Nacija..narod..drzava...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

edu

#1 Nacija..narod..drzava...

Post by edu »

sinoc gledam nekog supka koji je gostovao kod duske u posteno govoreci..hrvat je..(bosanski hrvat..je l')..i tema je sistem obrazovanja u bih..i sad..u toj nekoj hrvatskoj pocetnici (knjiga za prvi razred..pandan bukvaru..valjda..) nalazi se himna lijepa nasa..i sad njega duska pita zasto kada to nije nasa himna..on odgovara to je himna hrvatskog naroda..ja sam hrvat..znaci to je i moja himna..(parafraziram)..na to mu lovrenovic odgovara da on mijesa nacionalno sa drzavnim..itd itd...

eh..poslije toga sam se bacio na analizu..cini mi se neuspjesno..cini mi se veoma zapetljan problem..ali ima stvari kojima nisam nasao ni rijesenje ni opravdanje..pa bih imao nekoliko pitanja..da cujem i vase stavove...

bosna i hercegovina:
drzavljanin je bosanac i hercegovac..(ili je to nacija - bosanac???)..u njoj zive narodi (to su narodi..zar ne? ili nacije???) bosanski muslimani..(bosnjaci)..bosanski srbi i bosanski hrvati..(i cesi..romi..poljaci..slovenci itd.)..mislim da se ne moze samo reci..HRVAT..jer je to..po mom misljenju..drzavljanin hrvatske!?..dalje..pitanje vjeroispovjesti..(znam stvar privatnosti..ali da i to razjasnimo)..po nekoj mojoj logici..normalno bi bilo da si bosanac (pa sad tvoja je stvar u sta (ne) vjerujes..)..znaci..ja sam bosanac islamske/katolicke/pravsolavne vjeroispovjesti..ili ateista..nekako mi je bih najzeznutija..

srbija..
drzavljanin valjda srbijanac!?..pa ti sad mozes biti srbijanac islamske/katolicke/pravsolavne vjeroispovjesti..ili ateista..nije mi normalno da k'o na primjeru nase drzave bude..srbijanski muslimani..srbijanski hrvati..srbijanski srbi (sic!)..(kod nas je tako)

hrvatska..drzavljanin hrvat!? isto kao kod srbije..ne moze biti hrvatski hrvat???..ima valjda hrvat katolicke vjerospovjesti..islamse..pravolsavne i sl..

slovenija? je li isto k'o hvatska i srbija?

amerika..odakle god dosao ako dobijes drzavljanstvo ti si amerikanac..njemacka..dosao iz turske..ali on je svabo..

jedino kod nas..kol'ko je znam ne mozes se deklarisati kao bosanac!?..ili grijesim..

matere mi mislio sam da ovo kontam..(mozda i kontam) ali kad sam poceo sinoc razmisljati..i analizirati..nigdje kraja..

neki dan sam na faxu trebao ispuniti neki obrazac..kaze nacionalnost..ja kazem bosanac..oni kaze ne moze to..pa pitam sta trebam napisati..kazu bosnjak..srbin ili hrvat..na kraju nisam nista napisao..

je li to problem do ustava?..zakona..cega li...

skljoco..pomozi.. :D
debela

Post by debela »

drzavljanstvo - bih
nacija - bih - nazalost ne postoji zvanicno u nasoj zemlji, van pameti :-)
narodnost - svrstaj se gdje hoces
vjeroispovjest - takodjer se svrstaj gdje hoces
stanibal

Post by stanibal »

zavisi kako gledas na proslost,a vlasnik americkog pasosa je americki drzavljanin,al ako je iz francuske,u njemu tece francuska krv...
isto tako i hrvati i srbi ako tvrde da imaju takvu krv koja ih opisuje,onda ne mogu bit nista drugo no sto tvrde da su???
kod nas je bilo mijesanja puno,dok se mi bijemo i ubijamo oko toga,drugi napreduju,jos smo i za jezik poceli,a u Svajcarskoj 4 jezika,pa ljudi nista,fino su jedni od najbogatijih na svijetu,a ovde se kolje...
svijet nas je zavadio da im ne budemo konkurencija,...
savjest

#4 Re: Nacija..narod..drzava...

Post by savjest »

edu wrote:
jedino kod nas..kol'ko je znam ne mozes se deklarisati kao bosanac!?..ili grijesim..
Nevjerovatno da se neki tek sada pitaju kako stoje stvari.Samo na ovome forumu sam ovo objasnio jedno najmanje 10 puta i ponavljati se po 11 put(minimum) nema smisla.

U vezi toga da se deklarises kao bosanc. Za to nema potrebe jer ako imas bosanskohercegoako drzavljanstvo onda si automatski bosanac/hercegovac.

U vezi te himne. To je himna drzave Hrvatske a ne hrvatskog naroda. Ali to je ona peta kolona o kojoj ja pisah neki dan.
edu

Post by edu »

tek sad..jebes ga..bolje ikad nego nikad..helem..debela..srbija!..drzavljanstvo srbijansko..nacionalost..srbijanac? narodnost? sta onda to dodje???..vjeroispovjest..ok..znam..
rei

#6 Re: Nacija..narod..drzava...

Post by rei »

savjest wrote:
edu wrote:

U vezi toga da se deklarises kao bosanc. Za to nema potrebe jer ako imas bosanskohercegoako drzavljanstvo onda si automatski bosanac/hercegovac.

.
da bas tako, kao i amerikanci, hiljadu naroda a jedna nacija amerikanci,
toliko,
a sto se tice emisije, edu, gledala sam , sta reci groznoooo :-? onog ministra "zupanijskog" kao da je dosao tik iz zagreba, pobogu brate
sta je ono.... :?
debela

Post by debela »

edu wrote:tek sad..jebes ga..bolje ikad nego nikad..helem..debela..srbija!..drzavljanstvo srbijansko..nacionalost..srbijanac? narodnost? sta onda to dodje???..vjeroispovjest..ok..znam..
drzavljanstvo - sicg
nacija - srbijanac, crnogorac
narodnost - vecina su srbi, ali nije to jedini narod koji tamo zivi
vjeroispovjest - vecina pravoslavci
edu

Post by edu »

ja nisam gledao od pocetka..prebacim vidim banjca..kontam dovela ga duska..onako..da im kontrira..kad ga potpisase..kad ono on u nekakvoj komisiji za obrazovanje picke materine..i sl..e jadna nasa djeca ako im banjac pravi planove sta ce uciti i sl...

a najjaci mi je bio onaj hrvat..kaze duska nema niti jedno bosnjacko ime u hrv. pocetnici..kaze on IMA..i onda trazio 5 minuta da nadje bosnjacko ime.. :D :D :D

fakat nadje ga na kraju..i to 3-4..sve sa Dž.. :D :D ..doduse izdvojena su.. :D :D :D
edu

Post by edu »

debela wrote:
edu wrote:tek sad..jebes ga..bolje ikad nego nikad..helem..debela..srbija!..drzavljanstvo srbijansko..nacionalost..srbijanac? narodnost? sta onda to dodje???..vjeroispovjest..ok..znam..
drzavljanstvo - sicg
nacija - srbijanac, crnogorac
narodnost - vecina su srbi, ali nije to jedini narod koji tamo zivi
vjeroispovjest - vecina pravoslavci
znaci..analogijom dolazimo do sljedeceg..bsona..bih..bosanac i hercegovac..narodnost..bosnjaci..srbi i hrvati???..srbi u bosni..srbi u srbiji..ili ipak treba biti bosnaski srbi? (ali po mojoj logici onda to treba biti za sva tri naroda..(je li naroda ili narodnosti???)..ali kako zvuci bosnaski bosnjaci???
rei

Post by rei »

edu wrote:ja nisam gledao od pocetka..prebacim vidim banjca..kontam dovela ga duska..onako..da im kontrira..kad ga potpisase..kad ono on u nekakvoj komisiji za obrazovanje picke materine..i sl..e jadna nasa djeca ako im banjac pravi planove sta ce uciti i sl...

a najjaci mi je bio onaj hrvat..kaze duska nema niti jedno bosnjacko ime u hrv. pocetnici..kaze on IMA..i onda trazio 5 minuta da nadje bosnjacko ime.. :D :D :D

fakat nadje ga na kraju..i to 3-4..sve sa Dž.. :D :D ..doduse izdvojena su.. :D :D :D
da ali zar nisi vidio da su izdvojena,zasebno , i nemoj molim te nema tu
mijesanja , fakat grozno :-?
edu

Post by edu »

rei wrote:
edu wrote:ja nisam gledao od pocetka..prebacim vidim banjca..kontam dovela ga duska..onako..da im kontrira..kad ga potpisase..kad ono on u nekakvoj komisiji za obrazovanje picke materine..i sl..e jadna nasa djeca ako im banjac pravi planove sta ce uciti i sl...

glupa nisi..corava mozda.. :D :D :D
rei

Post by rei »

edu wrote:
rei wrote:

ma mislila sam vidio si kad je Duska procitala na jednom mjestu
samo hrvatska imena, sa slovom V i nigdje medju njima nema nekog drugog imena osim hrvatskih..... ja ocito takvo sto ne kontam,
em corava em glupa moj ti :lol: jah :cry:
edu

Post by edu »

rei wrote:
edu wrote:
rei wrote: da ali zar nisi vidio da su izdvojena,zasebno , i nemoj molim te nema tu
samo hrvatska imena, sa slovom V i nigdje medju njima nema nekog drugog imena osim hrvatskih..... ja ocito takvo sto ne kontam,
sad znam zasto gotivis senada.. :D :D :D
debela

Post by debela »

edu, zbunjujes me, zakomplikova opet :D
narodnost - srbi, hrvati, bosnjaci, cesi, poljaci, madjari..., trebalo bi i bosanci i hercegovci ali ne daju nam, zamisli, ni tu nas nema zvanicno :(
pripadnik naroda je njegov pripadnik bez obzira gdje zivi, cije drzavljanstvo ima i bez obzira kojoj naciji pripadao.
rei

Post by rei »

edu wrote:
rei wrote:
edu wrote: glupa nisi..corava mozda.. :D :D :D
e vidis on bi ovu moju recenicu razumio i skontao , malo drugacije
nego ti, zato i jeste najbolji :P ma edu utjeha bi bila da mu budes
i do koljena , hajd cao :-D
edu

Post by edu »

debela wrote:edu, zbunjujes me, zakomplikova opet :D
narodnost - srbi, hrvati, bosnjaci, cesi, poljaci, madjari..., trebalo bi i bosanci i hercegovci ali ne daju nam, zamisli, ni tu nas nema zvanicno :(
pripadnik naroda je njegov pripadnik bez obzira gdje zivi, cije drzavljanstvo ima i bez obzira kojoj naciji pripadao.
nisam zakomplikovao..nego fakat jeste zbunjujuce..(da samo znas kako je meni sinoc bilo.. :D :D ..malo pricao sa starim..kad je njemu dopizdilo..kaze..idi u pm zajedno sa bosnjacima srbima i hrvatima.. :D :D :D )
helem..sjecam se pionirske zakletve..spominje se "naroda i narodnosti"..sto znaci da to nije isto..ti govoris samo o narodnosti..po mojoj logici..nacija bosanac..onda bi trebalo nacionalnost bosanac (i hercegovac)..a bosnjak..srbin i hrvat..valjda pripadnik naroda..ali opet ponavljam..ti to preskoci..trebalo bi stajati bosan. srbi..bos. hrvati..i bos. bosnjaci..(sto je nelogicno..isto kao u srbiji..srbijanac..drzavljanin srbije..a ako je pripadnik srpskog naroda..onda ispade srbijanski srbin..nidje veze?!)

znam da si pri pisanju prvog posta mislila..lako je to.. :D
edu

Post by edu »

rei wrote:
edu wrote:
rei wrote: ma mislila sam vidio si kad je Duska procitala na jednom mjestu
mislis..razumije krpa zakrpu.. :D :D :D
rei

Post by rei »

edu wrote:
rei wrote:
edu wrote: sad znam zasto gotivis senada.. :D :D :D
mislis..razumije krpa zakrpu.. :D :D :D

oh, pa DAAAA 8-)
Aquamarine

#19 Re: Nacija..narod..drzava...

Post by Aquamarine »

edu wrote:sinoc gledam nekog supka koji je gostovao kod duske u posteno govoreci..hrvat je..(bosanski hrvat..je l')..i tema je sistem obrazovanja u bih..i sad..u toj nekoj hrvatskoj pocetnici (knjiga za prvi razred..pandan bukvaru..valjda..) nalazi se himna lijepa nasa..i sad njega duska pita zasto kada to nije nasa himna..on odgovara to je himna hrvatskog naroda..ja sam hrvat..znaci to je i moja himna..(parafraziram)..na to mu lovrenovic odgovara da on mijesa nacionalno sa drzavnim..itd itd...
A ti mijesas nacionalno, drzavno i regionalno...

pogledaj podvuceno, to je samo ono sto si ti napisao- samim tim onom bosanski i sam dajes samo karakter regionalne odrednice ???
A jesi li se zapitao zasto ???
A o ostatku u vezi "nase, vase i njihove himne" nema se sta novo reci ... :roll:
edu

#20 Re: Nacija..narod..drzava...

Post by edu »

Aquamarine wrote:
edu wrote:sinoc gledam nekog supka koji je gostovao kod duske u posteno govoreci..hrvat je..(bosanski hrvat..je l')..i tema je sistem obrazovanja u bih..i sad..u toj nekoj hrvatskoj pocetnici (knjiga za prvi razred..pandan bukvaru..valjda..) nalazi se himna lijepa nasa..i sad njega duska pita zasto kada to nije nasa himna..on odgovara to je himna hrvatskog naroda..ja sam hrvat..znaci to je i moja himna..(parafraziram)..na to mu lovrenovic odgovara da on mijesa nacionalno sa drzavnim..itd itd...

pogledaj podvuceno, to je samo ono sto si ti napisao- samim tim onom bosanski i sam dajes samo karakter regionalne odrednice ???
A o ostatku u vezi "nase, vase i njihove himne" nema se sta novo reci ... :roll:
a tvoje vidjenje svega ovoga je...
debela

Post by debela »

ma lako je bolan ali su to ljudi zakomplikovali evo ovdje na ovim nasim nesretnim prostorima, a sto to rade jos uvijek valjda samo oni znaju. narod i narodnost je isto (npr. ja sam pripadnik madjarskog naroda, narodnosti), nacija i nacionalnost je isto (npr. ja sam pripadnik americke nacije, po nacionalnosti sam amerikanac).
i de zivota vam ne prepucavajte se sa tim citiranjem jedno drugoga, razvukoste temu bezze.
edu

Post by edu »

sad moram ici..do sutra..bok..(je li ovo nacionalisticki pozdrav.. :D :D :D )..
debela

Post by debela »

edu wrote:sad moram ici..do sutra..bok..(je li ovo nacionalisticki pozdrav.. :D :D :D )..
to je lokalni pozdrav :)
Aquamarine

Post by Aquamarine »

edu wrote:
Aquamarine wrote:

a tvoje vidjenje svega ovoga je...
pa gledaj otprilike nesto ovako :mrgreen:

zmijaIzmaj wrote:posavjetuj se sa udzbenikom sociologije :D (jesu li vas ista naucili na toj zurnalistici :D :D )
manijak1

Post by manijak1 »

:oops:
tvoje vidjenje svega ovoga je...
.......da su kriteriji izgubljeni ..........kao i djeca u školskim klupama .
Post Reply