Nacionalni mitovi Made in Europe

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderator: anex

User avatar
Jazz_Junkie
Posts: 3052
Joined: 16/03/2008 22:35
Location: Wien

#1 Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by Jazz_Junkie »

Nacionalni mitovi Made in Europe

200 istoričara iz 30 evropskih zemalja 5 godina je radilo na poređenju pisanja nacionalnih istorija u zemljama Evrope. Rezultati ovog istraživanja su toliko porazni, da je preporuka istraživača da od pisanja nacionalne istorije treba potpuno odustati.

Istoričar Gaj Maršal je godinama proučavao uzvišene predstave Švajcaraca o svojoj srednjovekovnoj prošlosti. Na jednom kongresu istoričara 1990. slušao je svoje kolege iz različitih zemalja kako analiziraju svoje nacionalne mitove, slične švajcarskim predanjima o zakletvi na polju Ritli i herojskim sagama o Viljemu Telu i Arnoldu Vinkelridu.

Umesto da održi svoje predavanje na lokalnu temu, Maršal je pozvao učesnike skupa da uporede nacionalne istorije evropskih zemalja. Pod pokroviteljstvom Evropske naučne fondacije, na svom tadašnjem univerzitetu u Lucernu, organizovao je radionicu na tu temu. Bio je to početak velikog istraživačkog projekta NHIST: Nacionalne istorije Evrope - tumačenja prošlosti. Pod vođstvom nemačkog istoričara Štefana Bergera, koji je trenutno profesor na univerzitetu u Mančesteru, 200 istoričara iz 30 evropskih zemalja pet godina je radilo na poređenju pisanja nacionalnih istorija u Evropi. Rezultati ovog istraživanja biće objavljeni u šest knjiga.[1]

Od Kosova do Finske

Tesna povezanost između nacionalne države i pisanja istorije potiče od činjenice da su obe, i moderna nacionalna država i istorija kao moderna nauka nastale na prelazu 18. u 19. vek. Stare nacije kao što su Francuska i Engleska poznaju pisanje istorijskih hronika od ranog novog veka.

Tada se javljaju predstave države kao hrabre device. Još u antici su ženska božanstva kao što je Atina personifikovala gradove. U srednjem veku ikonografski i simbolički uzor postaje devica Marija, koja predstavlja nepovredivost državne teritorije i suvereniteta. Suveren je samo onaj koji uspeva da svoje telo održi netaknutim. U ranijim predstavama, uz devicu se pojavljuje i mladoženja, na primer mletački dužd koji štiti devicu Veneciju. Od 17. veka device Holandija i Helvecija postaju simboli Holandije i Švajcarske. U poeziji toga vremena Helvecija se naziva „švajcarskim čudom, slobodom uzvišene lepote", koja odbija svoje udvarače, evropske moćnike: Savoj, Austriju i Baden sa jedne, i Španiju, Francusku i Veneciju sa druge strane. Ali ključne slike veličanja sopstvene nacije stvorene su tek kada je istorija etablirana kao naučna disciplina. One su danas poznate pod nazivom veliki nacionalni narativi.
Ista nauka koja ih je stvorila, razotkrila je velike nacionalne narative kao konstrukte bez naročite veze sa istorijskom realnošću. Ali ove priče nastavljaju da se razvijaju i žive svoj život odvojen od istorijske nauke preko popularne kulture i naročito programa konzervativnih političkih partija. Snaga njihovog uticaja na svest ljudi je veća ili manja u zavisnosti od zemlje ili regiona u kojima su nastali.

Poređenje velikih nacionalnih narativa od Portugalije do Ukrajine, od Kosova do Finske pokazalo je sledeće: oni uvek slede isti model, koji se uvek sastoji od istih delova. Tu su pre svega mitovi o poreklu naroda i osnivanju država, jer je svima bilo važno da nastanak svoje nacije smeste u što dublju prošlost. Bili to Huni ili Mađari, Goti ili Španci, Vikinzi, Anglosaksonci, Helvećani ili Gali - svi su opširno opevali pleme iz mračnih šuma od kojeg je navodno nastala njihova nacionalna država.

Sledeći zadatak bio je sastavljanje panteona heroja, pri čemu je uzimano sve što bi se našlo pod rukom: u Švedskoj kraljevi Gustaf Adolf ili Karlo XII, u Češkoj reformator Hus, u Italiji pesnik Dante, u Mađarskoj sveti Stefan, u Švajcarskoj obični seljaci Tel i Vinkelrid.

Jedna od središnjih konstanti velikih nacionalnih narativa je i zakleti neprijatelj. Gaj Maršal je primetio da je on često predstavljen kao dekadentni i feminizirani mekušac. Jedan od izuzetaka od ovog pravila je zakleti neprijatelj u švajcarskom predanju. „Naš neprijatelj je uvek zastrašujuće jak, zbog čega je i naš odgovor morao da bude takav", kaže Maršal. Kada se nacionalnim herojima i njihovim zakletim neprijateljima dodele tako istaknute uloge, najvažniji strukturni element nacionalne istorije postaje - bitka.

Za velike nacionalne narative karakteristična je i podela istorije na mračno doba i doba procvata i podela na faze po ugledu na život čoveka, kao što su narativi o mladosti neke nacije, njenom starenju ili preporodu. Ovo upadljivo vrednovanje pojedinih istorijskih perioda je jedan od dokaza da su nacionalne istorije konstrukti, jer se vrednovanje uvek vrši po kriterijumima koji važe u trenutku kada istoričar piše svoje delo ili bolje rečeno, koji su tada politički poželjni.
Švajcarski veliki narativ pokriva period od Burgundskih ratova do 18. veka i predstavlja ga isključivo kao doba dekadencije i propasti, bez obzira što se ipak radi o čitava tri veka raznovrsnih događaja. „To je vrednovanje iz perspektive 19. veka, koje ima malo toga zajedničkog sa realnim događajima koji su se odigrali u toku ta tri veka, a mnogo više sa liberalnim vrednostima centralizovane savezne države iz 1848", kaže Maršal. Mi konstruišemo i vrednujemo razvoj događaja u prošlosti polazeći od aktuelnog političkog trenutka. Maršal zato velike narative naziva i političkim utopijama projektovanim u prošlost.

Sve je to naše

Nema te nadnacionalne kategorije, kao što je na primer religija, koju veliki narativ neće prisvojiti kao ekskluzivno svoju. Naprotiv, transnacionalni elementi prisvajaju se bez ikakve zadrške: katoličanstvo je i u Španiji i u Poljskoj podjednako centralni element veličanstvene samoreprezentacije, kao što su to protestantizam u Skandinaviji i Nemačkoj i pravoslavlje u Rusiji i Grčkoj.

U velikim zemljama kao što su Engleska i Francuska, odgovor na pitanje o posebnoj misiji nacije je takoreći samorazumljiv i zasniva se na prostim činjenicama definisane teritorije i zajedničkog jezika. U malim zemljama, posebno ako se u njima govori nekoliko jezika i ako su sastavljene od više etničkih grupa, u formiranje nacionalne samosvesti ulažu se posebni napori. Gaj Maršal je u tom smislu poredio Švajcarsku sa Belgijom i Luksemburgom. Ove dve male zemlje su sebe izgradile kao mostove između romanske i germanske kulture, dok je Švajcarska svoju evropsku misiju svela na ljubomorno čuvanje alpskih izvorâ pijaće vode.

U zapadnoj Evropi se, i u nacionalnoj svesti i u istorijskoj nauci, posle Drugog svetskog rata potpuno odustalo od političke upotrebe srednjeg veka. Švajcarska je i ovde izuzetak. „Mi smo jedina evropska zemlja koja od 1848. nije doživela velike potrese i naš veliki narativ je ostao netaknut i otporan na promene", objašnjava Maršal.
Nacionalna istorija je i danas evropski izvozni artikal broj jedan. Ovaj model podjednako preuzimaju stare azijske kulture i mlade afričke države. Na Balkanu je jedna bitka vođena 1389. godine izazvala rat 1998. I u bivšim sovjetskim republikama, od Ukrajine do centralne Azije, upravo je u toku obnova tog modela.

Ubistveni potencijal

Koji je saznajni značaj ovog velikog projekta? Za Gaja Maršala, to je široka potvrda rezultata njegovog dugogodišnjeg bavljenja švajcarskim istorijskim predstavama, „saznanje da je nacionalna istorija u najopštijem smislu te reči istorijski konstrukt. Švajcarska po tome, dakle, nije ni na koji način izuzetna, jer su sastavni delovi nacionalnih istorija svuda isti: svi imaju mračno doba, zaklete neprijatelje i sasvim poseban, treći put."

Za rukovodioca projekta Štefana Bergera, on pre svega znači buđenje „alarmantne količine skepse u odnosu na svako pisanje nacionalne istorije". Naravno da su nacionalne istorije imale i određenu emancipatorsku ulogu u borbi za ljudska prava i slobode i demokratiju. Ipak, ukupan bilans ostaje negativan, jer su one prečesto služile za pravdanje upotrebe sile, genocida i rata. U 20. veku nacionalna istorija je činila sâm temelj svih fašističkih i autoritarnih režima. A kad god je trebalo legitimisati progone i genocid, gde god se postavilo pitanje granica - tu su bili i istoričari da opravdaju prljavi posao.
Berger govori o „ubistvenom potencijalu velikih nacionalnih narativa" koji za sobom ostavljaju „narativnu mapu ožiljaka".

„Postupak kojim se nacionalni identitet uspostavlja na osnovu istorije nužno završava homogenizacijom, a time i izopštavanjem svega drugačijeg kao stranog i neprijateljskog", tvrdi Berger.

Zbog toga se on zalaže za potpuno odustajanje od daljeg bavljenja nacionalnim narativima: „Istoričari jednostavno treba da odbiju poslušnost".

Kathrin Meier-Rust: Die nationale Mythen made in Europe

NZZ, 22.02.2009.

Prevela sa nemačkog Jelena Gall

Preuzeto sa: http://www.h-alter.org

-----------------------------

Kako ovo samo slici nekim forumskim "historicarima". :) To se najbolje pokazalo na temi o Crkvi bosanskoj.
User avatar
Jazz_Junkie
Posts: 3052
Joined: 16/03/2008 22:35
Location: Wien

#2 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by Jazz_Junkie »

Evo i nekoliko mitova i romantiziranih tumacenja povijesnih dogadjaja iz likovne umjetnosti:

Oton Ivekovic - Dolazak Hrvata

Image

Oton Ivekovic - Krunidba Kralja Tomislava

Image

Dolazak Madjara u danasnju domovinu:

Image

Kosovka devojka (sa Milosom Obilicem):

Image
User avatar
Pietje_Bel
Posts: 1947
Joined: 06/06/2008 23:07
Location: Bobovac

#3 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by Pietje_Bel »

Fakat i mi trebamo imati slicne slike. Sledece scene su moguce:

1.Krunidba kralja Tvrtka
2. Bitka izmedu Kulina Bana i Madara
3. Pad Bobovca

itd. itd.

Ja bih rado kupio ovakvu sliku da je ima i da imam para... :D
User avatar
cyprus
Posts: 39290
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#4 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by cyprus »

Ah da nije mitova, srednjovjekovnih mapa, bajki, vitezova i zmajeva politička desnica bi izgubila svoju svrhu postojanja... :-)
User avatar
pustopoljina
Posts: 14049
Joined: 19/05/2008 16:33

#5 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by pustopoljina »

osim ako i to nije napisano po narudzbi u svrhu ucvrscivanja pomalo klimave eu i posebno otvaranja svicarske prema eu u zadnje vrijeme- odlican tekst.
User avatar
bruce lee
Posts: 796
Joined: 19/09/2007 01:37

#6 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by bruce lee »

nazalost nije samo desnica sajprs, svaki kolektiv pokusava sebe da projektuje sto dalje u proslost.. i socijalisticki sistemi su to radili, samo se tu nije radilo o vitezima, nego npr. seljackim bunama koje odjednom postadose proleterske, mada nista nisu imali s tim.. pa spartak u staroj grckoj nesto kao prasocijalist.. pa predstavljanje i velicanje ruske revolucije u sovjetskom savezu. last but not least: kad u filmu na nase partizane iz jednog rova krenu skupa (!) njemacki ss, cetnici i ustase, nije ni to bas cista nauka :)
User avatar
Pietje_Bel
Posts: 1947
Joined: 06/06/2008 23:07
Location: Bobovac

#7 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by Pietje_Bel »

Ulazak Srpskog kralja u dubrovnik:

Image

Nizozemska vlota:

Image
Image

Image

Holandski kralj Willem van Oranje i otac svih Nizozemaca:

Image

Bratovi Willema V Oranje:

Image

Rat kod Heigherlei izmedu Holandije i Spanskog agresora:

Image
User avatar
Pietje_Bel
Posts: 1947
Joined: 06/06/2008 23:07
Location: Bobovac

#8 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by Pietje_Bel »

ibistvo "Vadera des Vaderlands" (Oca otadzbine) Willem van Oranje-a u Holandskom gradu Delftu:

Image

Ovo je se stvarno desilo. Willem van Oranje znaci Willem od "Narandzaste". Zbog toga Nizozemsci uvijek kada igraju u nekom sportu imaju narandzaste dresove. Nizozeemska Himna pocinje sa rijecima: "Wilhelmus van Nasau ben ik van duitesen bloed den Vaderland getrouwe blijf ik tot in den doed". U prevodu: "Wilhelmus van Nassau, ja sam, narodne krvi sam. Domovini (Holandiji) bit cu vjeran do smrti."
Last edited by Pietje_Bel on 28/02/2009 12:55, edited 1 time in total.
User avatar
bruce lee
Posts: 796
Joined: 19/09/2007 01:37

#9 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by bruce lee »

a sto se samog teksta tice, sadrzajno nista novo, fino je samo sto se radi o sistematskom pristupu. za sve koje razumiju njemacki, na ovu temu preporucujem izmedju ostalog:

Flacke, Monika (Hrsg.): Mythen der Nationen. 1945 – Arena der Erinnerungen. Katalog zur Ausstellung im Deutschen Historischen Museum Berlin, 2 Bde., Mainz 2004 i
Flacke, Monika (Hrsg.): Mythen der Nationen. Ein europäisches Panorama, Berlin 1998.
User avatar
cyprus
Posts: 39290
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#10 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by cyprus »

bruce lee wrote:nazalost nije samo desnica sajprs, svaki kolektiv pokusava sebe da projektuje sto dalje u proslost.. i socijalisticki sistemi su to radili, samo se tu nije radilo o vitezima, nego npr. seljackim bunama koje odjednom postadose proleterske, mada nista nisu imali s tim.. pa spartak u staroj grckoj nesto kao prasocijalist.. pa predstavljanje i velicanje ruske revolucije u sovjetskom savezu. last but not least: kad u filmu na nase partizane iz jednog rova krenu skupa (!) njemacki ss, cetnici i ustase, nije ni to bas cista nauka :)
Ma i to je istina, al ovdje sam mislio konkretno na primjere ove teme. Meni je vazda bilo fascinantno zašto se nekad država koja "ima hiljadugodišnju državnost" ima veće pravo da se zove državom od one koja je nastala prije 2 godine :-) :-) . Čudna mi je da podjela država na vještačke i valjda protuteža tome glasi "prirodne" tvorevine.

Naravno, isto se može i reći za ideje, kao što je npr. socijalizam. Jel to neka ideja dobiva na ispravnosti ako je starija? :-)
User avatar
bruce lee
Posts: 796
Joined: 19/09/2007 01:37

#11 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by bruce lee »

cyprus wrote:
bruce lee wrote:nazalost nije samo desnica sajprs, svaki kolektiv pokusava sebe da projektuje sto dalje u proslost.. i socijalisticki sistemi su to radili, samo se tu nije radilo o vitezima, nego npr. seljackim bunama koje odjednom postadose proleterske, mada nista nisu imali s tim.. pa spartak u staroj grckoj nesto kao prasocijalist.. pa predstavljanje i velicanje ruske revolucije u sovjetskom savezu. last but not least: kad u filmu na nase partizane iz jednog rova krenu skupa (!) njemacki ss, cetnici i ustase, nije ni to bas cista nauka :)
Ma i to je istina, al ovdje sam mislio konkretno na primjere ove teme. Meni je vazda bilo fascinantno zašto se nekad država koja "ima hiljadugodišnju državnost" ima veće pravo da se zove državom od one koja je nastala prije 2 godine :-) :-) . Čudna mi je da podjela država na vještačke i valjda protuteža tome glasi "prirodne" tvorevine.

Naravno, isto se može i reći za ideje, kao što je npr. socijalizam. Jel to neka ideja dobiva na ispravnosti ako je starija? :-)
tu smo potpuno istog misljenja. fora je sto se raja ocigledno lakse napali na ideju (ideologiju) ako misli da je to nesto staro, vjecno. da postoji neki teleoloski, pa cak metafizicki kontinuitet izmedju davne proslosti i sadasnjosti.. tipa osvete turcima i dahijama za kosovo polje i sta ja znam :-) lakse ce neko uzeti pusku i krenuti u rat ako je ubijedjen da se ide boriti za nesto vjecno, za dobro i protiv zla, pa makar to bilo iskonstruisano do bola :(

a i svaka drzava je na kraju krajeva samo elitarna ideja i vjestacka, konstruisana tvorevina, nastala u jednom odredjenom momentu zbog odredjenih politickih konstelacija.. al valja sebe predstaviti kao sto starijeg. vazno je da smo stariji od komsije i polazemo istorijsko pravo na djeciju sobu i spajz :D
User avatar
Pietje_Bel
Posts: 1947
Joined: 06/06/2008 23:07
Location: Bobovac

#12 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by Pietje_Bel »

Bosanska kraljica Katarina Kosaca prima darove:

Image

Image

Stecak

Image

"Elizabeth of Bosnia"

Image
User avatar
Jazz_Junkie
Posts: 3052
Joined: 16/03/2008 22:35
Location: Wien

#13 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by Jazz_Junkie »

Petje, neke od tih slika koje si postavio su jednostavno portreti vladara ili stvarnih povijesnih dogadjaja. Mitos je naprimjer "Dolazak Hrvata" zato sto na Balkan nisu dosli Hrvati nego slavenska plemena ili "Krunidba Kralja Tvrtka", posto je on hrvatski vladar o kojem najmanje postoji povijesnih izvora. Cak je upitno da li je uopce bio krunisan za kralja, ali u duhu nacionalizma 19. stoljeca je to bilo irelavantno za proces kreiranja nacionalnog mita. Sto starije, sto vaznije za mitomaniju. U tim zadnjim slikama Katarine Kosaca (odakle si ih nabavio?) mozes vidjet dobar primjer patetike.
User avatar
Pietje_Bel
Posts: 1947
Joined: 06/06/2008 23:07
Location: Bobovac

#14 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by Pietje_Bel »

Jazz_Junkie wrote:Petje, neke od tih slika koje si postavio su jednostavno portreti vladara ili stvarnih povijesnih dogadjaja. Mitos je naprimjer "Dolazak Hrvata" zato sto na Balkan nisu dosli Hrvati nego slavenska plemena ili "Krunidba Kralja Tvrtka", posto je on hrvatski vladar o kojem najmanje postoji povijesnih izvora. Cak je upitno da li je uopce bio krunisan za kralja, ali u duhu nacionalizma 19. stoljeca je to bilo irelavantno za proces kreiranja nacionalnog mita. Sto starije, sto vaznije za mitomaniju. U tim zadnjim slikama Katarine Kosaca (odakle si ih nabavio?) mozes vidjet dobar primjer patetike.
Zasto patetike? Nevjerujem da je to tako. Ako je to patetika onda je citava evropa pateticna. Hrvati i Srbi su male mace u poredenju sa Njemcima, Nizozemcima, Spanjolcima, Norvezanima itd.

Ova zadnja slika je "Bijeg kraljice Elizabete" cini mi se i cuva se u Madarskom muzeju. Ova slika katarine je ulje na platnu od domaceg autora. Da vidim mogu li jos nesto pronaci... :run:
User avatar
Jazz_Junkie
Posts: 3052
Joined: 16/03/2008 22:35
Location: Wien

#15 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by Jazz_Junkie »

Pietje_Bel wrote:
Jazz_Junkie wrote:Petje, neke od tih slika koje si postavio su jednostavno portreti vladara ili stvarnih povijesnih dogadjaja. Mitos je naprimjer "Dolazak Hrvata" zato sto na Balkan nisu dosli Hrvati nego slavenska plemena ili "Krunidba Kralja Tvrtka", posto je on hrvatski vladar o kojem najmanje postoji povijesnih izvora. Cak je upitno da li je uopce bio krunisan za kralja, ali u duhu nacionalizma 19. stoljeca je to bilo irelavantno za proces kreiranja nacionalnog mita. Sto starije, sto vaznije za mitomaniju. U tim zadnjim slikama Katarine Kosaca (odakle si ih nabavio?) mozes vidjet dobar primjer patetike.
Zasto patetike? Nevjerujem da je to tako. Ako je to patetika onda je citava evropa pateticna. Hrvati i Srbi su male mace u poredenju sa Njemcima, Nizozemcima, Spanjolcima, Norvezanima itd.

Ova zadnja slika je "Bijeg kraljice Elizabete" cini mi se i cuva se u Madarskom muzeju. Ova slika katarine je ulje na platnu od domaceg autora. Da vidim mogu li jos nesto pronaci... :run:
Pa primjerice ti pokloncici kraljici od strane obicnog puka. U nekim evropskim drzavama danas dan vlada taj kic u formatu legendi o kraljevima, kraljicama, te princevima i princezama kao dobrim ljudima. U Madjarskoj postoji mit kako se je kralj Matija Korvin oblacio kao siromah i umijesao medju narod da, kao iz brige, vidi u kakvim uslovima zivi njegov narod. No, ipak u vecini evropskih drzava, barem na Zapadu, nema vise tog idealiziranja medievalnih vladara, jer ovdasnje drzave nemaju potrebu da svoju povijest legitimiraju u kontinuitetu sa srednjim vijekom. Kao sto clanak sugerira, potrebno je osloboditi se tih srednjovjekovnih mitova, jer oni nas jednostavno samo vode u srednji vijek.
User avatar
Pietje_Bel
Posts: 1947
Joined: 06/06/2008 23:07
Location: Bobovac

#16 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by Pietje_Bel »

U Nizozemskoj nedaju reci o ukidanju monarhije i kraljevske kuce jer smatraju da je ona krucijalna za slogu i identitet Nizozemskog naroda. Isto tako i Engleska, Norveska, Swedska, Belgija itd. itd. Mislim da grijesis jer je svugdje u evropi taj identitet i nacionalna svijest bas pravo vazna.


Slika/ crtez Fra Ivana Frane Jukica- Slavoljub Bosnjaka, u romanticnom stilu.

Image

Fra Jukic na Bosanskom novcu:

http://pocitelj.com/slike/fra_ivan_franjo_jukic.jpg



Jednom sam naletio na sajt sa puno slika u romanticnom stilu iz Osmanskog i austrijskog vremena... Sada ne mogu da nadem... :(
Last edited by Pietje_Bel on 28/02/2009 13:33, edited 3 times in total.
User avatar
Pietje_Bel
Posts: 1947
Joined: 06/06/2008 23:07
Location: Bobovac

#17 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by Pietje_Bel »

Jazz_Junkie wrote:Petje, neke od tih slika koje si postavio su jednostavno portreti vladara ili stvarnih povijesnih dogadjaja. Mitos je naprimjer "Dolazak Hrvata" zato sto na Balkan nisu dosli Hrvati nego slavenska plemena ili "Krunidba Kralja Tvrtka", posto je on hrvatski vladar o kojem najmanje postoji povijesnih izvora. Cak je upitno da li je uopce bio krunisan za kralja, ali u duhu nacionalizma 19. stoljeca je to bilo irelavantno za proces kreiranja nacionalnog mita. Sto starije, sto vaznije za mitomaniju. U tim zadnjim slikama Katarine Kosaca (odakle si ih nabavio?) mozes vidjet dobar primjer patetike.

Hoces reci kralja Tomislava predpostavljam? :D:D:D:D
User avatar
Jazz_Junkie
Posts: 3052
Joined: 16/03/2008 22:35
Location: Wien

#18 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by Jazz_Junkie »

Pietje_Bel wrote:
Jazz_Junkie wrote:Petje, neke od tih slika koje si postavio su jednostavno portreti vladara ili stvarnih povijesnih dogadjaja. Mitos je naprimjer "Dolazak Hrvata" zato sto na Balkan nisu dosli Hrvati nego slavenska plemena ili "Krunidba Kralja Tvrtka", posto je on hrvatski vladar o kojem najmanje postoji povijesnih izvora. Cak je upitno da li je uopce bio krunisan za kralja, ali u duhu nacionalizma 19. stoljeca je to bilo irelavantno za proces kreiranja nacionalnog mita. Sto starije, sto vaznije za mitomaniju. U tim zadnjim slikama Katarine Kosaca (odakle si ih nabavio?) mozes vidjet dobar primjer patetike.

Hoces reci kralja Tomislava predpostavljam? :D:D:D:D
Ja ba, Tomislava. Izvinjavam se.
User avatar
Van Halen
Posts: 2782
Joined: 08/04/2008 10:37

#19 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by Van Halen »

Pietje_Bel wrote:Fakat i mi trebamo imati slicne slike. Sledece scene su moguce:

1.Krunidba kralja Tvrtka
2. Bitka izmedu Kulina Bana i Madara
3. Pad Bobovca

itd. itd.

Ja bih rado kupio ovakvu sliku da je ima i da imam para... :D
Koja bitka između Kulina bana i Mađara. On je bio najmiroljubiviji vladar Bosne. Ratovao je samo jednom,protiv Vizantije.
Možda između Tvrtka i Mađara, kad je Hrvoje Vukčić Hrvatinić oderao bukvalno Mađare.
User avatar
Pietje_Bel
Posts: 1947
Joined: 06/06/2008 23:07
Location: Bobovac

#20 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by Pietje_Bel »

Van Halen wrote:
Pietje_Bel wrote:Fakat i mi trebamo imati slicne slike. Sledece scene su moguce:

1.Krunidba kralja Tvrtka
2. Bitka izmedu Kulina Bana i Madara
3. Pad Bobovca

itd. itd.

Ja bih rado kupio ovakvu sliku da je ima i da imam para... :D
Koja bitka između Kulina bana i Mađara. On je bio najmiroljubiviji vladar Bosne. Ratovao je samo jednom,protiv Vizantije.
Možda između Tvrtka i Mađara, kad je Hrvoje Vukčić Hrvatinić oderao bukvalno Mađare.
Nije tacno. I Kulin je ratovao protiv Madara a Boric je ratovao protiv Vizantije u Srbiji a i protiv Madara ako se ne varam. To pise negdje u knizi Nade Klaicke. Imas je ovdje iznad sada u citavom izdanju pa procitaj ako imas vremena. 99% sam siguran da tu pise da je Kulin Ban ratovao protiv Madara na pocetku svoje vladavine. Neka neko ovo potvrdi ko zna ili demantuje.
dobar loš ja
Posts: 97
Joined: 26/02/2009 21:42
Location: u V.H. BIHAĆ

#21 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by dobar loš ja »

Jazz_Junkie wrote:
Pietje_Bel wrote:
Jazz_Junkie wrote:Petje, neke od tih slika koje si postavio su jednostavno portreti vladara ili stvarnih povijesnih dogadjaja. Mitos je naprimjer "Dolazak Hrvata" zato sto na Balkan nisu dosli Hrvati nego slavenska plemena ili "Krunidba Kralja Tvrtka", posto je on hrvatski vladar o kojem najmanje postoji povijesnih izvora. Cak je upitno da li je uopce bio krunisan za kralja, ali u duhu nacionalizma 19. stoljeca je to bilo irelavantno za proces kreiranja nacionalnog mita. Sto starije, sto vaznije za mitomaniju. U tim zadnjim slikama Katarine Kosaca (odakle si ih nabavio?) mozes vidjet dobar primjer patetike.

Hoces reci kralja Tomislava predpostavljam? :D:D:D:D
Ja ba, Tomislava. Izvinjavam se.
A povjesničara nije bijelo nego govno.nisu Hrvati nego Slaveni.nisu Bosanci nego Bošnjaci pa koji narod živi u hercegovini,hrvatskoj,srbiji,turskoj,mađarskoj a po vjeri su muslimani a nisu bošnjaci znam da su bijelci .živioV.H.BIJAĆ
User avatar
Jazz_Junkie
Posts: 3052
Joined: 16/03/2008 22:35
Location: Wien

#22 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by Jazz_Junkie »

dobar loš ja wrote: A povjesničara nije bijelo nego govno.nisu Hrvati nego Slaveni.nisu Bosanci nego Bošnjaci pa koji narod živi u hercegovini,hrvatskoj,srbiji,turskoj,mađarskoj a po vjeri su muslimani a nisu bošnjaci znam da su bijelci .živioV.H.BIJAĆ
Pokusaj ponovo formulirati ovaj tohuwabohu, jer nemam pojma sto autor zeli da kaze.
User avatar
Jazz_Junkie
Posts: 3052
Joined: 16/03/2008 22:35
Location: Wien

#23 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by Jazz_Junkie »

Pietje_Bel wrote:
Van Halen wrote:
Pietje_Bel wrote:Fakat i mi trebamo imati slicne slike. Sledece scene su moguce:

1.Krunidba kralja Tvrtka
2. Bitka izmedu Kulina Bana i Madara
3. Pad Bobovca

itd. itd.

Ja bih rado kupio ovakvu sliku da je ima i da imam para... :D
Koja bitka između Kulina bana i Mađara. On je bio najmiroljubiviji vladar Bosne. Ratovao je samo jednom,protiv Vizantije.
Možda između Tvrtka i Mađara, kad je Hrvoje Vukčić Hrvatinić oderao bukvalno Mađare.
Nije tacno. I Kulin je ratovao protiv Madara a Boric je ratovao protiv Vizantije u Srbiji a i protiv Madara ako se ne varam. To pise negdje u knizi Nade Klaicke. Imas je ovdje iznad sada u citavom izdanju pa procitaj ako imas vremena. 99% sam siguran da tu pise da je Kulin Ban ratovao protiv Madara na pocetku svoje vladavine. Neka neko ovo potvrdi ko zna ili demantuje.
Kulin je instaliran kao vazalski ban Bosne od strane bizantskog cara Komnena. Tokom Kulinove vladavine nije bilo nikakvih ratova ili pohoda na Bosnu, osim 1183. godine kada se bacio na stranu Madjara i zajedno sa njima i Srbima ratovao protiv Bizanta ciji je nekada vazal bio.
User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 9965
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače

#24 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by Bosanac sa dna kace »

:D imaju i turski nacionalistički mitovi koji su nastali po ugledu na ove evropske, po njima su i amebe turkinje :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
User avatar
Pietje_Bel
Posts: 1947
Joined: 06/06/2008 23:07
Location: Bobovac

#25 Re: Nacionalni mitovi Made in Europe

Post by Pietje_Bel »

Vi cete mene ovako natjerati da nadem taj podatak gdje pise da je Kulin ratovao protiv Madara na izvornom latinskom (iz Knjige Nade Klaicke). Ako budem imao vremena potrazit cu ali nece biti lahko... :D
Post Reply