eh..poslije toga sam se bacio na analizu..cini mi se neuspjesno..cini mi se veoma zapetljan problem..ali ima stvari kojima nisam nasao ni rijesenje ni opravdanje..pa bih imao nekoliko pitanja..da cujem i vase stavove...
bosna i hercegovina:
drzavljanin je bosanac i hercegovac..(ili je to nacija - bosanac???)..u njoj zive narodi (to su narodi..zar ne? ili nacije???) bosanski muslimani..(bosnjaci)..bosanski srbi i bosanski hrvati..(i cesi..romi..poljaci..slovenci itd.)..mislim da se ne moze samo reci..HRVAT..jer je to..po mom misljenju..drzavljanin hrvatske!?..dalje..pitanje vjeroispovjesti..(znam stvar privatnosti..ali da i to razjasnimo)..po nekoj mojoj logici..normalno bi bilo da si bosanac (pa sad tvoja je stvar u sta (ne) vjerujes..)..znaci..ja sam bosanac islamske/katolicke/pravsolavne vjeroispovjesti..ili ateista..nekako mi je bih najzeznutija..
srbija..
drzavljanin valjda srbijanac!?..pa ti sad mozes biti srbijanac islamske/katolicke/pravsolavne vjeroispovjesti..ili ateista..nije mi normalno da k'o na primjeru nase drzave bude..srbijanski muslimani..srbijanski hrvati..srbijanski srbi (sic!)..(kod nas je tako)
hrvatska..drzavljanin hrvat!? isto kao kod srbije..ne moze biti hrvatski hrvat???..ima valjda hrvat katolicke vjerospovjesti..islamse..pravolsavne i sl..
slovenija? je li isto k'o hvatska i srbija?
amerika..odakle god dosao ako dobijes drzavljanstvo ti si amerikanac..njemacka..dosao iz turske..ali on je svabo..
jedino kod nas..kol'ko je znam ne mozes se deklarisati kao bosanac!?..ili grijesim..
matere mi mislio sam da ovo kontam..(mozda i kontam) ali kad sam poceo sinoc razmisljati..i analizirati..nigdje kraja..
neki dan sam na faxu trebao ispuniti neki obrazac..kaze nacionalnost..ja kazem bosanac..oni kaze ne moze to..pa pitam sta trebam napisati..kazu bosnjak..srbin ili hrvat..na kraju nisam nista napisao..
je li to problem do ustava?..zakona..cega li...
skljoco..pomozi..