Nacionalizirana religija...

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Fair Life

Post by Fair Life »

:?
fia

Post by fia »

pametno...
marijindvorac

#5 Re: Nacionalizirana religija...

Post by marijindvorac »

kub lajkan wrote:Pa kad covjek iz zize zbivanja ovako zbori, a niko da se pocese, sta onda mozemo mi sa periferije... sjedit, pretvoriti se u "spavace" i cekati...
Amen! :)
Fair Life

#6 Re: Nacionalizirana religija...

Post by Fair Life »

Image

FRA IVAN ŠARČEVIĆ, PROFESOR NA FRANJEVAČKOJ TEOLOGIJI U SARAJEVU I
GLAVNI UREDNIK ČASOPISA FRANJEVAČKE PROVINCIJE BOSNE
SREBRENE "SVJETLO RIJEČI", GOVORI O JASENOVCU, BLEIBURGU I
SREBRENICI, TE O VJERI, NACIONALIZMU I POLITICI U BiH

...Mi smo iz prisilne ateizacije ušli, dakle, u fazu apriornog pretpostavljanja vjere, i do
kobnog izjednačavanja nacionalnog i religijskog, što se u srži suprotstavlja
svim monoteističkim vjerama
.
NIN

Post by NIN »

Fair,
dosta ljudi kojima je upucen ovaj tekst je obuzet afektivnom religioznoscu koja inhibira objektivni uvid u ono na sto fratar zeli skrenuti paznju i sto je definitivno sumorna i pesimisticna realnost na nasim prostorima. Da se ima barem mrva objektivistickog pristupa religiji kod (narocito) novopecenih vjernika znali bi procitati i protumaciti ovu kritiku profesora Sarcevica i, eventualno, izraziti svoje misljenje i napisati komentar, ali... Sve ti govori ignorancija ili pak strah na izreceno jer pogadja u nutrinu problema koji je fakat.

Odlican i poucan tekst, a ovaj dio valja ponoviti i istaknuti!

...Mi smo iz prisilne ateizacije ušli, dakle, u fazu apriornog pretpostavljanja vjere, i do kobnog izjednačavanja nacionalnog i religijskog, što se u srži suprotstavlja svim monoteističkim vjerama. Utoliko ste u pravu, jer nacionalizirana religija jest hereza i poganstvo, nacionalizam u vjeri je najbezbožnija moguća ideja. Umjesto Boga koji se ne može lokalizirati i zatvoriti bez ostatka, dolazi nacija i kult vođe, gotovo neprimjetno i normalno. Politika dobiva prerogative religioznog, a vjera se pogubno sekularizira. Uzmite primjer religioznih simbola. Ako u mojoj zemlji na mjesto nacionalnih simbola dolaze univerzalni religijski simboli: križevi, crkve, džamije, a sve u svrhu političkih ciljeva označavanja teritorija ili otimanja tuđe zemlje, dakle znakova da drugi tu nema što tražiti, onda to više nisu vjerski simboli nego najradikalnija bezbožnost. A o estetskoj razini tih simbola da se i ne govori…

Pozdrav...
fia

Post by fia »

Kao stranac nisam htjela se umješavati, ali ipak moram...

Mislim da nutrina problema je još dublija….lijepo je da taj profesor osječa nekakvu krivicu, ali pitam kakva je mjera odgovornosti duhovnih vodja za to.
Kad uzmem u obzir da večina vjernika se više -manje oslanja na njih, jer je smatra pametnijima, učenijima, da večina radi ne po tome što je sama naučila nego po tome što je - kod nas se kaže „gospodin frater tako je lijepo rekao“ i nikako ne provjerava ono što taj frater kaže. Najbolje sredstvo za manipulaciju...
Svečenici se uključavaju u političke procese, religija ide „ruka u ruke“ sa političkim dogadjajima i izgleda da traže samo stjecanje moći i materijalnih dobara, premda je to često dovelo do patnji običnog naroda
Onda ko je kriv za to, što on tamo kritikuje? Obični ljudi kojim se nameta da samo svečenik najbolje zna šta je dobro…???
Fair Life

Post by Fair Life »

Nekad je u bukvarima ispod slova C bila nacrtana cipela.

A danas ??

Image
NIN

Post by NIN »

Fair Life wrote:Nekad je u bukvarima ispod slova C bila nacrtana cipela.

A danas ??

Image
...KAKVA PROPAST!!... :shock: :-) :-) ...

...kako ovi nasi mali pokvareni, primitivni i prljavi narodi podmuklo i lezerno pripremaju za novu rundu, za nove pobjede i sirenje svojih iluzija koje, na kraju kace sve svojom krvlju, bez obzira na pamet ili mentalno sljepilo!... ne zna se koji su gori od goreg, PROPAST! Ziva Propast! :-) :-)
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Fair Life wrote:Nekad je u bukvarima ispod slova C bila nacrtana cipela.

A danas ??

Image

Ma nije toliko kriva duhovna fukara koja je ovo smislila, koliko je kriv onaj koji je pustio da se to objavi.

Kao u ratu, nije toliko kriv onaj koji je pucao, koliko onaj koji mu je naredio.

Kao u miru, nije toliko kriv obicni covjek koji mrzi, koliko je kriv politicar i medijski magnat koji ga nagoni na mrznju...

Princip je fakat isti... i fakat su u pitanju nijanse...
chinese_water

Post by chinese_water »

U biti nista novo na zapadu za Srbiju...nekima je dobar reis...samo zato sto je reis...nekima je onaj pop sto je prskao svetom vodicom "skorpione" ziva legenda i 'eroj ... iako niti eto taj reis ima pretjerane veze sa religijom niti taj pop...oni su ipak religijske vode nekakve.
Bolje ista nego nista? Nikad!
spreca

Post by spreca »

gospdin Fra Ivan Sarcevic je apsolutno u pravu ali zar nisu oni ti koji moraju stalno govoriti pravdu, jer politicari su KURVE koje mi placamo i to dobro da bi nas jebali u zdrav mozak.cast izuzetcima ali vecina vjerskih po(bez)glavara nemisli tako i radi sasvim suprotno etici koju propovjedaju, sve dok je takvih na celu religioznih organizacija ja sam sve rjedi posjetilac takvih bogomolja ,samo da nas je malo vise,jer i njima mi dajemo hljeb/kruh nasusni
Post Reply