Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
- apsidejzi
#1 Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
Nedavno sam upoznao jednog momka iz Srbije, tacnije Novog Sada i nekako smo karakterom legli jedan drugom. Lagano se dogovorimo oko svih poslova, bez mnogo komplikacija i nesporazuma. CIjelo ovo vrijeme sam namjerno izbjegavao pricati o nacionalnim temama a i on je to radio. Meni to uopste nije bitno, licno smatram da je nacija vjestacka kategorija kako bi lokalni mocnici zapisali svoju teritoriju i zivjeli ugodniji zivot. Dakle, ja ne vjerujem u nacije. Ono u sta vjerujem su kulture. Ja se od nekog amerikanca razlikujem po kulturi i backgroundu a ne po nacionalnoj grupnoj pripadnosti. OK, naravno da njegov i moj pasos nemaju istu moc ali to je opet dio igre vlasti i kontrole resursa na odredjenim teritorijama. Isto tako razlikujem srbe i bosnjake. Mi smo isti genetski materijal koji je kroz tradiciju i historiju prihvatao tudje kulture. Neke grupe su prihvatale neciju, neke druge neku drugu a sve u ovisnosti od situacije. Mislim, nas dijasporac koji zivi u njemackoj takodjer prihvata njihovu kulturu i vise ne pripada ovoj dole kulturi. Mi se razlikujemo po kulturoloskoj a ne nacionalnoj pripadnosti. Makar je to moje vjerovanje.
Helem, ja sam znao da taj dan mora doci i sinoc smo se zapricali malo na temu religije, nacije, i sl. Nije bilo neke drame i sve se zavrsilo u korektnim i fer odnosima osim sto sam ja shvatio koliko smo zapravo razliciti na toj osnovi. Koliko imamo razlicit kulturni background. On fakat vjeruje u onu tezu o poturcenim srbima. Ne samo da vjeruje, jer vjera podrazumjeva svjesni izbor, nego je to njegov refleks. On je to naucio tako i ocito nikada nije propitivao. Mislim, ja sam odgojen u islamskoj tradiciji ali sam debelo propitao u sta vjerujem i sta smatram ispravnim.
Ovaj lik nije ni znao da recimo bosnjacka strana to tako ne vidi. Al ovo je fakat tako. Dakle, nije to neka mrznja prema bosnjacima pa da ima takav stav zbog mrznje. Jednostavno, tako mu je receno i on nikada nije propitivao to misljenje. Isto kao sto mnogi od nas ne propituju mnoga misljenja.
Ja sam fakat zaprepasten velicinom izolacije i nepostojanja kritickog razmisljanja u srpskom korpusu. Mislim, kroz taj razgovor sam shvatio da i ostali njegovi bliznji dijele isto misljenje. Uopste mi nije bio cilj svadjati se ni dokazivati da li su bosnjaci poseban narod il su poturceni srbi jer na kraju krajeva nije ni bitno. Ja svakako ne vjerujem u to. Nit su srbi nesto posebni nit su bosnjaci posebni zato sto su to sto jesu. Da sam se rodio u njegovoj kuci sigurno bih i ja bio srbin i obratno.
Medjutim, ovdje sam shvatio koliko je kriticko razmisljanje sistematski uklonjeno iz balkanskog drustva, pogotovo srbijanskog. Oni fakat vjeruju da su crnogorci srbi koji se kofrce, da su bosnjaci i kosovari poturceni srbi i sl. Mislim, ja mogu obavljati biznis sa njim i sve to, jer je cool covjek i dobar covjek, ali ipak i tako dobar covjek ako kriticki ne razmislja emituje iz sebe energiju najveceg nacionaliste i vjerovatno je lagano njim manipulisati.
Kad ce doci do kriticnog razmisljanja kod balkanskih naroda?
Helem, ja sam znao da taj dan mora doci i sinoc smo se zapricali malo na temu religije, nacije, i sl. Nije bilo neke drame i sve se zavrsilo u korektnim i fer odnosima osim sto sam ja shvatio koliko smo zapravo razliciti na toj osnovi. Koliko imamo razlicit kulturni background. On fakat vjeruje u onu tezu o poturcenim srbima. Ne samo da vjeruje, jer vjera podrazumjeva svjesni izbor, nego je to njegov refleks. On je to naucio tako i ocito nikada nije propitivao. Mislim, ja sam odgojen u islamskoj tradiciji ali sam debelo propitao u sta vjerujem i sta smatram ispravnim.
Ovaj lik nije ni znao da recimo bosnjacka strana to tako ne vidi. Al ovo je fakat tako. Dakle, nije to neka mrznja prema bosnjacima pa da ima takav stav zbog mrznje. Jednostavno, tako mu je receno i on nikada nije propitivao to misljenje. Isto kao sto mnogi od nas ne propituju mnoga misljenja.
Ja sam fakat zaprepasten velicinom izolacije i nepostojanja kritickog razmisljanja u srpskom korpusu. Mislim, kroz taj razgovor sam shvatio da i ostali njegovi bliznji dijele isto misljenje. Uopste mi nije bio cilj svadjati se ni dokazivati da li su bosnjaci poseban narod il su poturceni srbi jer na kraju krajeva nije ni bitno. Ja svakako ne vjerujem u to. Nit su srbi nesto posebni nit su bosnjaci posebni zato sto su to sto jesu. Da sam se rodio u njegovoj kuci sigurno bih i ja bio srbin i obratno.
Medjutim, ovdje sam shvatio koliko je kriticko razmisljanje sistematski uklonjeno iz balkanskog drustva, pogotovo srbijanskog. Oni fakat vjeruju da su crnogorci srbi koji se kofrce, da su bosnjaci i kosovari poturceni srbi i sl. Mislim, ja mogu obavljati biznis sa njim i sve to, jer je cool covjek i dobar covjek, ali ipak i tako dobar covjek ako kriticki ne razmislja emituje iz sebe energiju najveceg nacionaliste i vjerovatno je lagano njim manipulisati.
Kad ce doci do kriticnog razmisljanja kod balkanskih naroda?
- Njanjavi
#2 Re: Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
Kratko i jasno nikad.
Da ne dumas plaho bezze, pomiri se sa tim da nece nikad doc insan na balkanu do tog stadija.
Da ne dumas plaho bezze, pomiri se sa tim da nece nikad doc insan na balkanu do tog stadija.
-
svemirska_vjeverica
#3 Re: Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
Interesatno razmisljanje. Kad odes u Srbiju, srbi po svome. U Hrvatskoj, hrvati po svome. Kinezi u Kini isto... Odi bilo gdje, svi opet autohtono po svome. Jel moguce da je bosnjo jedini toliko bistar i napredan pa pljuje po svome? ili je malo paglu?
-
HobotnicaPLus
#4 Re: Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
Ma svi smo ista govna, nauceni od malih nogu da sve sto je strano i drugacije ne valja i da je poremeceno.
Iskreno, ja koji sam operisan od tih raznih izama i koji sebe smatra jako toleratnim i otvorenim, cesto sebe uhvatim u tim nekakvim predrasudama u raznim situacijama, prema strancima npr.
To nam je u podsvijesti, usadjeno od strane drustva jos od malih nogu. Samo sto to nasi ljudi nece sebi nikad priznat.
Iskreno, ja koji sam operisan od tih raznih izama i koji sebe smatra jako toleratnim i otvorenim, cesto sebe uhvatim u tim nekakvim predrasudama u raznim situacijama, prema strancima npr.
To nam je u podsvijesti, usadjeno od strane drustva jos od malih nogu. Samo sto to nasi ljudi nece sebi nikad priznat.
- kamberovica polje
#5 Re: Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
Nije ti to puno različito ni kod ostalih balkanskih naroda samo što je srpska mitomanija sama po sebi opasnija i dublje ukorijenjena što se i pokazalo devedesetih. Općenito je samokritičnost na ovim prostorima jako rijetka pojava i može se samo pripisati pojedincu a nikako narodima. Gdje će neobrazovana osoba, kojoj vjerske zajednice i lokalne kabadahije filuju glavu, imati kritičko razmišljanje. Ne ide to zajedno a kod nas je 80% ovakvih.
Last edited by kamberovica polje on 26/03/2017 16:51, edited 1 time in total.
- KB9
#6 Re: Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
Njanjavi wrote:Kratko i jasno nikad.
-
HobotnicaPLus
#7 Re: Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
Svi u svoje torove!! Nemoj da koja ovca fali.
- uglavnomja
#8 Re: Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
ne vjerujem da misle da su kosovari potruceni ili poalbanizirani srbi
oni su albanci, poseban narod sa svojim jezikom, tradicijom, kulturom, ...
ali sa kosovskom (i metohijskom
) terotorijom je vec druga prica 
ali sa kosovskom (i metohijskom
-
amko761
#9 Re: Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
Poturčeni Srbi, nemoguće. Muslimani su naravno pali s Marsa direktno na ove prostore. Ili s neke od onih Torabijevih planeta sa kornjačolikim bićima naravno. 
-
aratet
#10 Re: Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
Djelimicno si upravu, za vrijeme Envera Hodze je izvrsena albanizacija, svi su slaveni i ostali nealbanci u toj drzavi morali uzeti albanska imena, a bilo ih je jako puno, izvrsena je nasilna albanizacija.uglavnomja wrote:ne vjerujem da misle da su kosovari potruceni ili poalbanizirani srbi
ali sa kosovskom (i metohijskom![]()
![]()
) terotorijom je vec druga prica
Prije par godina na popisu stanovnistva je bila novcana kazna ako se neko ne izjasni pravilno na popisu, npr. ako nisi Grk ne mozes se izjasniti Grk, bukvalno, sto je komedija (
-
Zvijezdica91
#11 Re: Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
Hoces reci da su to dvije opcije koje postoje? Bosnjaci su ili Srbi ili su pali s Marsa?amko761 wrote:Poturčeni Srbi, nemoguće. Muslimani su naravno pali s Marsa direktno na ove prostore. Ili s neke od onih Torabijevih planeta sa kornjačolikim bićima naravno.
Bas o ovome se tema radi..
Isprani mozgovi nacionalisticki.
Lijeci se.
-
amko761
-
Zvijezdica91
#13 Re: Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
Bosnjaci poticu od mjesavine autohtonog, ne-slavenskog stanovnistva i dosljaka Slavena koji su dosli na Balkan u 6 stoljecu. Apsurdno je sto vas uce da su to sve bili Srbi (jos apsurdnije s obzirom da je puno vise njih bilo katolicke nego pravoslavne vjere), ali na to smo vec navikli. Samo dodatan dokaz onoga sto autor teme zeli da kaze.amko761 wrote:Nego?
- uglavnomja
#14 Re: Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
sto bi rekla wiki
"...Slaveni su naselili Bosnu i okolne zemlje u 7. vijeku. Slavenska srpska i hrvatska plemena su došla poslije prvog vala slavenskih doseljavanja. Prije dolaska Hrvata i Srba, Slaveni su već postali značajan element na Balkanu. Hrvati su uspostavili kraljevstvo na tlu današnje sjeverozapadne Hrvatske. Srbi su se doseili na područje današnje južne Srbije, a kasnije su se rasprostranili na sjever i istok. Slavenska plemena bošnjačkih predaka su se naselila u dolini rijeke Bosne i gornjeg toka Vrbasa. Kako je pomenuto ranije, mnogi autori navode Bošnjake kao jedan od slavenskih naroda u dolini Dunava. Viktor Duruy (1811-1894) u knjizi Histoire du Moyen-Age, poglavlje XXXI, navodi spisak naroda u dolini Dunava: Peuples de la vallée du Danube : les Hongrois. - Serbes, Bosniaques, Bulgares et Roumains. (Narodi doline Dunava: Mađari, Srbi, Bošnjaci, Bugari i Rumuni).[1]
Hrvati su na zapadu došli pod uticaj Germanske imperije pod dinastijom Karolinga i Rimske katoličke crkve, a Hrvatska je bila blisko povezana s Mađarskom, kasnije Austrijom do 20. vijeka.
Srbi na istoku su dolazili periodično pod vlast Bizantije, preobrativši se u istočno ortodoksno kršćanstvo, usvajajući kulturni uticaj Bizantije.
Slavenska plemena u dolini rijeke Bosne od kojih će kasnije nastati Bošnjaci (arhaično: Bošnjani) su razvila svoja specifična vjerovanja koja su u sebi sadržavala različite uticaje počevši od heretičkih kršćanskih učenja do šizme, dualizma, misticizma i uticaja ranijih plemenskih vjerovanja od čega će kasnije izrasti Crkva bosanska, a njeni pripadnici će sebe nazivati "dobrim krstjanima", odbacujući katoličanstvo i pravoslavlje smatrajući ih đavoljim naukom. Za pripadnike Crkve bosanske u historiografiji se pojavljuju različiti nazivi: bogumili, patareni, manihejci, heretici itd. a taj fenomen ni do danas nije do kraja objašnjen, kao ni nadgrobni spomenici, stećci koji su ostali materijalni dokaz postojanja autohtone unikatne bosanske Crkve.
genetika, a i da ne zaboravimo hrvate i hrvatsko cvijece
kaze ovo:
"Doseljavanje nositelja haplogrupe I. teklo je otprilike od prije 25.000 do 20.000 godina.
Haplogrupu I. Hrvati imaju 50 posto, Bošnjaci 48,20, Srbi 35,80 te Slovenci 33,50. Hrvati su genetski najsličniji Bošnjacima - 83 posto pa Slovencima 78 posto, a zatim Srbima i Makedoncima 71 posto. Više imaju sličnosti s Nijemcima - 64 posto, nego s Poljacima - 59 posto
hebatih, nisu marsovce dnkanalaizirali
"...Slaveni su naselili Bosnu i okolne zemlje u 7. vijeku. Slavenska srpska i hrvatska plemena su došla poslije prvog vala slavenskih doseljavanja. Prije dolaska Hrvata i Srba, Slaveni su već postali značajan element na Balkanu. Hrvati su uspostavili kraljevstvo na tlu današnje sjeverozapadne Hrvatske. Srbi su se doseili na područje današnje južne Srbije, a kasnije su se rasprostranili na sjever i istok. Slavenska plemena bošnjačkih predaka su se naselila u dolini rijeke Bosne i gornjeg toka Vrbasa. Kako je pomenuto ranije, mnogi autori navode Bošnjake kao jedan od slavenskih naroda u dolini Dunava. Viktor Duruy (1811-1894) u knjizi Histoire du Moyen-Age, poglavlje XXXI, navodi spisak naroda u dolini Dunava: Peuples de la vallée du Danube : les Hongrois. - Serbes, Bosniaques, Bulgares et Roumains. (Narodi doline Dunava: Mađari, Srbi, Bošnjaci, Bugari i Rumuni).[1]
Hrvati su na zapadu došli pod uticaj Germanske imperije pod dinastijom Karolinga i Rimske katoličke crkve, a Hrvatska je bila blisko povezana s Mađarskom, kasnije Austrijom do 20. vijeka.
Srbi na istoku su dolazili periodično pod vlast Bizantije, preobrativši se u istočno ortodoksno kršćanstvo, usvajajući kulturni uticaj Bizantije.
Slavenska plemena u dolini rijeke Bosne od kojih će kasnije nastati Bošnjaci (arhaično: Bošnjani) su razvila svoja specifična vjerovanja koja su u sebi sadržavala različite uticaje počevši od heretičkih kršćanskih učenja do šizme, dualizma, misticizma i uticaja ranijih plemenskih vjerovanja od čega će kasnije izrasti Crkva bosanska, a njeni pripadnici će sebe nazivati "dobrim krstjanima", odbacujući katoličanstvo i pravoslavlje smatrajući ih đavoljim naukom. Za pripadnike Crkve bosanske u historiografiji se pojavljuju različiti nazivi: bogumili, patareni, manihejci, heretici itd. a taj fenomen ni do danas nije do kraja objašnjen, kao ni nadgrobni spomenici, stećci koji su ostali materijalni dokaz postojanja autohtone unikatne bosanske Crkve.
genetika, a i da ne zaboravimo hrvate i hrvatsko cvijece
"Doseljavanje nositelja haplogrupe I. teklo je otprilike od prije 25.000 do 20.000 godina.
Haplogrupu I. Hrvati imaju 50 posto, Bošnjaci 48,20, Srbi 35,80 te Slovenci 33,50. Hrvati su genetski najsličniji Bošnjacima - 83 posto pa Slovencima 78 posto, a zatim Srbima i Makedoncima 71 posto. Više imaju sličnosti s Nijemcima - 64 posto, nego s Poljacima - 59 posto
-
amko761
#15 Re: Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
Ok nisu poturčeni Srbi nego poturčeni Hrvati.
A razlika je?
A razlika je?
- Kejn
#16 Re: Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
I Hrvati su po njima pokatoličeni Srbi a i Crnogorci/Makedonci također. Ja mislim da je taj njihov rezon mainstream koji se kultiviše još dok su mali.I to se ne odnosi na Srbijance već i na Bosanske Srbe koji su pod stigmom i moraju svoje srpstvo uvjek naglašavati. Najgore je što nemaju kritičnog razmišljanja i uopšte ih ne zanima bilo kavka re-analiza njihovog mišljenja. Mislim da oni i ne žele objektivno sagledati historijske činjenice iz straha da će pronaći stvari koje se neće uklapati u njihovo mainstream razmišljanje.
Mišljenja sam da je ta njihova filozofija samo recidiv iz vremena Širenja Srpske države krajem 19.i 20. vijeka kada su nakon Balkanskih i ranijih Rusko-Turskih ratova znatno proširili teritoriju. Nacionalizam je tada nosio Srbiju naprijed dajući joj nezamisliv napredak u socijalnom, tehnološkom, duhovnom i ekonomskom smislu. Taj period je predstavljao zlatno doba moderne Srbije a jedan od njenih temelja je bila asimilacija pravoslavnih vlaha najprije u novosvojenim teritorijama ali i po Hrvatskoj i Bosni. Svaki stanonvnik Srbije bi npr. ukoliko je proveo minimum 10 godina u njoj automatski postao etnički Srbin. Načertanije je podrazumijevao i srbizaciju muslimana i katolika u Bosni.
E sada zamislite takvo državu na vrhuncu moći koja ima jaku diplomatiju i konekcije sa Velesilama Rusijom, Francuskom i Velikom Britanijom koja kasnije bude i pobjednica u Prvom svijetskom ratu i na pladnju dobije sve što želi? E sada zamislite nas Bošnjake muslimane koji upadnu u tu frtutmu sa shvatanjem svijeta na Feudalnom nivou, gdje nema više Mileta, Aga i Begova te gdje katolici i pravoslavaci nisu više nikakvi kmetovi. već su sada ravnopravni građani Srbi i Hrvati? Zamislite taj kulturološki šok za Bosanske muslimane koji je usljedio dolaskom AU a pogotovo stvaranjem Jugoslavije. Kad na takav način dođeš pod šapu onakvoj Srbiji koje je na svom vrhuncu nema nikakvog prostora za stvaranje nekog modernog nacionalnog pokreta po uzoru na susjede. Bošnjaci su već bili hendikepirani usljed pripandosti Istočnom kulturološkom svjetonazoru koji je također kao i ostatak Islamskog svijeta kaskao za Evropom što se tiče nacionalizma. Znači već smo bili osakaćeni a uz to te poklopi onakva Sila koje asmilira i posrbljuje sve što stigne. A da ne pričam da sa druge strane imaš isto toliko opasnu silu Hrvatsku, koja također tada prolazi kroz svoje zlatno doba preporoda i nacionalizma a kao nacionalni interes je izabrala i Bosanske Katolike koji će radije postati Hrvati nego li ostati pod mentalnim jarmom dekadentih Bošnjaka koje je vrijeme bukvalno pregazilo. Mi smo trebali podjeliti sudbinu balkanskih Vlaha te nestati i biti asimilrani od strane većih plemena Srba i Hrvata. Danas bi za Bošnjake čuo samo preko Turske, Austrougraske i Srednjovjekovne Bosanske historijske građe.
Smatram da je taj rezon Srbi svi i svuda samo ostatak tog perioda zlatnog ekspanzionizma koji je duboko usađen u svijest prosječnog srbina. Iako je Srbija sada blijeda sjena onoga što je bila početkom prošlog stoljeća, iako više nema Srpskih vojski koje drže Makedoniju, haraju po Albaniji i "oslobađaju" Bosnu i Hrvatsku od okupatora, taj djelić mentalnog sklopa je uspješno opstao dan danas. On se i dalje nježno kultiviše i hrani putem SPC-a, SANU-a itd. i smatram da ustvari nikada neće otići.
Mišljenja sam da je ta njihova filozofija samo recidiv iz vremena Širenja Srpske države krajem 19.i 20. vijeka kada su nakon Balkanskih i ranijih Rusko-Turskih ratova znatno proširili teritoriju. Nacionalizam je tada nosio Srbiju naprijed dajući joj nezamisliv napredak u socijalnom, tehnološkom, duhovnom i ekonomskom smislu. Taj period je predstavljao zlatno doba moderne Srbije a jedan od njenih temelja je bila asimilacija pravoslavnih vlaha najprije u novosvojenim teritorijama ali i po Hrvatskoj i Bosni. Svaki stanonvnik Srbije bi npr. ukoliko je proveo minimum 10 godina u njoj automatski postao etnički Srbin. Načertanije je podrazumijevao i srbizaciju muslimana i katolika u Bosni.
E sada zamislite takvo državu na vrhuncu moći koja ima jaku diplomatiju i konekcije sa Velesilama Rusijom, Francuskom i Velikom Britanijom koja kasnije bude i pobjednica u Prvom svijetskom ratu i na pladnju dobije sve što želi? E sada zamislite nas Bošnjake muslimane koji upadnu u tu frtutmu sa shvatanjem svijeta na Feudalnom nivou, gdje nema više Mileta, Aga i Begova te gdje katolici i pravoslavaci nisu više nikakvi kmetovi. već su sada ravnopravni građani Srbi i Hrvati? Zamislite taj kulturološki šok za Bosanske muslimane koji je usljedio dolaskom AU a pogotovo stvaranjem Jugoslavije. Kad na takav način dođeš pod šapu onakvoj Srbiji koje je na svom vrhuncu nema nikakvog prostora za stvaranje nekog modernog nacionalnog pokreta po uzoru na susjede. Bošnjaci su već bili hendikepirani usljed pripandosti Istočnom kulturološkom svjetonazoru koji je također kao i ostatak Islamskog svijeta kaskao za Evropom što se tiče nacionalizma. Znači već smo bili osakaćeni a uz to te poklopi onakva Sila koje asmilira i posrbljuje sve što stigne. A da ne pričam da sa druge strane imaš isto toliko opasnu silu Hrvatsku, koja također tada prolazi kroz svoje zlatno doba preporoda i nacionalizma a kao nacionalni interes je izabrala i Bosanske Katolike koji će radije postati Hrvati nego li ostati pod mentalnim jarmom dekadentih Bošnjaka koje je vrijeme bukvalno pregazilo. Mi smo trebali podjeliti sudbinu balkanskih Vlaha te nestati i biti asimilrani od strane većih plemena Srba i Hrvata. Danas bi za Bošnjake čuo samo preko Turske, Austrougraske i Srednjovjekovne Bosanske historijske građe.
Smatram da je taj rezon Srbi svi i svuda samo ostatak tog perioda zlatnog ekspanzionizma koji je duboko usađen u svijest prosječnog srbina. Iako je Srbija sada blijeda sjena onoga što je bila početkom prošlog stoljeća, iako više nema Srpskih vojski koje drže Makedoniju, haraju po Albaniji i "oslobađaju" Bosnu i Hrvatsku od okupatora, taj djelić mentalnog sklopa je uspješno opstao dan danas. On se i dalje nježno kultiviše i hrani putem SPC-a, SANU-a itd. i smatram da ustvari nikada neće otići.
- ultima_palabra
#17 Re: Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
Ne kontam kako Bošnjaci mogu biti poturčeni Srbi, ako Srbija nikad nije prešla Drinu do 1918. ili po nekima 1992.? Stanovništvo Bosne u predosmanskom periodu je bilo rimokatoličke ili bogumilske vjere, u zavisnosti koliko je Vatikan preko Mađara uspijevao nametnuti svoj uticaj bosanskim banovima i kraljevima.
Možda takva priča donekle ima smisla za Sandžak, ali za Bosnu nikako. Na kraju krajeva, upravo su Turci doveli pravoslavno stanovništvo na ove prostore kao kmetove, koji su se u 19.vijeku, buđenjem nacionalne svijesti, prozvali Srbima.
Možda takva priča donekle ima smisla za Sandžak, ali za Bosnu nikako. Na kraju krajeva, upravo su Turci doveli pravoslavno stanovništvo na ove prostore kao kmetove, koji su se u 19.vijeku, buđenjem nacionalne svijesti, prozvali Srbima.
- pirmin
#18 Re: Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
Evergreen tema, posrbljeni Bosanci, poturceni Srbi...
Sjecam se pocetaka forumanja tamo negdje 2002-3. Kakvih je tu teorija bilo na BL-forumu.
A napredniji ljudi planiraju naveliko kako da nasele Mars. Nanotehnologija jos malo pa nazadna, ide se na piko.
A napredniji ljudi planiraju naveliko kako da nasele Mars. Nanotehnologija jos malo pa nazadna, ide se na piko.
- triconja
#19 Re: Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
Sta je potrebno da se dobije visi cin u vojsci u slucaju sukoba? Pa da onda naprdjujemo iz sobica ili iz drugih drzava, a poslije sukoba da budemo heroji 
- Njanjavi
#20 Re: Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
A ok liche ako je tako hajde da onda seciramo malo situaciju ozbiljnije.amko761 wrote:Poturčeni Srbi, nemoguće. Muslimani su naravno pali s Marsa direktno na ove prostore. Ili s neke od onih Torabijevih planeta sa kornjačolikim bićima naravno.
Jedini pravi otpor turskom okupatoru je bio na podrucju bosne, koji je btw slomljen uz svesrdnu pomoc srpskih kvislinga koji su shurovali sa turcima vise nego bosanci.
Pa svi namjesnici turski na ovim prostorima su u biti poznate srpske familije i loze.
I onda srbin ima obraza mene nazvat poturicom?
Cerke im davali za status u tadasnjem drustvu jbte.
Ako mi iko ima pravo rec da sam poturica, nema srbin jer je veca poturica od mene.
Pa jbte i u drugom svjetskom ratu su docekali u beogradu svabe sa crvenim tepihom maltene.
Smijurija od drustva ocam.
-
TheMule
#21 Re: Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
amko761 wrote:Ok nisu poturčeni Srbi nego poturčeni Hrvati.
A razlika je?
Srbi sa teritorije srpskog kraljevstva koji su primili Islam, nisu bili Turci ili poturceni, vec Srbi muslimani, koje ste kasnije ili pobili ili protjerali, a dzamije porusili, i kuce opljackali. Jel te ovo podsjeca na nesto?
Ako hoces s njima da pricas imas par opcija, ili nagovori Srbe da kazu gdje su grobnice po Srbiji, ili odes u Tursku, i tamo ces naci neke. U Bosni imas samo par familija koje vucu korjene iz Srbije.
Inace, 99% Srba razmislja ko ovaj iz uvodnog posta, to si im rekli roditelji kad su odrastali. Neki su cak i toliko obrazovani da se znaju vratiti i na onaj datum iz '72 gdje smo mi ko fol po prvi put dobili naciju sa velikim M.
- Gojeni H
#22 Re: Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
Na istoku nista novo ... vec 200 godina.
- Edin H.
#23 Re: Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
Zvijezdica91 wrote:Bosnjaci poticu od mjesavine autohtonog, ne-slavenskog stanovnistva i dosljaka Slavena koji su dosli na Balkan u 6 stoljecu. Apsurdno je sto vas uce da su to sve bili Srbi (jos apsurdnije s obzirom da je puno vise njih bilo katolicke nego pravoslavne vjere), ali na to smo vec navikli. Samo dodatan dokaz onoga sto autor teme zeli da kaze.amko761 wrote:Nego?
Jos malo pa ce ispasti da Turci nisu nikada ni bili na ovim teritorijama
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#24 Re: Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
kad vec spominjes genetiku, bosanci imaju najmanje "slavenskog" genauglavnomja wrote:sto bi rekla wiki
genetika, a i da ne zaboravimo hrvate i hrvatsko cvijecekaze ovo:
hrvati najvise
srbi mix slavenskog i mongolskog (turskog)...
bosanci najvise I2a gena
al jbg... valjda smo srbi
problem je što ne postoji neko ko može ovo da ispriča... niko.. al niko...
- Ludzak
#25 Re: Nacionalisticko ispiranje mozga i kriticko razmisljanje
Džaba se bakčete sa tim genetskim kodovima. Svi smo mi Turci.