Nacionalni ili Islamski preporod?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Sta preferirate od ovo dvoje?

Islamski preporod
6
30%
Bosanski nacionalni preporod
14
70%

Total votes: 20

Pietje_Bel

#1 Nacionalni ili Islamski preporod?

Post by Pietje_Bel »

Sta smatrate da nama Bosancima vise treba:

1. Islamski preporod, koji je mozda zapocen 93. dolaskom Alije Izetbegovica ?

Image

2.Bosanski nacionalni preporod kojeg mi Bosanci kao posljedni narod u evropi nismo dozivijeli?

Image

Procitajte:
Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Trinaest godina nakon rata u kojem je poginulo 100 hiljada ljudi, uglavnom Muslimana, Bosna prolazi kroz islamski preporod.

Nekoliko novih medresa i religiozno orjentisanih srednjh skola su napravljene u skorijim godinama, dok je jos vise dzamija niklo. Medju novim gradjevinama je i kulturno-sportski kompleks kralja Fahda koji je sam kostao oko 28 miliona Dolara.

Prije rata ovdje je bilo nemoguce cuti za potpuno pokrivene zene i muskarce sa dugim bradama. Danas su oni svakodnevnica.

Mnogi ovdje pozdravljaju muslimanski preporod kao zdravu afirmaciju identiteta u multietnickoj drzavi gdje Muslimani cine skoro jednu polovinu ukupne populacije.

Ali, u ovoj vec krhkoj drzavi, mnogi takodje upozoravaju na rastuci sudar izmedju konzervativnog Islama i bosanskog otvorenog sekularizma.

Prije dva mjeseca, ljudi u kapuljacama su napali ucesnike "gej festivala" u Sarajevu. Pri tome su izvlacili ljude iz auta a neke i udarali uzvikujuci "Ubij pedere" i "Alah Ekber." Osam ljudi je zavrsilo sa povredama.

Muslimanske religiozne vodje su odgovorile zalbom da je taj dogadjaj, koji se odrzao u svetom mjesecu Ramazanu, bio zapravo provokacija. Organizatori su odgovorili da su oni imali za cilj promociju prava manjina i da nisu mislili zlo nikome.

U ovoj kosmopolitskoj prijestolnici, gdje su barovi vec odavno nadmasili broj dzamija, muslimanska religiozna edukacija je nedavno utemeljena u drzavna obdanista. Ovo je navelo nekolicinu sekularnih muslimanskih roditelja da ukazu na to da je granica razjedinjenja izmedju dzamije i drzave pregazena.

Bosanski muslimani praktikuju umjereni Islam jos od osmanske okupacije u XV stoljecu. Sociolozi i politicke vodje govore da je religijsko budjenje nastavak rata kojeg je dejtonski sporazum okoncao podjeljivsi zemlju na muslimansko-hrvatsku federaciju i republiku srpsku.

"Srbi su pocinili genocid nad nama. Oni su silovali nase zene, napravili nas izbjeglicama u nasoj zemlji," rekao je Mustafa efendija Ceric, glavni duhovni vodja bosanske muslimanske zajednice.

"Danas imamo ustav koji nam nalaze da trebamo da dijelimo politicku moc i zemlju sa nasim ubicama," dodao je Ceric. "Mi, bosanski Muslimani, smo jos uvijek okupirani u Sarajevu."

Srdzba je evidentna. Dok su na hiljade vjernika ulazili u dzamiju kralja Fahda za vrijeme molbe u petak popodne, jedan mladic je sjedio ispred dzamijskog dvorista i prodavao konzervativni muslimanski magazin sa licem izabranog predsjednikom Barak Obame na naslovnoj strani.

Na naslovnoj stranici je pisalo "Huseine, da li ce tvoja Amerika ubiti Muslimane?" Ocito je da srednje ime gospodina Obame znaci ponos za mnoge Muslimane ovdje.

Religiozni i nacionalni identitet su od davno sjedinjeni u multi-etnickoj Bosni.

Tradicija u selima je bila da se komsija komsiji obraca na osnovu religije kao - Musliman, Ortodoks, Katolik, umjesto Bosnjak, Srbin ili Hrvat.

U post dejtonskoj naciji, ova tradicija je nastavljena i jos vise ojacala.

u Sarajevu, gradu koji je uglavnom muslimanski, imena vecine ulica sa nazivom komunistickih revolucionara su promjenjena i nazvana po muslimanskim herojima i politickim partijama koje su usko vezane za muslimanski identitet.

Na drugoj strani, hrvatski Katolici i Ortodoksni Srbi su lojalni svom religijskom identitetu. Prisustvo crkvama je u porastu; a u Republici srpskoj, cak ministarstvo i policija imaju svoje Ortodoksne svece.

Analisti kazu, od zavrsetska rata, organizacije koje finansira Saudijska Arabija su investirale oko 700 miliona Dolara u Bosnu, najcesce u dzamije.

Vahabizam je dosao u toku rata sa ratnicima i humanitarnom pomoci iz arapskog svijeta. Kako god, mnogi sociolozi ovdje tvrde da bosanski Muslimani jos uvjek vjeruju da Islam nema mjestra u javnom zivotu.

Dino Abazovic, sociolog religije na sarajevskom univerzitetu, inace covjek koji je nedavno uradio detaljnu anketu sa 600 bosanskih Muslimana, kaze da se 60 posto anketiranih odnose prema religiji kao privatnoj stvari pojedinca, i da se samo mali broj ljudi moli pet puta na dan.

Kako god, nasilne epizode se i dalje desavaju. Ranije ove godine, nakon eksplozije u trgovackom centru u Vitezu, ubijena je jedna osoba a sedam osoba je ranjeno. Zlatko Miletic, sef MUP-a u muslimansko-hrvatskoj federaciji, ukazuje i upozorava na postojanje ultra-konzervativnog sunitsko-islamskog teroristickog pokreta.

Sa druge strane, Muftija Ceric kaze da Vahabizam nema buducnosti u Bosni.

"Djeca poste na Ramazan, idu u dzamije vise nego njihovi roditelji," dodaje Ceric. "Mi smo imali de-islamizaciju tokom Titovog vremena, tako da je prirodna i sasvim normalna cinjenica da su ljudi danas vise religiozni nego sto su bili ranije.

Neki kritici kazu da je muftija Ceric dozvolio religiji da izadje van okvira privatnog zivota.

Vedrana Pinjo-Neuschul, zena koja dolazi iz mjesane srpsko-muslimanske porodice, vodi borbu protiv odrzavanja islamskih casova u drzavno finansiranim obdanistima sirom Sarajeva. Roditelji imaju pravo da ispisu svoju djecu sa religijskih casova, medjutim gospodja Pinjo-Neuschul, zena ciji je muz Zidov, Katolik i Srbin, kaze da ovakva polica stigmatizira ne-muslimansku djecu.

Ona je nedavno povukla svoju djecu iz javnih obdanista i prikupila 5,000 potpisa protiv police. Ova polica je takodje kritikovana od strane OSCE-a, becke grupe koja nadgleda demokraciju.

"Ja ne zelim da objasnjavam svom cetverogodisnjem sinu, Svenu, koji je zaljubljen u svoju muslimansku drugaricu Esmu, zasto oni moraju da sjede u razlicitim prostorijama. Niko nema pravo da ih razdvoji."

"Prophet Muhamed kaze da djeca treba da budu ucena kao Muslimani od svoje 7 godine," kaze profesor Spahic, covjek koji je u doba komunizma bio zatvorenik zbog svog islamskog aktivizma.

Milorad Dodik, govori o Sarajevu kao novom Teheranu, "politickom Islamu i borbi protiv ljudi koji ne dijele istu viziju."

Sa druge strane, muslimanski lideri i vecina zapadnih analista u Bosni vide tvrdnje o bosanskoj sekularnoj stvarnosti kao pokusaj srpskih nacionalista da opravdaju brutalnu ratnu subjugaciju Muslimana od strane Srba i Hrvata.

Dan Bilefsky, New York Times
Decembar 26, 2008
http://www.nytimes.com/2008/12/27/world ... &th&emc=th
Last edited by Pietje_Bel on 29/12/2008 15:00, edited 1 time in total.
Air Ramiz

#2 Re: Nacionalni ili Islamski preporod?

Post by Air Ramiz »

Nama Bosnjacima/Bosancima treba i jedno i drugo. Kad kazem bosnjacki preporod mislim na zreliju politiku u kojoj prioritet treba bit jedinstvo oko krucijalnih pitanja, a islamski ocuvanje nase 500 godina duge tradicije u kojoj su komsiluk, obitelj, kultura na prvom mjestu umjesto danasnjeg slavljenja bajrama po birtijama sa gologuzim pevaljkama,
Pietje_Bel

#3 Re: Nacionalni ili Islamski preporod?

Post by Pietje_Bel »

Air Ramiz wrote:Nama Bosnjacima/Bosancima treba i jedno i drugo. Kad kazem bosnjacki preporod mislim na zreliju politiku u kojoj prioritet treba bit jedinstvo oko krucijalnih pitanja, a islamski ocuvanje nase 500 godina duge tradicije u kojoj su komsiluk, obitelj, kultura na prvom mjestu umjesto danasnjeg slavljenja bajrama po birtijama sa gologuzim pevaljkama,
Nemoze i jedno i drugo. Mozes izabrati ili jedno ili drugo. :evil:
Air Ramiz

#4 Re: Nacionalni ili Islamski preporod?

Post by Air Ramiz »

Pietje_Bel wrote:
Air Ramiz wrote:Nama Bosnjacima/Bosancima treba i jedno i drugo. Kad kazem bosnjacki preporod mislim na zreliju politiku u kojoj prioritet treba bit jedinstvo oko krucijalnih pitanja, a islamski ocuvanje nase 500 godina duge tradicije u kojoj su komsiluk, obitelj, kultura na prvom mjestu umjesto danasnjeg slavljenja bajrama po birtijama sa gologuzim pevaljkama,
Pa zato nisam glasao. U realnosti nista nije crno-bijelo, osim sahovskih figura. A bosanski identitet je toliko slozen da je svodjenje na jednu njegovu komponentu pogubno :bih:
Pietje_Bel

#5 Re: Nacionalni ili Islamski preporod?

Post by Pietje_Bel »

Air Ramiz wrote:
Pietje_Bel wrote:
Pa zato nisam glasao. U realnosti nista nije crno-bijelo, osim sahovskih figura. A bosanski identitet je toliko slozen da je svodjenje na jednu njegovu komponentu pogubno :bih:
Ipak neodlucnost je jos pogubnije ali to je naravno moje misljenje. Bas me interesuje sta ce biti rezultat nakon nekih 100 glasanja. :thumbup:
homo_sapiens

#6 Re: Nacionalni ili Islamski preporod?

Post by homo_sapiens »

Nama, prije svega, treba ekonomski preporod. S ekonomskim, doći će i svaki drugi. A da bismo imali ekonomski preporod, moramo imati "preporođenu" vlast - vladu :D U tom pravcu trebamo razmišljati
amrica

#7 Re: Nacionalni ili Islamski preporod?

Post by amrica »

@ramiz

nije svaki bosanac bosnjak, nemoj to dvoje izjednacavati...
IBM

#8 Re: Nacionalni ili Islamski preporod?

Post by IBM »

Sto kaze homosapiens, mani se coravog posla, narodu u Bosni(a ti to ne znas) nije stalo ni do jednog ni do drugog, vec do ekonomskog preporoda.....

usput receno islamski preporod se vec dogodio(i to nije bilo '93), tako da nece doci do reprize(barem u nasem vaktu),a nacionalni preporod.....tesko je to izvesti u danasnjoj B&H...
istocnjak

#9 Re: Nacionalni ili Islamski preporod?

Post by istocnjak »

homo_sapiens wrote:Nama, prije svega, treba ekonomski preporod. S ekonomskim, doći će i svaki drugi. A da bismo imali ekonomski preporod, moramo imati "preporođenu" vlast - vladu :D U tom pravcu trebamo razmišljati
"Ekonomskog preporoda" nema bez "ekonomskog patriotizma" i bez "vjerskog preporoda" ljudi sve tri konfesije u BiH. Danas oni koji su na vlasti razmišljaju "makro" i nemaju granice ni u čemu a uzrok ovome je dugodišnji život u materijalizmu. Dok ljudi ne počnu razmišljati na "mikro" osnovi i ne budu svjesni da ništa sa sobom neče ponijeti u grob osim dobrih i loših djela, nema ni ekonomskog preporoda jer isti danas prodaju milione bosanskog novca radi par hiljada koje će staviti u svoj dzep. Recimo prodaja Energopetrola, ako samo skontate da recimo u Sarajevu sada ima oko dvjesto hiljada automobila koje potroše u prosjeku 5 do 7 litara goriva dnevno što je oko 10 KM u prosjeku dolazite do cifre od 2 miliona dnevno za Sarajevu a kolika je zarada samo u čitavoj BiH. Samo onaj ko u sebi nema vjere je mogao prodati ovakvo BiH blago. Nažalost puno je licemjera i munafika danas koji sve rade da bi došli do novca.
Last edited by istocnjak on 28/12/2008 01:22, edited 1 time in total.
rogic

#10 Re: Nacionalni ili Islamski preporod?

Post by rogic »

Nacionalni preporod mi nije nimalo simpatican jer smo dobro upoznati do cega je to preporadzanje blizih i daljih nam komsija dovodilo.Zato sam za ovaj vjerski preporod. :)
Prozor

#11 Re: Nacionalni ili Islamski preporod?

Post by Prozor »

nisam za islamski preporod kakav se do sad odvijao. bar ne u punoj mjeri. nije mi islamski pozdravljanje sa selam, puno usta Islama, slavljenje Bajrama a redovno profitersko razmisljanje, psovke i totalna nemar za komsije i okolinu... niko nije savrsen, ali fakat ima ljudi, ponajvise mladih ljudi koji ovdje dodju i smatraju sebe velikim muslimanima jer se sa time busaju na sva zvona... nisam ni za tamo neke metode po kojima se siba po prstima pri neposlusnosti, kao sto su neki dobrovoljci u srednjoj bosni to zamisljali... za mene islamski preporod je moralni preporod, i takav islamski preporod je po mene spas za ovaj narod i zemlju...

sto se tice bosanskog preporoda, dakako da podrzavam, ali takodjer ne u smislu nadri-patriotizma olicenog u postiranju video-klipova na youtube sa armijom bih popracenih ratnim numerama satelita... vise taj preporod vidim u povecanoj svijesti o domovini, pomoci povratnicima i bosni tamo gdje je nema... ali to je moje vidjenje, neko idealno...

na anketi nisam glasao
cyprus

#12 Re: Nacionalni ili Islamski preporod?

Post by cyprus »

Dok se svi Bosanci i Hercegovci ne preporode zajedno, bolje da se niko parcijalo ne "preporađa". Ne trebaju nam još i "preporođajne" podjele.
Topla voda

#13 Re: Nacionalni ili Islamski preporod?

Post by Topla voda »

jebes ga .kolko god bio bosanac,svaka nacija ima neku nosecu religiju identiteta.
ja nisam kriv sto pravoslavci i katolici u istom broju ne dozivljavaju ovu zemlju kao svoju.
sta ja tu mogu?
da se njima prilagodjavam?
dokle ba da se prilagodjavam?
salim se :D
nacionalni preporod je moj izbor u svakom slucaju
Pietje_Bel

#14 Re: Nacionalni ili Islamski preporod?

Post by Pietje_Bel »

Islamski preporod po meni nas Bosance (one koji se tako osjecaju u etnickom I nacionalnom smislu) kastrira. Mi se ipak nalazimo u Evropi u kojoj su svi narodi vec dozivijeli svoje preporode. Mi ga nismo jos dozivijeli. Znaci ja mislim da je stetno, sto mi nismo nacija u nacionalnom smislu vec vise nacija u vjerskom smislu, jer svi oko nas jesu nacije. Ne mislim uopste na zadrti patriotizam ili nacionalizam ali jednostavno se neki preporod mora desiti. Ekonomska situacija nema veze sa tim. Jer pogledajmo koliko se dzamija pravi, medresa, vjerskih obdanista itd. Znaci veliki dio Bosanskih muslimana je izabrao put vjerskog preporoda a taj put nije niti jedan muslimanski narod u evropi izabrao: niti Albanci a niti Turci. Da li smo mi pametniji od njih ili smo jednostavno pre-mali da dozivimo nacionalni preporod? Ja mislim da je ovo zadnje u pitanju.
izvor

#15 Re: Nacionalni ili Islamski preporod?

Post by izvor »

Nama Bosancima treba vise pameti.
Krivo si ovo postavio. Kakav islamski preporod Bosancima, ako ima Bosanaca (koji sebe tako dozivljavaju) a nisu muslimani? :?
A svim ljudima ovdje treba duhovna katarza (bez obzira u sta vjerovali/nevjerovali). Sve je ovdje poremeceno, sistemi vrijednosti...tako da se nemozemo nadati boljitku bez osvjescenjs pojedinca. Postenje, pravda, ljubav, istina, iskrenost...sve ovo je devalviralo. Kad ove stvari dodju na prvo mjesto, tada cemo imati i preporod. Bolje cemo zivjeti.U svakom pogledu. Zaboravio sam, i nacionalno, i vjersko je ovdje devalviralo zbog nosilaca tih preporoda (pocetak 90ih). Otisli su u krivom smjeru. Zloupotrijebili su i naciju i vjeru radi intreresa. Licnih naravno.
Pietje_Bel

#16 Re: Nacionalni ili Islamski preporod?

Post by Pietje_Bel »

izvor wrote:Nama Bosancima treba vise pameti.
Krivo si ovo postavio. Kakav islamski preporod Bosancima, ako ima Bosanaca (koji sebe tako dozivljavaju) a nisu muslimani? :?
A svim ljudima ovdje treba duhovna katarza (bez obzira u sta vjerovali/nevjerovali). Sve je ovdje poremeceno, sistemi vrijednosti...tako da se nemozemo nadati boljitku bez osvjescenjs pojedinca. Postenje, pravda, ljubav, istina, iskrenost...sve ovo je devalviralo. Kad ove stvari dodju na prvo mjesto, tada cemo imati i preporod. Bolje cemo zivjeti.U svakom pogledu. Zaboravio sam, i nacionalno, i vjersko je ovdje devalviralo zbog nosilaca tih preporoda (pocetak 90ih). Otisli su u krivom smjeru. Zloupotrijebili su i naciju i vjeru radi intreresa. Licnih naravno.
Pa treba i vise pametni ali treba li nam Islamski ili nacionalni preporod kad bi bas trebali da biramo. Sta narod zeli?
Post Reply