nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
- Dozer
#176 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Nacionalnost nije stvar licnog izbora nego formalno-pravnih kategorija, a najbitnija od tih kategorija jeste drzava i njene granice. Narodi cine naciju. Narod(i) bez drzave nije nacija. Kraj.
Sad se nastavite batrgati i "osjecati" se ovako ili onako.
- tranquil
#177 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Svaki pojedinac ima izbor da se izjasni kako hoće, kakvo crno pravo.Dozer wrote:Nacionalnost nije stvar licnog izbora nego formalno-pravnih kategorija, a najbitnija od tih kategorija jeste drzava i njene granice. Narodi cine naciju. Narod(i) bez drzave nije nacija. Kraj.
Sve više sam uvjeren da su tzv. "narodi" izmišljotine koje su obično izmišljene "na vrhu", potom probudio nacionalni zanos kod plebsa, a plebs prihvatio. Etiketa koja se postavlja i mijenja pranjem (mozga). Tako je nastao svaki europski narod, a ovi naši nisu ništa drugačiji po tom pitanju.
- Ahmmed
#178 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Uh,uh, svega se ovdje napisa za nepuna 24 sata
No, da se primijetiti jedna zanimljiva činjenica: Isti oni koji , s pravom traže da im se neosporava njihovo izjašnjavanje kao Srba ili Hrvata, slasno popljuvaše bosanski jezik, podsmješljivo govore o Bošnjacima i njihovome imenovanju, ubjeđuju ih u njihovo srpsko ili hrvatsko porijeklo......Nije to uredu. Naprosto, valjalo bi se držati nekih principa.....I ono što tražite za sebe, ne osporavati za druge, ma koliko neki od ovih drugih, inzistirali na tome da niste u pravu.
U početku se prepadoh jer se javljaše samo Hrvati, no kad hoće Bog i sreća, pojavi se i srpski Crnogorac, privuče još nekoliko Srba,pa se onda forumski Mačeci i Cvetkovići , o svom jadu zabaviše
Osa, kad već pominješ Evliju Čelebiju, sve što si napisao je tačno.....No,jesu li ti istrgnuti listovi njegovog putopisa u kojima, recimo, spominje Bošnjake koji žive u blizini Šibenika, u menzilu Suha Vrba?Ili u Pakracu?Pa i u Osijeku, a za Ilok kaže: " Sve redom Bošnjaci....".....A pošto voliš da se baviš etnogenezom muslimana iz današnje Srbije i Crne Gore, čovjek, ne trepnuvši napisa da u Sremskim Karlovcima, sve redom Bošnjaci.A za stanovnike užičke Požege, kaže da su Poturi, Bošnjaci,Bugari i Srbi.Pominje i Bošnjake u Beogradu...
A pomenuo je i Hrvate u Sarajevu
Doduše, za sarajevske Bošnjake kaže da im je draže da ih se zove Bosanci
Ipak, uz svu vrijednost ovog putopisa, uz činjenicu da su putopisci mogli dati određene vrijedne informacije, uzimati ih zdravo za gotovo, ( pa makar svi redom u Sremskim karlovcima bili Bošnjaci
), nije najuputnije u historijskim raspravama.
No, da se primijetiti jedna zanimljiva činjenica: Isti oni koji , s pravom traže da im se neosporava njihovo izjašnjavanje kao Srba ili Hrvata, slasno popljuvaše bosanski jezik, podsmješljivo govore o Bošnjacima i njihovome imenovanju, ubjeđuju ih u njihovo srpsko ili hrvatsko porijeklo......Nije to uredu. Naprosto, valjalo bi se držati nekih principa.....I ono što tražite za sebe, ne osporavati za druge, ma koliko neki od ovih drugih, inzistirali na tome da niste u pravu.
U početku se prepadoh jer se javljaše samo Hrvati, no kad hoće Bog i sreća, pojavi se i srpski Crnogorac, privuče još nekoliko Srba,pa se onda forumski Mačeci i Cvetkovići , o svom jadu zabaviše
Osa, kad već pominješ Evliju Čelebiju, sve što si napisao je tačno.....No,jesu li ti istrgnuti listovi njegovog putopisa u kojima, recimo, spominje Bošnjake koji žive u blizini Šibenika, u menzilu Suha Vrba?Ili u Pakracu?Pa i u Osijeku, a za Ilok kaže: " Sve redom Bošnjaci....".....A pošto voliš da se baviš etnogenezom muslimana iz današnje Srbije i Crne Gore, čovjek, ne trepnuvši napisa da u Sremskim Karlovcima, sve redom Bošnjaci.A za stanovnike užičke Požege, kaže da su Poturi, Bošnjaci,Bugari i Srbi.Pominje i Bošnjake u Beogradu...
A pomenuo je i Hrvate u Sarajevu
Ipak, uz svu vrijednost ovog putopisa, uz činjenicu da su putopisci mogli dati određene vrijedne informacije, uzimati ih zdravo za gotovo, ( pa makar svi redom u Sremskim karlovcima bili Bošnjaci
- Irm@
#179 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
ne bih ni ja ovo bolje reklazelenashica wrote:
vala baš sad taj termin nacionalnost ne bi da analiziram,helem kod nas oko svake analize dolazimo do sukoba na nacionalnom interesu pa mi se nako ogadio![]()
.......
.....ja vala samo znam da u Bosni i Hercegovini žive Bosanci i Hercegovci,e sad da li islamske,pravoslavne ili katoličke vjeroispovijesti to je za izjašnjavanje,a ovo Bosanci i Hercegovci ne zahtijeva analizi jasno je ko dan![]()
za mene vazda ostaje ona Hrvati su u Hrvatskoj,Srbi u Srbiji....a u BiH,vala samo Bosanci i Hercegovci...prema tome da se odselim iz Bosne recimo u Italiju i dobijem njihovo državljanstvo ja šta ću bit nego Talijanka
....sa korijenima iz BiH
![]()
Helem ako mijenjam svaki dan čarape šta Fali i nacionalnost,.....
jesam li potrefiLa je l to taj termin
-
trinidad
#180 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
ha ja, potvrda one njegoseve "sta zna zensko..."Irm@ wrote:ne bih ni ja ovo bolje reklazelenashica wrote:
vala baš sad taj termin nacionalnost ne bi da analiziram,helem kod nas oko svake analize dolazimo do sukoba na nacionalnom interesu pa mi se nako ogadio![]()
.......
.....ja vala samo znam da u Bosni i Hercegovini žive Bosanci i Hercegovci,e sad da li islamske,pravoslavne ili katoličke vjeroispovijesti to je za izjašnjavanje,a ovo Bosanci i Hercegovci ne zahtijeva analizi jasno je ko dan![]()
za mene vazda ostaje ona Hrvati su u Hrvatskoj,Srbi u Srbiji....a u BiH,vala samo Bosanci i Hercegovci...prema tome da se odselim iz Bosne recimo u Italiju i dobijem njihovo državljanstvo ja šta ću bit nego Talijanka
....sa korijenima iz BiH
![]()
Helem ako mijenjam svaki dan čarape šta Fali i nacionalnost,.....
jesam li potrefiLa je l to taj termin
![]()
- Junuz Djipalo
#181 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Neki su vezaniji za svoju nacionalnost od onih kojima je vjerska odrednica važnija (i ateizam tu spada).
Nego da su Srbi pripojili istočnu Bosnu Srbiji, dio vas fašista (zanimljivo isti oni koji kao prozivaju fašizam) bi po ovoj priči uvjeravali Bošnjaka iz Srebrenice da je on Srbin ili Srbijanac. Nije ovaj hipotetski Bošnjak jadan kriv što je ostao izvan granica matice.
Ili postoji ona engleska priča o Englezu kojem su stalno napominjali da je rođen u Irskoj i da nije pravi Englez. A on odgovorio: Pa rođen sam u štali, da li vam ličim na konja?
Je'l sad jasnije?!
Nego da su Srbi pripojili istočnu Bosnu Srbiji, dio vas fašista (zanimljivo isti oni koji kao prozivaju fašizam) bi po ovoj priči uvjeravali Bošnjaka iz Srebrenice da je on Srbin ili Srbijanac. Nije ovaj hipotetski Bošnjak jadan kriv što je ostao izvan granica matice.
Ili postoji ona engleska priča o Englezu kojem su stalno napominjali da je rođen u Irskoj i da nije pravi Englez. A on odgovorio: Pa rođen sam u štali, da li vam ličim na konja?
Je'l sad jasnije?!
-
elSaik
#182 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
(1)osa wrote:Hrvatski i srpski standardni jezici se razlikuju u:
1.grafiji (latinica i ćirilica)
2.fonetici (oko 100 zakona u akcentuaciji)
3.gramatici i sintaksi (oko 100 zakona)
4.pravopisu (iako oba jezika rabe fonološki pravopis, u hrvatskome je nazočno morfonološko načelo u nizu propisa, dok se srpski jezik sve više «fonetizira» u pravopisnim odredbama)
5.morfologiji (preko 300 pravila)
6.semantici (razlike u semantici su previše složena ustroja da bi se prikazale u ovako kratkom prijegledu)
7.rječniku ( oko 30% različitih riječi koje su isključivo hrvatske ili srpske. U rječniku od 100.000 riječi, oko 40.000 je različito; po procjeni hrvatskoga jezikoslovca Dalibora Brozovića u korpusu od 500.000 riječi, hrvatski i srpski se razlikuju u 150.000 leksema)
samo par sitnih razlika, iako treba se priznati da još više imaju sličnosti, ali da su identični baš i nisu.
(2) Dakle, zaključujemo da kada Hrvat čita srpski tekst (i obratno) ne razumije najmanje 30% istog?! Hmmmmmm...
- Junuz Djipalo
#183 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Nećeš vjerovat ali, oduzmimo sad nas iz BiH iz te priče, prosječan Hrvat iz Hr (pogotovo djeca) ima velikih problema sa razumijevanjem srpskog iz filmova na pr.i sl. Mislim i da je djeci nemoguće čitat srpske novine. A u Hrvatskoj većina nije znala ćirilicu ni za vrijeme Yu a pogotovo sad...elSaik wrote:(1)osa wrote:Hrvatski i srpski standardni jezici se razlikuju u:
4.pravopisu (iako oba jezika rabe fonološki pravopis, u hrvatskome je nazočno morfonološko načelo u nizu propisa, dok se srpski jezik sve više «fonetizira» u pravopisnim odredbama)
6.semantici (razlike u semantici su previše složena ustroja da bi se prikazale u ovako kratkom prijegledu)
7.rječniku ( oko 30% različitih riječi koje su isključivo hrvatske ili srpske. U rječniku od 100.000 riječi, oko 40.000 je različito; po procjeni hrvatskoga jezikoslovca Dalibora Brozovića u korpusu od 500.000 riječi, hrvatski i srpski se razlikuju u 150.000 leksema)
samo par sitnih razlika, iako treba se priznati da još više imaju sličnosti, ali da su identični baš i nisu.
(2) Dakle, zaključujemo da kada Hrvat čita srpski tekst (i obratno) ne razumije najmanje 30% istog?! Hmmmmmm...
Vjerojatno je tako i obratno...
A da je to u biti isti jezik, slažem se, ja nemam problema ni s jednim ni s drugim a ni trećim a sad ni s četvrtim.
A sad koji je od kojeg nastao, ko to više zna?!
- osa
#184 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
hrvat moje generacije razumije sve, da li ti trebam objašnjavati zbog čega, bogami hrvat generacije moje djece, ne razumije sve, zar misliš da je to nemoguće.elSaik wrote:(1)osa wrote:Hrvatski i srpski standardni jezici se razlikuju u:
- osa
#185 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
ObjasnI kako je, onda, Dositej Obradović (1790), prije Vuka Karadžića, mogao da obilazi krajeve zapadno od Drine i da tamo (pa i u Sjevernoj Dalmaciji) podučava djecu na srpskom jeziku. On je rođen u Banatu (u Srbiji) i nikako nije mogao iz njega ponijeti hrvatski jezik. Prilikom svog boravka u Trstu, opet je bio među Srbima i ti Srbi su čitali njegova djela – pisana na srpskom jeziku. U oslobođenoj Srbiji, Dositej Obradović će biti prvi ministar prosvete – 1811.CRNOGORAC wrote:prvi srpski rječnik je «Srpski rječnik» Vuka Karadžića, tiskan u Beču 1818. Dio toga izdanja je i prva srpska gramatika.
-srpske književnosti na narodnome srpskom jeziku prije pojave Vuka Karadžića nije bilo. Iako su neki jezikoslovi, pisci i kulturni djelatnici u 18. i početku 19. stoljeća (Dositej Obradović, Gavrilo Venclović, Sava Mrkalj) pokušavali reformirati srpski jezik i pismo, praktički sva je književnost do Vuka Karadžića pisana na srpskoj verziji crkvenoslavenskog, kao i na hibridnom «slovjenskom», tj. miješanom rusko-crkvenoslavenskom jeziku koji su favorizirali velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.
Za to vreme, u Zagrebu se govorilo njemačkim ili mađarskim, a u okolini Zagreba hrvatskim – zagorskim, iliti kajkavskim. A to je jezik, rekao sam i prije ali opet da ponovim, koji se od srpskog razlikuje više nego što se, recimo, razlikuje bugarski od srpskog.
Pozdrav.[/quote]
kad bi te još na srpskoj povijesti naučili da je banat prvi put u povijesti, kao i cijela vojvodina, ušao u sastav srbije 1918, kao ratni plijen, gdje bi ti bio kraj.
- vaučer
#186 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Evo da odgovorim postavljaču teme, nadam se konstruktivno.
Rođen sam u Hercegovini (ne Bosni) od roditelja koji su Hrvati i djeca Hrvata čiji su roditelji bili Hrvati (ne bosanski katolici).
Dakle od obitelji sam nasljedio vjeru (koju sam u principu napustio i ne prakticiram je, niti se smatram katolikom ili uopće vjernikom) te nacionalnu i narodnu pripadnost. Imam dvostruko državljanstvo ali nisam nikad glasovao na izborima za RH (stvar normalnog principa), a gdje mogu na granici koristim BIH dokumente (želim reći da RH dokumente koristim iz praktičnih a ne principijelnih razloga). Kako sam dobar dio školovanja proveo u Dalmaciji ostao sam vezan za taj dio Hrvatske i smatram ga svojom domovinom (što bi rekao da sam intimno vezan za taj kraj i ljude), no općenito je BIH moja zemlja i moj dom, a sevdalinka mi je bliža od štajaznam, tamburice valjda. Prezirem glasnu ustašoidu stoku koja glasa po refleksu za 'adeze i nakon mise u nedjelju ode na janjetinu i kurve psujući istog (karikiram, ali znam vrlo dobro na koga mislim), a svoj jal i bijes na sveukupnu ujebanost radije usmjeravam na pripadnike vlastitog naroda (kad bi svi radili isto stvari bi bile mnogo bolje).
Da imam jednu riječ da se stavim u ladicu pripadnosti ta riječ bi prije bila 'hercegovac' nego 'Hrvat'. U biti mnoge bi pale prije 'Hrvat', ne jer se ne smatram hrvatom, već jer odbijam da mi se to nameće kao nešto od životne važnosti i kao super-čimbenik koji je alfa&omega i sve što je važno.
Ako se imam razloga smatrati defektnim stanovnikom ove zemlje, moje zemlje, molim da mi se to objasni
Svako dobro..
Rođen sam u Hercegovini (ne Bosni) od roditelja koji su Hrvati i djeca Hrvata čiji su roditelji bili Hrvati (ne bosanski katolici).
Dakle od obitelji sam nasljedio vjeru (koju sam u principu napustio i ne prakticiram je, niti se smatram katolikom ili uopće vjernikom) te nacionalnu i narodnu pripadnost. Imam dvostruko državljanstvo ali nisam nikad glasovao na izborima za RH (stvar normalnog principa), a gdje mogu na granici koristim BIH dokumente (želim reći da RH dokumente koristim iz praktičnih a ne principijelnih razloga). Kako sam dobar dio školovanja proveo u Dalmaciji ostao sam vezan za taj dio Hrvatske i smatram ga svojom domovinom (što bi rekao da sam intimno vezan za taj kraj i ljude), no općenito je BIH moja zemlja i moj dom, a sevdalinka mi je bliža od štajaznam, tamburice valjda. Prezirem glasnu ustašoidu stoku koja glasa po refleksu za 'adeze i nakon mise u nedjelju ode na janjetinu i kurve psujući istog (karikiram, ali znam vrlo dobro na koga mislim), a svoj jal i bijes na sveukupnu ujebanost radije usmjeravam na pripadnike vlastitog naroda (kad bi svi radili isto stvari bi bile mnogo bolje).
Da imam jednu riječ da se stavim u ladicu pripadnosti ta riječ bi prije bila 'hercegovac' nego 'Hrvat'. U biti mnoge bi pale prije 'Hrvat', ne jer se ne smatram hrvatom, već jer odbijam da mi se to nameće kao nešto od životne važnosti i kao super-čimbenik koji je alfa&omega i sve što je važno.
Ako se imam razloga smatrati defektnim stanovnikom ove zemlje, moje zemlje, molim da mi se to objasni
Svako dobro..
-
KREMEN
#187 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Rodjen sam u Bosni, u rodnom listu mi pise da sam Hrvat, imam Hrvatsko drzavljanstvo, roditelji mi bili Hrvati, ali po vama ja sam Bosanski katolik i gotovo..djaba svi moji dokazi, vi znate bolje..iako ne moram biti katolik, ali eto vi sve znate..a mozda sam i Srbin samo ne znam, kako kaze onaj crnogorac koji crne gore nikad nije ni vidio, vec je sigurno dicni Srbin iz Banja Luke..i onda kazete sta vi Hrvati hocete u Bosni, cuj sad smo jos i Hrvati..nikad nisam bio za etnitet, ali kad ovo sve procitam odmah ga pozelim, ne zelim zivjeti sa onim koji me osporava i koji bi da zatre moju svijest..
- felipe kajetano
#188 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Trla_baba_lan wrote:Posto smo ziveli u zabludi da smo Srbi........molim odgovorne osobe da preinace naziv Republike Srpske u Republiku Bosanskih Pravoslavaca......
- felipe kajetano
#189 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Šefe nema potrebe da dokazujes porijeklo i istoriju svog naroda u kojoj nema praznina i vakuma...ko osjeca i ima potrebu da dokazuje neke nedoumice glede vlastitog porijekla siroko mu polje forumskoTrla_baba_lan wrote:Posto smo ziveli u zabludi da smo Srbi........molim odgovorne osobe da preinace naziv Republike Srpske u Republiku Bosanskih Pravoslavaca......
-
andrija2007
#190 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
A kako se ovo gore kaze sad na bosanskom?buna wrote: Helem, i ja sam nešto slično skontala, pa zato odoh sad s teme, da ostanem na tome, da me ne pobrkaju, ne daj, Bože.
Nego, kad smo već kod tih naših bogatih jezika, nedavno pročitah nešto interesantno, pa da priupitam zna li ko odgovor:
Zašto se na srpskom jeziku kaže KUCA i DOMAĆINSTVO..
A na hrvatskom jeziku se kaže DOM i KUĆANSTVO--?
Mensčini da nema logike.
-
nautilius
#191 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
sta dodje mirso iz tutina u ovoj prici?
- britva
#192 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
neki kazu da su oi blizi Arbanasima tj Arnautimanautilius wrote:sta dodje mirso iz tutina u ovoj prici?
-
CRNOGORAC
#193 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
kad bi te još na srpskoj povijesti naučili da je banat prvi put u povijesti, kao i cijela vojvodina, ušao u sastav srbije 1918, kao ratni plijen, gdje bi ti bio kraj.[/quote]
Pretpostavljao sam da ti je slaba strana geografija!Zato sam ti napisao Banat(Srbija)pošto postoji Banat u Srbiji i Rumuniji,čisto da se geografski orijentišeš,zato sam i napisao Srbija!
Kažeš nikad Vojvodina nije bila Srbija,nemoj ko da te čuje,dobro je što piskaraš u virtuelnom svijetu,pa je manja bruka ali nemoj to da izgovaraš javno!
Tokom istorije, na teritoriji današnje Vojvodine trag su ostavili mnogi narodi: Srbi, Iliri, Tračani, Kelti, Rimljani, Huni, Sloveni, Avari, Gepidi, Vizantinci, Bugari, Mađari, Turci, Austrijanci i drugi.
Vredi pomenuti da je grad Sirmijum (današnja Sremska Mitrovica) bio jedan od četiri glavna grada Rimskog carstva, a u samom gradu ili njegovoj okolini rođeno je šest rimskih careva.
Srbi se naseljavaju na teritoriju današnje Vojvodine verovatno prije šestog veka zajedno sa Avarima. U devetom vijeku su na ovom području vladale bugarske vojvode, Salan i Glad. Salanova rezidencija se nalazila u Titelu.
Deo današnje Vojvodine se nalazio u okviru Sremske kraljevine, kojom je vladao srpski kralj Dragutin, između 1282. i 1316. godine, a posle pada Srbije pod Turke (1459. godine), despoti Srbije su nastavili da vladaju na teritoriji Vojvodine kao vazali mađarskih kraljeva.
Za istoriju Vojvodine je značajna pojava samozvanog srpskog cara, Jovana Nenada, koji je na prostoru današnje Vojvodine stvorio prolaznu nezavisnu državu, sa prestonicom u Subotici 1526./1527. godine.
Srpska Vojvodina (Srpsko Vojvodstvo, Srpska Vojvodovina) je bio naziv za srpski autonomni region u okviru Austrijskog carstva. Srpska Vojvodina je proglašena na majskoj skupštini 1848. godine i postojala je do 1849. godine, kada je transformisana u novu krunovinu Austrijskog carstva nazvanu Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat.
Sjedi dolje i pokri se ušima!
Pretpostavljao sam da ti je slaba strana geografija!Zato sam ti napisao Banat(Srbija)pošto postoji Banat u Srbiji i Rumuniji,čisto da se geografski orijentišeš,zato sam i napisao Srbija!
Kažeš nikad Vojvodina nije bila Srbija,nemoj ko da te čuje,dobro je što piskaraš u virtuelnom svijetu,pa je manja bruka ali nemoj to da izgovaraš javno!
Tokom istorije, na teritoriji današnje Vojvodine trag su ostavili mnogi narodi: Srbi, Iliri, Tračani, Kelti, Rimljani, Huni, Sloveni, Avari, Gepidi, Vizantinci, Bugari, Mađari, Turci, Austrijanci i drugi.
Vredi pomenuti da je grad Sirmijum (današnja Sremska Mitrovica) bio jedan od četiri glavna grada Rimskog carstva, a u samom gradu ili njegovoj okolini rođeno je šest rimskih careva.
Srbi se naseljavaju na teritoriju današnje Vojvodine verovatno prije šestog veka zajedno sa Avarima. U devetom vijeku su na ovom području vladale bugarske vojvode, Salan i Glad. Salanova rezidencija se nalazila u Titelu.
Deo današnje Vojvodine se nalazio u okviru Sremske kraljevine, kojom je vladao srpski kralj Dragutin, između 1282. i 1316. godine, a posle pada Srbije pod Turke (1459. godine), despoti Srbije su nastavili da vladaju na teritoriji Vojvodine kao vazali mađarskih kraljeva.
Za istoriju Vojvodine je značajna pojava samozvanog srpskog cara, Jovana Nenada, koji je na prostoru današnje Vojvodine stvorio prolaznu nezavisnu državu, sa prestonicom u Subotici 1526./1527. godine.
Srpska Vojvodina (Srpsko Vojvodstvo, Srpska Vojvodovina) je bio naziv za srpski autonomni region u okviru Austrijskog carstva. Srpska Vojvodina je proglašena na majskoj skupštini 1848. godine i postojala je do 1849. godine, kada je transformisana u novu krunovinu Austrijskog carstva nazvanu Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat.
Sjedi dolje i pokri se ušima!
- bingov buraz
#194 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Kako ono...poturice,prodali veru za veceru...nastavi slobodnofelipe kajetano wrote:
Šefe nema potrebe da dokazujes porijeklo i istoriju svog naroda u kojoj nema praznina i vakuma...ko osjeca i ima potrebu da dokazuje neke nedoumice glede vlastitog porijekla siroko mu polje forumsko
Sto ne mogu ovih iz Zlatne Serije
- felipe kajetano
#195 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
bingov buraz wrote:Kako ono...poturice,prodali veru za veceru...nastavi slobodnofelipe kajetano wrote:
Šefe nema potrebe da dokazujes porijeklo i istoriju svog naroda u kojoj nema praznina i vakuma...ko osjeca i ima potrebu da dokazuje neke nedoumice glede vlastitog porijekla siroko mu polje forumsko
Halo Bing..kako brat?Zainteresovan za 100 komada cvika,dioptrija -2?Cijena sitnica
- bingov buraz
#196 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Ne trebaju meni cvikeri, znam taj sablonfelipe kajetano wrote:bingov buraz wrote:Kako ono...poturice,prodali veru za veceru...nastavi slobodnofelipe kajetano wrote:
Halo Bing..kako brat?Zainteresovan za 100 komada cvika,dioptrija -2?Cijena sitnica!Plemicu ostavi sebi jedne pa procitaj dobro sta sam napisao!I ne podmeci nesto sto niko nije pomenuo....
Al eto dopusticu mogucnost da i ja u svoj svojoj genijalnosti pogrijesim u procjeni.
Niko sretniji od mene ako je tako
Sto se tice biznisa vazda
- Hrvoje_Hrvatinic
#197 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
[quote="buna"
Nego, kad smo već kod tih naših bogatih jezika, nedavno pročitah nešto interesantno, pa da priupitam zna li ko odgovor:
Mensčini da nema logike.
[/quote]
Nego de nam ti reci kako se te riječi kažu na Bosanskom? KUĆA i DOMAĆINSTVO - DOM i KUĆANSTVO? Valjda znaš svoj jezik pa znaš odgovoriti.
Mensčini da nema logike.
Nego de nam ti reci kako se te riječi kažu na Bosanskom? KUĆA i DOMAĆINSTVO - DOM i KUĆANSTVO? Valjda znaš svoj jezik pa znaš odgovoriti.
- aeon
- osa
#199 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
CRNOGORAC wrote:kad bi te još na srpskoj povijesti naučili da je banat prvi put u povijesti, kao i cijela vojvodina, ušao u sastav srbije 1918, kao ratni plijen, gdje bi ti bio kraj.
Sjedi dolje i pokri se ušima![/quote]
lijepa priča, samo kratka, nikad do 1918 vojvodina (srijem, banat i bačka) nije bila u sastavu niti jedne srpske države.1526 je mislim bila jedna velika bitka, pa od nje turci vladahu tim područjem, kakav nenad, to dođe nešto kao čaruga.
-
merak_63
#200 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...
Ne mogu reci glupa tema jer ne postoji glupa tema.
Ali ne mogu da razumijem ljude koji ovako razmisljaju.
Nacionalnost ili ti pripadnost jednom narodu jeste nesto sto nema veze sa regijom u kojoj doticna osoba ili osobe zive.
Primjer:
Moja cerka je rodjena u Sloveniji kao izbjeglica i skoro cijeli svoj zivot zivi u Kanadi. Po shvatanju mnogih od vas ona bi trebala po nacionalnosti da bude sta? Slovenka? Kanadjanka? Bosanka? Bosnjakinja?
Ona je nacionalnost naslijedila od svojih roditelja, jer to nije religija da mozes po vlastiotj orijentiranosti da biras. Nacionalnost dobijas po rodjenju i htjeli mi to priznati ili ne to ne mozes da biras.
Samo na zalost zadnjih 20 godina nacionalnost je postao najunosniji business, za jedne i razlog stradavanja za druge.
Ali ne mogu da razumijem ljude koji ovako razmisljaju.
Nacionalnost ili ti pripadnost jednom narodu jeste nesto sto nema veze sa regijom u kojoj doticna osoba ili osobe zive.
Primjer:
Moja cerka je rodjena u Sloveniji kao izbjeglica i skoro cijeli svoj zivot zivi u Kanadi. Po shvatanju mnogih od vas ona bi trebala po nacionalnosti da bude sta? Slovenka? Kanadjanka? Bosanka? Bosnjakinja?
Ona je nacionalnost naslijedila od svojih roditelja, jer to nije religija da mozes po vlastiotj orijentiranosti da biras. Nacionalnost dobijas po rodjenju i htjeli mi to priznati ili ne to ne mozes da biras.
Samo na zalost zadnjih 20 godina nacionalnost je postao najunosniji business, za jedne i razlog stradavanja za druge.