Nacional: Stari most srušen iz istočnog dijela grada !

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

DiplomataSaSela

#1 Nacional: Stari most srušen iz istočnog dijela grada !

Post by DiplomataSaSela »

http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=36563

21.2.2006. 11:04

Nacional: Stari most srušen iz istočnog dijela grada !

Zagrebački Nacionala najavljuje ekspertnu analizu trojice stručnjaka koja će uskoro izići iz tiska kao knjiga u Zagrebu, koja donosi već tvrdnju: Stari most u Mostaru nije srušio tenk HVO-a, nego podmetnuta mina aktivirana iz muslimanskog dijela grada.

ZAGREB - Novi broj zagrebačkog Nacionala najavljuje ekspertnu analizu trojice stručnjaka koja će uskoro izići iz tiska kao knjiga u Zagrebu, koja donosi već izrečenu tvrdnju: Stari most u Mostaru nije srušio tenk HVO-a, nego podmetnuta mina aktivirana iz muslimanskog dijela grada

To potvrđuje izjave generala Praljka da nije sudjelovao u tome vandalskom činu.

Središnji dio te knjige je ekspertiza pod naslovom 'Analiza rušenja Starog mosta prema dostupnim videosnimkama', koju su izradila trojica zagrebačkih stručnjaka: diplomirani inženjer kemije 51-godišnji dr. Muhamed Sućeska i diplomirani inženjer strojarstva dr. Aco Šikanić, obojica s Brodarskog instituta u Zagrebu, te diplomirani inženjer strojarstva, 74-godišnji dr. Slobodan Janković, umirovljeni profesor i znanstveni savjetnik na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Janković je i sudski vještak, kojega je sud u Haagu angažirao u slučaju suđenja generalu Tihomiru Blaškiću.

Na snimkama koje je emitirala ORF 2, a preuzela Hrvatska televizija, vidi se podizanje stupa vode do visine pola mosta istodobno kad se i u istočnom osloncu mosta uočava crni dim.

Prema pokusu hrvatskih stručnjaka, aktiviranjem detonirajućeg štapina pod površinom vode dokazana je hipoteza da bi se u tom slučaju podigao stup vode identičan onome sa snimki rušenja Starog mosta.

Janković, Sućeska i Šikanić u svojoj knjizi tvrde da je Stari most u Mostaru vjerojatno srušen upotrebom slične naprave kakvu su oni konstruirali za potrebe svojeg eksperimenta.
Prenj

Post by Prenj »

Zanimljivo je kako se termin izlaska knjige ovih "nezavisnih eksperata" nekako zgodno poklapa sa pocetkom sudjenja Prlicu, Praljku i ostalima ... :-)
Neka nama Haga, pa makar i ovako nesavrsenog.
vedderedi

Post by vedderedi »

Ma ja, isto ko i 4 miliona ostalih granata koje su bacene na istocni dio i sve to samo da bi NATO interveniso! :roll:
Mahalac

Post by Mahalac »

Muhamed Suceska?, jel to onaj Ha-Vejac iz tenka sto je puco po starom mostu (prvobitna verzija). :-)
BHman

Post by BHman »

Na kraju ce ispast da smo mi granatirali Dubrovnik.......
Prenj

Post by Prenj »

Sada bi onaj snimatelj iz Mostara trebao tuziti Nacional, sto objavljuju njegov snimak rusenja bez dozvole na siteu.
http://www.nacional.hr/articles/view/23286/
Stari

Post by Stari »

Bogme ..hrabra teorija....ako sam dobro razumio. Dakle bosansko-hercegovacka strana je trebala zaroniti u vodu Neretve i tu explozivnu napravu ...tempirati da explodira ispod vode...i onda cekati da HV-ovci i HVO-ovci dovedu tenkove, ustimaju nisanske sprave, sasrede snop vatre ...i onda u zgodnom momentu ...bosanci sinhronizivano tenkovskim hicima sa suprotne strane...aktiviraju "explozivnu napravu" ...samo da bi ispalo kako su most srusili hrvati....e jebo majku stvarno su bezobrazni...

Otkud im takva naprava? Kako su uspijeli zaroniti u neretvu i namontirati je tako precizno pod vatrom sa suprotne strane? Ako su stvarno bili sposobni za izvesti tako slozenu operaciju i ako su stvarno raspolagali tako avanciranim explozivnim napravama...zasto ih nisu upotrijebili protiv neprijatelja....jer da jesu ...neprijatelja bi u bijegu radar mogao uhvatiti tek tamo u blizini Makarske ili tu negdje...
Prenj

Post by Prenj »

Treba ih razumjeti.
Osudjenik se (Prlic i ostali) za zadnju slamku hvata ... :D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

uh, sranjima nikad kraja!
Stitch__

Post by Stitch__ »

mah, poslije izjave da smo mi ispucali granatu na markale, nista me ne moze zacudit :roll:
Mahalac

Post by Mahalac »

Neke stvari 16 centrifuga ne moze izprati a eto Nacional moze...pokusati :roll:
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Nista nego; bojkotujmo hravtsko! :roll:
bajadera

Post by bajadera »

A-haaa, Stari most su rusili svi osim HVO-a :roll: Praljak je prije nekog vremena trunio o tome kako su Srbi minirali most, evo sad su Bosnjaci na tapetu, sljedeci ce biti Marsovci, a mozda se, poslije 500 godina postojanja, i sam urusio... Vijecnica se isto tako sama zapalila, autodafe, iz protesta, na Markale je pala bomba s polozaja Armije BiH, u Srebrenici su ljudi izvrsili masovno samoubistvo, pa su se sami pokopali i selili iz jedne masovne grobnice u drugu... dokle? I o kakvoj "hrabrosti" mi pricamo? Jel' o onoj: Ti i takvi Srbi/Hrvati su nevidjeno hrabri, ali ne zato sto se nicega ne boje, nego zato sto se nicega ne stide :x
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Image

Neznam da li je neko nekad kad je bio mali i bio na moru bacio punu saku sljunka sa plaze u more?

E pa dobije se slican efekat samo naravno u manjoj mjeri.

Jednaka reakcija ulijetanju nekoliko hiljada gelera od granate u Neretvu koja je pogodila istocni stub mosta.

Lijepo se vidi na drugoj slici da su u pitanju geleri i komadi kamena, ni slicno usporednom primjeru sa trece slike.

Pateticno

:-?
BECHO

Post by BECHO »

Tako trofazni isto pricaju za Markale i Kapiju. Ujo ili ceto, isto goF**, drugo pakovanje!
BECHO

Post by BECHO »

dupli post
Last edited by BECHO on 21/02/2006 13:15, edited 1 time in total.
murti439

Post by murti439 »

Bože moj, zašto bi oni bili toliko blesavi da ne pokušaju iskoristiti već uspješno isprobanu taktiku?

U bližoj budućnosti će nam vjerovatno neki novi "nezavisni experti" objasniti kako je agresiju na BiH, u stvari, izvršila Armija te iste zemlje, a sve ne bi li izazvala međunarodnu vojnu intervenciju protiv dobrotvornih društava HVO i VRS.
Prenj

Post by Prenj »

Trebalo bi donijeti slican zakon kao sto ga npr. ima Austrija.
Pa kad god neko ovako nesto izvali, rebnes fino tri godine, pa nek onda barem ima vremena za daljnje 'dokazivanje' :D

Ako koga interesuje, ovdje su detalji:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=20981

Ako su sve ove zemlje
Austria
Belgium
Czech Republic
France
Germany
Israel
Lithuania
Poland
Romania
Slovakia
Switzerland

mogle donijeti i sprovoditi zakon o kaznjavanju onih koji negiraju holokaust, mogli bi i mi donijeti zakon koji bi kaznio sve one koji negiraju sve dokazane zlocine iz proslog rata?
Last edited by Prenj on 21/02/2006 13:20, edited 1 time in total.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Nisu ba stari trebali zaroniti, lucni je most :D Dakle, problem s ronjenjem rijesen :D:D

Garant ce sada izvuci nekog isfrustriranog skakaca sa Starog Mosta koji je nezadovoljan ocjenom u takicenju '89/90 iskoristio ratno stanje i srusio ga :D:D:D:D

Dobro bi bilo da je srbin, to bi tek zakuhalo :D
da pamtis

Post by da pamtis »

murti439 wrote:Bože moj, zašto bi oni bili toliko blesavi da ne pokušaju iskoristiti već uspješno isprobanu taktiku?

U bližoj budućnosti će nam vjerovatno neki novi "nezavisni experti" objasniti kako je agresiju na BiH, u stvari, izvršila Armija te iste zemlje, a sve ne bi li izazvala međunarodnu vojnu intervenciju protiv dobrotvornih društava HVO i VRS.
:D vec objasnjavaju http://forum.b92.net/index.php?showtopic=26003 :D fakat imamo komsije do yaya :oops:
JBT

Post by JBT »

Palite se lakse nego prskalice.
:oops:
Vetra

Post by Vetra »

Nema svrhe nervirati se. Komšije stvarno ničeg nije stid. Na ovo se samo treba nasmijati. Ne bi valjalo da mi svi ovdje piz**imo nad njihovim bezobrazlukom i raznoraznim nepoštenjima i tako lijepo sebi nagomilamo čir i rak od sekiracije, dok oni mrtvi-hladni sjede i pišu bajke.
RPM

Post by RPM »

inache kada granata eksplodira obicno ne zakachi nista okolo ... :lol:

svjedočenja predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića u Haagu 1997:

“Ne znam tko je izdao naređenja da se uspostave logori...Jedan Hrvat iz Švicarske posjetio je logore, rekao mi je za Dretelj, kao i da se planira uništenje mostarskog mosta. To je bilo dok je Slobodan Praljak bio na čelu HVO-a. Već su bili uspostavili koordinate za napad... Nazvao sam Bobetka, no tada je most bio uništen.”
Macuser

Post by Macuser »

Srbi i Hrvati bi trebali da nauce nesto od Austrijanaca:

Tri godine zatvora zbog negiranja Holokausta

Image

Britanski historičar desničar David Irving izjavio je da je kriv zbog negiranja postojanja Holokausta i osuđen je na tri godine zatvora, nakon što je priznao da je pogriješio što je izjavio da nacističke gasne komore u koncentracionom logoru Auschwitz uopšte nisu postojale.
Irving, je stigao na sud sa lisicama na rukama noseći primjerak jedne od njegovih najkontroveznijih knjiga -- "Hitlerov rat", koja postavlja pitanje o Holokaustu.

"Pogriješio sam kad sam izjavio da ne postoje gasne komore u Auschwitzu", izjavio je Irving prije nego što je osuđen.

Irving je autor gotovo 30 knjiga, uključujući "Hitlerov rat", a poznat je po izjavama da je većina onih kojih su umrli u koncentracionim logorima, kao što je Auschwitz, podlegla zbog bolesti kao što je tifus, a ne da su pogubljeni.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Aman, al' ljudi talasaju :shock: :-?

Da je Bosna pravna drzava (kao sto nije), pa da ih lijepo tuzi za iznosenje neistine o mostu, pa da na sudu moraju dokazivati svoju teoriju...mozda bi drugi poslije toga razmislili kad pisu po novinama i objavljuju u medijima gluposti...
Post Reply