Nacin prezentiranja vremenske prognoze u medijima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Skyfox

#1 Re: Nacin prezentiranja vremenske prognoze u medijima

Post by Skyfox »

Pa sve nam je na taj fazon u zemlji - pred raspadom :run:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Nacin prezentiranja vremenske prognoze u medijima

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 34&t=52314
HMZ = Hidro-meteorološki zavod, ne znam da li je federalni ili državni.
Do sada je bilo to da su putem radio-stanica dojavljivali temperature na jalijaškom jeziku:

Saraj'vo: Tricet stepeni
Čapljina: Tricetćetri stupnja
Han Pijesak: Tricetćetri stepena

U posljednjih nekoliko dana sve se promijenilo i normalno izgovaraju brojke i slova.
Ko god da je uredovao, svaka mu Č&Č*!

*Č&Č=čast i čest
Slučaj Damira Šantića iz HMZ je bio predmet i moje teme na podforumu Mediji, ali izgleda da mu je dpzdilo da priča službenim jezikom, pa nastavio jalijaškim.
mojgrad

#3 Re: Nacin prezentiranja vremenske prognoze u medijima

Post by mojgrad »

sunce100 wrote:POBOGU, NADJITE NEKOG KO ZNA CITATI DA PREZENTIRA VREMENSKU PROGNOZU!!!!

Slusam jutros ovog Santica. Pa to je UZAAAAASSSS!!!! Covjek ne zna izgovarati imena pola bh gradova, temperaturne vrijednosti izgovara "četrnes, petnes..."

Nevjerovatno!!!!

Pa zasto ne nadjete neku djevojku ili momka koji imaju lijepu boju glasa i znaju citati pa neka oni procitaju ono sto nasi vrli meteorolozi pripreme.
A vala ni zenska populacija u medijima (cast izuzetcima) nije nesto spec. Kad mi se pocne kreveljiti umjesto ozbiljno prenijeti informaciju muka mi dodje, jos se utegne da jedva dise..
mojgrad

#4 Re: Nacin prezentiranja vremenske prognoze u medijima

Post by mojgrad »

sunce100 wrote:Ako su meteorolozi nisu spikeri i ne mora značiti da ako mjere temperaturu to moraju i prezentirati slušaocima odnosno gledaocima mnogobrojnih medija u BiH.
Dobar primjer je Ksenija Selimovic iz BIHAMK-a. Zena ima lijep glas, razgovjetno i jasno čita informacije o stanju na putevima i bez problema se može slušati. Sasvim suprotan slučaj je s javljanjima meteorologa. Horor!!! Zato i savjet da zaposle nekog s lijepim glasom i jasnom interpretacijom, ko će čitati njihove izvještaje u javljanjima za medije, jer ovo što sada čujemo iz Meteorološkog zavoda FBIH je KATASTROFA!!!
Ali moze da mi se ne peci kad cita informacije, nije joj 5 godina
uvjek dobar gost

#5 Re: Nacin prezentiranja vremenske prognoze u medijima

Post by uvjek dobar gost »

Ježim se od dvije stvari, pola prognoze u večernjem terminu potroše da me obavjeste kakvo je vrijeme danas bilo... koga to zanima u nekih skoro 20.ooh kad dan taj već je prošao... druga stvar su pokušaji manekenki, nafurane "koke" koje veze sa vezom nemaju ne o vremenu već o godišnjem dobu... kako se niko ne ugleda na CNN il bilo koji drugi svjetski kanal...
Sve u svemu vala i ne vjerujem prognostičarima našim skoro pa ništa.. uzdam se u strane prognoze.. pa prognoza na HRT - u ... tako blizu a tako daleko....

Jagoda Mrkaja.....
mojgrad

#6 Re: Nacin prezentiranja vremenske prognoze u medijima

Post by mojgrad »

uvjek dobar gost wrote:Ježim se od dvije stvari, pola prognoze u večernjem terminu potroše da me obavjeste kakvo je vrijeme danas bilo... koga to zanima u nekih skoro 20.ooh kad dan taj već je prošao... druga stvar su pokušaji manekenki, nafurane "koke" koje veze sa vezom nemaju ne o vremenu već o godišnjem dobu... kako se niko ne ugleda na CNN il bilo koji drugi svjetski kanal...
Sve u svemu vala i ne vjerujem prognostičarima našim skoro pa ništa.. uzdam se u strane prognoze.. pa prognoza na HRT - u ... tako blizu a tako daleko....

Jagoda Mrkaja.....
Jos ti kazu sutra ce biti umjereno oblacno sa suncanim intervalima i mozda u poslijepodnevnim satima s kisom .. hahahha.. Pa ti budi pametan pa znaj kakvo ce sutra vrijeme biti! Sva godisnja doba je izredala u jednoj minuti!
mojgrad

#7 Re: Nacin prezentiranja vremenske prognoze u medijima

Post by mojgrad »

sheilak wrote:E, da , tacno! Ili kad prvo kazu kakvo ce vrijeme biti u Europi ! I nikad ne kazu pravu temperaturu - uvijek im je " Sarajevo - 28 ° " ili u ekstremnim slucajevima, kad je vani oko 40 ° onda kazu da je 33°. Po ovakvim vrucinama trebali bi temperaturu mjeriti cecse, ne samo ujutro. Ne bi me toliko nervirala dikcija ili odsustvo iste da je prognoza tacna i temeljita, da nam daju relevantne informacije. Ne znam, sve odise amaterizmom, nekad me podsjecaju na Nadrealiste, ne samo vremenska prognoza, nego apsolutno cijeli program bosanskih televizija.

Iskreno, ja uvijek pogledam vremensku prognozu HTV-a -- profeisonalna, detaljna, tacna.
Pa kako ce ti dati tacnu prognozu temperature kad oni temperaturu zraka mjere na Bjelasnici :lol: :lol: :lol:
Sto ne sidju na beton, gdje se katran od vreline topi.. Tu temperaturu ne bi smjeli ni izjaviti na tv-u :lol:
uvjek dobar gost

#8 Re: Nacin prezentiranja vremenske prognoze u medijima

Način prezentacije: laički, neprofesionalan, nezainteresovan, neosnovan, neslikovit, maglovit, smušen, smiješan i nadasve glup... sve vremenske prognoze rade vanjske produkcije koje nemaju namjeru poboljšavati sve to jer iovako (bez adekvatne konkurencije) prodaju svoj proizvod. Način na koji nam propale manekenke prezentiraju vremensku prognozu mi uopšte neodgovara i trudim se da ne gledam tu splačinu...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9 Re: Nacin prezentiranja vremenske prognoze u medijima

Post by Truba »

odron

kao i sve ostalo u državi

moš te misliti kako je u onim institucijama za koje ne znamo da postoje... ko se sve pouvaljivao kao budžetski crv
seln

#10 Re: Nacin prezentiranja vremenske prognoze u medijima

Post by seln »

Vrijeme ce biti suncano i promjenjljivo oblacno. Moguci pljuskovi i grmljavine, u planinskim predjelima i snijeg. Po kotlinama magla.
metal_rules_cura

#11 Re: Nacin prezentiranja vremenske prognoze u medijima

Post by metal_rules_cura »

seln wrote:Vrijeme ce biti suncano i promjenjljivo oblacno. Moguci pljuskovi i grmljavine, u planinskim predjelima i snijeg. Po kotlinama magla.
:lol: :lol: :lol:
8. sekretar SKOJ-a

#12 Re: Nacin prezentiranja vremenske prognoze u medijima

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Rijetkost je da objave vrijednost vazdušnog tlaka, te njegovu tendenciju u odnosu na prosječnu višegodišnju normalu.
uvjek dobar gost

#13 Re: Nacin prezentiranja vremenske prognoze u medijima

Kud višpe kada zimi nema informacija u visini snježnog pokrivača... palanački-seoski-varoški mediji, samim tim i (skoro) sve ostalo na njima.... i sami tonemo u to blato palanke-provincije-varoši i stagniramo... u najboljem slučaju...
Post Reply