras sad da se bacis na osnovnu taktiku svade, ovo je diskusija, ne svada,..
Da, odmah nakon tvoje kvalitetno argumentovane doskocice o iseljavanju Bosnjaka u Afriku. Normalno je da ces u drzavnim institucijama imati manje Bosnjaka ako ih je manje na popisu. Normalno je da ce se traziti smanjivanje broja Bosnjaka u OS BiH, na racun velikosrbima i velikohrvatima lojalnih likova.
cyprus

Post by cyprus »

Evo vratijo sam se ali stvarno nemam više volje za raspravu na ovu temu. Samo bi se džabe ponavljo i opet bi svako držo svoj stav koji je i imo.

Samo da kažem, za one koji su me krivo shvatili. Nisam nikom rekao da mu branim i da govorim da ne treba da se izjašnjava kao Bosanac u etničkom principu, nego samo da to nema logičkog smisla (osim za djecu iz mješanih brakova).

Također sam rekao da ako bi svi Bošnjaci "prešli" u Bosance da bi nasto problem.

Dalje, to nebi bio problem da su se isti i 1991. godine izjašnjavali kao Bosanci. Vako, nema čisto logičkog smisla da neko tokom života mijenja nacionalnost.

Neko reče (meščini Karabaja) da nam nacionalnosti nisu ni potrebne. Tu tvrdnju bi mogao podržat, za razliku od ostalih ovdje već viđenih nebuloza, mada mislim da je nažalost krajnje nerealna na ovom prostoru i u ovom vremenu.
seldzuk

Post by seldzuk »

Po anketi ispade da nas je ovdje najviše DRUGIH. Znači Sarajevo-x.com, nacionalnost: drugi. :)
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

I kako sad da skontamo koliko su od ovih 'Drugih' Bosanci, a koliko neki tamo lijevi? I koliko je onda od Bosanaca ovih sto su prikriveni Bosnjaci, a koliko su iz mjesanih brakova?
Bosanci, pravite problem. Molim vas nemojte zajebavat posten narod.
luciferino

Post by luciferino »

cyprus wrote:
luciferino wrote:A što bi se to Bošnjaci "preimenjavali" u Bosance i kako? Fakat ne kontam odakle takva ideja. Neka se brate svak izjašnjava kako hoće, ali ČINJENICA je da se Bosancima osporava da se izjašnjavaju kao Bosanci, jer to haman pa ne postoji. Uostalom i sama ova anketa pokazuje šta se ustvari osporava i kome. Bosanci su očigledno "drugi", konstitutivna većina ovoga foruma.
Sad sam objašnjavo danas, nemoj da i tebi opet objašnjavam.
Izvini, ali nisi nam jasan. U kasnijim postovima opet pominješ nekakvo "preimenovanje". Ma ko je opšte ovde spomenuo da treba izjednačavati Bosance i Bošnjake? Sjećam se dobro neke '92-'93 kada se govorilo da Bošnjaci ustvari mogu biti i pravoslavci i katolici i ateisti i tada mi se zaista činilo da Bošnjak = Bosanac. U školi smo se '97 iz nekih razloga morali izjasniti. Dali su nam iste ove opcije. Pogodi šta se desilo. Prema definiciji iz '93 digoh ruku sa Bošnjacima, a moj razrednik (seljačina primitivna) će na to:"Ajmo ponovo brojat da se neko nije zabunio." I opet digoh ruku sa Bošnjacima, ali evo, nekih desetak godina poslje, vidjeh da se nema smisla gurati tamo gdje te neće prihvatiti. Isto imam miješanu krv, pa evo kontam da se počnem izjašnjavat ko Jevrej (ja bih kao Bosanac, ali to je izgleda ok samo kad mi, da prostiš, psuju mater) jer su moji po svoj prilici došli iz Španije, a po tome mogu biti i Španac. Ma divota jedna.
klixober

Post by klixober »

jeza u ledja wrote:I kako sad da skontamo koliko su od ovih 'Drugih' Bosanci, a koliko neki tamo lijevi? I koliko je onda od Bosanaca ovih sto su prikriveni Bosnjaci, a koliko su iz mjesanih brakova?
"drugi" su muslimani,katolici,pravoslavci,ateisti i mjesanci koji se smatraju nepriznatom nacijom Bosancima.Takvih nas je najvise vidim :D
bijelo_dugme

Post by bijelo_dugme »

zaboraviliste si stavit opciju "Kinez"
Ovo je sigorno uvrijedilo mnogo kineza, mozda ce i oni trazit svoju republiku sada :-)
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

jeza u ledja wrote:I kako sad da skontamo koliko su od ovih 'Drugih' Bosanci, a koliko neki tamo lijevi? I koliko je onda od Bosanaca ovih sto su prikriveni Bosnjaci, a koliko su iz mjesanih brakova?
Pa skontaces kad na listicima za popis budu stajala imena svih naroda:

1. BH narodni i nacionalni identitet...skraceno BOSANCI

2. Bosnjaci
3. Srbi
4. Hrvati
5. Jevreji
6. Albanci
7. Slovenci
8. Crnogorci
9. Makedonci
10. Turci
11. Njemci
12. Romi
13. Talijani
14. Kinezi
itd

i onda ja recimo na ovakvom listicu zaokruzim: :razz: :-)

1. BH narodni i nacionalni identitet...skraceno BOSANCI [X]
seldzuk

Post by seldzuk »

Ukratko, Jugosloveni nemaju šta zaokružit, pa daj da se doda i rubrika za njih. :-) Ovo Bošnjaci im nije dovoljno internacionalno. :D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Novi_Nick wrote:
Pa skontaces kad na listicima za popis budu stajala imena svih naroda:

1. BH narodni i nacionalni identitet...skraceno BOSANCI

2. Bosnjaci
3. Srbi
4. Hrvati
5. Jevreji
6. Albanci
7. Slovenci
8. Crnogorci
9. Makedonci
10. Turci
11. Njemci
12. Romi
13. Talijani
14. Kinezi
itd

i onda ja recimo na ovakvom listicu zaokruzim: :razz: :-)

1. BH narodni i nacionalni identitet...skraceno BOSANCI [X]
Na popisu iz 91-e nije se 'zaokruzivao listic' :shock: vec te pita teta koje si nacionalnosti, ti kazes 'skrljmnjnj' i ona tamo upise 'skrljmnjnj'. Takav ce biti i svaki buduci popis, znaci niko ti nece unaprijed utvrditi kategoriju ko si i sta si. Na popisu iz 91-e bilo je 'Bosnjaka-Muslimana' , 'Muslimana-Bosnjaka', 'Jugoslovena-Hrvata', 'Srba-Muslimana'....nekih od ovih grupa i po par desetina hiljada. Oni se obicno stavljaju pod ovo 'drugi'.
To kako ti razmisljas i kako razmisljaju raja na Sa-x je daleko od realnosti, velika vecina ljudi u BiH sebe smatra Bosnjacima/Hrvatima/Srbima. Ostalih nece biti vise od 10%, a opcija 'Bosanac' ce biti ono sto je nekad bilo 'Jugosloven', uglavnom u urbanim i izrazito mjesanim sredinama.
CovjekIzBosne

Post by CovjekIzBosne »

Bosnjaci Srbi Hrvati ti narodi zajedno sa svim ostalim narodima koji su u manjini sacinjavaju BIH i oni nju sa cinjavaju a ne ona njih, mislim da se narodi nebi trebali mjenjati zbog drzave u kojoj zive.
Nemoraju narodi mjenjati etnos svaki put kad promjene drzavu, a Bosanaci nikad nisu bili etnos niti ce to je drzavljanstvo, i svi smo mi Bosanci i Hercegovci ali po drzavljanstvu.
Etnos je totalno druga stvar.
Znaci ti Bosanci po etnosu kad odu u Hrvatsku postaju Hrvati po etnosu???? :? :? :? :( :( :( :(
Nemoze narod mjenjati ime radi drzave, zato imate Rusa u Ukrajini koji zive tu vec ....
Zato imate Francuza u Kanadi koji zive tu vec....
itd itd.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

CovjekIzBosne wrote:Bosnjaci Srbi Hrvati ti narodi zajedno sa svim ostalim narodima koji su u manjini sacinjavaju BIH i oni nju sa cinjavaju a ne ona njih, mislim da se narodi nebi trebali mjenjati zbog drzave u kojoj zive.
Nemoraju narodi mjenjati etnos svaki put kad promjene drzavu, a Bosanaci nikad nisu bili etnos niti ce to je drzavljanstvo, i svi smo mi Bosanci i Hercegovci ali po drzavljanstvu.
Etnos je totalno druga stvar.
Znaci ti Bosanci po etnosu kad odu u Hrvatsku postaju Hrvati po etnosu???? :? :? :? :( :( :( :(
Nemoze narod mjenjati ime radi drzave, zato imate Rusa u Ukrajini koji zive tu vec ....
Zato imate Francuza u Kanadi koji zive tu vec....
itd itd.
Drago mi je zbog tebe :D

I zbog svih VAS :D
forUMASH

Post by forUMASH »

CovjekIzBosne wrote:Bosnjaci Srbi Hrvati ti narodi zajedno sa svim ostalim narodima koji su u manjini sacinjavaju BIH i oni nju sa cinjavaju a ne ona njih, mislim da se narodi nebi trebali mjenjati zbog drzave u kojoj zive.
.....opet neki pokusavaju da nas vrate u mracno doba komunizma i bratstva i jedinstva..... :roll:
....sto ne mogu ovih SDP-ovaca..... :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

forUMASH wrote:
.....opet neki pokusavaju da nas vrate u mracno doba komunizma i bratstva i jedinstva..... :roll:
....sto ne mogu ovih SDP-ovaca..... :D
Vidim i tebi je drago :D :lol: :lol: :lol:
pitt

Post by pitt »

banda crvena :D cuj zajednicki zivot :D
Locked