nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
susc_ovjek

#1 nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by susc_ovjek »

Pozdravljam sve.

Zelio bih cuti misljenje i objasnjenje nekih clanova foruma koji sebe smtatraju Srbima ili Hrvatima.
Zasto se tako smatraju, na osnovu cega, sta cini njihov nacionalni identitet.

Pa da recimo krenemo sa primjerom.
Zlatan Ibrahimovic je rodjen u Svedskoj i on je Svedjanin. Ili mozda on nije svedjanin, njegovo djete, (ako je rodjeno tamo) nije nista drugo nego svedjanin. Svi se slazemo?

Kada se Ivica rodi u Mostaru, on je Hrvat. Rodio se u BiH, ali je Hrvat... zato sto ustav kaze da u BiH zive Hrvati,Bosnjaci i Srbi, pa on automatski pripada jednoj od ove
tri nacije. Posto se ne zna koja je nacija, onda pogleda ko mu je otac, pa posto mu je otac hrvat (iako je i on rodjen ondje gdje nikad nije bila hrvatska) i on je Hrvat.
Hajd dobro, neka je. Ali onda Ivica poraste i pljuje po bosanskoj zastavi, a nosi sahovnicu iako mozda nikad nije vidio drzave koju ta sahovnica predstavlja?!?!

Znaci, nije poenta u tome koliko Bosna njega voli, koliko treba da ga voli, kolko ga neko nepostuje ili diskriminira,
poenta je u tome da se Ivica odrekao BiH kao drzave, da je smatra dijelom Hrvatske (u vecini slucajeva)
i da zanemaruje cinjenicu da to nije Hrvatska, nego da je to _njegova_ bosna (ili hercegovina) koliko god on to htio/ne htio.

Licno, prihvatam da se zove kako ko hoce i da bude eskim ako hoce, nemam nista protiv toga.

Ali mi nije jasna logika kako sebe nazivat srbinom/hrvatom kad su tvoji preci sa zemlje koja se nikad nije zvala srbija/hrvatska. Ili jeste _mozda_ (jedan sam od onih da
nikad necemo konkretno dokazat neke stvari) nekad prije preko 700 godina.

Pozivam administratore da premjeste temu ako joj nije mjesto ovdje.
Hvala.
trijezan

#2 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by trijezan »

dejton ti je ovdje sve zasro. svaki drzavljanin bosne po nacionalnosti bi trebo bit bosanac, a po narodnosti ono sto jest: srbin, hrvat ili bosnjak. e ovo se svidja samo bosnjacima jer bi to znacilo prihvatanje bosne kao drzave. al se ne svidja mnogim srbima i hravtima koji ne zele biti nikako bosanci. to ti je ko u bivsoj jugi. potrebna je nadnacija neka Jugosloven odnosno bosanac, a nacije srbin slovenac itd. medjutim to je nemoguce. ne vole ljudi bosnu nece da budu bosanci vec svedjani, danci itd. bosnjak srbin... su ti narodnosti ne nacije, trebalo bi tako al ne mos ti se dogovorit kad svako hoce svoju naciju i svoju zemlju a bog dao bosna velika...
Ahmmed

#3 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by Ahmmed »

susc_ovjek wrote:Pozdravljam sve.

Zelio bih cuti misljenje i objasnjenje nekih clanova foruma koji sebe smtatraju Srbima ili Hrvatima.
Zasto se tako smatraju, na osnovu cega, sta cini njihov nacionalni identitet.

Pa da recimo krenemo sa primjerom.
Zlatan Ibrahimovic je rodjen u Svedskoj i on je Svedjanin. Ili mozda on nije svedjanin, njegovo djete, (ako je rodjeno tamo) nije nista drugo nego svedjanin. Svi se slazemo?

Kada se Ivica rodi u Mostaru, on je Hrvat. Rodio se u BiH, ali je Hrvat... zato sto ustav kaze da u BiH zive Hrvati,Bosnjaci i Srbi, pa on automatski pripada jednoj od ove
tri nacije. Posto se ne zna koja je nacija, onda pogleda ko mu je otac, pa posto mu je otac hrvat (iako je i on rodjen ondje gdje nikad nije bila hrvatska) i on je Hrvat.
Hajd dobro, neka je. Ali onda Ivica poraste i pljuje po bosanskoj zastavi, a nosi sahovnicu iako mozda nikad nije vidio drzave koju ta sahovnica predstavlja?!?!

Znaci, nije poenta u tome koliko Bosna njega voli, koliko treba da ga voli, kolko ga neko nepostuje ili diskriminira,
poenta je u tome da se Ivica odrekao BiH kao drzave, da je smatra dijelom Hrvatske (u vecini slucajeva)
i da zanemaruje cinjenicu da to nije Hrvatska, nego da je to _njegova_ bosna (ili hercegovina) koliko god on to htio/ne htio.

Licno, prihvatam da se zove kako ko hoce i da bude eskim ako hoce, nemam nista protiv toga.

Ali mi nije jasna logika kako sebe nazivat srbinom/hrvatom kad su tvoji preci sa zemlje koja se nikad nije zvala srbija/hrvatska. Ili jeste _mozda_ (jedan sam od onih da
nikad necemo konkretno dokazat neke stvari) nekad prije preko 700 godina.

Pozivam administratore da premjeste temu ako joj nije mjesto ovdje.
Hvala.

Nisam ni Srbin ni Hrvat. No, uz svu tvoju očitu dobronamjernost, mislim da ovakve teme često mogu imati suprotan efekat od očekivanog. Jer, neke stvari su su jednostavno dio ireverzibilnog procesa. Barem u narednih nekoliko generacija, kad je o ovoj našoj zemlji riječ. Ja se, na teorijskoj razini, mogu vrlo rado složiti sa uvaženim Andersonom, da je nacija zamišljena zajednica, jer ne postoje ni teorijske šanse da se ni 1% pripadnika jedne omanje nacionalne zajednice ikada sretne u životu....No, neki drugi teoretičari nacije dali su joj karakteristike, sukus, kohezione faktore.....Ali, da ne odemo predaleko....Možemo mi tvrditi da su nacije u BiH produkt zadnje polovine 19- i pošetka 20.stoljeća, možemo tvrditi da su se one na ovim našim prostorima uglavnom i najvećim dijelom profilirale na osnovu religijskih diferecijacija, itd, itd.....Ali, naprosto je činjenica da u ovoj zemlji žive ljudi koji su Srbi i Hrvati.....A Srbi su i Hrvati, jer se tako osjećaju, izjašnjavaju, organiziraju, politički i kulturno djeluju.....I mislim da nekakvo inzistiranje na njihovom "rasrbljavanju" i " rashrvaćivanju", naprosto nema smisla....Pokazalo se da biti Hrvat ili Srbin, ne znači ne voljeti i ne željeti državu BiH. ( o ma kolikim se procentima ovdje radilo, pogotovo kad je o Srbima riječ). Ja, zaista, ne bih imao obraza ubjeđivati zlatne ljiljane Slavišu Šućura i Željka Komšića, generala Jovana Divjaka, Ivicu Šarića ili Gradimira Gojera, gavrila Grahovca ili Desnicu radivojevića, da nisu Srbi ili Hrvati. Ili sinu pokojnog heroja Čede Domuza, pojašnjavati da mu je otac bio bosanski pravoslavac, a ne Srbin. Srpski i hrvatski identitet niti jesu niti moraju biti u suprotnosti sa bosanskohercegovačkom identitetom. Svako nastojanje da se ljudima uskrati takva vrsta prava ili da ih se propituje o onome što je apsolutno njihovo pravo i izbor, smanjuje potencijalni broj onih koji ne priželjkuju raspad ove zemlje.

Mnogi su , upravo na ovom forumu, često bili skloni bavljenjem etnogenezom, genetikom, čudesima....No, ako bismo stvarno krenuli u objektivno i na nauci zasnovano propitivanje o porijeklu svih nas, mnogi bi se iznenadili.Ne samo u BiH... Pa bi na Pešteri, našli potomke nekadašnjih katoličkih Albanaca, a današnje Bošnjake. Pa bi , recimo, u Pljevljima, našli mnogo izvornije Sarajlije, od onih kojima je "sarajevstvo" danas stvar prestiža i Bogom dana prednost...Pa bi u Lici, zakleti HDZ-ovci, bili nemalo iznenađeni čiji su potomci....Kojih begovskih porodica, doseljenih iz, recimo, okoline Gradačca....Pa bi se bake na Romaniji krstile bez prestanka, kad bi saznale neke "kompromitirajuće" momente....

No, stvari su ovakve kakve jesu. Interes svih nas bi trebala biti normalna država Bosna i Hercegovina. U kojoj Srpstvo i Hrvatstvo ( ma otkada i bez obzira na koji način egzistirali u BiH,kao uostalom i Bošnjaštvo) po samoj prirodi stvari nisu i ne mogu biti nekompatibilni sa osjećajem pripadanja Domovini.O miješanju termina etničko i nacionalno....drugi put ;-)

Živjeli :)
salter071

#4 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by salter071 »

Mozda te zanima kako ovo tvoje pitanje izgleda ovima koji sviju nas gledaju sa strane?

Evo ti dozivljaj iz prve ruke, kako nam je jedne veceri ispricao bivsi UNPROFOR-ac....

On je sada u nekakvoj polu-mirovini, a to je, inace vrijeme kada vecina ljudi na zapadu ima vise vremena, manje troskova jer su vec otplatili kucu, isplatili kredite, pogurali djecu da zavrse skole itd., sto znaci da im ostaje i vise para, pa pocinju putovati. Vecina ide na egzoticne destinacije tipa Bora-Bora itd.

Ovaj se odlucio ici za Bosnu. Hajd' jest' da je to vecini (pa cak i nama iz Bosne) malo neobican izbor, ali...kontamo da je, valjda, kao dio UN snaga dozivio nesto, pa ga dojmilo...ili sta vec...
U stvari, nije to ni bitno...da predjem na stvar!

Uglavnom, prodje on nasu zemlju uzduz i poprijeko, uglavnom krajeve u kojima je vec bio s plavim sljam...ups sljemovima. :D
Napravio je puno snimaka koje je svima pokazivao i poredio ("now" and "than") ovo "sada" sa onim "onda". Naucio je malo i jezik, pa se pokusao malo pokazivati...iako (cega on, srecom, nije svjestan) to nama zvuci pomalo smijesno, ali dobro sad... :D

Pokusacu da prenesem taj dozivljaj... sto blize njegovim rijecima (kud ga ne snimih!) :D

Ja bio tamo opet. Sarajevo je vrlo dobro. Ja puno voli burek...mmmmm good. Cevapi very good, yes :razz: Ljudi su fajn. Vrlo fajn, ali ja ne razumi zasto on mene ne daje osmjeh kada ja sam pozdravio dobarrrrrrrr dan. On mene pozdrrrrav ali cudno gleda. Why? Isto u Banaluka i Mostarrrr. Taj look.

Nije nam bilo jasno ko ga je cudno gledao, pa smo pitali da, ipak, pokusa na svom jeziku.
Ispade da je testirao svoje hmmm hmmm "znanje" jezika, ako se "dobar dan" i par fraza moze tako nazvati, na par mjesta, te da mu se nisu nasmijesili.
Hajd' dobro....

Dalje, kaze, kako je sve skuplje? To nismo shvatili...kako je to tacno mislio? Da ga nije ko zavrnuo na racunu? Mozda je to.

Inace, sve zajedno, kaze, zemlja je vrlo lijepa, ljudi su vrlo ljubazni, osim sto ne vole kad ih pozdravis (?!), ali je, sve u svemu situacija, kako rece, "puno dobra". Obrazlozio je da se ON bolje osjecao, jer sada nije imao dilema koji pozdrav gdje da koristi, jer mu je to nakon ovog puta jasnije. Naime, nece se ni pozdravljati...eto?! :roll:

Inace je bio "malo zbunien" jer "ne razumi" kako "Bosniaks kaze nema Srb i Kroat. Srb i Kroat kaze nema Bosniak. To ne tako. Ja vidio ima puno. Oni kaze nema. Zasto kaze nema?"
Mislim da si shvatio sta ga muci. Zasto narodi tvrde da oni drugi ne postoje. Pitali smo, za svaki slucaj, pa je i sam potvrdio.

I sta bi mu covjek rekao. Mi smo mu rekli da mora da su se ljudi samo salili. ("It was a joke.")
Ionako ne konta, pa sto mu i objasnjavati. Ni on nama nije objasnio kako je to sada "sve skuplje" :D

Ali urezalo nam se u pamcenje njegovo pitanje koje je postavio tu vecer. Tacno je zakljucio da jedni tvrde da drugih nema, tj. da su izmisljene kategorije. Nije on lud.

Ovoga, inace, stvarno NIJE BRIGA. Njemu je nasa zemlja samo jedna od brojnih u dugogodisnjoj karijeri. Bio je on i u drugim zemljama. Snimke i pricice o njima obecao je za "slijedeci put pripremiti". Ovdje je jako popularan takav nacin "ubijanja veceri". Vole pokazivati svoje slike iz dijelova svijeta gdje su bili. Nista posebno. Svi to rade.

Zamisli sad kakva se pitanja motaju po glavi strancima koji malo bolje vide i razumiju situaciju kod nas... Ovo ti je bio jedan kojem je nasa zemlja samo jedno od geografskih odredista kroz njegovu karijeru i - nista drugo. Sad zamisli kakva pitanja moraju imati tek oni koji se nama bave kao strani politicari, humanitarci itd....
salter071

#5 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by salter071 »

Sada se sjeti kad je Karadzic u Skupstini izjavio..."da moze doci do nestanka jednog naroda"...nakon cega je poceo rat.
A danas hladno i bez razmisljanja ne govorimo da ne postoji jedan narod, vec se negira postojanje ona druga dva (bilo koja strana, da govori o bilo koje druge dvije).
Toliko od mene.
buna

#6 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by buna »

Salter 071, ova prica o Unproforcu izgleda saljivo, ustvari dobro sam se i nasmijala citajuci je, ali navodi na razmisljanje, jako dobra. :thumbup:
buna

#7 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by buna »

Inace, sto se tice nacija, narodnosti....ja ti tu vise nista ne kontam, ja sam ostala u nekom proslom vremenu, ljudi iz BiH su Bosanci ili Hercegovci, a mogu biti muslimanske, katolicke ili pravoslavne vjeroispovjesti. Znam da ovo nema, izgleda, veze sa nekim danasnjim parametrima, ali, meni ovo danasnje nije jasno nikako.
salter071

#8 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by salter071 »

Ma joj buna, da nas je ko sa strane gledao, sigurno bi umirao od smijeha. :D
Ne znam ko je tu noc izgledao komicniji, on koji "ne razumi" ili mi koji njega ne kontamo. Ipak se nasi svijetovi puno razlikuju, a nije do jezika.
Al' salu na stranu, sve mi se vise cini kako mi ni sami sebe vise ne mozemo da shvatimo, a kako ce nas onda razumjeti ostatak svijeta...
buna

#9 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by buna »

salter071 wrote:Ma joj buna, da nas je ko sa strane gledao, sigurno bi umirao od smijeha. :D
Ne znam ko je tu noc izgledao komicniji, on koji "ne razumi" ili mi koji njega ne kontamo. Ipak se nasi svijetovi puno razlikuju, a nije do jezika.
Al' salu na stranu, sve mi se vise cini kako mi ni sami sebe vise ne mozemo da shvatimo, a kako ce nas onda razumjeti ostatak svijeta...
Bolan, sta te ima gledat' sa strane, evo sjedim sama, citajuci ovaj tekst pocela se naglas smijati zamisljajuci scenu, a mogu mislit' da sam bila prisutna, ukinula bih se od smijeha. A ti je jos znas i ispricat' kako treba, svaka cast :thumbup: :lol: :lol:
susc_ovjek

#10 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by susc_ovjek »

Ma jedni druge negiraju i tu je uporiste njihve nacije ustvari, a ne u necem drugom.

Zato sam mislio da neko isreno objasni gdje mu je uporiste u tome stho je Srbin/Hrvat/Bosnjak.
Ne pokusavam negirat uopste.

Recimo na jednoj drugoj temi je covjek napiso da bi se rado vratio u svoje mjesto da ima ista prava...etc. i da moze slobosno hodat
u dresu hrvatske reprezentacije. :-) :-)
Ne razumijem, ali on automatski stavlja Hrvatsku ispred BiH, ispred zemlje u kojoj je rodjen i pokazuje da nju vise voli
i da ce radit uvijek za njene interese, a ne za interese BiH.
Last edited by susc_ovjek on 24/09/2009 10:14, edited 1 time in total.
salter071

#11 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by salter071 »

Ma koma! :D
Jos da vidis koliko taj bureka moze pojesti u minuti! Ma ovo je nula kako bi trebalo to opisati, ali hajd', bar donekle ocarava atmosferu te noci. :D
salter071

#12 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by salter071 »

susc_ovjek wrote:Ma jedni druge negiraju i tu je uporiste njihve nacije ustvari, a ne u necem drugom.

Zato sam mislio da neko isreno objasni gdje mu je uporiste u tome stho je Srbin/Hrvat/Bosnjak.
Ne pokusavam negirat uopste.
Evo ti sta je plavi sljem izjavio tu noc:"Bosnia is mother of its people, but they just reject to see that. Serbian people have stepmother - Serbia, Croats step mom is Croatia. Bosniaks also have stepmother. Turkey. All of them reject their mom. However, their step moms left them at birth.
Orphans by choice…how sad.(
*)"

Sad reci da je lud. Ko? On ili mi?

(*)Bosna je majka svojih naroda, ali oni to odbijaju vidjeti. Srpski narod ima macehu - Srbiju. Hrvatska je maceha hrvatskog naroda.Bosnjaci takodjer imaju macehu. Tursku. Svi oni odbijaju svoju majku. Medjutim, njihove su ih macehe ostavile po rodjenju. Sirocad (svojim) izborom...kako tuzno"

Kako to da rijeci apsolutnog stranca nekada imaju vise smisla od rijeci ljudi kojima bi, po njemu, Bosna trebala biti majka? :(
buna

#13 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by buna »

Moj Susc_ovjek, tesko ce ti to moci neko objasniti, osim bas ti ljudi o kojima pises. Ko ce objasniti zasto, recimo, u Mostaru, kad Hrvatska reprezentacija izgubi neku utakmicu negdje u svijetu, navijaci Zrinjskog razbijaju izloge i auta po gradu....gdje je tu logika....kakve veze ima reprezentacija Hrvatske s Mostarom :? ali, eto, ima...
Mislim da neces naci odgovor koji bi te zadovoljio, ali cu pratiti temu, jer je interesantna, nadam se da nece otici tema u smjeru nekih prepucavanja, nego inteligentne i argumentovane price.
Mozda i ja konacno uspijem nesto skontat' oko ovih novih trendova, nacija ili negiranja nekih etnickih skupina...ko zna :)
dr.Gonzo

#14 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by dr.Gonzo »

Svima bi bilo bolje kada bi se to pitanje u potpunosti zanemarilo.
Ko sam ja da nekome odredjujem da treba, ili ne treba da se izjasnjava kao Bosanac, Bosnjak, Hercegovac, Hrvat, Srbin?
Ma nek kaze da je kengur sto se mene tice.
salter071

#15 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by salter071 »

Buna, meni nije do prepucavanja (da ne iskoristim jedan vulgarniji izraz), pa te teme pocinjem pomalo izbjegavati. Na temi na kojoj je bilo rijec o prijedlogu ustava zemlje procitah sve - OSIM - konstruktivnih prijedloga. Ljudima puna usta zemlje, a gadjaju se blatom.
Da bude jos zalosnije, ne mogu da zaboravim da su R BiH zvali "Jugoslaviju u malom"...a danas se mnogi u njoj osjecaju kao sto su se nekada osjecali u "tamnici naroda". Tako bar sami kazu. Vidi teme na forumu, pa ce ti biti jasnije.
I kuda sve skupa to moze voditi? Tome da opet vidim ovog unproforca kako se sprema na put, ali ovaj put ne kao turist.
Tuga....ne znam vise sta da kazem na ovu temu i kome?!
Bolje mi je da se vise ne javljam... :(
dr.Gonzo

#16 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by dr.Gonzo »

JA LICNO SE SMATRAM U OVOJ ZEMLJI KONJEM! ... tako da se svrstam izmedzu manjine ili po novom ustavu u "Ostale". A prije ovog "danas" ustava ... bio sam svrstan kao KONJ u zivotinjsko carstvo i super mi bilo.
E to je to! Ja sam se osjecao isto u BiH.
:thumbup:
iggi_man

#17 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by iggi_man »

Pitanjem na pitanje.

Zašto ti se otac za vrijeme Jugoslavije nije smatrao Jugoslovenom nego pretpostavljam prvo Muslimanom pa onda i Bošnjakom?
Pradjeda ti je vjerovatno bio Austrijanac ili Madjar a ti si danas Bošnjak ili Bosanac.

Zar to nije malo apsurdnije od pripadanja naciji kojoj su ti i djedovi pripadali jer kao što vidimo, države nastaju i nestaju zar svaki puta treba i naciju da promijenim?!
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#18 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by dr.gog »

iggi_man wrote:Pitanjem na pitanje.

Zašto ti se otac za vrijeme Jugoslavije nije smatrao Jugoslovenom nego pretpostavljam prvo Muslimanom pa onda i Bošnjakom?
Pradjeda ti je vjerovatno bio Austrijanac ili Madjar a ti si danas Bošnjak ili Bosanac.

Zar to nije malo apsurdnije od pripadanja naciji kojoj su ti i djedovi pripadali jer kao što vidimo, države nastaju i nestaju zar svaki puta treba i naciju da promijenim?!
De ne troluj dobićeš ban. :)
in33sa

#19 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by in33sa »

Kad naucis da Srbija i Hrvatska ime duguju narodima koji su ih naselili, mozda skuzis odgovore na pitanja koja te zanimaju.

Dakle, nisu narodi ime dobili po drzavama, vec te drzave po narodima. Onda mozda naucis i da pripadnici tog naroda ne moraju nuzno zivjeti samo u tim drzavama.

Usput receno, nemaju svi problema oko identiteta, neki odlicno znaju kojem narodu pripadaju oni, i kojem su narodu pripadali njihovi ocevi i djedovi.
iggi_man

#20 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by iggi_man »

dr.gog wrote:
iggi_man wrote:Pitanjem na pitanje.

De ne troluj dobićeš ban. :)
:shock:

znači samo afirmativno da klima glavom i lijepim one smajlije sa palcem gore, nema izražavanja neslaganja sa političkim stavovima moderatora?
trinidad

#21 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by trinidad »

in33sa wrote:Kad naucis da Srbija i Hrvatska ime duguju narodima koji su ih naselili, mozda skuzis odgovore na pitanja koja te zanimaju.

Dakle, nisu narodi ime dobili po drzavama, vec te drzave po narodima. Onda mozda naucis i da pripadnici tog naroda ne moraju nuzno zivjeti samo u tim drzavama.

Usput receno, nemaju svi problema oko identiteta, neki odlicno znaju kojem narodu pripadaju oni, i kojem su narodu pripadali njihovi ocevi i djedovi.

:dance: :thumbup:
salter071

#22 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by salter071 »

Umjesto komentara, evo vam slika. Kazu da jedna slika vrijedi vise od 1000 rijeci.
Image
respo

#23 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by respo »

pronadji uljeza na slici
salter071

#24 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by salter071 »

respo wrote:pronadji uljeza na slici
Ma garant je ovaj Mozus! :D
7paviljon

#25 Re: nacije: srbi, hrvati, bosnjaci...

Post by 7paviljon »

trinidad wrote:
in33sa wrote:Kad naucis da Srbija i Hrvatska ime duguju narodima koji su ih naselili, mozda skuzis odgovore na pitanja koja te zanimaju.

:dance: :thumbup:
:thumbup: :thumbup:
i ja fakat ne kuzim vise kad mi neko pocne popovati kako ja mogu biti Hrvat a rodjen sam u Bosni i Hercegovini...
U nasoj drzavi ocito neki ljudi imaju velikih problema sa svojim identitetom pa to lijece na drugima...zato jedva cekam vise taj popis 2011 pa da vidim kakav ce buckuris biti ovdje
Post Reply