S obzirom da se ovdje ide u nekakve zaista daleke istorije, evo se polomih da nadjem podatke o tome odakle su i kada Srbi uopste dosli. Ali, dok to ne nadjem mogu prepricati.
Naime, malo vise od 1000 godina (cini mi se da je pisalo cak i par hiljada godina p.n.e), Srbi su bili najratobornije Sibirsko pleme koje je zarilo i palilo tim dijelom svijeta, terorisuci ostala plemena. I to je trajalo prilicno dugo, sve dok ostala plemena nisu shvatila da ujedinjenjem mogu prekinuti taj teror. Tako se i desilo i cijelo Srpsko pleme, odnosno ono sto je od njega ostalo, je protjerano prema jugu. U tom svom bijegu su se pomicali sve do ovih prostora, gdje su se i konacno zaustavili.
Ovo, naravno, ne sluzi u svrhu potpirivanja svadje ili vrijedjanja. Pokusacu da nadjem ovu enciklopediju, ali mislim da je neko ovo vrlo dobro obradio i ranije na banjaluka.com forumu, sa svim linkovima i scanovima dokumenata (iskopirao bih otamo, ali sam davno banovan radi probosanske price

).
Ali kako god, gledajuci na noviju istoriju Srba i ratnicko ponasanje i mentalitet (mislim da ovo niko ne moze osporiti), mislim da u ovoj prici o Sibiru ima i te kakve istine.