"Nabuco" nas je zaobisao, a izgleda da smo ga popusili i sa "juznim tokom"
Da makar jedan veliki plinovod prolazi kroz BiH, nasa zemlja bi imala dio vlasnistva, stalne prihode od tranzita i mnogo bolju poziciju za distribuciju ovog energenta na svojoj teritoriju. Me|utim, „Nabucco“ je skoro vec gotova stvar, a Turska, koja je najveci investitor u projektu, imala je volju da i BiH bude njegov dio.
Direktor za energetska pitanja u turskom ministarstvu energetike i prirodnih resursa Budak Dili (Dilli) izjavio je „Dnevnom avazu“ da je bilo govora o tome da se i BiH prikljuci plinovodu „Nabucco“, jer je to razvojna sansa za nasu zemlju.
- Da, cuo sam za takve ideje, govorilo se o tome. Ali, kako sada stvari stoje, drzave su se vec dogovorile i napravljena je kompanija. Ne znam da li je BiH imala ozbiljne namjere.
Drugi plinovod koji je u nesto ranijoj fazi realizacije „Juzni tok“ jos nije potpuno izgubljen za BiH, s obzirom na to da je njegova realizacija nesto sporija u
odnosu na „Nabucco“. Pocetkom septembra bh. kompanije „Energoinvest“ i „BH Gas“ u Moskvi su potpisale pismo namjere o ucscu u plinovodu „Juzni tok“.
Jos nije iskljuceno da jedan dio kraka „Juznog toka“ koji prolazi kroz Srbiju zahvati i BiH, no sporazuma sa Moskvom i kontakata u vezi s time jos nema na visokom nivou.