nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#251 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Dozer »

Ma to i jeste poenta Junuze bolan ne bio. Sve dok mi i komuniciramo na nacin "Vi" i "Oni", ovdje jednostavno napretka nema.
Pa nema "tih" koji nekome nesto treba da omoguce ili ne omoguce. Ovdje i jeste poenta da sve radimo "Mi", dakle zajedno. A sto se tice prakticnih podjela, pa @ebi ga, ljudi su se oduvijek drvili oko medja, bez obzira na imena :). To je ljudska priroda i narav :)
derion

#252 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by derion »

Junuz Djipalo wrote: No ako ćemo pravo veći su argumenti da smo Hrvati ili Srbi u originalu nego Bosanci. Sigurno je da su Bošnjani nastali od jednog od ova dva naroda pomiješanog s Ilirima.
Nema dokaza za ovo, Djipalo. A i da je tacno, ne moze se to stavljati u kontekst danasnjeg vremena, jer tada nisu postojali narodi nego plemena, tj. nije bila izrazena i stvorena narodna svijest.

Uostalom, kako to da se skoro niko u Bosni i Hercegovini nije opredjeljivao kao Srbin ili Hrvat sve do sedme-osme decenije 19. stoljeca? Predikati "Srbi" i "Hrvati" doseljavaju u Bosnu i Hercegovinu u vrijeme kada Srbija dobija nezavisnost od Osmanlijskog carstva 1878. godine, odnosno za vrijeme nacionalnog osvjescenja u Hrvatskoj u isto vrijeme. U cilju nacionalne i politicke ekspanzije, oba pokreta pokusavaju nacionalno kolonizirati Bosnu i Hercegovinu i zbrisati historiju nase zemlje. A ti, Junuze, samo padaj na te price da smo ovi ili oni!Nazalost, bojim se da si citao izvore obojenim (jednostranim) nacionalromantizmom nasih susjeda, koji upravo tvrde to sto ti pises.
Junuz Djipalo

#253 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Junuz Djipalo »

derion wrote:
Junuz Djipalo wrote: No ako ćemo pravo veći su argumenti da smo Hrvati ili Srbi u originalu nego Bosanci. Sigurno je da su Bošnjani nastali od jednog od ova dva naroda pomiješanog s Ilirima.
Nema dokaza za ovo, Djipalo.
Uostalom, kako to da se skoro niko u Bosni i Hercegovini nije opredjeljivao kao Srbin ili Hrvat sve do sedme-osme decenije 19. stoljeca? Predikati "Srbi" i "Hrvati" doseljavaju u Bosnu i Hercegovinu u vrijeme kada Srbija dobija nezavisnost od Osmanlijskog carstva 1878. godine, odnosno za vrijeme nacionalnog osvjescenja u Hrvatskoj u isto vrijeme. U cilju nacionalne i politicke ekspanzije, oba pokreta pokusavaju nacionalno kolonizirati Bosnu i Hercegovinu i zbrisati historiju nase zemlje. A ti, Junuze, samo padaj na te price da smo ovi ili oni!Nazalost, Junuze, bojim se da si citao izvore obojenim (jednostranim) nacionalromantizmom nasih susjeda, koji upravo tvrde to sto ti pises.
Nije bilo do 1972. Muslimana sa velikim M pa ih je bilo nakon toga, slažem se da su nacionalnosti nastale sredinom 19. stoljeća, no bez obzira kako su se zvali slavenski narodi (mada ima dokaza da su se zvali Hrvatima i Srbima a Bošnjanima nisu sigurno jer su mogli postat Bošnjani tek kad su došli do Bosne) koji su se doselili i pomiješali s Ilirima danas ih zovemo Hrvatima i Srbima, mada je u biti i to isti narod samo što je jedan upao u istočno rimsko c. a drugi u zapadni dio i u skladu s tim je i počela razlika u vjeri.

No dobro srpska škola na djelu, Bošnjaci stariji od ameba. Pa više ja imam dokaza da sam povezan s Bošnjanima kao i većina bosanskih Hrvata nego većina Faruka i Omera, ali malo pretjerujete u otimanju povijesti od nas. Do jučer smo morali stećke i crkve sklanjat od muslimana da ih ne unište a sad opet ih uzdižu u nebesa iz dnevno političkih razloga. Taj dio mi se ne sviđa, malo ode to predaleko u nekom srpskohegemonističkošiovinističkom smjeru gdje se dio koji odgovara uzme a dio koji ne jednostavno preskoči.

Inače dapače meni je prelijepo vidjeti ovakve projekte: http://www.danas.org/content/bobovac/1836756.html

Samo mrzim manipulaciju poviješću...
derion

#254 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by derion »

Junuz Djipalo wrote: Samo mrzim manipulaciju poviješću...
Da, i ja mrzim manipulaciju povijescu, zato mi je i zapala ova tema. Uostalom, ne znam kome se obracas kada pises "malo pretjerujete", pretpostavljam Bosnjacima muslimanima.
Ja, licno, sam Bosanac i nemam vjerski sufiks.

Zivio, Junuze.
Dozer

#255 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Dozer »

Da. I ja sam Bosanac, bez vjerskog prefixa ili sufixa. I zato mi i jeste sve ovo nakaradno sto se tice etnija, nacija i svega sto ide s tim...jednostavno je irelevantno za normalana zivot. Bar ovdje u BiH je tako...
Junuz Djipalo

#256 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Junuz Djipalo »

Dozer wrote:Da. I ja sam Bosanac, bez vjerskog prefixa ili sufixa. I zato mi i jeste sve ovo nakaradno sto se tice etnija, nacija i svega sto ide s tim...jednostavno je irelevantno za normalana zivot. Bar ovdje u BiH je tako...
Vidite ako postoji druga nacija kojoj bi mogao pripadat to je naravno Bosanac i nacionalno, mada i sad mislim da su Bosanci samo dio hrvatskog bića, što bi Ćiro rekao: Bosanci su najveći Hrvati. No Bosanci to vide obratno da su Hrvati samo dio BH nacionalnog bića.

I ja tu fakat ne vidim nikakav problem osim u pokušaju Bošnjaka da kroz to bosanstvo zavladaju. E sad kad bi se jasno distancirali od Bošnjaka mislim da nijedan Hrvat ne bi imao ništa protiv i jednog nacionalnog Bosanca i možda bi mogao i počet proces koji su bosanski franjevci davno pokušali započet a to je ujedinjenje Hrvata u BiH i onih koji se ne osjećaju prvenstveno kao muslimani pa onda sve drugo nego su kao i mi vezani za svoju zemlju. Samo uglavnom ste okupljeni oko SDP-a koji je samo još jedna bošnjačka stranka.

I nekako mi se čini da su Hrvati u BiH poprilično komplementarni s nacionalnim Bosancima jer imamo poprilično slične ciljeve, a na kraju krajeva i hrvatski jezik je dio bosanskog nacionalnog bića. To je slično načinu kako Ameri promatraju Židove u Americi, oni se nadaju da će oni jednog dana ipak biti Amerikanci prije nego Židovi, što zasad nije slučaj ali nikome ni ne smeta.

S obzirom da Bosanci ne mogu doći do izražaja od bošnjačke većine, možda bi se mogao napravit jedan kanton ili prostor u kojem bi baš Hrvati i Bosanci (nacionalno) mogli izgraditi jezgru države oko koje bi se kasnije svi okupili, jer ovako kako je sad ne vidite se od silnih Bošnjaka a mi ostali vas sve trpamo u isti koš.

Možda bi upravo proglašenje Sarajeva distriktom, proširenje istog za par općina hrvatskih iz KSB-a i Kraljeve Sutjeske te Vareša i istočno Sarajevo, moglo bit rješenje naših problema a ostalo nek se parča po etno crtama do daljnjeg, dok se ne dokaže da je model ispravan... Ekonomski, društveni i politički napredak bi brzo pokazao da li je model dobar ili ne.
Dozer

#257 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Dozer »

Ma ne bih se ja slozio da su Bosnjaci = Bosanci. Ja sam Bosanac, ali nisam Bosnjak. Niti cu to ikada biti. I sve koje znam, a koji se izjasnjavaju kao Bosanci, za sebe nisu niti ce reci da su Bosnjaci. Prvo, zato sto se taj Bosnjakluk poistovijetio sa muslimanstvom, a drugo jer su Bosanci svi, bez obzira na vjeru i etniju.
Last edited by Dozer on 28/09/2009 15:06, edited 1 time in total.
oridjidji

#258 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by oridjidji »

derion wrote:
Junuz Djipalo wrote: Samo mrzim manipulaciju poviješću...
Da, i ja mrzim manipulaciju povijescu, zato mi je i zapala ova tema. Uostalom, ne znam kome se obracas kada pises "malo pretjerujete", pretpostavljam Bosnjacima muslimanima.
Ja, licno, sam Bosanac i nemam vjerski sufiks.

Zivio, Junuze.
Ti care moj nemas ustavno utemeljenje u BIH-a da se izjasnjavas kao Bosanac. Podveden si pod kategoriju manjine :D
Dozer

#259 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Dozer »

To je tacno oridjidji, ali, kako mnogi ovdje kazu - moje je pravo da se nacionalno izjasnim kako zelim ;).

Isto tako, u okvirima BiH, Bosnjak, Srbin i Hrvat nisu nacionalnosti, nego narodnosti. Po Ustavu BiH ;) :bih:
A Bosanci su podvedeni pod kategoriju "Ostali".
nenadd

#260 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by nenadd »

Nacija je osjećaj pripadnosti jednom narodu, poštivanje kulture i jezika tog naroda.
Pametnome dosta
tranquil

#261 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by tranquil »

Dozer wrote:@Tranquil
Sve si dobro rekao, ali ja ne vidim u cemu se onda tvoje i moje misljenje ili stav sustinski razlikuju?
Kazes:
- da se prije 200 godina preci ljudi koje danas poznajemo kao "nijemci" nisu izjašnjavali tako, nego je bilo više grupa koje su se izjašnjavale kao "prusi", "bavarci", "saksonci", "austrijanci"... A razlog zašto austrijanci nisu postali dio njemačke nacije je Prusko-Austrijski rat za dominaciju nad njemačkim teritorijama koji se desio 1861., od kada je Austrija ostala izvan tih integracijskih procesa.
(samo cu ovo izvuci, a i ostalo je slicno pa da ne zauzimam prostor kopirajuci cijeli tekst)

... a ja bas i ne razumijem sta je poenta ovoga, jer i ja sam rekao da su nacije nastale od naroda, razlicitih. Prusi, Bavarci, Saksonci, itd., su potpali pod jednu teritoriju koja se danas naziva Germany, Deuchland ili Njemacka, zavisno od jezika, ali ta teritorija pretstavlja jednu drzavu, i shodno tome svi njeni gradjani se u nacionalnom smislu izjasnjavaju kao Njemci, imaju Njemacki pasos, itd.

Ako sada isti recept prenesemo u Bosnu, dobicemo i isti rezultat - Srbi, Hrvati i Bosnjaci su uokvireni drzavnim granicama drzave koja nosi naziv Bosna i Hercegovina, i po prostoj logici stvari nacionalnost svih tih ljudi moze biti samo - bosanskohercegovacka. Da li je ovo pogresno?
Ali, najbitnije od svega jeste sto se ni u BiH, kao ni u Njemackoj ili Spaniji ili bilo gdje drugo, narodnost ljudi nicim ne dovodi u pitanje. Srbin je Srbin gdje god da je, odnosno on ce uvijek pripadati Srpskom narodu. Isto vazi i za Hrvata ili Bosnjaka ili bilo koga drugog.
I tu lezi najveci problem jer se nacija i narodnost i te kako ovdje mijesaju i podvode pod isto. A nisu isto.

@Trla-baba-lan
Nemam ti sta odgovoriti. Nazalost - i dalje ne kontas. A izgleda i da nikada nisi cuo rijec Srbijanac ili Srbijanka. Italija = ItalijaN ili ItalijaNKA. I ovo nije nimalo neprirodno, dok Rusijanac takodjer ne mora biti nepravilno, ako cemo pravo. Ali, nebitno.
Ako ti nije baš jasno, evo koja je razlika između mog i tvog mišljenja - ti naciju vezuješ za državu, a ja kažem da formiranjem države ne mora nužno nastati nacija. Da, definiranje nekih nacija je vezano za kreiranje države, ali pored primjera Njemačke sam namjerno naveo primjer Jugoslavije, koja u par pokušaja nije uspjela sa kreiranjem "Jugoslovenske nacije" - naravno da su svi stanovnici imali YU državljanstvo, ali su se u popisu i dalje izjašnjavali kako su se izjašnjavali... A bilo je i njih koji su se izjašnjavli kao Jugosloveni, i nikada nisu prešli prag veći od par procenata... kada su njemačka i nijemci u pitanju, pojam "nijemaca" se mijenjao kroz historiju, pa da sada ne bih pisao preporučujem da pronađeš detalje o sljedećim pojmovima:
- Germanija (Rimska provincija)
- Sveto Rimsko Carstvo Njemačkog naroda
- Rajnska Konfederacija (za vrijeme Napoleona Bonaparte)
- Njemačka konfederacija 1813 - 1866 (greška - u prošlom postu sam stavio da se raspala ratom 1861., zapravo je bilo 1866.)
- Revolucija 1848
- Sjevernonjemačka konfederacija 1866-1871
- Unifikacija Njemačke 1871
Vidjećeš da pojam "Njemačke nacije" fluktuira kroz historiju i da su ljudi u par generacija više puta mijenjali mišljenje oko toga kome treba da pripadaju. Ono što je bitno za ovu raspravu je pomenuti da čak ni 1871 svi stanovnici Njemačke nisu bili Nijemci, iako su imali njemačko državljastvo i pasoš. Tadašnja njemačka je uključivala dijelove sa francuskim stanovništvom, kao i značajnu jevrejsku manjinu. Dakle iako je unifikacija pomogla definiranju nacije, formiranje države i formiranje nacije jednostavno nisu isto. U njemačkom slučaju jesu blizu, ali čak ni tamo nisu isto, a druge nacije su formirane na totalno drugačije načine tako da ne možeš ovaj model primjeniti na sve "nacije".

Što nas dovodi do druge bitne razlike između mog i tvog stava, a to je da ja definiranje nacije ne vezujem nužno za nastanak države, nego to može biti i neki drugi akt ili dekret koji donosi određena zajednica. To je uvijek odluka manjeg broja elite, uvijek je vođena primarno interesom te elite (a ako se narod na koji se odnosi slaže s tim, utoliko bolje) i prema tome nacija je uvijek i apsolutno uvijek vještačka tvorevina - neorganska, vođena trenutnim interesom i prema tome obična fiktivna etiketa koja označava određenu "bliskost" između ljudi sa istom etiketom. U određenom trenutku kada se etiketa uvela, uvijek je bilo otpora - pošto je 1993. relativno blizu i mnogi je se sjećamo, tako dan danas mnogi ljudi koji bi po svakoj logici trebali biti trpani u Bošnjake jednostavno odbijaju - 100% sam siguran da se možda prije stoljeće i po nije ni svaki Bavarac ili Prus slagao s tim da odjednom bude "Nijemac" - ali protekom vremena to je jednostavno prestalo biti pitanje.

Zadnje i najbitnije, ta etiketa, koliko god vještačka bila, i dalje jeste realnost onog momenta kada ljudi kažu "ovako ćemo se od sada nazivati". Etiketa jeste samo etiketa - kako je glupo tvrditi da Muslimani/Bošnjaci nisu postojali prije 1974. godine - pa naravno da su postojali, i da su se razlikovali od drugih po određenim stvarima, samo što tada nije bilo odgovarajuće "etikete". Činjenica je da, iako etiketa nema baš uvijek, i iako možda nisu uvijek precizne, postaju realnost, ali ne iz formalno-pravnih razloga, nego iz prostog razloga što se mnogo ljudi odlučilo da stavi na sebe tu etiketu.

Ti nasuprot 3 miliona ljudi u BiH smatraš da nema Srba, Hrvata i Bošnjaka - žao mi je ali 3 miliona Bošnjaka, Srba i Hrvata se neće složiti s tobom, i ko si ti da jednom jedinom čovjeku, a ne 3 miliona, govoriš kako bi se trebao izjašnjavati?

Srbi, Hrvati, i Bošnjaci na nekom globalnom planu smatram fikcijom (ne u BiH, nego inače), jer kao što sam već izložio, sve te kategorije je "dizajnirao" neko ko je htio da vlada nad odgovarajućom grupom, tako da je "zacrtao" grupu i dao joj ime, obično od nekog starijeg "plemena" ili "naroda" koje vrlo malo ima veze sa modernom nacijom, ali na koji god način ta etiketa nastala, činjenica je da ti nemaš pravo da nekome ko se već tako izjašnjava oduzimaš to pravo, i da mu govoriš da je neke nacije koja je isto tako vještačka kao i pomenute, i postojanjem države nije ništa stvarnija (kao što nisu bili ni Jugosloveni, ili kao što bi jedan moj poznanik rekao "Austro-ugarci").

Za ono što ti hoćeš postoji rubrika "državljanstvo".
Junuz Djipalo

#262 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Junuz Djipalo »

tranquil wrote:
Dozer wrote:@Tranquil
Sve si dobro rekao, ali ja ne vidim u cemu se onda tvoje i moje misljenje ili stav sustinski razlikuju?
Kazes:
- da se prije 200 godina preci ljudi koje danas poznajemo kao "nijemci" nisu izjašnjavali tako, nego je bilo više grupa koje su se izjašnjavale kao "prusi", "bavarci", "saksonci", "austrijanci"... A razlog zašto austrijanci nisu postali dio njemačke nacije je Prusko-Austrijski rat za dominaciju nad njemačkim teritorijama koji se desio 1861., od kada je Austrija ostala izvan tih integracijskih procesa.
(samo cu ovo izvuci, a i ostalo je slicno pa da ne zauzimam prostor kopirajuci cijeli tekst)

... a ja bas i ne razumijem sta je poenta ovoga, jer i ja sam rekao da su nacije nastale od naroda, razlicitih. Prusi, Bavarci, Saksonci, itd., su potpali pod jednu teritoriju koja se danas naziva Germany, Deuchland ili Njemacka, zavisno od jezika, ali ta teritorija pretstavlja jednu drzavu, i shodno tome svi njeni gradjani se u nacionalnom smislu izjasnjavaju kao Njemci, imaju Njemacki pasos, itd.

Ako sada isti recept prenesemo u Bosnu, dobicemo i isti rezultat - Srbi, Hrvati i Bosnjaci su uokvireni drzavnim granicama drzave koja nosi naziv Bosna i Hercegovina, i po prostoj logici stvari nacionalnost svih tih ljudi moze biti samo - bosanskohercegovacka. Da li je ovo pogresno?
Ali, najbitnije od svega jeste sto se ni u BiH, kao ni u Njemackoj ili Spaniji ili bilo gdje drugo, narodnost ljudi nicim ne dovodi u pitanje. Srbin je Srbin gdje god da je, odnosno on ce uvijek pripadati Srpskom narodu. Isto vazi i za Hrvata ili Bosnjaka ili bilo koga drugog.
I tu lezi najveci problem jer se nacija i narodnost i te kako ovdje mijesaju i podvode pod isto. A nisu isto.

@Trla-baba-lan
Nemam ti sta odgovoriti. Nazalost - i dalje ne kontas. A izgleda i da nikada nisi cuo rijec Srbijanac ili Srbijanka. Italija = ItalijaN ili ItalijaNKA. I ovo nije nimalo neprirodno, dok Rusijanac takodjer ne mora biti nepravilno, ako cemo pravo. Ali, nebitno.
Ako ti nije baš jasno, evo koja je razlika između mog i tvog mišljenja - ti naciju vezuješ za državu, a ja kažem da formiranjem države ne mora nužno nastati nacija. Da, definiranje nekih nacija je vezano za kreiranje države, ali pored primjera Njemačke sam namjerno naveo primjer Jugoslavije, koja u par pokušaja nije uspjela sa kreiranjem "Jugoslovenske nacije" - naravno da su svi stanovnici imali YU državljanstvo, ali su se u popisu i dalje izjašnjavali kako su se izjašnjavali... A bilo je i njih koji su se izjašnjavli kao Jugosloveni, i nikada nisu prešli prag veći od par procenata... kada su njemačka i nijemci u pitanju, pojam "nijemaca" se mijenjao kroz historiju, pa da sada ne bih pisao preporučujem da pronađeš detalje o sljedećim pojmovima:
- Germanija (Rimska provincija)
- Sveto Rimsko Carstvo Njemačkog naroda
- Rajnska Konfederacija (za vrijeme Napoleona Bonaparte)
- Njemačka konfederacija 1813 - 1866 (greška - u prošlom postu sam stavio da se raspala ratom 1861., zapravo je bilo 1866.)
- Revolucija 1848
- Sjevernonjemačka konfederacija 1866-1871
- Unifikacija Njemačke 1871
Vidjećeš da pojam "Njemačke nacije" fluktuira kroz historiju i da su ljudi u par generacija više puta mijenjali mišljenje oko toga kome treba da pripadaju. Ono što je bitno za ovu raspravu je pomenuti da čak ni 1871 svi stanovnici Njemačke nisu bili Nijemci, iako su imali njemačko državljastvo i pasoš. Tadašnja njemačka je uključivala dijelove sa francuskim stanovništvom, kao i značajnu jevrejsku manjinu. Dakle iako je unifikacija pomogla definiranju nacije, formiranje države i formiranje nacije jednostavno nisu isto. U njemačkom slučaju jesu blizu, ali čak ni tamo nisu isto, a druge nacije su formirane na totalno drugačije načine tako da ne možeš ovaj model primjeniti na sve "nacije".

Što nas dovodi do druge bitne razlike između mog i tvog stava, a to je da ja definiranje nacije ne vezujem nužno za nastanak države, nego to može biti i neki drugi akt ili dekret koji donosi određena zajednica. To je uvijek odluka manjeg broja elite, uvijek je vođena primarno interesom te elite (a ako se narod na koji se odnosi slaže s tim, utoliko bolje) i prema tome nacija je uvijek i apsolutno uvijek vještačka tvorevina - neorganska, vođena trenutnim interesom i prema tome obična fiktivna etiketa koja označava određenu "bliskost" između ljudi sa istom etiketom. U određenom trenutku kada se etiketa uvela, uvijek je bilo otpora - pošto je 1993. relativno blizu i mnogi je se sjećamo, tako dan danas mnogi ljudi koji bi po svakoj logici trebali biti trpani u Bošnjake jednostavno odbijaju - 100% sam siguran da se možda prije stoljeće i po nije ni svaki Bavarac ili Prus slagao s tim da odjednom bude "Nijemac" - ali protekom vremena to je jednostavno prestalo biti pitanje.

Zadnje i najbitnije, ta etiketa, koliko god vještačka bila, i dalje jeste realnost onog momenta kada ljudi kažu "ovako ćemo se od sada nazivati". Etiketa jeste samo etiketa - kako je glupo tvrditi da Muslimani/Bošnjaci nisu postojali prije 1974. godine - pa naravno da su postojali, i da su se razlikovali od drugih po određenim stvarima, samo što tada nije bilo odgovarajuće "etikete". Činjenica je da, iako etiketa nema baš uvijek, i iako možda nisu uvijek precizne, postaju realnost, ali ne iz formalno-pravnih razloga, nego iz prostog razloga što se mnogo ljudi odlučilo da stavi na sebe tu etiketu.

Ti nasuprot 3 miliona ljudi u BiH smatraš da nema Srba, Hrvata i Bošnjaka - žao mi je ali 3 miliona Bošnjaka, Srba i Hrvata se neće složiti s tobom, i ko si ti da jednom jedinom čovjeku, a ne 3 miliona, govoriš kako bi se trebao izjašnjavati?

Srbi, Hrvati, i Bošnjaci na nekom globalnom planu smatram fikcijom (ne u BiH, nego inače), jer kao što sam već izložio, sve te kategorije je "dizajnirao" neko ko je htio da vlada nad odgovarajućom grupom, tako da je "zacrtao" grupu i dao joj ime, obično od nekog starijeg "plemena" ili "naroda" koje vrlo malo ima veze sa modernom nacijom, ali na koji god način ta etiketa nastala, činjenica je da ti nemaš pravo da nekome ko se već tako izjašnjava oduzimaš to pravo, i da mu govoriš da je neke nacije koja je isto tako vještačka kao i pomenute, i postojanjem države nije ništa stvarnija (kao što nisu bili ni Jugosloveni, ili kao što bi jedan moj poznanik rekao "Austro-ugarci").

Za ono što ti hoćeš postoji rubrika "državljanstvo".
Nakon ovakvih postova ne znam što radim na forumu.

De u potpis stavi: Junuz Djipalo potpisuje...

Najbolji su mi oni: Za mene postoji samo jedna nacija...

A što je najgore mislim da će ti ova ekipaopet istolupat čak i nakon ovakvog posta koji rastranšira svaku nedoumicu na fin i prost način da svako može da shvati.
respo

#263 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by respo »

jeli i papa njemacki hrvat sa prebivalistem u vatikanu?
Junuz Djipalo

#264 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Junuz Djipalo »

respo wrote:jeli i papa njemacki hrvat sa prebivalistem u vatikanu?
Ajde se ti vrati dva posta unatrag, vidi se da unatoč jasnom gradivu, nisi svladao materiju... :D
respo

#265 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by respo »

odgovori mi pa cemo vidjeti ko je savladao materiju
Junuz Djipalo

#266 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Junuz Djipalo »

respo wrote:odgovori mi pa cemo vidjeti ko je savladao materiju
Kako da odgovorim čovkeu koji očito poistovjećuje vjeru i naciju, ali to se razlikuje i zapravo je jedno nebitno za drugo, zaključili su to bošnjački političari pa su promijenili iz Musliman u Bošnjak, to je bilo 1993. prije 16 godina. Unatoč internetu izgleda da ta vijest još nije stigla u sve krajeve BiH.
Dozer

#267 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Dozer »

@Tranquil
Ti i ja ocito imamo neki nesporazum oko svega ovoga...sve sto si ti naveo ja isto tako znam kao i ti, i tu zaista nema nista sporno. Medjutim, sporno je, ocito, to sto se ti i mnogi drugi ovdje stalno vracate u neke davne istorije, stalno povlacite kako je sta nastalo i postalo, ko je iz cega potekao i koliko ima eritrocita ili trombocita, a sve to je manje-vise irelevantno za danasnji kontekst svijeta u kojem zivimo. Kada i kako su nastale nacije, od cega i iz cega su kreirane, ko ih je tada nekada sacinjavao i slicne stvari jednostavno su istorija, i tamo i spadaju. Ja ne zelim da zivim u istoriji, nego u buducnosti.
Ne znam koja je poenta ovoga, ali je evidentno da se ovim istorijskim pricama i faktima uvijek vode i sluze iskljucivo oni koji su za nekakve separatisticke ideje i koji tim pricama pokusavaju negirati nesto, a istovremeno afirmirati nesto drugo, po pravili kontra od onoga sto negiraju.
Konkretno, ti negiras postojanje danasnje bosanskohercegovacke nacije, negiras drzavnost, pa mozda i postojanje Bosne koja je starija od 1000 godina.

Pored ovoga, izgleda da nisi najbolje procitao moje postove, pa predlazem da to uradis opet. Jer, da jesi, nikada mi ne bi rekao da negiram postojanje Srba, Hrvata i Bosnjaka u BiH.

Jedno pitanje - sta su Ujedinjene Nacije? Da li je to organizacija koja okuplja narode ili nacije? (hint: pazi na klopku)
respo

#268 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by respo »

Junuz Djipalo wrote:
Kako da odgovorim čovkeu koji očito poistovjećuje vjeru i naciju, ali to se razlikuje i zapravo je jedno nebitno za drugo, zaključili su to bošnjački političari pa su promijenili iz Musliman u Bošnjak, to je bilo 1993. prije 16 godina. Unatoč internetu izgleda da ta vijest još nije stigla u sve krajeve BiH.
upravo si mi odgovorio na pitanje i na cjelokupnu temu
ti poistovjecujes vjeru i naciju
tako sto svaki katolik u bih je po tebi i mnogima hrvat a svaki pravoslavac je srbin dok je musliman bosnjak
zanima me sta je asim kurijak ili neki drugi muhamed salko u zagrebu po tebi jeli slucajno bosnjak
Dozer

#269 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Dozer »

Nemoj i ti upasti u SDA & Ceric klopku, respo.
Danas postoje i crnogorski i srbijanski i hrvatski Bosnjaci, bas kao i bosanski Srbi i Hrvati. Ovo je, po meni, najobicnija parodija kojom se u zadnje dvije decenije pokusavaju stvoriti nekakvi pariteti. Musliman u CG ili Srbiji ili Hrvatskoj, koji je tamo rodjen, Bosnjak je tacno onoliko koliko i bilo koji musliman u Turskoj ili Saudisjkoj Arabiji ili UAE.
I obratno. Medjutim, cinjenica jeste da su BH muslimani naziv Bosnjak prisvojili za sebe. Ali, Bosnjaci i dalje nisu nacija, nego samo jedan od tri konstitutivna naroda u BiH, pa neka prica ko sta hoce.
Junuz Djipalo

#270 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Junuz Djipalo »

respo wrote:
Junuz Djipalo wrote:
upravo si mi odgovorio na pitanje i na cjelokupnu temu
ti poistovjecujes vjeru i naciju
tako sto svaki katolik u bih je po tebi i mnogima hrvat a svaki pravoslavac je srbin dok je musliman bosnjak
zanima me sta je asim kurijak ili neki drugi muhamed salko u zagrebu po tebi jeli slucajno bosnjak
Oni se izjašnjavaju kao Hrvati, neki kao Bošnjaci i to treba poštovat, neću ih ja etiketirat. Ko sam ja da im objašnjavam.

U novinama je neki dan bio naslov: "Najpopularniji hrvatski glumac u BiH - Tarik Filipović" šta da ja sad tu lijepim etikete, pa svako sam sebi bira, doduše obično roditelji usmjere.

Kako ti ne razumiješ da ja ne vidim u BiH katolike, pravoslavce, muslimane to je za mene irelevantno u bilo kakvoj priči o nacijama, evo ja sam Hrvat a ateist ili agnostik bolje rečeno. Ali teško je to nekome objasnit koga su 500 godina tako učili, da je bitna samo vjera jer nacije ruše carstvo.
Nije drukčije bilo ni u AU. Ali ti mene i druge unatoč dobro objašnjenim postovima uvjeravaš kako smo mi nacionalno BH-anci a unutra katolici, pravoslavci i muslimani.

To što ti objašnjavaš je otprilike kao: Prednosti feudalizma pred kapitalizmom.

E prošlo je jedno najmanje 150 Bajrama otkako je se u Evropi prestalo dijelit po vjeri. A kod nas vazda sve kasni...

A je'l sad išta jasnije...

A što se tiče ideje da smo kao Amerika što ovaj dozer uporno plasira, unatoč postovima, pa može, samo trebamo imat: Montanu, Texas, Utah...
respo

#271 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by respo »

dozer dobro znam sta je ko i na osnovu cega je ko hrvat srbin "bosnjak" itd
govorim djipalu da je po njegovoj definiciji i papa njemacki hrvat
Dozer

#272 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Dozer »

Pa to je to. Ista definicija po kojoj je i Ajatolah Homeini Bosnjak ili Vladimir Putin Srbin :)
respo

#273 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by respo »

junuz ja ne dijelim nikoga po vjeri
ti budi ako hoces i katolik i jevrej i musliman i ateista i junuzovac ali nikad neces promijeniti mjesto rodjenja
ako si rodjen u bih i tvoj otac i tvoji unazad 7 generacija ne mozes biti hrvat pa makar hodao naizvrat

to sto se ti izjasnjavas kao hrvat je tvoj izbor iz nekih razloga
najvjerovatnije zbog papira viza itd pa ti je vjera nebitna u tome

bas me zanima zasto se pola bihaca izjasnjavaju hrvati a ima ih i katolika muslimana pravoslavaca hindusa budista itd

p.s. o zaostacima kapitalizma mozemo na drugoj temi a ima ih uh bar duplo vise stranica nego ovdje napisanih

ostajem pri tome da je socijalizam i komunizam po knjigama najidealnije rjesenje za siroku populaciju
Junuz Djipalo

#274 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Junuz Djipalo »

respo wrote:junuz ja ne dijelim nikoga po vjeri
ti budi ako hoces i katolik i jevrej i musliman i ateista i junuzovac ali nikad neces promijeniti mjesto rodjenja
ako si rodjen u bih i tvoj otac i tvoji unazad 7 generacija ne mozes biti hrvat pa makar hodao naizvrat

bas me zanima zasto se pola bihaca izjasnjavaju hrvati a ima ih i katolika muslimana pravoslavaca hindusa budista itd

p.s. o zaostacima kapitalizma mozemo na drugoj temi a ima ih uh bar duplo vise stranica nego ovdje napisanih

ostajem pri tome da je socijalizam i komunizam po knjigama najidealnije rjesenje za siroku populaciju
Pa uklapa se zadnja rečenica u taj mentalni sklop!

Ako ćemo pravo ja sam rođen u Njemačkoj a po godini rođenja, da su mi roditelji bili tu, bi se rodio u Jugoslaviji a ne BiH, i opet mi nije jasno kakve to veze ima sa tim jesam li ja Hrvat ili nešto drugo...

Ljudi iz bihaćke krajine, mnogi znaju da su Hrvati i to oni sa teritorija današnje Hrvatske, poznato je da su se islamizirani Hrvati (ili ako baš hoćeš Dalmatinci i Slavonci) iz Slavonije i Dalmacije kad su Otomanci istjerani sklonio u Bihać i oko Bihaća... Kao što su i islamizirani Srbi se sklonili u Posavinu pa ti je i Aljo bio Srbin i znao da je Srbin.

Koliko se zapravo povijest igra s našim prostorom, sad neki potomci tih objašnjavaju meni što sam ja i odakle sam. Ja sam Hrvat i bio sam tu prije svih vas a što ćemo sad?
respo

#275 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by respo »

Junuz Djipalo wrote:
respo wrote:junuz ja ne dijelim nikoga po vjeri

Pa uklapa se zadnja rečenica u taj mentalni sklop!

Ako ćemo pravo ja sam rođen u Njemačkoj a po godini rođenja, da su mi roditelji bili tu, bi se rodio u Jugoslaviji a ne BiH, i opet mi nije jasno kakve to veze ima sa tim jesam li ja Hrvat ili nešto drugo...

Ljudi iz bihaćke krajine, mnogi znaju da su Hrvati i to oni sa teritorija današnje Hrvatske, poznato je da su se islamizirani Hrvati (ili ako baš hoćeš Dalmatinci i Slavonci) iz Slavonije i Dalmacije kad su Otomanci istjerani sklonio u Bihać i oko Bihaća... Kao što su i islamizirani Srbi se sklonili u Posavinu pa ti je i Aljo bio Srbin i znao da je Srbin.

Koliko se zapravo povijest igra s našim prostorom, sad neki potomci tih objašnjavaju meni što sam ja i odakle sam. Ja sam Hrvat i bio sam tu prije svih vas a što ćemo sad?
ako procitas zadnju recenicu onda ces vidjeti da nema veze sa onim sto ti govoris
znas li ti uopste koliko generacija treba da se postane po nacionalnosti neko?
ides u istoriju toliko daleko da komotno mozes reci da smo svi ovdje rusi u najmanju ruku
sto se tice alje bio je sebi srbin a ne meni
i u najmanju ruku boli me briga sta je on bio i kako se izjasnjavao (ako mislis da sam alijin bojovnik varas se silno)
prije koga nas? jeli mozda ova zemlja pripada tebi?
hoces rec da si ti boziji narod kao i srbi
eto sada imamo 2 bozija naroda sad ce ratovi biti na gornjoj razini
Post Reply