Nacini ucenja stranog jezika

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
casanova123

#1 Nacini ucenja stranog jezika

Post by casanova123 »

Pozdrav,

Zanima me na koji nacin je najbolje pristupiti ucenju stranog jezika. Meni u ovom slucaju treba njemacki. Vec znam poprilicno dobro(imam polozen B1 Goethe). Trebao bih da naucim sto vise i sto bolje do Aprila. Znam gramatiku poprilicno dobro. Imam veoma los vokabular(veoma malo rijeci znam). Mogu da upratim kada neko prica na njemackom(televiziju jako slabo magu da skontam o cemu pricaju). Sa pisanjem sam dobar ali opet je problem vokabulara. Potrebna mi rijec a ja je ne znam :D

Dakle ako mi mozete preporuciti nacin na koji mogu da naucim sto efikasnije i brze rijeci i da usavrsim njemacki.
Ne bih da idem na Goetheove kurseve. Nikako mi se ne svidjaju, a i ne pomaze nesto previse.
*Idem najvjerovatnije da studiram gore, pa mi treba da bezveze ne gubim semestar, ili dva.

Pozz
tabloid

#2 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by tabloid »

Za ucenje jezika,ja sam koristio metodu ''Assimil''.Knjiga se zove ''Njemacki bez muke''.Meni je dosta pomogla.Knjiga se sastoji iz 126 lekcija,koje su postavljenje od laksih do tezih.Teme su dijalog iz svakodnevnog zivota,pa tako mozes da pokupis dosta rijeci,glagola,itd koji se koriste u svakodnevnom govoru.Naravno uz gramaticka objasnjenja.Ja sam iz svake lekcije pisao nepoznate rijeci,glagole,.. i ucio ih napamet.
To sto nerazumijes na tv,to je normalno.Vremenom ces i to savladati,bitno je da imas fond rijeci i da svaki dan provedes odredjen dio vremena ispred tv-a,slusajuci njemacki.
Ja sam ''Assimil''(izdanje 1972)kupio od covjeka na ulici,sto prodaje knjige po cijeni od 10KM.
butterfly_01

#3 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by butterfly_01 »

super stranica za ucenje njemackog.
dr.Gonzo

#4 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by dr.Gonzo »

Nisam bas neki ekspert za strane jezike(pricam jos 2 osim maternjeg), ali po mom misljenju, da bi naucio strani jezik, moras ga slusati sto vise. I onda ti se uvuce u podsvjest, pocnes i razmisljati na tom jeziku, i odjednom propricas :)
Ucenje po knjigama i gramatika su kod mene slabo funkcionisali...
Dr.Mr.Fr.

#5 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by Dr.Mr.Fr. »

najbolje ti je otici u maticnu zemlju i jednostavno "upasti" u jezik,
ja npr. ucio francuski 5 godina, progovorio tek poslje par mjeseci boravka u francuskoj :mrgreen:
threshold

#6 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by threshold »

rosetta stone

knjige az ucenje jezika bez ikakvih prevoda i p.m.

rjecnik

televizija

skype prijatelj koji se moze naci putem skype servisa http://www.languageexchange.org/

itd itd
alibaba_i_30_godina

#7 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by alibaba_i_30_godina »

dr.Gonzo wrote:Nisam bas neki ekspert za strane jezike(pricam jos 2 osim maternjeg), ali po mom misljenju, da bi naucio strani jezik, moras ga slusati sto vise. I onda ti se uvuce u podsvjest, pocnes i razmisljati na tom jeziku, i odjednom propricas :)
:thumbup:

Potpuno tacno! Najbolji nacin da naucis jezik, a da nisi u toj drzavi u kojoj se isti prica, jeste da gledas TV. Imas PRO7, RTL, VOX sa jako dobrim i interesantnim emisijama i sto je najvaznije pricaju jako razgovjetno! Ukoliko ne znas sta znaci neka rijec, nije problem, shvatit ces iz samog konteksta. Nemoj previse da se opterecujes gramatikom, mnogi Njemci je ne znaju, pogotovo clanove koji svakome zadaju probleme. :mrgreen:

Naravno pored ovoga bi bilo dobro kada bi imao nekoga sa kim bi i mogao razgovarati, mozes otici na bild.de citati malo vijesti, otici na forum i ucestvovati u istom. Cak i ako nisi siguran u sebe, slobodno to uradi, primijetit ces rezultate vec nakon 2-3 mjeseca.
alica.k

#8 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by alica.k »

NeyDan wrote:
dr.Gonzo wrote:Nisam bas neki ekspert za strane jezike(pricam jos 2 osim maternjeg), ali po mom misljenju, da bi naucio strani jezik, moras ga slusati sto vise. I onda ti se uvuce u podsvjest, pocnes i razmisljati na tom jeziku, i odjednom propricas :)
:thumbup:

Potpuno tacno! Najbolji nacin da naucis jezik, a da nisi u toj drzavi u kojoj se isti prica, jeste da gledas TV. Imas PRO7, RTL, VOX sa jako dobrim i interesantnim emisijama i sto je najvaznije pricaju jako razgovjetno! Ukoliko ne znas sta znaci neka rijec, nije problem, shvatit ces iz samog konteksta. Nemoj previse da se opterecujes gramatikom, mnogi Njemci je ne znaju, pogotovo clanove koji svakome zadaju probleme. :mrgreen:

Naravno pored ovoga bi bilo dobro kada bi imao nekoga sa kim bi i mogao razgovarati, mozes otici na bild.de citati malo vijesti, otici na forum i ucestvovati u istom. Cak i ako nisi siguran u sebe, slobodno to uradi, primijetit ces rezultate vec nakon 2-3 mjeseca.
:thumbup: to je sva nauka.
ranger

#9 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by ranger »

i ja imam isti cilj, s tim da sam ja jedno 10tak godina iskljucivo gledao njemacku tv (u nedostatku domacih kanala) pa razumijem 80%, al slabo pricam i citam a skoro nikako ne pisem...
skinuo sam rossetu stone, al nisam jos instalirao pa da vidim kako to ide....
graue_maus

#10 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by graue_maus »

ma pravac njemacka pa vidjeces kako ti padaju rijeci napamet .pogotovu kad se rukama i nogama moras vaditi iz neke situacije a oni nemaju pojma o nekom drugom jeziku tj nece da ni da mrdnu da ti pomognu .
dobra metoda je kad ides setati da stvari koje vidis ponovis na nekom drugom jeziku dosta se upije .pomoglo kod ucenja njemackog sad prakticiram na engleskom jer sam ga skoro zaboravila npr drvo , baum , tree....zena, frau ,women ...ako dodas spelovanje pamtis kako se pise a ako neznas neku rijec onda trazis u rijecniku . nisam pobornik gledanja tv jer je samo slusanje ne upije se bas tako ....
casanova123

#11 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by casanova123 »

hvala puno na savjetima.. citam ovih dana deutsche welle(clanke na njemackom) i onda trazim rijeci koje ne znam i tako to.. onda isto tu upalim i onaj video sa strane da prica pa i to slusam.. gledam ponekad pro7 i vox i eto :D
valjda cu se poboljsati za nekih 4-5 mjeseci :D

ako imate jos nesto sta bih mogao da radim kako bih se poboljsao recite slobodno..

PS: inace imam prijatelja koji dobro prica njemacki pa sa njim isto tako ponekad pricam i radim :D
zlajapravaraja

#12 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by zlajapravaraja »

Ja sam 2 strana jezika naucio gledajuci TV i filmove, a ako si u mogucnosti gledaj filmove na DVD-u i ukljuci titlove na istom jeziku na kojem ga gledas.
Time cujes sta se izgovara, te citas kako je napisano. Nema bolje metode! :wink:
Van Music

#13 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by Van Music »

koga god zanima ozbiljno ucenje stranih jezika neka se javi PP i dobice najbolji savjet!za malo novca najbolji kvalitet!
naja22

#14 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by naja22 »

Engleski naučio kao mali sa TV i računara, dok su moji vršnjaci učili nove riječi u osnovnoj meni bilo smiješno i dosađivao se, ali sam opet imao slabu ocijenu (2,3) dobijem 5 iz odgovaranja a 1 jer nisam imao naviku raditi zadaću :-)

A sada planiram Španski da naučim, većinu stvari razumijem al' imam još mnogo toga da naučim..
threshold

#15 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by threshold »

naja22 wrote:Engleski naučio kao mali sa TV i računara, dok su moji vršnjaci učili nove riječi u osnovnoj meni bilo smiješno i dosađivao se, ali sam opet imao slabu ocijenu (2,3) dobijem 5 iz odgovaranja a 1 jer nisam imao naviku raditi zadaću :-)

A sada planiram Španski da naučim, većinu stvari razumijem al' imam još mnogo toga da naučim..
isti sam ti takav.

sto se tice generacije, bio sam deceniju ispred sa znanjem. sve zahvaljujuci

http://files.sharenator.com/37_Basic_ca ... 79-580.jpg

Cartoon Networku.

Tu su bili Johnny Bravo, Dexter, Powerpuff klix, Scooby Doo itd itd itd. Citav dan pred TV i uci. Njemacki krenuo ucit u srednjoj skoli ka sporedni jezik, vrlo lagano ga savladao uz roseta stone, TV, prevodjenje tekstova, i podvlacenjem nepoznatih rijeci itd. sada je znanje solidno i govorim oba jezika skoro bez akcenta, a to skoro je vrlo malo.

volja je najbitnija.
naja22

#16 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by naja22 »

Tako je :D

A trenutno i ja ucim Njemacki, a on mi slabo ide jer za razliku od Engleskog nikad nisam gledao neke kanale na Njemackom jeziku i slicne stvari, a tako se najlakse nauci :-D
Eborg

#17 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by Eborg »

Ma sve je praksa ali i lična preferencija. Imam poznanika koji govori 4 jezika i uči trenutno 5. ali mu je metoda za pucanj rafalom u glavu. Lik uzme najdosadniju moguću knjigu gramatike i čita, čita, čita i čita, ponekad mjesecima. I ne znam ni sam kako ali nekako "provali kod" i nakon toga uzme tekstove, otvori rječnik i širi vokabular i to je to.

Ajde što treba i vremena i vremena ali ja bih tako poludio.

Iako je stvar lične preferancije, konverzacija je ključ svega. Moj metod za bilo koji strani jezik koji sam učio je da pokupim što više fraza i rečenica (tipa upoznavanje, razgovor na ulici i sl.) i onda u momentima dokolice, pod tušem, u šetnji "pričam sam sa sobom". I vremenom širiš i vokabular i skontaš da za vrlo kratko vrijeme možeš sastaviti i do 20-tak minuta neke konverzacije (ali treba paziti da ljudi ne misle da si lud :lol: ). I vrlo brzo se počnu stvari nadovezivati jedna na drugu, otvoriš malo štampu, gledaš TV, progovoriš s nekim i širiš znanje. :)
threshold

#18 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by threshold »

:smajli koji klima glavom:
lara b.

#20 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by lara b. »

casanova123 wrote:Pozdrav,

Zanima me na koji nacin je najbolje pristupiti ucenju stranog jezika. Meni u ovom slucaju treba njemacki. Vec znam poprilicno dobro(imam polozen B1 Goethe). Trebao bih da naucim sto vise i sto bolje do Aprila. Znam gramatiku poprilicno dobro. Imam veoma los vokabular(veoma malo rijeci znam). Mogu da upratim kada neko prica na njemackom(televiziju jako slabo magu da skontam o cemu pricaju). Sa pisanjem sam dobar ali opet je problem vokabulara. Potrebna mi rijec a ja je ne znam :D

Dakle ako mi mozete preporuciti nacin na koji mogu da naucim sto efikasnije i brze rijeci i da usavrsim njemacki.
Ne bih da idem na Goetheove kurseve. Nikako mi se ne svidjaju, a i ne pomaze nesto previse.
*Idem najvjerovatnije da studiram gore, pa mi treba da bezveze ne gubim semestar, ili dva.

Pozz
ako ces studirati bit ce ti zeznuto sa malo rijeci :-)
uglavnom njemacki je tezak, treba bar godinu intenzivno uciti da bi mogao na skolovanje... vidim nesto vec znas...
ja sam ga ovako ucila... kupila malu debelu svesku :-D ujutro rano /7 sati/ napisem 10tak rijeci na papiric i ponavljam... popodne oko 1 opet uzmem te iste naglas ponavljam...upisem ih u teku...
oko 3 sata izvadim jos rijeci /15tak/... glagola i napisem ih sa promjenama uprosl.vremenu...i ucim... 1-2 sata
navece opet ponavljam sve....po jedan sat prije spavanja...
3 puta sedmicno sam isla i na kurs :thumbup:
uglavnom bubati dnevno sto vise rijeci, kasnije na kursu malo progovaras...
a kada odes u njemacku pricaj sto vise da progovoris i upisi neki intenzivni kurs, koji je svaki dan... :thumbup:
ljubav_aha

#21 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by ljubav_aha »

svaki dan ,tokom citanja Deutsche Welle

word of the week :-D

http://www.dw.de/dw/article/0,,6706338,00.html

da li postoji tema o Njemackom Jeziku :-D
mini2

#22 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by mini2 »

evo ako ko ima želju srpski da nauči http://www.youtube.com/watch?v=hMw-BXaeMpw
Jay Gatsby

#23 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by Jay Gatsby »

casanova123 wrote:Pozdrav,

Pozz
Nema tu velike mudrosti. Čitanje i slušanje (pasivno znanje) i govor i pisanje (aktivno znanje). Danas slušanje ne bi trebalo biti problem - audio knjige, internetske radio stanice... Čitanje također. To možeš sam. Govor i pisanje već iziskuju rad s nekim.

Što se tiče vokabulara, idi ciljano. Postoje knjige/spiskovi riječi/vježbe sa općim ili specijaliziranim vokabularom. Za engleski je to nekih 5000 riječi (5000 SAT words, lako je naći na Internetu). Slične stvari postoje za njemački. Odvoji svaki dan vrijeme da naučiš nekoliko novih riječi i to je to, ali imaj na umu da nove tri riječi dnevno znače svega 1000 godišnje.
madnessa

#25 Re: Nacini ucenja stranog jezika

Post by madnessa »

Meni su za njemački pomogli audio tutorijali po metodi Michel Thomas. Probajte naći na internetu više o metodi. Pravo se dobro nauči.
Post Reply