na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
irac300

#176 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by irac300 »

Hajd' kad svi komentarišu trebe da i ja izrazim svoje mišljenje, meni je Ajša plafon. :-D
Tkd

#177 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Tkd »

Treba realno pisati, biti sultan je ogroman odgovornost, no zamislite 100000 žena i on mora naći onu jednu, odnosno max 4. :-D

Ne znaš koja želi korist, a koja misli ozbiljno.
Ljuska_u_BaklaFi

#178 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

moda56 wrote:odavno nisam gledala neku seriju,ova me bas zanima ..zna li neko kad je repriza ,ovo u osam mi nikako ne odgovara :(
Repriza je na RTL-u u 12:55 a na OBN-u 14:40, s tim da ovi na RTL-u idu svjetlosnu godinu ispred OBN-a. Na RTL Hurem trudna po drugi put a na OBN jos ne zna ni prvo da nosi :lol:
ifas

#179 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by ifas »

Prije par dana sam gledao film Fetih 1453 o osvajanju Carigrada/Konstantinopolja/Istanbula i hajd reko iz istorijskih pobuda da malo zraknem i ovu seriju. Odgledao sam 8 epizoda i nemogu vise, ide mi na zivce ova ***vestina :) ...
Ne znam koliko je istina i koliko je validna radnja serije istorijski gledano ali sam skontao da vecina ovih poturica tipa Ibrahim, Hurem itd su radili vise protiv dinastije nego za nju. A cinjenica je da je nakon sto je hurem ispolitizirala, uz pomoc naseg dobrog shokca Rustem Pashe (Opukovica) postavljanje njenog sina Selima II na tron Osmansko carstvo pocelo dozivljavati lagani pad nakon kojeg se nikad nije ni oporavilo za mene predstavlja sabotazu. Sta sam jos primjetio je da se hurem nikad ne moli Bogu osim kad njoj nesto treba, a lafo primila Islam, svi ostali Hatice, Valide itd itd se mole klanjaju vako nako ali ona bestija nista znaci samo iz interesa...da nije vec mrtva reko bi joj crkla daBogda :)
Incub

#180 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Incub »

Pratim seriju ali poslije kraja epizode uvijek isto pitanje,
Gdje oni potrosise onolike milione na snimanje kad se cijela serija snima u 3-4 prostorije, nesto one velike avlije i par balkona sa kojih pogled opet fotomontaza, brodovi fotomontaza, svaka borba isto.
Ipak sam ocekivao vise nego od serije u nizu koje idu uz pompu kako su ulice u Turskoj bile puste u vrijeme emitovanja.
U ovoj seriji se vrti 15-ak glumaca i to je sve
Nisrin

#181 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Nisrin »

Eh, meni je Hurem legendarna :):):) Iako je cinila neka zlodjela ipak su bila opravdana, s obzirom koliko su oni nju mucili, bukvalkno se iziviljavali nad njom, iako ne opravdavam ubistva, opravdavam one sitne upadice...treba uzeti u obzir i da je ona tu dovedena prisilno kao robinja, da su joj prijetili i ubistvom, bila je u tamnici, premlacivana je, ponizavana na 100 drugih nacina, ali ipak je na kraju uspjela u svom cilju- Sulejman je isao na halvet samo sa njom...

Meni je malo nejasno kako je tako lako uspjela zaboraviti Lea kojeg je voljela i za kojeg se trebala udati i koliko je zapravo prihvatila islam- u jednoj epizodi iako je vec postala muslimanka, krst je sakrila u odjeci i prikazuje se scena kada ga vadi i poljubi?! Da li je zaista prihvatila islam samo kako bi se priblizila Sulejmanu ili ima jos nekih motiva :D

Ne znam do koje epizode je stigla serija na OBNu, ja je gledam on-line i dosla sam do 40 i neke, sutra u Turskoj pocinje treca sezona- zavrsna, kada Ibrahima i Mahidevran, Valide vise nema, i kada krece njena "vladavina"... (seriju gledam na w w w. natabanu. com)

Koliko ima istine ne znam, ali sam citala da je najozlozglasenija sultanija svih vremena jer je utjecala na Ibrahimovo ubistvo (u seriji je prevario sultanovu sestru sa kalfom pa ne znam koliko je to i historijski tacno) i inicirala je ubistvo Mustafe, iako je u seriji prikazano da je on zaista bio bahat i gledao je samo svoj interes po cijenu svega...

Serija je nekako vise orijentisana prema sultaniji i haremu nego sto je prema Sulejmanu po kojem nosi naziv, ali neka- prikazuju nam kako zena moze utjecati na muskarca i koliko su zapravo muskarci slabi na mudre zene :)
Kazu da je Sulejman u stvarnosti bio izuzetno ruzan covjek, A Hurem ga je osvojila time sto je uvijek bila nasmijana i sto mu je uvijek udovoljavala...

Inace, u seriji mi se posebno svidja Hatidze iako u nekom trenutku pocne nervirati svojom osjetljivoscu i ludoscu, od onako lijepe zene napravili su placljivu sultaniju koja je navikla da mora sve biti po njenom, sto joj se obije na kraju o glavu...

Zaista serija koja me odusevila, prva serija nakon Strasti orijenta iliti Zabranjenog voca koja je takodjer jakoo poucna!

I da, negdje procitah USKORO krece sa snimanjem i americka verzija Sulejmana...
Nisrin

#182 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Nisrin »

Incub wrote:Pratim seriju ali poslije kraja epizode uvijek isto pitanje,
Gdje oni potrosise onolike milione na snimanje kad se cijela serija snima u 3-4 prostorije, nesto one velike avlije i par balkona sa kojih pogled opet fotomontaza, brodovi fotomontaza, svaka borba isto.
Ipak sam ocekivao vise nego od serije u nizu koje idu uz pompu kako su ulice u Turskoj bile puste u vrijeme emitovanja.
U ovoj seriji se vrti 15-ak glumaca i to je sve

Pa nije bas da se vrti 15ak glumaca, do koje epizode si gledao?!!! Inace, na snazi je zabrana snimanja na originalnim lokacijama, tako da su morali praviti kopiju Topkapi saraja i ostalih rezidencija, pa su cak i ulice morali "sagraditi"...Pored toga, dosta milioncica je otislo i na kostimografiju koju su posudjivali iz Francuske, sto negdje procitah i da jeste nosnja iz Francuske, a ne Turske iz tog perioda...
Incub

#183 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Incub »

Gledam na OBN-u,
Svaki polged sa terase je kompjuterski napravljen,ova epizoda evo 10-ak vojnika jedna deva i tako se snimi osvajanje Beograda.
Budimo iskreni kostimi izgledaju dobro ali ostalo je sve uradjeno uz pomoc kompjutera.
harač

#184 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by harač »

Incub wrote:Gledam na OBN-u,
Svaki polged sa terase je kompjuterski napravljen,ova epizoda evo 10-ak vojnika jedna deva i tako se snimi osvajanje Beograda.
Budimo iskreni kostimi izgledaju dobro ali ostalo je sve uradjeno uz pomoc kompjutera.
:lol: :thumbup: također, kad osvoje onu tvrđavu sultan s dvojicom pulena ganja ludviga po hodnicima :D
Pitarrr82

#185 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Pitarrr82 »

@Nisrin

Bas je Sulejman isao na halvet samo s njom ;), za Ibrahimovu prevaru nisam siguran koliko je tacna ali je tacno da je Hurem uticala dosta ne samo za njegovu nego i Mustafinu smrt, turci inace smatraju da je s njenim dolaskom i poslije dolaskom jednog od njenih sinova na tron pocelo propadanje Osmanskog carstva. Od uspjeha 3. sezone zavisi snimanje i 4. od koje nisu daleko ali bolje da ne pricamo ostalima desavanja, pogotovo ne onima koji seriju gledaju na OBN-u.
alibegoa

#186 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by alibegoa »

Pitarrr82 wrote:@Nisrin

Bas je Sulejman isao na halvet samo s njom ;), za Ibrahimovu prevaru nisam siguran koliko je tacna ali je tacno da je Hurem uticala dosta ne samo za njegovu nego i Mustafinu smrt, turci inace smatraju da je s njenim dolaskom i poslije dolaskom jednog od njenih sinova na tron pocelo propadanje Osmanskog carstva. Od uspjeha 3. sezone zavisi snimanje i 4. od koje nisu daleko ali bolje da ne pricamo ostalima desavanja, pogotovo ne onima koji seriju gledaju na OBN-u.
Ok za spletke, ali isto tako je i činjenica da je Hurem znala ako Mustafa dođe na tron da će njena 3 sina biti ubijena. I naravno da je spletkarila protiv Mustafe.
Isto tako je i priznato da je Mustafa bio najsposobniji od te četvorice. Austrijski ambasador je pisao kako ga užasava pomisao da tako sposobna osoba naslijedi prijesto.
Meni je interesantno da kažu da je jedan od Hureminih sinova, poslije vijesti o ubistvu polubrata, umro od tuge za njim.
Pitarrr82

#187 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Pitarrr82 »

alibegoa wrote:
Pitarrr82 wrote:@Nisrin

Ok za spletke, ali isto tako je i činjenica da je Hurem znala ako Mustafa dođe na tron da će njena 3 sina biti ubijena. I naravno da je spletkarila protiv Mustafe.
Isto tako je i priznato da je Mustafa bio najsposobniji od te četvorice. Austrijski ambasador je pisao kako ga užasava pomisao da tako sposobna osoba naslijedi prijesto.
Meni je interesantno da kažu da je jedan od Hureminih sinova, poslije vijesti o ubistvu polubrata, umro od tuge za njim.

Znam o kome je prica ali ne bih da raji spominjem kako i sta kad kod nas nije prikazana ni trecina epizoda, kao sto sam i sam rekao iznad svakako je Hurem suskala pricu za Mustafu kojeg je Sulejman pogubio zajedno sa svojim unukom, Mustafinim sinom... A normalno je da se Hurem toga bojala kad je postojalo pravo medjusobne borbe izmedju brace za tron, poslije tokom serije a kako njeni sinovi budu rasli taj strah ce biti i prikazan...
Incub

#188 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Incub »

Serija ima istorjisku tezinu,
Mada su braca Turci pogrijesili u samom nazivu serije.
Ovo nije serija o Sulejmanu kao sulstanu kako se podmece, veci dio serije je o Hurem, tako da bi naziv trebao biti u stilu kao Hurem Velicanstvena ili slicno....
80% serije o robinji i nista drugo
Tkd

#189 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Tkd »

ifas wrote:Prije par dana sam gledao film Fetih 1453 o osvajanju Carigrada/Konstantinopolja/Istanbula i hajd reko iz istorijskih pobuda da malo zraknem i ovu seriju. Odgledao sam 8 epizoda i nemogu vise, ide mi na zivce ova ***vestina :) ...
Ne znam koliko je istina i koliko je validna radnja serije istorijski gledano ali sam skontao da vecina ovih poturica tipa Ibrahim, Hurem itd su radili vise protiv dinastije nego za nju. A cinjenica je da je nakon sto je hurem ispolitizirala, uz pomoc naseg dobrog shokca Rustem Pashe (Opukovica) postavljanje njenog sina Selima II na tron Osmansko carstvo pocelo dozivljavati lagani pad nakon kojeg se nikad nije ni oporavilo za mene predstavlja sabotazu. Sta sam jos primjetio je da se hurem nikad ne moli Bogu osim kad njoj nesto treba, a lafo primila Islam, svi ostali Hatice, Valide itd itd se mole klanjaju vako nako ali ona bestija nista znaci samo iz interesa...da nije vec mrtva reko bi joj crkla daBogda :)

Zato je i počeo pad nakon Sulejmana Osmanskog carstva. :thumbup:
Ljuska_u_BaklaFi

#190 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Serija je izgleda kod nas prevedena kao "Sulejman Velicanstveni" a naziv u Turskoj joj je, kao sto i sitnim slovima pise na ekranu "Velicanstveno stoljece". Ako ste gledali prilog o tome kako je snimana serija, vidjet cete da nijedan glumac ne govori Sulejman Velicanstveni, nego ovo drugo....
Tkd

#191 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Tkd »

Süleyman I Kanuni

:)
Ljuska_u_BaklaFi

#192 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Muhtesem Yuzyil, tako nekako :D
SoundersFC

#193 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by SoundersFC »

Ljuska_u_BaklaFi wrote:Muhtesem Yuzyil, tako nekako :D
Muhteşem Yüzyıl / Veličanstveno stoljeće / Magnificent Century
http://www.facebook.com/muhtesem.yuzil
harač

#194 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by harač »

kako je ona ovu uspjela podići da je objesi? sve snagatori čovječe dragi :D ibrahim se doimao kao mrtvi romantik, do sad :lol: :-)
Tayyip

#195 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Tayyip »

ma milion žešćih gluposti u samo dvije zadnje epizode.... počevši od scene bitke urađene ko na commodoru 64, preofirno, hurma otrovana noćas, praktično na samrti bila a za par sati sabahile čila i vesela hališe kolače, pa do te sa vješanjem .... šega
SoundersFC

#196 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by SoundersFC »

Sulejman Veličanstveni - Tajne Istorije (Soliman Le Magnifique Secrets d Histoire) -1.dio

VELIČANSTVENO STOLJEĆE "Iza kamera - priča o stvaranju"
http://www.dailymotion.com/video/xq2jbw ... shortfilms
http://www.dailymotion.com/video/xq2jg6 ... shortfilms

Suleiman the Magnificent
http://www.dailymotion.com/video/xogrhu ... shortfilms

The Ottomans
http://www.dailymotion.com/video/xogs04 ... shortfilms
Last edited by SoundersFC on 13/09/2012 09:49, edited 1 time in total.
dust in the wind

#197 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by dust in the wind »

blago sam razocarana serijom.. 3 epizode sam gledala. ali fakat je gluma losa.one dvije sultanove koke, sultanija i ona hurem su smijesne.kada se gledaju ko pijetlovi u borbi izgledaju.beze
irac300

#198 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by irac300 »

Ja ne znam ko je očekivao od sapunice da bude neko remek djelo u prikazivanju tog dijela turske historije? Ja nisam razočaran jer nisam ni očekivao da će bitke biti urađene kao u Gospodaru prstenova ili Hrabro srce, jednostavno ako seriju doživiš kao običnu kostimiranu sapunjaru, lakše ''progutaš'' te gafove.
Pitarrr82

#199 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Pitarrr82 »

Pocela i treca sezona u turskoj, nije los pocetak :thumbup:
Nisrin

#200 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Nisrin »

Pitarrr82 wrote:Pocela i treca sezona u turskoj, nije los pocetak :thumbup:

Na exyutv-u stavili su prevod 64. epizode :D
Post Reply