Nacionalni kljuc
-
parafin
#1 Nacionalni kljuc
Podijelili su nas. Nazalost jesu. Mnogo puta citirani nacionalni torovi su postali nasa realnost. Tzv. nacionalni kljuc je jedna od najgorih vrsta segregacije i ja ne zelim tako nesto u ovom drustvu. Dajte da skupimo primjere gdje se primjenjuje taj mehanizam,. koji je poznat po tome sto ne pogoduje kreativnim, inicijativnim niti sposobnim ljudima, vec svakakvim cije je zasluga eto u njegovim krvnim zrncima sumnjivog porijekla.
Evo dio clanka iz danasnjeg Oslobodjnje online. Premasili smo nadrealiste. Pa dokle pitam se!
Zašto Komisija za određivanje sudija nije obavila svoj posao?
Srpski predstavnik traži da susret Orašje - Borac sudi sudija iz RS
Komisija za sudije i suđenje na sastanku održanom u utorak nije delegirala djelioce pravde za susrete 27. i 28. kola Premijer lige. Iako je u medijima izašla informacija kako se pojavio problem kod delegiranja sudija za meč između Slavije i Sarajeva u Lukavici, saznajemo da se o ovom susretu zapravo nije ni raspravljalo, čime su nepotrebno podignute tenzije oko predstojećeg derbija u Istočnom Sarajevu, koji bi mogao odlučiti prvaka BiH.
Odluka nije donijeta s obzirom da se članovi komisije nisu mogli usaglasiti oko toga ko će suditi utakmicu između Orašja i Borca, koja se igra u Orašju. Naime, potpredsjednik Komisije za sudije i suđenje Branko Šipka insistira na tome da ovaj susret sudi sudija iz RS, pozivajući se na to kako je utakmicu u Banja Luci između ova dva tima sudio arbitar iz reda hrvatskog naroda. Ostala dva člana Komisije Spomenko Mandić i Sead Kulović bili su protiv toga, želeći da ovaj susret, zbog njegovog značaja za obje ekipe, vodi neutralan sudija, odnosno sudija iz reda bošnjačkog naroda.
Također, članovi pomenute komisije danas će razmatrati i prijedlog da posljednja četiri kola sudije budu izmiksane, kako bi se smanjila sumnja u namještanje pojedinih susreta, a saznajemo i to da će se za utakmicu u Lukavici, najvjerovatnije, delegirati sudija iz reda hrvatskog naroda.
HAALO sudija iz reda... STRASNO
Evo dio clanka iz danasnjeg Oslobodjnje online. Premasili smo nadrealiste. Pa dokle pitam se!
Zašto Komisija za određivanje sudija nije obavila svoj posao?
Srpski predstavnik traži da susret Orašje - Borac sudi sudija iz RS
Komisija za sudije i suđenje na sastanku održanom u utorak nije delegirala djelioce pravde za susrete 27. i 28. kola Premijer lige. Iako je u medijima izašla informacija kako se pojavio problem kod delegiranja sudija za meč između Slavije i Sarajeva u Lukavici, saznajemo da se o ovom susretu zapravo nije ni raspravljalo, čime su nepotrebno podignute tenzije oko predstojećeg derbija u Istočnom Sarajevu, koji bi mogao odlučiti prvaka BiH.
Odluka nije donijeta s obzirom da se članovi komisije nisu mogli usaglasiti oko toga ko će suditi utakmicu između Orašja i Borca, koja se igra u Orašju. Naime, potpredsjednik Komisije za sudije i suđenje Branko Šipka insistira na tome da ovaj susret sudi sudija iz RS, pozivajući se na to kako je utakmicu u Banja Luci između ova dva tima sudio arbitar iz reda hrvatskog naroda. Ostala dva člana Komisije Spomenko Mandić i Sead Kulović bili su protiv toga, želeći da ovaj susret, zbog njegovog značaja za obje ekipe, vodi neutralan sudija, odnosno sudija iz reda bošnjačkog naroda.
Također, članovi pomenute komisije danas će razmatrati i prijedlog da posljednja četiri kola sudije budu izmiksane, kako bi se smanjila sumnja u namještanje pojedinih susreta, a saznajemo i to da će se za utakmicu u Lukavici, najvjerovatnije, delegirati sudija iz reda hrvatskog naroda.
HAALO sudija iz reda... STRASNO
- Maraschino
Koristenje nacionalnog kljuca,trajat ce jos dugo a posle ce se to toliko izhabati da ce to biti i samim autorima smijesno.
- cyprus
Ja sam najveći protivnik nacionalnih ključeva (nas ostalih niđe u njima nema), ali nije valjda da si shvatio da su nacionalni ključevi nažalost naša realnost (protiv koje se treba borit, al nema ko da se bori) tek danas 10. maja 2007. godine?
- Maraschino
Prvi se potpisujem PROTIV nacionalnog kljuca.cyprus wrote:Ja sam najveći protivnik nacionalnih ključeva (nas ostalih niđe u njima nema), ali nije valjda da si shvatio da su nacionalni ključevi nažalost naša realnost (protiv koje se treba borit, al nema ko da se bori) tek danas 10. maja 2007. godine?
- SiSaJuMe
Po nacionalnom kljucu
Istocna tribina Srbi
Zapadna tribina Hrvatima
Juzna tribina Muslimanima
Sjeverna tribina NAMA manjinama i ciganima (hvala bogu)
Lopta Hrvatska (proslo kolo su bili Muslimanska a iduce Srbska)
Dresovi po izboru. al uskladjeni
Rasvjeta na stadionu Muslimanska
Redari iz reda manjina
Kospice/Kikiriki tradicionalno Cigani
TV prenos (NEMA SE PARA, valjalo je tu i tamo podmazat)
Prvo poluvrijeme CIRILICA
Drugo poluvrijeme LATINICA
Reklame mogu i na stranskom.
Nek bolji pobjedi
Istocna tribina Srbi
Zapadna tribina Hrvatima
Redari iz reda manjina
Nek bolji pobjedi
- cyprus
Opet ostade glavna dilema. Čiji sudija?SiSaJuMe wrote:Po nacionalnom kljucu
Istocna tribina Srbi
Zapadna tribina Hrvatima
Redari iz reda manjina
Nek bolji pobjedi
A i ostade istorijska nepravda što je trava zelena.
- SiSaJuMe
Ovo je do sad dogovoreno. A vidis da natezemo sudiju. Al nesikiraj se nategnucemo ga.cyprus wrote:Opet ostade glavna dilema. Čiji sudija?SiSaJuMe wrote:Po nacionalnom kljucu
Istocna tribina Srbi
Zapadna tribina Hrvatima
Redari iz reda manjina
Nek bolji pobjedi
A i trava nece bit problem. Kod gostujuce ekipe vec je teren celav. Odnosno smdjkast.
- Maraschino
ako treba i poglavicu angazovati da kise ne budeSiSaJuMe wrote:Ovo je do sad dogovoreno. A vidis da natezemo sudiju. Al nesikiraj se nategnucemo ga.cyprus wrote:Opet ostade glavna dilema. Čiji sudija?SiSaJuMe wrote:Po nacionalnom kljucu
Istocna tribina Srbi
Zapadna tribina Hrvatima
Redari iz reda manjina
Nek bolji pobjedi
A i trava nece bit problem. Kod gostujuce ekipe vec je teren celav. Odnosno smdjkast.
- Abu FEED el-Castro
Prvo, nije nepravda!cyprus wrote:Opet ostade glavna dilema. Čiji sudija?SiSaJuMe wrote:Po nacionalnom kljucu
Istocna tribina Srbi
Zapadna tribina Hrvatima
Redari iz reda manjina
Nek bolji pobjedi
A drugo: nije istorijska nego prirodna
- DiplomataSaSela
Pa tako je vec odavnoSiSaJuMe wrote: Sjeverna tribina NAMA manjinama i ciganima (hvala bogu)
-
parafin
Ljudi, ideja je bila da se iskupi jos primjera t.z.v. nacionalnog kljuca. Evo dva:
Predjednistvo: svi znamo, troglavo cudoviste
Vojska:
Oslobodjenje: 07.07.06
Prema predsjedničkoj odluci, koju je u četvrtak u Sarajevu obrazložio ministar obrane Nikola Radovanović, u novoj strukturi Oružanih snaga BiH (OSBiH) bit će 45,9 posto Bošnjaka, Hrvata 19,8 posto, Srba 33,6 posto te “ostalih” 0,7 posto.

I jos nesto, dok god se sve ovo u nasim pricama na zajebanciju okrece, izgleda da nam je dobro
Ma sta dobro, ludilo 
Predjednistvo: svi znamo, troglavo cudoviste
Vojska:
Oslobodjenje: 07.07.06
Prema predsjedničkoj odluci, koju je u četvrtak u Sarajevu obrazložio ministar obrane Nikola Radovanović, u novoj strukturi Oružanih snaga BiH (OSBiH) bit će 45,9 posto Bošnjaka, Hrvata 19,8 posto, Srba 33,6 posto te “ostalih” 0,7 posto.
I jos nesto, dok god se sve ovo u nasim pricama na zajebanciju okrece, izgleda da nam je dobro
- jeza u ledja
Meni ovo nije nista cudno. U dosta zemalja se obraca paznja da je u vladinim institucijama reprezentovan X broj nacionalnih manjina, rasa, naroda i sta ti ja znam.
Sad u sportu to je malo besmisleno i to bi se s vremenom trebalo promjeniti.
- Maraschino
... cuj u vladinim istitucijama,kod nas u autobusu ne smije biti vozac i kondukter iz istog narodajeza u ledja wrote:Meni ovo nije nista cudno. U dosta zemalja se obraca paznja da je u vladinim institucijama reprezentovan X broj nacionalnih manjina, rasa, naroda i sta ti ja znam.
-
parafin
Mislim da mijesas stvari. Postoje u dosta zemalja od zapadnih demokratija do Irana zakoni po kojima nacionalne manjine moraju biti zastupljene u parlamentu. Cisto iz razloga da nebi bili skroz zanemareni jer ih ima premalo da ikada izaberu "svog" covjeka u parlament. Tako npr. zanimljiv podatak, u iranskom zakonodavnom tijelu sjede i predstavnici jevrejske manjine.jeza u ledja wrote:Meni ovo nije nista cudno. U dosta zemalja se obraca paznja da je u vladinim institucijama reprezentovan X broj nacionalnih manjina, rasa, naroda i sta ti ja znam.
To je znaci jedna stvar. Sta se kod nas desava je uredjenje cijelog drustva na toj bolesnoj osnovi.
- Ahmmed
Gdje li su nam ovi stariji forumaši, da nam pojasne kakva je situacija sa nacionalnim ključem bila do 1990zlatan01 wrote:Dilema je: Sposobni ili poslusni? Sposobni su birani automatski, po prirodnom kljucu, a ovi drugi se biraju po nacionalnom kljucu (a moze i po vjerskom, partijskom i td. kljucu).
-
Shoshana
Koliko se ja sjecam (barem 80-ih) na funkcije u drustvenim ustanovama je birano po nacionalnom kljucu koji je bio proporcionalan sastavu stanovnistva. Bar na papiru... Za sitnu raju toga nije bilo...il' ja ne znamAhmmed wrote:Gdje li su nam ovi stariji forumaši, da nam pojasne kakva je situacija sa nacionalnim ključem bila do 1990zlatan01 wrote:Dilema je: Sposobni ili poslusni? Sposobni su birani automatski, po prirodnom kljucu, a ovi drugi se biraju po nacionalnom kljucu (a moze i po vjerskom, partijskom i td. kljucu).
- jeza u ledja
Pa ja sam i napisao da se u vladinim institucijama, tj. drzavnim, mnogih zemalja, pazi na to koliko ce biti koga. Upravo kazem u stvarima kao sto je sport toga ne bi trebalo biti.parafin wrote:Mislim da mijesas stvari. Postoje u dosta zemalja od zapadnih demokratija do Irana zakoni po kojima nacionalne manjine moraju biti zastupljene u parlamentu. Cisto iz razloga da nebi bili skroz zanemareni jer ih ima premalo da ikada izaberu "svog" covjeka u parlament. Tako npr. zanimljiv podatak, u iranskom zakonodavnom tijelu sjede i predstavnici jevrejske manjine.jeza u ledja wrote:Meni ovo nije nista cudno. U dosta zemalja se obraca paznja da je u vladinim institucijama reprezentovan X broj nacionalnih manjina, rasa, naroda i sta ti ja znam.
To je znaci jedna stvar. Sta se kod nas desava je uredjenje cijelog drustva na toj bolesnoj osnovi.