Mislim da u sklopu ove teme se moze provuci i prica o ovome pitanju. Od pocetka '90.tih je bosnjastvo bilo usko,skoro i jedino,povezivano sa islamom,cime je veliki broj istinitih BH patriota,koji se ne identifikuju kao muslimani,niti su u islamu,i ne vide u ovome "Bosnjak".
Nacionalna svijest Bosnjaka
-
mahalik
#76 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
-
Inquirer
#77 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Ja nisam historicar, ali koliko ja znam, nema dovoljno dokaza da se tvrdi kako je Bosna bila iskljucivo "bogumilska" zemlja.A Bogumili nisu uopste postojali? Nije ni crkva bosanska?bosanski kraljevi su se izjasnjavali kao katolici da bi izbjegli rat, kojim bi katolici "pokatolicili" bosanski narod. Bosanski kraljevi su bili Bogumili.
A izjave kao sto su da smo bili Srbi ili Hrvati prije dolaska Osmanlija su samo tvorevina propagandnih masinerija, koje kao sto se iz prilozenog vidi rade odlican posao.
btw Musliman sam, ali se ne smatram Bosnjakom, gdje god mi se trazi nacionalnost ja sam "ostali"
- Nele9
#78 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Samo vi meni na vakat javite da ste u većini i da namjeravate da moju vjeru stavite na isti nivo na kojem je bila 45 godina, pa da se ja ispaljujem odavde s porodicom. Ni Bosna ni Bošnjaci me više neće vidjeti sigurno.
Ja sam svoju dužnost prema, Bosni, Bošnjacima i svakom drugom gradjaninu na slobodnoj teritoriji obavio od 92 do 95. Skoro 4 godine svog života sam proveo služeći ovoj zemlji i narodu. Nikada nisam i ne namjeravam da tražim nešto od države. Samo su mi živce pokidali oni certifikatima. Niko mi nije dužan ništa. Borio sam se za sebe, kao što piše u Kur´anu, knjizi o kojoj pričate s takvom ohološću.
Danas radim sve da svoju djecu odgajam da ovu zemlju vole i da su za nju spremni dati sve pa i vlastiti život. Plaćam poreze, učestvujem u dobrotvornim akcijama...
2 puta sam bio vani i vraćao se jer su mi svi korijeni ovde. 2 puta odbijao sjajne ponude da odvedem porodicu i živim američki san.
Ni četnici ni ustaše me nisu otjerali odavde ali ukoliko se snovi nekih od vas ostvare, ne daj Bože, to bi bio potpis i viza za odlazak. A vama bih poželio sreću u Europi, kao i nacionalno osviještenim Albancima (koji masovno prelaze na katoličanstvo btw) i Turcima, koje je Europa jedva dočekala da prigrli onako drčno sekularne i nacionalno osviještene.
Ja sam svoju dužnost prema, Bosni, Bošnjacima i svakom drugom gradjaninu na slobodnoj teritoriji obavio od 92 do 95. Skoro 4 godine svog života sam proveo služeći ovoj zemlji i narodu. Nikada nisam i ne namjeravam da tražim nešto od države. Samo su mi živce pokidali oni certifikatima. Niko mi nije dužan ništa. Borio sam se za sebe, kao što piše u Kur´anu, knjizi o kojoj pričate s takvom ohološću.
Danas radim sve da svoju djecu odgajam da ovu zemlju vole i da su za nju spremni dati sve pa i vlastiti život. Plaćam poreze, učestvujem u dobrotvornim akcijama...
2 puta sam bio vani i vraćao se jer su mi svi korijeni ovde. 2 puta odbijao sjajne ponude da odvedem porodicu i živim američki san.
Ni četnici ni ustaše me nisu otjerali odavde ali ukoliko se snovi nekih od vas ostvare, ne daj Bože, to bi bio potpis i viza za odlazak. A vama bih poželio sreću u Europi, kao i nacionalno osviještenim Albancima (koji masovno prelaze na katoličanstvo btw) i Turcima, koje je Europa jedva dočekala da prigrli onako drčno sekularne i nacionalno osviještene.
- Ahmmed
#79 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Ko su politički predstavnici , kako ih nazivate, islamista u BiH? Ko su nositelji ideje islamizma u BiH? gdje vi vidite, posebno među prosječnim Bošnjacima elemente sukoba između sekularizma i "islamizma"? ( Ma šta se pod islamizmom podrazumijevalo).
Glede nacionalne svijesti i identiteta Bošnjaka....ja ne vidim nikakav problem u višeslojnosti sopstvenoga identiteta. Nemam nikakav problem,šta više, sa kraljem Tvrtkom ili kraljicom Katarinom. Kao što nemam ni bilo kakav problem sa sultanom Fatihom. Ne treba ih idealizirati, riječ je o vladarima kojima je bilo važno da im podanici plaćaju porez.dakle, niti sam za njihovo potcjenjivanje, ali nisam ni za precjenjivanje. Naprosto, nisam za nacional-romantizam, a sve mu više postajemo skloni. Počev od mita o bogumilima....a što bi bio problem današnjim muslimanima, odnosno onima koji cijeli ili dio identiteta nalaze i u muslimanskom tradicijsko-povijesnom krugu što su nekima od nas preci bili katolici, nekima bosanski krstjani, nekima pravoslavci, što su neki od današnjih Bošnjaka srpskoga ili hrvatskoga korijena - a ovdje mislim na plemensku pripadnost -? Zašto potreba za romantiziranjem Husein-kapetana Gradaščevića? Zašto velikosrpska mitomanija počinje postajati uzor u afirmiranju bošnjačkoga nacional-romantizma?
Mislim da smo na dovoljnoj vremenskoj distanci, da možemo u svoj nacionalni identitet ugraditi i srednjevjekovnu bosansku državu i osmansko naslijeđe. Navodim ova dva primjera, jer vidim, da je po mišljenju nekih diskutanata riječ o potpuno nespojivim kategorijama. Što je, po mom mišljenju pogrešno.
I da: Dio moga identiteta jesu ilahije.Ne znam zašto neki, uz ovu konstataciju, dodaju "nažalost". Ali, dio moga identiteta je i dječija pjesmica " Kulina bana vojska je" i čuvena poslovica " Od Kulina bana i dobrijeh dana". Dio moga identiteta je i " Ima jedna duga cesta, koja vodi sve do raja", kao trag i podsjećanje na moje davne katoličke pretke....Mi, kroz sudbinu kraljice Katarine, ponajbolje možemo oslikati višeslojnost napega identiteta: bosansko krstjanstvo u temeljima joj, pravoslavni rođaci,katolički svjetonazor u okrilju kojega je sklopila oči, djeca muslimani.....I iako sam protivu nacional-romantizma, kraljica Katarina i njena životna priča, upravo su paradigma današnjih Bošnjaka....I nekako mi, ta fina Katarina, dođe kao pramajka, na nekoj mi ličnoj razini
Kad je o muslimanima riječ: Kišobran islama, ovosvjetski gledano - a islam veliku pažnju posvećuje ovosvjetskom- jeste Bosna. Bosna je suštinska brana muslimana. I muslimani to, nadam se, dobro znaju. I to su pokazali od 1992 do 1995. U suprotnom, mogli bi završiti kao muslimani Beograda, Šapca, Užica, Sokola.....da ne idemo dalje u povijest pa da ne pominjemo muslimane Like,Korduna,dalmatinske Zagore, Slavonije.....
I ono što ne volim jeste odnos nekih spram gradova u manjem bh entitetu....Slušam kako govore: " Tamo, kod njih, u Srebrenici, Zvorniku,Banjoj Luci...." A pri tome ne znaju da su 1861 , četiri petine beogradskog stanovništva činili muslimani. I da je Užice prije svega 150 godina imalo 34 džamije.
Ako se budemo odnosili prema ovih 49% države, kao prema nečemu "njihovom".... i budemo zadovoljni sa ovih, ne znam ni sam koliko, "naših" procenata,ne piše nam se dobro.
I zbog toga je Bosna i njeno očuvanje ključ.
I da ne gajimo iluzije: Uz sve greške pri definiranju pripadnosti Bošnjaštvu,ogroman broj Srba i Hrvata u ovoj zemlji,Bošnjaštvo nikada prihvatiti neće.
I ja zaista ne vidim problem u tome. Ne bi mi Jovo Divjak bio nimalo draži nego što jeste i da se izjašnjava kao Bošnjak.Čovjek je Srbin i to je to.
Glede nacionalne svijesti i identiteta Bošnjaka....ja ne vidim nikakav problem u višeslojnosti sopstvenoga identiteta. Nemam nikakav problem,šta više, sa kraljem Tvrtkom ili kraljicom Katarinom. Kao što nemam ni bilo kakav problem sa sultanom Fatihom. Ne treba ih idealizirati, riječ je o vladarima kojima je bilo važno da im podanici plaćaju porez.dakle, niti sam za njihovo potcjenjivanje, ali nisam ni za precjenjivanje. Naprosto, nisam za nacional-romantizam, a sve mu više postajemo skloni. Počev od mita o bogumilima....a što bi bio problem današnjim muslimanima, odnosno onima koji cijeli ili dio identiteta nalaze i u muslimanskom tradicijsko-povijesnom krugu što su nekima od nas preci bili katolici, nekima bosanski krstjani, nekima pravoslavci, što su neki od današnjih Bošnjaka srpskoga ili hrvatskoga korijena - a ovdje mislim na plemensku pripadnost -? Zašto potreba za romantiziranjem Husein-kapetana Gradaščevića? Zašto velikosrpska mitomanija počinje postajati uzor u afirmiranju bošnjačkoga nacional-romantizma?
Mislim da smo na dovoljnoj vremenskoj distanci, da možemo u svoj nacionalni identitet ugraditi i srednjevjekovnu bosansku državu i osmansko naslijeđe. Navodim ova dva primjera, jer vidim, da je po mišljenju nekih diskutanata riječ o potpuno nespojivim kategorijama. Što je, po mom mišljenju pogrešno.
I da: Dio moga identiteta jesu ilahije.Ne znam zašto neki, uz ovu konstataciju, dodaju "nažalost". Ali, dio moga identiteta je i dječija pjesmica " Kulina bana vojska je" i čuvena poslovica " Od Kulina bana i dobrijeh dana". Dio moga identiteta je i " Ima jedna duga cesta, koja vodi sve do raja", kao trag i podsjećanje na moje davne katoličke pretke....Mi, kroz sudbinu kraljice Katarine, ponajbolje možemo oslikati višeslojnost napega identiteta: bosansko krstjanstvo u temeljima joj, pravoslavni rođaci,katolički svjetonazor u okrilju kojega je sklopila oči, djeca muslimani.....I iako sam protivu nacional-romantizma, kraljica Katarina i njena životna priča, upravo su paradigma današnjih Bošnjaka....I nekako mi, ta fina Katarina, dođe kao pramajka, na nekoj mi ličnoj razini
Kad je o muslimanima riječ: Kišobran islama, ovosvjetski gledano - a islam veliku pažnju posvećuje ovosvjetskom- jeste Bosna. Bosna je suštinska brana muslimana. I muslimani to, nadam se, dobro znaju. I to su pokazali od 1992 do 1995. U suprotnom, mogli bi završiti kao muslimani Beograda, Šapca, Užica, Sokola.....da ne idemo dalje u povijest pa da ne pominjemo muslimane Like,Korduna,dalmatinske Zagore, Slavonije.....
I ono što ne volim jeste odnos nekih spram gradova u manjem bh entitetu....Slušam kako govore: " Tamo, kod njih, u Srebrenici, Zvorniku,Banjoj Luci...." A pri tome ne znaju da su 1861 , četiri petine beogradskog stanovništva činili muslimani. I da je Užice prije svega 150 godina imalo 34 džamije.
Ako se budemo odnosili prema ovih 49% države, kao prema nečemu "njihovom".... i budemo zadovoljni sa ovih, ne znam ni sam koliko, "naših" procenata,ne piše nam se dobro.
I zbog toga je Bosna i njeno očuvanje ključ.
I da ne gajimo iluzije: Uz sve greške pri definiranju pripadnosti Bošnjaštvu,ogroman broj Srba i Hrvata u ovoj zemlji,Bošnjaštvo nikada prihvatiti neće.
I ja zaista ne vidim problem u tome. Ne bi mi Jovo Divjak bio nimalo draži nego što jeste i da se izjašnjava kao Bošnjak.Čovjek je Srbin i to je to.
Last edited by Ahmmed on 08/06/2011 22:55, edited 2 times in total.
-
Inquirer
#80 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Jos jednom:OK, hajde da se onda svi odrekenmo bosanske nacije??
NACIJA I RELIGIJA SU DVA RAZLICITA POJMA
- Mjesanac
#81 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Ja ne tvrdim da je bila iskljucivo bogumilska, ja tvrdim za vladare da su bili Bogumili.Inquirer wrote:Ja nisam historicar, ali koliko ja znam, nema dovoljno dokaza da se tvrdi kako je Bosna bila iskljucivo "bogumilska" zemlja.A Bogumili nisu uopste postojali? Nije ni crkva bosanska?bosanski kraljevi su se izjasnjavali kao katolici da bi izbjegli rat, kojim bi katolici "pokatolicili" bosanski narod. Bosanski kraljevi su bili Bogumili.
A izjave kao sto su da smo bili Srbi ili Hrvati prije dolaska Osmanlija su samo tvorevina propagandnih masinerija, koje kao sto se iz prilozenog vidi rade odlican posao.
btw Musliman sam, ali se ne smatram Bosnjakom, gdje god mi se trazi nacionalnost ja sam "ostali"
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#82 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Javi se Miletu...izjava te preporučuje za orden Nemanjića prvog reda. Onog trenutka kada bude tako neće biti ni humanitarne, a kamoli američke vojne pomoći.Ljeto11 wrote:Bez islama nema bosnjaka a bez bosnjaka nema Bosne.
PS
de ljudi da razdvojimo stvari ne govorim o Islamu kao vjeri već o Islamu kao politici.....vjerujte u šta hoćete al zaboravite na politiku utemeljnu na vjeri
Last edited by JoseMujica on 08/06/2011 22:59, edited 1 time in total.
- Bosnolog
#83 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
klif wrote:Bosnolože, Srbija, a kasnije i Hrvatska su vodile rat za teritoriju BiH i za nacionalnu dominaciju na osvojenoj teritoriji, odnosno prisajedinjenje tih teritorija. Pročitaj još jednom, šta ti pišeš. Država BiH nema veze sa Islamom. Država BiH mora uspostaviti ekvidistancu prema svim religijama, pa i sa islamskom.Bosnolog wrote:@ JoseMujica
Iskljucivanje vjerskog elementa ili stuba iz nacionalni interesa jedne nacije je nesto sto mozes primjeniti u drzavma koje su stabilne i pravedno uredene i bez prijetnji bilososkom istrebljenju istima od strane komsija i onih koji su to generacijski pokusavali,....
Za raziluku takvih drzava Bosna je prezivjela etno/naci vjerske napade kataklizmicko cunamijskih razmjera gdje se zatiralo prije svega etno vjerska bosnjacka temeljna zajednica i sve sto je imalo atributa njihovog postojanja,vjerskih objekata i historije kao i drzave BiH,...
Ovakve tvrdnje su jako opasne, iz prostog razloga jer su neprovjerive. Služe tipovima poput Cerića i drugim manipulatorima da imenuju "neprijatelje" i tako manipulišu vjerskim osjećajima izdužući ih na nivo nacionalnog. BiH i njeni ljudi su dio Evrope i to treba uvijek imati na umu. Evropa se sigurno neće prilagođavati Bosni.Bosnolog wrote:Iskljuciti vjersku komponentu iz nacionalnog interesa Bosnjaka je pomaganje ostvarivanja tih ciljeva zbog koji im je bio planiran bioloski nestanka,...Kurva Evropa bi se potpuno drugacije postavila da je umjesto Bosnjaka bila neka druga neislamska vjerska skupina,Pa oni su ocekivali i prizeljkivali njihov bioloski nestanak,....Ne sve zemlje ali dobar dio evropskih vlada od Ruske,Francuske pa nadalje,......A da ne govorimo za Miloseviceve i Tudmanove,politike i vlade,....
Još jedna grandiozna zabluda koju ljudima BiH prezentiraju njeni neprijatelji. BiH je država svih njenih ljudi koji je smatraju jedinom domovinom.Bosnolog wrote:Amerika je ta koja je prekinula velikosrpsko zlo nakon sto su BH branitelji,svih dobronamjernih ljudi su stali u odbranu dobra od zla a prije svega Bonsjaci kojima su i planirali i zeljli bioloski pocistiti a drzavu im podijeliti sto i danas zele,.....
Sve dok se susjedni komsiluk to jest Srbije ne denacifizira,a drzava BiH ne uredi pravno i ekonomski odrzivo ona ce morati imati nadzornika u vidu VP kao medunarodnog medijatora zbog nakardno uredenog i neodrzivog uredenja sto je potencijalna inicijalna kapsula za detonaciju BiH i cijele regije cega su oni jako svijesni,.....
Ostaje faktor vreman koji sve vise pretvara BiH u nacionanu drzavu sekularnih Bonjsaka a koliko ce biti sekularni ovisi prije svega od nekoliko faktora u njihovom okruzenju,stoga shodno njima Bosnjaci ce formirati sveje nacionalne interese sto ce drediti i koliko ce vjera imati uticaja u oblikovanje njihove svijesti zavisi od onog sto sam opisivao i onok sto su prezivjeli i jos uvijek dozivljavaju i prezivljavaju,....
Izgleda da smo ja i ti zivjeli na dvije razlicite planete pa nismo svjedoci istog dogadaja koji se dogadao zadnje dvije decenije u BiH i regiji,....Srbija i Hrvatska su vodile rat i agresiju protiv BiH uz pomoc njihovih satelita i izdajnickih sluga koje su vojno naoruzali,kadrovski,ideoloski,duhvono vjerski i novcano finasirali i kontrolisali,...Da su se isti usprotivili rata u BiH ne bi bilo,....Sve je bilo osmiljeneo ali nisu znali sto ce sa Bosnjacima i onim BH rodoljubima koji su im se suprostavili kojima su bili namjenili put nestanka pod zemlju ili van BiH,......
Stoga optuzivati iskljucivo Srbiju i Hrvatsku za devedesete je bjezanje od potpune istine,koja se ne svida onim koji su ratovali za susjedne hegemonisticke i udruzene zlocinacke poduhvate ruseci vlastitu zemlju a sada u njoj ostali frustrirani da zive, podrzavaju i pravdaju ono sto su cinili ili pomagali projekte protiv vlastite drzave,.......
Istna je jedna a ona se tebi izgleda ne svida i ti je zelis prefarbati devijacijama i spinovanjem cinjenica,......
Koliko got se ti ne slagao s njom ona je takva,......Bosnjaci kao njabrojniji narod imaju i najvecu odgovornost na uspostavi gradanske i sekularne decentralizirane drzave BiH ali ne i na svoju stetu koja moze biti pogubna po iste kao i po drzavu BiH udovoljavajuci anti BH destruktivnim i secesionistickim ideologijama koje traju nekoliko generacija a posebno zadnje dvije decenije,....
Trebas da znas da su se protiv Bosnjaka i BH rodoljuba svih etnija udruzile dvije antibosanskohercegovacke i antibosnjacke ideologije zla,one i danas postoje samo sto nemaju snage i saveznika da dovrse zapoceto,ciji su glavni nosioci bili domace politicke SDS i HDZ stranke to jest komsije i drzavljani BiH,oni koji su sanjali ili jos uvijek sanjaju da ce im Beograd i Zagreb biti glavni i maticni gradovi,.....
Da bi bio cijenjen i uvazen od drugih moras prov sebe uvazavati i respektovati,.......
Sto se tice Evrope nikada ona nam nije bila naklonjena i iskrena kada nam je bilo najteze a poslednji dogadaj i ulijetanje Lajcaka u spasavanju Dodika i njegovih rusilackih nakana cime je sprijecena njegova smjena i kaznjavanje Ausvica je samo potvrda te politike,.....
Ti maglu mozes prodavat drugima ipak sam malo vise i bolje upoznat iz diplomatskih izvora o odnosu doborg dijele ljigave i cinicne Evrope prema BiH,...
- Mjesanac
#84 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Hvala sto si mi objasnio. Vidim nosis frustracije iz proslog sistema, sto te svrstava u veliku vecinu ljudi koji dozvoljavaju da im se kreira misljenje. Drugo, vise bi bilo vrijeme da se nauce neki osnovni pojmovi.Ljeto11 wrote:Nemoj slucajno da za sebe kazes da si bosnjak, jer ti kao bosanski musliman ne mozes imati svoju naciju. Tome su nas naucili drugovi i drugarice iz proslog sistema kad su nas svrstavali u ostale, pa u srbe, pa u neopredijeljene, pa nam onda bijednicki nabili veliko M koje nije nista znacilo. Takvo razmisljanje se MORA prenijeti i nabuduce generacija, a ti si Mjesecu najbolji ucenik toga.Mjesanac wrote: btw Musliman sam, ali se ne smatram Bosnjakom, gdje god mi se trazi nacionalnost ja sam "ostali"
Moja nacionalnost je bosanskohercegovacka, jer nacionalnost znaci pripadanje drzavi, bez obzira na vjeru.
Moja vjera je Islam.
Meni trece ne treba.
Ne smatram se Bosnjakom, jer najveci Bosnjaci danas, ilitga bosnjacki prvaci, su primitivni, zadrti i slabo obrazovani ljudi. Izvinuti ces, ali ja ne spadam u tu grupu.
- Ahmmed
#85 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Valjda ćeš dozvoliti da su i oni koji su muslimani, ostavljali kosti širom BiH. Pod zastavom ljiljana.I za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svakome biti potaman. I ne razmišljajući pretjerno o nekim islamistima koje stalno pominjete. Nije valjda da su se za BiH borili samo ateisti? Nemojte da idemo na uprošćavanje stvari i nepotrebnu konfrontaciju.JoseMujica wrote:Javi se Miletu...izjava te preporučuje za orden Nemanjića prvog reda. Onog trenutka kada bude tako neće biti ni humanitarne, a kamoli američke vojne pomoći.Ljeto11 wrote:Bez islama nema bosnjaka a bez bosnjaka nema Bosne.
PS
de ljudi da razdvojimo stvari ne govorim o Islamu kao vjeri već o Islamu kao politici.....vjerujte u šta hoćete al zaboravite na politiku utemeljnu na vjeri
-
Inquirer
#86 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Mislim da reis pokusava da se ugleda na islamizam turske AKP, kojoj je valjda cilj stvaranje neke islamske verzije evropskih demokrscana, barem za sada. Uz to sebe smatra vodjom Bosnjaka, sto u sekularnoj drzavi ne bi trebalo da se desava. Ocigledno je da taj covjek previse drsko zloupotrebljava svoj vjerski autoritet.Ahmmed wrote:Ko su politički predstavnici , kako ih nazivate, islamista u BiH? Ko su nositelji ideje islamizma u BiH? gdje vi vidite, posebno među prosječnim Bošnjacima elemente sukoba između sekularizma i "islamizma"? ( Ma šta se pod islamizmom podrazumijevalo).
Ukoliko taj vid islamizma ostane u okvirima sekularnih zakona, on nece narusavati demokratska nacela drzave. Problem je u tome kada takav pokret dobije na snazi. Tada sekularna nacela drzave bivaju ugrozena, jer za razliku od krscanstva, islam ne priznaje odvojenost vjere od drzave. Islam nije samo vjera, islam je i ideologija koja po svojoj prirodi (tj. tekstovima na kojima se bazira) tezi da preuzme svu vlast.
Ovo sto se desavalo do sada, tj. gradnja dzamije na Ciglanama bez suglasnosti okolnih stanara, uvodjenje vjeronauke u vrtice, huskacke izjave reisa, su manji incidenti, ali pokazuju smjer u kojem se "reisov islamizam" razvija.
Jos jedan problem je u tome sto Bosna nije Turska. Bosna nema jaku, centralizovanu drzavu, veliku i opremljenu vojsku, i bosanska ekonomska moc se ne moze porediti sa turskom. Bosnjaci su okruzeni zemljama koje im nisu prijateljski nastrojene, i koje imaju jake saveznike u Evropskoj uniji i Rusiji.
Last edited by Inquirer on 08/06/2011 23:26, edited 3 times in total.
-
Inquirer
#87 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
http://en.wikipedia.org/wiki/AlawiMjesanac wrote:Ja ne tvrdim da je bila iskljucivo bogumilska, ja tvrdim za vladare da su bili Bogumili.Inquirer wrote:Ja nisam historicar, ali koliko ja znam, nema dovoljno dokaza da se tvrdi kako je Bosna bila iskljucivo "bogumilska" zemlja.A Bogumili nisu uopste postojali? Nije ni crkva bosanska?bosanski kraljevi su se izjasnjavali kao katolici da bi izbjegli rat, kojim bi katolici "pokatolicili" bosanski narod. Bosanski kraljevi su bili Bogumili.
Ako vladajuca porodica u Siriji pripada ovoj sekti, znaci li to da cijelu Siriju mozemo opisati kao "njihovu?"
-
klif
#88 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Bosnolože, izuzetno cijenim tvoj patriotski angažman, ali Bosanci i Hercegovci pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti ne bi bili u stanju voditi rat ni pet minuta bez pomoći Beograda i Zagreba.Bosnolog wrote: Stoga optuzivati iskljucivo Srbiju i Hrvatsku za devedesete je bjezanje od potpune istine...
Sto se tice Evrope nikada ona nam nije bila naklonjena i iskrena...
Pošto imaš kontakte sa stranim diplomatama, jasno ti je da u politici naklonjenost i iskrenost nemaju naročitu vrijednost.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#89 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
ne to ne sporim. ne znam možda ja nisam dovoljno jasan ili možda pregrubo napišem pa me pogrešno iščitate.Ahmmed wrote:Valjda ćeš dozvoliti da su i oni koji su muslimani, ostavljali kosti širom BiH. Pod zastavom ljiljana.I za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svakome biti potaman. I ne razmišljajući pretjerno o nekim islamistima koje stalno pominjete. Nije valjda da su se za BiH borili samo ateisti? Nemojte da idemo na uprošćavanje stvari i nepotrebnu konfrontaciju.JoseMujica wrote:Javi se Miletu...izjava te preporučuje za orden Nemanjića prvog reda. Onog trenutka kada bude tako neće biti ni humanitarne, a kamoli američke vojne pomoći.Ljeto11 wrote:Bez islama nema bosnjaka a bez bosnjaka nema Bosne.
PS
Živimo u Evropi i ovdje bilo kakvo utemeljenje politike na vjerskim osnovama vodi u katastrofu. Radovan Karadžić je upravo na ovu kartu slabio međunarodnu poziciju Bosne i Hercegovine. Čitao sam jedan izvještaj Istraživačkog centra Parlamenta Velike britanije. Bio je to profil našeg tadašnjeg predsjednika koji je dolazio u posjetu britanskom parlamentu i izvještaj je napravljen da približi parlamentarcima s kime imaju posla. E šta mislite kako nam je predsjednik bio portretisan i koje mu je djelo istaknuto u biografiji? E sad se vi stavite u guzicu nekog MP-a tamo i probajte pogledat Aliju iz perspektive jednog britanskog pakaša, pa presaberite se koliko bi vas bolila neka stvar šta se tamo dešava i bi li se interesovali o čemu ovaj lik kuka?
Bosnolog je što se tiče toga potpuno u pravu da bi skroz druga reakcija Evrope bila da se u BiH nije radilo o pretežno muslimanskom stanovništvu. I srpska propaganda, a i hrvatska kasnije, je upravo igrala na tu kartu.
E sad ja razumijem ponos, folovi golovi i da se svak voli malo kurčit, ali budimo realni. Hipotetički, da sutra krene rat i svi skočimo i kažemo mi smo muslimani i idemo islam branit ....ne da bi ni humanitarne bilo, a da ne pričam o vojnoj pomoći.
E sad meni nikako nije jasno zašto i otkud tolika potreba za potenciranje braka vjera+ nacija što faktički znači da nacija= vjera kada je to unaprijed osuđeno na propast, posebno islamska politika na tlu Evrope. Jebiga racionalnije se odmah samozaklati nego ići u takve avanture jer si svakako donji. Nema mi jednostavno nikakve racionalnosti u tome. Posebno kada govorimo o nacionalizmu i naciji, govorimo o politici, a politika je racionalna djelatnost. Tu zaboravite one bajke koje se bacaju masama ko paljevina. Ili ste dio mase?
- Bosnolog
#90 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Sa ovom izjavom se apsolutno slazem,ali isto tako da nije bilo volje medu politicko poslusnickim olarhijama SDS-a i HDZ-a BiH kao i njihovim sljedbenicima u BiH,susjedne drzave ne bi vodile hegemonisticke ratove cime su iskoristile svoje poslusnike za te ciljeve,kojima su na zalost sluzili ruseci vlastitu kucu a time i buducnost sebe i svoje dijece za rad komsijskih(susjednih zemalja) hegemonistickih interesa,.klif wrote:Bosnolože, izuzetno cijenim tvoj patriotski angažman, ali Bosanci i Hercegovci pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti ne bi bili u stanju voditi rat ni pet minuta bez pomoći Beograda i Zagreba.Bosnolog wrote: Stoga optuzivati iskljucivo Srbiju i Hrvatsku za devedesete je bjezanje od potpune istine...
Sto se tice Evrope nikada ona nam nije bila naklonjena i iskrena...
Pošto imaš kontakte sa stranim diplomatama, jasno ti je da u politici naklonjenost i iskrenost nemaju naročitu vrijednost.
Potpis na Daytonsku ludacku kosulju Milosevica i Tudmana je dokaz i priznanje da su bili strane u sukobu u agresiji na BiH,....
Kada bi nakon svega sto se desilo najveci dio BH Srba i BH Hrvata to shvatili i okrenuli se svojoj drzavi BiH sve ostalo bi bilo lakse rijesili,od preuredenja drzave do uspostave pravne,sekulare i decentralizovana BiH po mjeri svih njenih gradana i etnickih zajednica,......
Gradani BiH su platitli najvecu cijenu raspada EX YU iako su najmanje krivi za njen raspad,sto je jos tragicnije manipulacija tim ljduma od strane velikosrpske ideologije se i dalje nastavlja,zbog cega ce najvece zrtve na duze staze biti upravo BH Srbi cije su samo ideolosko i topovsko meso,....Najveci broj istih jos uvijek nije svjestan toga,jer imaju svoje agente i poslusnike u vidu Dodika i prethodnika koji sa njima manipulisu za radi istih ciljeva,....
U medunarondoj diplomatiji je gotovo uvijek interes iznad svega,dok je moralna strana gotovo zadnja i ako se poklopi sa interesima kada se naglasi i pokusa isturiti u javnosti kao prioritetna,....
-
klif
#91 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Ne upadajte u zamku agresorskih propagandista kojima je najveća pobjeda upravo navođenja ljudi Bosne i Hercegovine islamske vjeroispovjesti da povjeruju u ove tvrdnje. Evropska politika je mnogo kompleksnija stvar, nego njeno svođenje na neku nejasnu islamofobiju.JoseMujica wrote: ...da bi skroz druga reakcija Evrope bila da se u BiH nije radilo o pretežno muslimanskom stanovništvu. I srpska propaganda, a i hrvatska kasnije, je upravo igrala na tu kartu.
Dobrom Bošnji bi bilo mnogo bolje da uključi mozak, nego da se povodi emocijama.
-
Inquirer
#92 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Danasnja islamofobija na tlu Evrope je dokaz da nisi u pravu.klif wrote:Ne upadajte u zamku agresorskih propagandista kojima je najveća pobjeda upravo navođenja ljudi Bosne i Hercegovine islamske vjeroispovjesti da povjeruju u ove tvrdnje. Evropska politika je mnogo kompleksnija stvar, nego njeno svođenje na neku nejasnu islamofobiju.JoseMujica wrote: ...da bi skroz druga reakcija Evrope bila da se u BiH nije radilo o pretežno muslimanskom stanovništvu. I srpska propaganda, a i hrvatska kasnije, je upravo igrala na tu kartu.
Dobrom Bošnji bi bilo mnogo bolje da uključi mozak, nego da se povodi emocijama.
-
klif
#93 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Fobija (grč. phobos - strah, bijeg) je izraženi trajni strah, najčešće prekomjeran ili neopravdan, a pojavljuje se u vezi očekivanja specifičnog objekta ili situacije.Inquirer wrote:Danasnja islamofobija na tlu Evrope je dokaz da nisi u pravu.klif wrote:Ne upadajte u zamku agresorskih propagandista kojima je najveća pobjeda upravo navođenja ljudi Bosne i Hercegovine islamske vjeroispovjesti da povjeruju u ove tvrdnje. Evropska politika je mnogo kompleksnija stvar, nego njeno svođenje na neku nejasnu islamofobiju.JoseMujica wrote: ...da bi skroz druga reakcija Evrope bila da se u BiH nije radilo o pretežno muslimanskom stanovništvu. I srpska propaganda, a i hrvatska kasnije, je upravo igrala na tu kartu.
Većina se ljudi boji npr. visine ili pauka, ali taj ih strah ne ometa u svakidašnjem životu. Takav strah postaje fobija kada ih onemogućuje u aktivnostima koje su do tada s lakoćom obavljali ili uživali u njima. Termin fobija odnosi se na grupu simptoma prouzrokovanih određenim objektima ili situacijama.
http://www.wikipedia
-
Inquirer
#94 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
"Islamophobia is prejudice against, hatred or fear of Islam or Muslims."
http://en.wikipedia.org/wiki/Islamophobia
http://en.wikipedia.org/wiki/Islamophobia
-
Kokuruz
#95 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Čitam ove vaše postove i vidim kakva je i kolika nacionalna svijest kod Bošnjaka.
Naročito je bitno pitanje "zašto je nacionalna svijest Bošnjaka ovakva kakva je danas".
Da biste razgovarali na ovu temu trebate poznavati:
1. Historiju Bosne,
2. Historiju Bošnjaka,
3. Historiju vjera na bosanskim prostorima,
4. Historiju Ilira i Slavena
5. ISLAM,
6. Historiju Srba.
Barem osnovne stvari...
Ovako, sami sebe diskvalifikujete iz neke ozbiljne diskusije pa čak i nanosite štetu ljudima koji misle ili mogu pomisliti da su činjenice na vašoj strani...a nisu.
Ako već nešto tvrdite potrudite se da tu tvrdnju ranije provjerite barem na wikipiediji jer fakat ovdje se svakakve gluposti pišu.
Znate li, primjera radi, kako je Bosna dobila svoje ime, ko joj je dao ime ?
Dajte krenite od početka.
Naročito je bitno pitanje "zašto je nacionalna svijest Bošnjaka ovakva kakva je danas".
1. Historiju Bosne,
2. Historiju Bošnjaka,
5. ISLAM,
6. Historiju Srba.
Barem osnovne stvari...
Ovako, sami sebe diskvalifikujete iz neke ozbiljne diskusije pa čak i nanosite štetu ljudima koji misle ili mogu pomisliti da su činjenice na vašoj strani...a nisu.
Ako već nešto tvrdite potrudite se da tu tvrdnju ranije provjerite barem na wikipiediji jer fakat ovdje se svakakve gluposti pišu.
-
Dedina_Rora
#96 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
]@Bosnolog
Ja bih samo zelio da kazem ovom Bosnologu i Mujici da bi bilo mnogo bolje za njih da manje vremena trose na forumu.
Jer ama bas nikakve koristi vi nemate od pisanja na forumu. I nije da pisete samo ponekad ili samo kratke tekstove na selektivnim temama. Nego imate ama bas o svemu misljenje i pisete kilometaske postove.
Nadam se da cete ovo shvatiti kao dobronamjeran savjet a ne kao napad jer vec vas godinama srecem ovdje i uvijek se to zapitam.
Ja bih samo zelio da kazem ovom Bosnologu i Mujici da bi bilo mnogo bolje za njih da manje vremena trose na forumu.
Jer ama bas nikakve koristi vi nemate od pisanja na forumu. I nije da pisete samo ponekad ili samo kratke tekstove na selektivnim temama. Nego imate ama bas o svemu misljenje i pisete kilometaske postove.
Nadam se da cete ovo shvatiti kao dobronamjeran savjet a ne kao napad jer vec vas godinama srecem ovdje i uvijek se to zapitam.
-
Inquirer
#97 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Da, upoznat sam sa teorijama etimoloskog porijekla rijeci "Bosna."Kokuruz wrote:Čitam ove vaše postove i vidim kakva je i kolika nacionalna svijest kod Bošnjaka.
1. Historiju Bosne,
2. Historiju Bošnjaka,
5. ISLAM,
6. Historiju Srba.
Barem osnovne stvari...
Ti zelis reci da kolektivno sjecanje seze do perioda Ilira?
-
Dedina_Rora
#98 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Kada sam bio mladji procitao sam mnogo knjiga o srednovijekovnoj Bosni. Sve sto mi je doslo na ruku procitao sam. Znam dosta. Ali kada bolje skontam to je sve glupost.
Zato ne gubite vrijeme na tome vec se
: guzite:
To je najbolji sport.
Zato ne gubite vrijeme na tome vec se
: guzite:
To je najbolji sport.
- cyprus
#99 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Nacionalna svijest je zlo, o kojoj god ''naciji'' da se radi 
- Bosnolog
#100 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka
Zaobides moje postove i ides dalje,....to je barem jednostavno,...Dedina_Rora wrote:]@Bosnolog
Ja tvoje postove nisam ni registrovao,.....