Nacini ucenja stranog jezika

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Bodkin

#26 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by Bodkin »

ja sam ti u istoj situaciji samo sto sam ja vec gore. meni je pomoglo sto sam prvo presao knjigu gramatike. dalje, imas na itunes-u DW neko ucenje jezika. idu kao krimi epizode, kul skroz. rijecu su i meni najveci problem, a TV tu ne pomaze puno. tv je super da cujes pravilan izgovor i konstrukciju recenica. kad dodjes na govorno podrucje imas na faksu da nadjes partnera za ucenje. ako govoris npr. engleski, ti sa tim partnerom njemu/njoj pomazes sa engleskim a on/ona tebi sa njemackim
Ajatolah_

#27 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by Ajatolah_ »

Da ja vama preporučim memrise.com, strašnu stvar za učenje vokabulara, ali podrazumijeva da ste dobri s engleskim. Ja iz zezancije uzeo holandski :D , jer sam čuo da je kombinacija engleskog i njemačkog (prvi znam veoma dobro a drugi nabadam), a svakako nisam puno očekivao od ovog pa rekoh da isprobam. Ipak, stvar super radi, i eto znam nekih 150 riječi jednog od najbeskorisnijih evropskih jezika. :D Vjerovatno ću se uskoro prebaciti na španski, pošto to vidim kao najkorisniji jezik za učiti.

Dakle, moja preporuka kako da učite:
1. prvo naučite riječi kao što su lične zamjenice, veznika tipa i, ili, i druge stvari koje su osnovne za jezik
2. registrujete se na memrise.com, odaberete par kurseva i svakodnevno se trpate riječima
a) za svaki glagol, pogledajte kako glasi u svim vremenima i licima na verbix.com
b) ako nema audio za tu riječ na Memriseu, poslušajte je na forvo.com
3. usput dopunjujte i gramatiku, kako se tvore vremena, množina, red riječi u rečenici i druge stvari
4. kada dostignete neki malo viši nivo, potražite novine na tom jeziku ili pokušajte čitati Wiki članke
Post Reply