Nacini ucenja stranog jezika
-
Bodkin
#26 Re: Nacini ucenja stranog jezika
ja sam ti u istoj situaciji samo sto sam ja vec gore. meni je pomoglo sto sam prvo presao knjigu gramatike. dalje, imas na itunes-u DW neko ucenje jezika. idu kao krimi epizode, kul skroz. rijecu su i meni najveci problem, a TV tu ne pomaze puno. tv je super da cujes pravilan izgovor i konstrukciju recenica. kad dodjes na govorno podrucje imas na faksu da nadjes partnera za ucenje. ako govoris npr. engleski, ti sa tim partnerom njemu/njoj pomazes sa engleskim a on/ona tebi sa njemackim
- Ajatolah_
#27 Re: Nacini ucenja stranog jezika
Da ja vama preporučim memrise.com, strašnu stvar za učenje vokabulara, ali podrazumijeva da ste dobri s engleskim. Ja iz zezancije uzeo holandski
, jer sam čuo da je kombinacija engleskog i njemačkog (prvi znam veoma dobro a drugi nabadam), a svakako nisam puno očekivao od ovog pa rekoh da isprobam. Ipak, stvar super radi, i eto znam nekih 150 riječi jednog od najbeskorisnijih evropskih jezika.
Vjerovatno ću se uskoro prebaciti na španski, pošto to vidim kao najkorisniji jezik za učiti.
Dakle, moja preporuka kako da učite:
1. prvo naučite riječi kao što su lične zamjenice, veznika tipa i, ili, i druge stvari koje su osnovne za jezik
2. registrujete se na memrise.com, odaberete par kurseva i svakodnevno se trpate riječima
a) za svaki glagol, pogledajte kako glasi u svim vremenima i licima na verbix.com
b) ako nema audio za tu riječ na Memriseu, poslušajte je na forvo.com
3. usput dopunjujte i gramatiku, kako se tvore vremena, množina, red riječi u rečenici i druge stvari
4. kada dostignete neki malo viši nivo, potražite novine na tom jeziku ili pokušajte čitati Wiki članke
Dakle, moja preporuka kako da učite:
1. prvo naučite riječi kao što su lične zamjenice, veznika tipa i, ili, i druge stvari koje su osnovne za jezik
2. registrujete se na memrise.com, odaberete par kurseva i svakodnevno se trpate riječima
a) za svaki glagol, pogledajte kako glasi u svim vremenima i licima na verbix.com
b) ako nema audio za tu riječ na Memriseu, poslušajte je na forvo.com
3. usput dopunjujte i gramatiku, kako se tvore vremena, množina, red riječi u rečenici i druge stvari
4. kada dostignete neki malo viši nivo, potražite novine na tom jeziku ili pokušajte čitati Wiki članke