Sad sve zavisi od konteksta vremena.
Ja umjetnicko djelo ne procjenjujem toliko po blalnsu boja dinamici pokreta, ravnotezi i slicnim sranjima. Ja to gledam ovako:
Sta je ovaj frajer napravio da vidimo, obicno me interesuje godina kad je djelo nastalo i onda gledam sta frajer u stvari oslikava. Kategoriziram sliku kroz svoje iskustvo i odredjujem jeli to strast, ljubav, avantura, fascinacija objektom, vizionarstvo... e to vizionarstvo me najvise odusevljava. Recimo gledam neku Dalijevu sliki iz 1940 godine recimo ovu:
http://www.salvadordalimuseum.org/colle ... nglegs.jpg
E sad vidi se evropa i cijeli svijet u ratu sve je uskovitlano neke sile padaju kao stara ispuhana violina druge dolaze iskacu sa zapada andjeo zatvorio oci ne moze da gleda u daljini dva vrtloga, vihora, malo lice na kosturove ali i uragan pomislim Hirosima i Nagasaki... genijalno! ali lako je sad to reci kad je tocak historije pregacio tu tacku u vremenu i ostavio trag, haj znaj unaprijed... pa onda analiziram naslov slike:
Daddy Longlegs of the Evening-Hope!
Sad simbolika je jasna i opet predskazuje neki optimizam u sred mracnog prizora... onda gledam figure na slci, prepoznajem Francusku prvu pa Engledku i Njemacku pa sovjete i Japan gedam andjela i pitam se ko li je to? Place digao je nemocno ruku a i kriila nisu krila kao da su sasjecena.
E onda pogledam ivicnjak ogradjeno drvo (drvo to su sovjeti ivicnjak je berlinski zid i sav se najezim od snage vizije koju je covjek imao) gledam tu granu koja se proteze prema konju... konj mlad jak izlijece iz topa sa zapada udara jednom kopitom japan i ide do zida tamo su dvije mastionice i pero na izduvanoj njemackoj ide da potpise mirovni sporazum a ona grana se proteze kao zmija koja hoce da ujede kolja pa da komunisti, hladni rat... covjek je 1940 godine vidio 50 godina unaprijed...
E onda kazem to je umjetnicko djelo velikog umjetnika i skidam mu kapu mogao bih gledati satima njegovu sliku i sve detalje odgonetati vizionarsku sliku mozda tu jos ima neka poruka za nase vrijeme.
Eto tako ja vidim neko umjetnicko djelo, sad ravnoteza forma detalji dinamika ma sve je to sranje treba prozreti najdublju misao genija...
Sad neko nacrta suncokrete... sad to je druga prica nije tako jasna i "ocita" kao dalijeva ali svaki dan treba gledati slike kao sto citas knjige a i knjige imaju od Agate Kristi do Brace Karamazov pa proberi.