Nacionalnost i Pripadanost SA-X

Locked

Dali se izjasnjavate kao...

Bosnjak
71
40%
Srbin
10
6%
Hrvat
18
10%
Drugo
77
44%

Total votes: 176

cyprus

Post by cyprus »

LjepoticaiZvjer wrote:Haj ako vam nije teoretski jasno mogu ja i na primjeru.
amerika se definitivno moze nazvati multikulturalnom i multinacionalnom drzavom gdje se svi izrazavaju kao amerikanci i patriote su da ne mogu biti vece. kad bi se svako izrazavao drugacije automatski bi vukao samo na svoju stranu sto za tu zemlju sigurno ne bi bilo dobro. i zato ja pitam da li ti zelis dobro citavoj zemlji ili samo svojoj "nacionalnoj " skupini?

haj gospodjo to objasni.
Klasično mješanje kruški i jabuka, odnosno baba i žaba, kako ti je draže.

Sjedinjene Američke Države, kao i sve države na američkom kontinentu su formirane na građanskom principu. Dakle kod njih se ne izjašnjava niko po etnosu, bar ne zvanično. Tamo se ljudi više izjašnjavaju prema rasi, religiji itd. Dakle, to što se tamo svi ljudi izjašnjavaju kao Amerikanci, ne znači da im je to etnička pripadnost, i to im nije etnička pripadnost.

Dakle, građanski sistem je krasan sistem, gotovo idealan, ali još je rano da se takvo što razvije na evropskom kontinentu, a pogotovo Balkanu.
cyprus

Post by cyprus »

defcon wrote:necu DISTRIKT ne priznajem KANTONE
vi koji se prozivate hrvatima i srbima mars u hrvatsku i srbiju a vi bosnjaci *eboli vas dejtonski sporazum i nametnuta sranja vise

JEDNA SI JEDIIINA BOSNA I HERCEGOVINA
A za ovo ne znam šta bih reko. :shock: Svašta hoda po kugli zemaljskoj.
forUMASH

Post by forUMASH »

cyprus wrote:Klasično mješanje kruški i jabuka, odnosno baba i žaba, kako ti je draže.

Sjedinjene Američke Države, kao i sve države na američkom kontinentu su formirane na građanskom principu. Dakle kod njih se ne izjašnjava niko po etnosu, bar ne zvanično. Tamo se ljudi više izjašnjavaju prema rasi, religiji itd. Dakle, to što se tamo svi ljudi izjašnjavaju kao Amerikanci, ne znači da im je to etnička pripadnost, i to im nije etnička pripadnost.

Dakle, građanski sistem je krasan sistem, gotovo idealan, ali još je rano da se takvo što razvije na evropskom kontinentu, a pogotovo Balkanu.
....ja se izvinjavam, mozetel' samo jos jednom ponoviti gdje ste ono vi doktorirali i gdje ste objavljivali dosadasnje naucne radove i analize.... :roll:

.....100 000 Bosanaca se uhvatilo puske od '92. do '95. u borbi za gradjansko drustvo..... to sto nas je Alija izlevatio i slagao i to sto je ta opcija, trenutno, politicki poprilicno umrtvljena ne znaci da nema potencijal na ovim prostorima.....
defcon

Post by defcon »

cypruse jarane,nemas ti pojma, a neznas ni koje si nacionalnosti :lol:
CovjekIzBosne

Post by CovjekIzBosne »

Mensura wrote:
CovjekIzBosne wrote:
Mensura wrote: Nemoj tako ostro, ovaj covjek je jedan od onih koje izabiru po kljucu - pa mu je jako stalo da kljuc ne zahrdja...

Prebrojavanje krvnih zrnaca... Za USD 150.00 rijesite sve svoje dileme
http://www.familytreedna.com/genbygen.html

Sto rek'o onaj gore - FUJ!
E moja Mensura i ti ga se najede
Vidi sto ti je kad se papak osili :shock: :lol: :lol:

Dva-tri zajebanta ovdje fol nesto s njim raspravljaju - i on se namah ufuro da ima neki stav i da zastupa neku ideologiju.

Idi bolan, knjige se kakve uhvati...Cuj on ce nekog prebrojavati i odredjivati ko je ko :shock: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Mogu i ja Mensura tako tebi dosta losih stvari reci, ali bojim se povrjedicu te pa bi mi posle bilo zao, jednostavno nisam takva osoba.
A ocigledno da nemas nista da kazes vezano za temu zato te molim da nepises o necemu o cemu nemas ni malo pojma, i pusti narod koji zna o cemu prica da disutuje, nemoj svoje male komente ubacivat ponekad, da se osjecas pametnom :)
LjepoticaiZvjer

Post by LjepoticaiZvjer »

cyprus wrote:
LjepoticaiZvjer wrote:Haj ako vam nije teoretski jasno mogu ja i na primjeru.
amerika se definitivno moze nazvati multikulturalnom i multinacionalnom drzavom gdje se svi izrazavaju kao amerikanci i patriote su da ne mogu biti vece. kad bi se svako izrazavao drugacije automatski bi vukao samo na svoju stranu sto za tu zemlju sigurno ne bi bilo dobro. i zato ja pitam da li ti zelis dobro citavoj zemlji ili samo svojoj "nacionalnoj " skupini?

haj gospodjo to objasni.
Klasično mješanje kruški i jabuka, odnosno baba i žaba, kako ti je draže.

E fakat me umori. Mozemo uzeti i europski primjer (za koje ti tvrdis da ne postoji) kao sto je svicarska. ljudi cak pricaju totalno razlicitim jezicima, al haj.

a to da se u americi ljudi izjasnjavaju prema religiji, izjasnjavanjem kao bosnjak za razliku od bosanac ti izjasnjavas svoju religiju. nemoj me pogresno shvatiti, mislim da svako treba da upraznjava,postuje i izjasnjava svoju religiju, ali kada ga pitaju koje je religije a ne koje je nacionalnosti. isto vazi i za bosanske srbe i hrvate.

joj, molim administratora da me banuje, inace cu popadati sve ispite. nemoj da moram psovati :)
cyprus

Post by cyprus »

forUMASH wrote:....ja se izvinjavam, mozetel' samo jos jednom ponoviti gdje ste ono vi doktorirali i gdje ste objavljivali dosadasnje naucne radove i analize.... :roll:

.....100 000 Bosanaca se uhvatilo puske od '92. do '95. u borbi za gradjansko drustvo..... to sto nas je Alija izlevatio i slagao i to sto je ta opcija, trenutno, politicki poprilicno umrtvljena ne znaci da nema potencijal na ovim prostorima.....
Građanski sistem po uzoru na Ameriku nije moguć nigdje u Evropi, pa čak ni u Švicarskoj, jer na evropskom kontinentu bi to značilo ugnjetavanje manjina. A sve je to posljedica burne historije koju je Evropa imala. E, sad 100 000 Bosanaca je bilo glupo ako je mislilo da će dobit sistem po uzoru na Ameriku. Ja ipak mislim da je tim 100 000 ljudi primarno u glavi bila odbrana države, a ne uspostavljanje određenog sistema. A usput ja mislim da je primjereniji sistem za BiH Švicarska, a ne SAD.

P.S. Nisam još doktoriro, doktroriraću (nekad). :D
forUMASH

Post by forUMASH »

cyprus wrote:Građanski sistem po uzoru na Ameriku nije moguć nigdje u Evropi, pa čak ni u Švicarskoj, jer na evropskom kontinentu bi to značilo ugnjetavanje manjina. A sve je to posljedica burne historije koju je Evropa imala. E, sad 100 000 Bosanaca je bilo glupo ako je mislilo da će dobit sistem po uzoru na Ameriku. Ja ipak mislim da je tim 100 000 ljudi primarno u glavi bila odbrana države, a ne uspostavljanje određenog sistema. A usput ja mislim da je primjereniji sistem za BiH Švicarska, a ne SAD.
.....ma ti si garant bio mali pa se ne sjecas najbolje......nismo se mi ovdje marisali za americki sistem.....nas je malo vise interesovao Cileanski sa primjenama mozambickih ustavnih amandmana o pravima negradjana.... :roll:

....sta ti je bolan.....kakav ba americki, svicarski ili petnaesti sistem......zna se sta je koncept gradjanskog drustva....
CovjekIzBosne

Post by CovjekIzBosne »

LjepoticaiZvjer wrote:
CovjekIzBosne wrote:
cyprus wrote: Nije pitanje za mene ali eto.

Upravo govorim da se postavljanjem opcije Bosanac kao etničke skupine uništava multinacionalnost, pa čak i multikulturalnost.
To sam i aj pokusao da objasnim gospodinu koji je pitao pitanje.

Haj ako vam nije teoretski jasno mogu ja i na primjeru.

haj gospodjo to objasni.
Amerika ima jedna od naj-podjeljenijih sistema na svjetu za tvoje info Ljepotice sve do 60-tih Crnci nisu smjeli da idu u skolu sa bjelom djecom, nisu smjeli da piju vodu gdje Bjelci piju, segregacija je bila sve dok Crnci nisu masovniom protestima i mnogim smrtima dosjeli do "ravnopranosti". Zar se nepitas zasto dosad nije bio ni jedan Americki predsjednik crn??? Ili Jevrej????
Amerikanci su tesko podjeljeni, oni neznaju za etnos jer niko nezna odakle potice, jer kako i sama znas da nema zemlje na svjetu iz koje nema ljudi u Americi, zato umjesto etnosa Amerikanci se djele na rasu, a i rasa se djeli na religiju, znaci imas Bjelaca katolika Bjelaca Jevreja itd.
Amerika ima jedno od naj-podjeljenijih sistema kao sto vec rekoh, i oni nama niposto nebi trebali biti primjer, ali naravno kad oni su svi po DRZAVLJANOSTI Amerikanci isto kao sto smo mi svi Bosanci Hercegovci ali onda imas Bosanske Bosnjake Bosanske Srbe Bosanske Hrvate itd a fantomni Bosanski Bosanci nepostoje.
cyprus

Post by cyprus »

LjepoticaiZvjer wrote:E fakat me umori. Mozemo uzeti i europski primjer (za koje ti tvrdis da ne postoji) kao sto je svicarska. ljudi cak pricaju totalno razlicitim jezicima, al haj.

a to da se u americi ljudi izjasnjavaju prema religiji, izjasnjavanjem kao bosnjak za razliku od bosanac ti izjasnjavas svoju religiju. nemoj me pogresno shvatiti, mislim da svako treba da upraznjava,postuje i izjasnjava svoju religiju, ali kada ga pitaju koje je religije a ne koje je nacionalnosti. isto vazi i za bosanske srbe i hrvate.

joj, molim administratora da me banuje, inace cu popadati sve ispite. nemoj da moram psovati :)
Švicarski princip nije isto što i Američki princip. Slažem se da bi se trebali ugledat na Švicarsku, ali uzmi u obzir da Švicarci nisu etnička grupa. Ja kad sam neki da na jednoj drugoj temi iznio prijedlog o kantonima na nivou države u BiH, ovdje su me optužili da djelim Bosnu i da tjeram ljude u torove. E, haj sad ti budi pametan.

Dalje, ako si Bošnjak ne znači da si musliman, pa prema tome ne znači da izjašnjavaš svoju religiju. A za sve ovo je krivo nakaradno shvatanje pojmova kao što su nacija, nacionalnost, država, religija, itd.

Vezano za ispite. Meni počinju sljedeće sedmice, pa se ja do iduće nedjelje samovoljno povlačim sa ovog foruma. :D
cyprus

Post by cyprus »

defcon wrote:cypruse jarane,nemas ti pojma, a neznas ni koje si nacionalnosti :lol:
Ja sam Jugoslaven po nacionalnosti. Imaš li kakav problem sa tim?
cyprus

Post by cyprus »

CovjekIzBosne wrote:Amerika ima jedna od naj-podjeljenijih sistema na svjetu za tvoje info Ljepotice sve do 60-tih Crnci nisu smjeli da idu u skolu sa bjelom djecom, nisu smjeli da piju vodu gdje Bjelci piju, segregacija je bila sve dok Crnci nisu masovniom protestima i mnogim smrtima dosjeli do "ravnopranosti". Zar se nepitas zasto dosad nije bio ni jedan Americki predsjednik crn??? Ili Jevrej????
Amerikanci su tesko podjeljeni, oni neznaju za etnos jer niko nezna odakle potice, jer kako i sama znas da nema zemlje na svjetu iz koje nema ljudi u Americi, zato umjesto etnosa Amerikanci se djele na rasu, a i rasa se djeli na religiju, znaci imas Bjelaca katolika Bjelaca Jevreja itd.
Amerika ima jedno od naj-podjeljenijih sistema kao sto vec rekoh, i oni nama niposto nebi trebali biti primjer, ali naravno kad oni su svi po DRZAVLJANOSTI Amerikanci isto kao sto smo mi svi Bosanci Hercegovci ali onda imas Bosanske Bosnjake Bosanske Srbe Bosanske Hrvate itd a fantomni Bosanski Bosanci nepostoje.
Vjerovatno najpametniji post koji si napiso. :thumbup:
CovjekIzBosne

Post by CovjekIzBosne »

defcon wrote:cypruse jarane,nemas ti pojma, a neznas ni koje si nacionalnosti :lol:
Mi smo svi Slaveni, u uzoj kategoriji Juzni slaveni u uzoj kategoriji Bosnjaci Srbi Hrvati to ej na prostoru BIH sad ako cyprus zeli da se izjasni po malo siroj kategoriji i nezeli da ide u uzu kategoriju je stvar licnog izbora mozes se i ti izjasniti kao Slaven i niko ti nece reci nista. Zato prestani pokusavati da zabranis ljudima kako da se izjasne.A mislim da Juzni Slaven je mnogo pristojnije nego Bosanac po etnosu.
CovjekIzBosne

Post by CovjekIzBosne »

cyprus wrote:
CovjekIzBosne wrote:Amerika ima jedna od naj-podjeljenijih sistema na svjetu za tvoje info Ljepotice sve do 60-tih Crnci nisu smjeli da idu u skolu sa bjelom djecom, nisu smjeli da piju vodu gdje Bjelci piju, segregacija je bila sve dok Crnci nisu masovniom protestima i mnogim smrtima dosjeli do "ravnopranosti". Zar se nepitas zasto dosad nije bio ni jedan Americki predsjednik crn??? Ili Jevrej????
Vjerovatno najpametniji post koji si napiso. :thumbup:
:D :D :D :D
mostarac

Post by mostarac »

CovjekIzBosne wrote:
Mi smo svi Slaveni, u uzoj kategoriji Juzni slaveni u uzoj kategoriji Bosnjaci Srbi Hrvati to ej na prostoru BIH sad ako cyprus zeli da se izjasni po malo siroj kategoriji i nezeli da ide u uzu kategoriju je stvar licnog izbora mozes se i ti izjasniti kao Slaven i niko ti nece reci nista. Zato prestani pokusavati da zabranis ljudima kako da se izjasne.A mislim da Juzni Slaven je mnogo pristojnije nego Bosanac po etnosu.
iz nase istorije ili povijesti kako ko voli, jedino sto sam pouzdano saznao o nasoj pripadnosti necemu je to da smo mi svi govna, uz rijetke casne izuzetke :D
O ostalom se moze diskutovati
LjepoticaiZvjer

CovjekIzBosne wrote:
LjepoticaiZvjer wrote:
CovjekIzBosne wrote: To sam i aj pokusao da objasnim gospodinu koji je pitao pitanje.

haj gospodjo to objasni.
Amerika ima jedna od naj-podjeljenijih sistema na svjetu za tvoje info Ljepotice sve do 60-tih Crnci nisu smjeli da idu u skolu sa bjelom djecom, nisu smjeli da piju vodu gdje Bjelci piju, segregacija je bila sve dok Crnci nisu masovniom protestima i mnogim smrtima dosjeli do "ravnopranosti". Zar se nepitas zasto dosad nije bio ni jedan Americki predsjednik crn??? Ili Jevrej????
cuj svaki amerikanac ce ti reci kojeg je podrijekla( al ako su mu stvarno pretci odatle, a ne po religijskom ubjedjenju), irskog, talijanskog, itd. al ce reci da je amerikanac

to da su oni savrseni daleko od toga, a kad se vec bavis datumima i ugrozenim kategorijama, znas li kada su zene u bih dobile pravo glasa i kakva npr prava danas imaju zene u radnom odnosu? nek se mi sekiramo zbog crnaca u americi.

haj da ne silazimo sa teme, jos uvijek mi nisi odgovorio na pitanje (iskreno) za kakvu se ti bih zalazes?

mogu bar biti sretna da si skontao da sam zensko.

ja sam gotova za veceras, laku vam noc svima.
cyprus

Post by cyprus »

forUMASH wrote:.....ma ti si garant bio mali pa se ne sjecas najbolje......nismo se mi ovdje marisali za americki sistem.....nas je malo vise interesovao Cileanski sa primjenama mozambickih ustavnih amandmana o pravima negradjana.... :roll:

....sta ti je bolan.....kakav ba americki, svicarski ili petnaesti sistem......zna se sta je koncept gradjanskog drustva....
Haj, dobro. Građanski sistem podrazumjeva da nema konstitutivnih, niti bilo kojih naroda, nego postoje isključivo građani. Stvaranje Bosanaca kao naroda uvodi novi narod i ne vidim kako vodi građanskom društvu. Ako želiš građansko društvo ukidaš sve narode, a ne uvodiš dodatni. Zato ne vidim kakve veze ima građansko društvo sa etničom grupom Bosanaca.

Odluči se: da li podržavaš uvođenje etnosa "Bosanac" ili stvaranje građanskog društva ili nešto treće?
CovjekIzBosne

Post by CovjekIzBosne »

LjepoticaiZvjer wrote:
CovjekIzBosne wrote:
LjepoticaiZvjer wrote:

haj gospodjo to objasni.
cuj svaki amerikanac ce ti reci kojeg je podrijekla( al ako su mu stvarno pretci odatle, a ne po religijskom ubjedjenju), irskog, talijanskog, itd. al ce reci da je amerikanac

to da su oni savrseni daleko od toga, a kad se vec bavis datumima i ugrozenim kategorijama, znas li kada su zene u bih dobile pravo glasa i kakva npr prava danas imaju zene u radnom odnosu? nek se mi sekiramo zbog crnaca u americi.

haj da ne silazimo sa teme, jos uvijek mi nisi odgovorio na pitanje (iskreno) za kakvu se ti bih zalazes?

Zalazem se za demokrtasku BIH gdje ce svi biti ravnopravni Bosnjaci Srbi Hrvati Romi Zidovi i svi ostali koje sam zaboravio spomenut.
I gdje ce svako imati pravo da se izjasni kao ono sto jeste, gdje mu nece biti nametnuto neko ime ili naziv, kao sto jedan rece ovdje: "Srbi u Srbiju Hrvati u Hrvatsku Bosnjaci u Bosnjakistan ili si Bosanac ili nisi." Mislim kakvu poruku to treba da posalje narodima koji sacinjavaju drzavu BIH??? Dali je to demokratija, dali je to sloboda????
Ja bi zelio da vidim BIH gdje Bosnjaci Srbi Hravti i svi ostali se nece bojati reci da su Bosnjaci Hrvati Srbi, i da ce se napokon shvatiti da su upravo Bosnjaci Hrvati Srbi i ostali upravo ti koji sacinjavaju Bosance i Hercegovce, i da se vise prestane napadati te narode. Da iim se da sloboda da postoje, jer pokusaj da se naprave Bosanci kao etnos ide upravo tim narodima na stetu jer oni su ti koji sacinjavaju ovu drzavu. Vi morate da shvatite jednom i zauvjek da bez Bosnjaka Srba i Hrvata i ostalih naroda nema ni Bosanaca i Hercegovaca.
Prozor

Post by Prozor »

cyprus wrote:
Prozor wrote:Jedno pitanje za sve ovdje..

Sta vam je vaznije? Etnicki ili bosanski identitet(osim ako se izjasnjavate kao Bosanci i etnicki)?
Bosanski naravno. To je neupitno. Tako bi trebalo bit sa svima.
:faraon1:
LjepoticaiZvjer

CovjekIzBosne wrote:
LjepoticaiZvjer wrote:
CovjekIzBosne wrote: Amerika ima jedna od naj-podjeljenijih sistema na svjetu za tvoje info Ljepotice sve do 60-tih Crnci nisu smjeli da idu u skolu sa bjelom djecom, nisu smjeli da piju vodu gdje Bjelci piju, segregacija je bila sve dok Crnci nisu masovniom protestima i mnogim smrtima dosjeli do "ravnopranosti". Zar se nepitas zasto dosad nije bio ni jedan Americki predsjednik crn??? Ili Jevrej????

Zalazem se za demokrtasku BIH gdje ce svi biti ravnopravni Bosnjaci Srbi Hrvati Romi Zidovi i svi ostali koje sam zaboravio spomenut.
I gdje ce svako imati pravo da se izjasni kao ono sto jeste, gdje mu nece biti nametnuto neko ime ili naziv, kao sto jedan rece ovdje: "Srbi u Srbiju Hrvati u Hrvatsku Bosnjaci u Bosnjakistan ili si Bosanac ili nisi." Mislim kakvu poruku to treba da posalje narodima koji sacinjavaju drzavu BIH??? Dali je to demokratija, dali je to sloboda????
Ja bi zelio da vidim BIH gdje Bosnjaci Srbi Hravti i svi ostali se nece bojati reci da su Bosnjaci Hrvati Srbi, i da ce se napokon shvatiti da su upravo Bosnjaci Hrvati Srbi i ostali upravo ti koji sacinjavaju Bosance i Hercegovce, i da se vise prestane napadati te narode. Da iim se da sloboda da postoje, jer pokusaj da se naprave Bosanci kao etnos ide upravo tim narodima na stetu jer oni su ti koji sacinjavaju ovu drzavu. Vi morate da shvatite jednom i zauvjek da bez Bosnjaka Srba i Hrvata i ostalih naroda nema ni Bosanaca i Hercegovaca.
ja potpuno razumijem sa koje osnove ti polazis. tacno je da svako treba da ima svoj identitet koji mu ne smije niko braniti, ali gledaj to na ovaj nacin.
da bi bosnjak,srbin i hrvat bili spremni graditi a ne razdvajati ovu drzavu oni moraju naci zajednicku osnovu, preci na jedan visi nivo , na kojem ce naci nesto zajednicko a to je ta pripadnost bosni i herecegovini. to je ta bosanska nacija kojoj ne trebaju tri predsjednika nego jedan, koja nece gledati na nacionalni kljuc.

sad stvarno odoh
Prozor

Post by Prozor »

CovjekIzBosne wrote:

Sta vam je vaznije? Etnicki ili bosanski identitet(osim ako se izjasnjavate kao Bosanci i etnicki)?
Bosanski identitet je samo drzavljanost, a Bosnjacki identitet ili Srpski ili Hrvatski nosi sa sobom tradiciju historiju jezik itd zato mislim da ce mnogi reci da im je vazniji narod od drzave.
Bosanski identitet postoji, i ja se izjasnjavam kao Bosnjak, ali sam naravno i Bosanac. Bosanac sam od rodjenja bio, i kad god bi otisó u BG ili ZG tako su me zvali. A na licnoj sam uvijek bio "Musliman" jer hebiga tako su nam tad odredili, posto je "Musliman" postalo Bosnjak(sto je po meni pravilnije) ja sam sada Bosnjak ali kao i prije i Bosanac. A i dalje sam i musliman.

Bosnjaka bez Bosne nema, da Bosna nestane nestace i Bosnjaka, to je jednostavno. Bosanski identitet nam svima mora biti na prvom mjestu, bez obzira sta smo etnicki. Tako je i meni, tek poslije dolazi bosnjacki identitet, a tu je naravno i muslimanski. :) :)
CovjekIzBosne

Post by CovjekIzBosne »

LjepoticaiZvjer wrote:
CovjekIzBosne wrote:
LjepoticaiZvjer wrote: cuj svaki amerikanac ce ti reci kojeg je podrijekla( al ako su mu stvarno pretci odatle, a ne po religijskom ubjedjenju), irskog, talijanskog, itd. al ce reci da je amerikanac

ja potpuno razumijem sa koje osnove ti polazis. tacno je da svako treba da ima svoj identitet koji mu ne smije niko braniti, ali gledaj to na ovaj nacin.
da bi bosnjak,srbin i hrvat bili spremni graditi a ne razdvajati ovu drzavu oni moraju naci zajednicku osnovu, preci na jedan visi nivo , na kojem ce naci nesto zajednicko a to je ta pripadnost bosni i herecegovini. to je ta bosanska nacija kojoj ne trebaju tri predsjednika nego jedan, koja nece gledati na nacionalni kljuc.

sad stvarno odoh

PA naravno da imaju zajednicko, imaju zajednicko BIH drzavljanstvo, i svi smo mi Bosanci i Hercegovci, ali postoje Bosanski Bosnjaci Bosanski Hrvati Bosanski Srbi... Ja jesam Bosanac i Hercegovac i tako je i svaki BH Hrvat i svaki BH Srbin, ali to nije moja etnicnost, i nevidim zasto neko zeli ili moze da mi zabrani to ili meni ili nekom Srbinu ili nekom Hrvatu ili bilo kom drugom, to je osnovno, naravno da volim svoju zemlju i svoj narod Bosansko-Hercegovacki ali taj narod Bosansko-Hercegovacki sacinjavaju Bosnjaci, Srbi, Hrvati... i neznam zasto to nekom smeta, to je tako bilo vise od 1000 godina i opet smo tu, zasto bi neko zelio da ova tri naroda unisti i ostale BH narode, time sto ih natjeruje, da postanu i kazu nesto sto nisu.
Svi smo mi Bosanci i Hercegovci da opet ponovim ali treba da se zna jednom i zauvjek da taj narod sacinjavaju uze grupe kao sto su Bosanski Srbi Bosanski Hrvati Bosanski Bosnajci Bosanski Romi Bosanski Zidovi itd. i svi su oni Bosanci-Hercegovci.
A mi netrebamo da radimo na tome da ih unistimo, jer time unistavamo sami sebe, nego da pustimo vremenu da narod koji nevoli mnogo BIH, da je zavoli.
O tome ti govori i zajednicka izjava vecine Hrvatskih politickih stranaka u BIH, oni su naime izjavili kako su oni zalazu za jedinstvenu BIH i da je to i njihova domovina, znaci na tome se treba raditi da Bosanski Srbi Bsoanski Hrvati i svi ostali BIH narodi vole svoju zemlju, a ne da pokusajemo da ih unistimo i stvorimo neki fantomni Bosansko-Bosanski narod koji bi unuistio hiljadama godina stare kulture, i tako osnovao podrsku svih naroda za BIH, mada ni to nije garancija da ce svi tad voliti BIH.
CovjekIzBosne

Post by CovjekIzBosne »

Prozor wrote:
CovjekIzBosne wrote:

Bosanski identitet je samo drzavljanost, a Bosnjacki identitet ili Srpski ili Hrvatski nosi sa sobom tradiciju historiju jezik itd zato mislim da ce mnogi reci da im je vazniji narod od drzave.
Bosanski identitet postoji, i ja se izjasnjavam kao Bosnjak, ali sam naravno i Bosanac. Bosanac sam od rodjenja bio, i kad god bi otisó u BG ili ZG tako su me zvali. A na licnoj sam uvijek bio "Musliman" jer hebiga tako su nam tad odredili, posto je "Musliman" postalo Bosnjak(sto je po meni pravilnije) ja sam sada Bosnjak ali kao i prije i Bosanac. A i dalje sam i musliman.

Bosnjaka bez Bosne nema, da Bosna nestane nestace i Bosnjaka, to je jednostavno. Bosanski identitet nam svima mora biti na prvom mjestu, bez obzira sta smo etnicki. Tako je i meni, tek poslije dolazi bosnjacki identitet, a tu je naravno i muslimanski. :) :)
Pa naravno ja sam Bosanski Bosnjak ponovo da kazem BOSANSKI ne Engleski.
Znaci mi smo svi Bosanci i Hercegovci ali postoje Bosanski Srbi Bosanski Hravti itd. i ostali narodi zajedno sa Bosanskim Bosnjacima koji sacinjavaju Bosance-Hercegovce
forUMASH

Post by forUMASH »

CovjekIzBosne wrote:Pa naravno ja sam Bosanski Bosnjak ponovo da kazem BOSANSKI ne Engleski.
Znaci mi smo svi Bosanci i Hercegovci ali postoje Bosanski Srbi Bosanski Hravti itd. i ostali narodi zajedno sa Bosanskim Bosnjacima koji sacinjavaju Bosance-Hercegovce
.....ako si ti bosanski Bosnjak, sta su onda sandzklije..... :?
CovjekIzBosne

Post by CovjekIzBosne »

forUMASH wrote:
CovjekIzBosne wrote:Pa naravno ja sam Bosanski Bosnjak ponovo da kazem BOSANSKI ne Engleski.
.....ako si ti bosanski Bosnjak, sta su onda sandzklije..... :?
Sandzacki Bosnjaci, mogu li da te podsjetim da je Sandzak bio dio Bosne tako da ja smatram taj narod odnosno Sandzacke Bosnjake i Bosanske Bosnjake jednim narodom.
Locked